Sezonun son maçına çok az zaman kalmışken ben de sezonluk finalimi yapayım istedim. Aslında Oktay Çavuş’un yazısından sonra bana söyleyecek fazla söz kalmadı. Yine de editörün zoruyla birşeyler karalamak gerekti, yoksa seneye köşemi geri vermeyeceklermiş. :) Şaka bir yana, yazıma normal sezon değerlendirmesi ile başlamak istiyorum. Açıkçası tüm sezonu vasat bir seviyede geçirdikten sonra son düzlükte yarış atı gibi sprinte kalkarak sezonu karda kapamayı başardım. Aşağıda özeti bulabilirsiniz…

NFL 2012 Normal Sezon Tahminleri
Doğru: 44
Yanlış: 32
İade: 4
Kar: 3.800 Birim (Her tahmine 500 birim riske edildiği düşünülürse)

İşlerim ve seyehatlerim sebebiyle playoff maçlarına tahmin yapma şansım olmadı. Fakat kafamdan geçen sonuçların gerçekleşmediğini de itiraf etmem gerekiyor. Özellikle normal sezon sonuna doğru dökülen Ravens’ın finale çıkması sürpriz oldu diyebilirim. Fakat playoff maçlarında gösterdikleri performans ile finali kesinlikle hak ettiler. Çok uzatmadan Superbowl analizine geçelim.

SF 49ers hücumuna karşı BAL Ravens savunması 

49ers’ın finale koşu hücumu ile kaldığını söylersek çok yanılmış olmayız. Playoff boyunca koşu denemesi başına 6.6 yarda alan 49ers’ın tabi ki bu başarısı koşan QB’si Kaepernick sayesinde sağlandı. Ravens sezon boyu koşu savunmasında dökülse de playoff maçlarında üstün bir performans gösterdi. Koşu savunmasında dikkat çeken bu başarının, koşu hücumunda pek güçlü olmayan takımlara karşı geldiğini belirtmek gerekiyor. Özellikle Ravens bu sezon koşan QB’lere karşı pek iyi performans sergilemedi. Dolayısıyla bu eşleşmede 49ers’ı önde görüyorum.

49ers pas hücumu ise pek o kadar parlak istatistiklere sahip değil. Koşu hücumunda sağlanan başarı buradaki istatistikleri de normalize etmesi normal. Yine de karşılarında ligin en iyi pas savunması olacak. Ravens özellikle T.Brady ve P.Manning gibi inanılmaz iki pasörü alt ederek finale gelmeyi başardı. Açıkçası bu alanda Ravens üstün gözüküyor.

Sonuç: Berabere

SF 49ers savunmasına karşı BAL Ravens hücumu 

Ravens hücumu playoff maçlarında koşu denemsi başına ortalama 4.3 yarda almayı başardı. Karşılaştıkları savunmalara baktığımızda bu oldukça iyi bir rakam. Nihayet hücum koçu değişikliği etkisini gösterdi ve Ravens Rice ve Pierce gibi iki etkili koşucusunu daha sık kullanması gerektiğini öğrendi. 49ers normal sezonda koşu savunmasında oldukça başarılı gözükse de (3.7 y/a) bu başarı playoff maçlarına yansımadı (4.7 y/a). Üstelik Packers ve Falcons gibi bu sezon çok koşamayan takımlara karşı oynadıklarını hatırlatmak isterim. Açıkçası Ravens bu eşleşmede üstün taraf gibi gözüküyor.

Ravens pas hücumu da playoff ile birlikte bir çıkış içine girdi. Özellikle J.Flacco 8 TD ve 0 (sıfır) interception ile bu başarının mimarı oldu. Tabi koşu oyununda sağlanan başarı Ravens’ın pas oyununun da işini kolaylaştırdı. 49ers ise bu eşleşmede istatistik olarak yine zayıf kalıyor.  Tabi Falcons ve Packers gibi iki pas hücumuna karşı oynamanın sonucu olarak burada kötü istatistikler normal diyebiliriz. Fakat bu sefer karşılarında çok daha etkili bir koşu hücumu olacağından işleri daha zor olacak.

Sonuç: Ravens

Bu eşleşmelerin dışında özel takımlar, tecrübe gibi konularda da Ravens’ı daha şanslı buluyorum. Sebebini anlamıdığım bir şekilde de 49ers bu kadar dengeli bir eşleşmede ciddi anlamda favori gösterilmiş durumda. Belki de maçın Güney sahillerinde sıcak havada oynanacak olması 49ers adına avantaj yazılmış olabilir. Fakat ben hava koşullarının Superdome’da etken olacağını düşünmüyorum. Bir FG farkla underdog en uygun tercih gibi…

Toplam skor anlamında maçın düşük skorlu geçeceğini düşünüyorum. Bu iki takım 2011 Kasım ayında Baltimore’da karşılaştıklarında sadece 22 sayı çıkmıştı. Belirlenen toplam skor (47.5) koşmayı seven bu iki takım için biraz yüksek geldi. Bu toplam ancak maç uzatmaya giderse aşılır gibi geliyor.

BAL Ravens +3.5 (Ravens kazanır veya en fazla 3 sayı fark yer)
Under 47.5 (Maçta oluşacak toplam skor 48 sayı altında kalır)