Türkiyede futbol ligleri açılalı iki hafta oldu ve bu iki haftada 14 maç oynandı. Sporun aslında ne kadar yayıldığını anlamak için gayet yeterli bir rakam gibi gözüküyor. Üniversiteler Liginde, İzmir, Ankara, İstanbul, Kocaeli, Denizli, Sakarya, Antalya, Isparta, Eskişehir, Bursa şehirlerinin takımları oynuyor. 10 şehre yayılan organizasyonda. 16’sı Süper Lig’de olmak üzere, 13 takım da bir alt lig olan 1.Lig’de mücadele ediyor. Tam olarak rakamı veremeyeceğim ama üç aşağı beş yukarı 1000 kişilik bir sporcu havuzundan bahsediyoruz. Eskiden isim isim birbirini bilen bir ligden bir sürü yeni sporcunun çıktığı ve onlarında isimlerini bile bilmediğimiz halde başarı yakalar hale gelmesi beni çok ama çok sevindiriyor. Şimdiden bu liglerde mücadele edecek genç arkadaşlara başarılar diliyorum. Sezonun geri kalanı umarım sizin için de iyi geçer…

Gelelim Süper Lig’e, bir önceki sezon Boğaziçi Sultans’ın finalde Bilgi Hunters’ı yenerek uzandığı kupa bu sene kimin olacak?

En çok seyahati ve deplasmanı olan A grubunda (dört farklı şehirden takım bulunan tek grup) Bilgi Üniversitesi ve Eskişehir Üniversitesi sezona galibiyetle başlarken, Yaşar Üniversitesi ve Isparta Üniversitesi mağlubiyetle başladılar.

Bilgi Üniversitesi şu an çok güzel bir jenerasyon yakalamış durumda. Bunu da geçen sezon finale kadar çıkarak kanıtladılar bu sene kesinlikle üstüne katıp tekrar playoff’a kalacaklarına bu gruptan kesin gözüyle bakıyorum. Playoff’ta da onları durdurabilecek olası eşleşmeler Gazi ve Boğaziçi olarak gözüküyor. Geri kalan ekipleri yenebilecek güçteler izlediğim kadarıyla. Bu grupta Yaşar Üniversitesi düşmeye en yakın ekip gibi gözüküyor. Eskişehir ve Isparta maçı da grubun ikincisini belirler.

B Grubunda ise Boğaziçi ve ODTÜ bu hafta galibiyete uzanırken. Bilkent ve Başkent birer mağlubiyetle 3. ve 4. sıraları paylaştılar. Bu grup ile ilgili beklentim Boğaziçi ve ODTÜ arasındaki maçın playoff’a çıkacak takımı belirleyeceği. Bilkent ve Başkent arasındaki karşılaşma da bu gruptan kimin önümüzdeki sezon 1.lig’de mücadele edeceğini belirler şeklinde.

C Grubunda İTÜ ve Işık Üniversitesi Chargers ilk maçlarını kazanırken Sakarya Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi mağlubiyetle başlayan takımlar oldular. En dengeli gruplardan biri olan C grubunda İTÜ ve Işık Üniversitesi her ne kadar tecrübeleri ile diğer ekiplere göre bir adım öne çıksalar da ligin ilk sürpriz sonucu Işık Üniversitesi’nden geldi diyebiliriz. (Bu sürprizi tamamen takımların geçen seneki geldikleri yerler ve oynadıkları maçlara dayanarak söylüyorum.)

Işık Üniversitesi geçen sezon 1.lig yarı finalinde elenirken Sakarya Üniversitesi aynı başarıyı Süper Lig’de yakalamıştı. İyi çalışan bir takımın neler yapabileceğini bize herhalde daha ilk senesinde bir üst lige çıkıp onun bir önceki senenin yarı finalistini yenen Işık Chargers göstermiş oldu. İTÜ ise Akdeniz Heroes’u kendi evinde yenerek grubun favorisi olmaya devam etti. Bu grupta İTÜ eğer 3-0 yaparsa diğer takımların üçlü averaja kalma durumu var. Bu durumda diğer üç takımın birbiri arasında oynayacağı Akdeniz – Sakarya ve Işık – Akdeniz maçları çok fazla önem kazanıyor. Kesinlikle çok güzel ve birbirinden çekişmeli bir mücadele bizi bekliyor bu grupta.

D Grubunda ise işler oldukça karışık. Gazi ve Hacettepe gibi iki çok önemli ezeli rakip ve son yıllarda düşüşe geçmiş olsa da bir diğer ezeli rakipleri Ankara Üniversitesi ve bu tecrübeli isimler yanında daha henüz ikinci senesinde olan Kocaeli Üniversitesi. Ankara Üniversitesi, Hacettepe Red Deers’a 14-8 kaybederek aslında çok da kolay lokma olmadığını kanıtladı. Warriors maçının da çok fazla farklı olacağını düşünmüyorum. Ama yakın bir skorla Warriors alır gibi düşünmekteyim. Şimdi gelelim bu grupta kimin bir alt lige düşeceğine. Kocaeli ve Ankara arasında oynanacak olan maç bu grupta bir alt lige düşecek olan ekibi belirler. Bu iki takım bir sene önce 1.lig finalinde karşılaşmışlardı güzel bir rövanş maçı olacak gibi duruyor. Ankara Cats bu maçı 12-0 alıp kupaya uzanmıştı. Grup finalisti ise kesinlikle çok güzel bir maç olacak olan Gazi Üniversitesi – Hacettepe Üniversitesi maçında belirlenir.

Üst tarafta durumlar böyle iken 1.lig de geçtiğimiz hafta oynanan maçlarla başladı.

A grubunda Atılım Üniversitesi ve ligin yeni ekibi Yıldız Üniversitesi (nihayet lige girebilmiş ekibin bir çok tecrübeli oyuncusu bulunmakta) galibiyetle başlarken, Koç ve İstanbul Üniversitesi mağlup geldiler. Uludağ Üniversitesi ise bay haftasındaydı. İki maçta da yenilen rakipler hiçsayı yapamazken Atılım, 42 sayı atarak rakiplerine gözdağı verdi. Yıldız ve Atılım maçı grup birincisini belirleyecek gibi gözüküyor. Uludağ Timsahlar için ise bu sezon bir beklenti içinde olmak çok doğru olmaz. Ligin en yeni ekiplerinden biri ve bildiğim kadarıyla halen daha ekipman vb. sorunlar içerisindeler. Burada da ilk hafta sonuçlarından sonra üçüncülük mücadelesinin İstanbul Üniversitesi ve Koç Üniversitesi arasında geçmesini bekleyebiliriz. Tabi henüz kesin bir şey söylemek için çok erken.

B Grubunda, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve TOBB ETÜ Raiders galibiyet alırken Pamukkale Üniversitesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi sezona mağlubiyetle başladılar. Bu grubun kuşkusuz favorisi İzmir Ekonomi. Geçtiğimiz sezon ki yazımda da değinmiştim bireysel olarak çok yetenekli oyunculara sahipler. Bu sene daha tecrübeleliler. Kesinlikle Süper Lig kalitesinde bir ekip. (tek sorunu vakıf üniversitesi, kaliteli bir jenerasyon gittiğinde yerine bazen aynı kalitede oyuncu bulmakta çok zorlanıyorlar okul nüfusunda dolayı. Umarım bu onlarında başına gelmez.) ETÜ Raiders ve Afyon Kocatepe Victory Walkers ikincilik için mücadele eder. Pamukkale Horozlar ise yeni bir ekip olduklarından grubu son sırada tamamlar. Bu grubun kesinlikle izlenmesi gereken maçı Victory Walkers ve Raiders maçı. Güzel ve başa baş geçen bir maç olur diye beklemekteyim. İzmir Ekonomi Hacylons ise çok büyük ihtimal ile 3-0 yapar ve bir sonraki sezon yoluna Süper Lig’de devam eder.

C grubunda ise üç İzmir takımın arasına düşmüş bir Yeditepe Üniversitesi var. Yeditepe geçtiğimiz sezona favori olarak başlayıp daha ilk maçta alınan diskalifiye ve cezalar sonrası bu ligde kalmıştı. Dokuz Eylül Üniversitesi ise geçtiğimiz sezon Süper Lig’den 1.lige düştü. Ege Üniversitesi eski görkemli günlerinden çok uzak bir görüntü çizerken Gediz Üniversitesi geçtiğimiz sezonkinden farklı bir görüntü vermiyor şu an için. Yeditepe ve Dokuz Eylül arasında çekişmeli bir maç sonrası Süper lige çıkan takım belli olur diye düşünüyorum.

2013 sezonu başladı ve önümüzdeki hafta oynanacak olan maçlarla devam edecek. Dolu dolu tribünler ve az sakatlıklı bir sezon dileğiyle kalın sağlıcakla.

Twitter: Soru, cevap ve yazıya itiraz için :)
@berkanuzun