Geçen hafta Marmara Üniversitesi BESYO Anadolu Hisarı Kampüsü’nde ODTÜ Falcons @ Boğaziçi Sultans müsabakası ile start alan Kulüpler Ligi bu hafta da nefes kesen müsabakalarla devam etti.

Gelelim geçen haftaki maçların analizine. ODTÜ Falcons, İstanbul deplasmanında tecrübeli rakibi Boğaziçi Sultans’a 19 – 13 boyun eğerken, aslında zor olanı başardı. Uzun zamandır ilk kez daha iyi koşabilen ve daha iyi savunma yapan bir takımın sahadan mağlup ayrıldığını görüyorum. ODTÜ O-Line’ı oldukça etkili bloklarla tecrübeli koşucularına çok güzel gap’ler açmayı ve uzun koşu oyunları gerçekleştirmeyi başaran ekip olarak göze çarptı. Eski #4 QB’lerinin yokluğunda eski #82 WR’ları QB pozisyonunu devralmış. Atletik özellikleri ön planda olan QB, ne yazık ki pas oyunlarında WR’lar ile senkronizasyonu yakalayabilmiş değil. Yanılmıyorsam, aldığım notlara göre 13 pas denemesinde bir completion, bir interception, üç deflection ve sekiz incomplete pass ile maçı tamamladı. Bir de Ankara ekibinden red zone içinde yaratıcı bir oyun denemesini göremedim. Alan daralınca, etkili bir pas tehdidi olmadığı için, sadece red zone’da oynanacak ve rakip defansı dengesiz yakalayıp sonuca gidecek büyük oyunlar sahaya koyulmadı.

Defans tarafında Falcons orta alanı tecrübeli MLB Okan Öğünç, flat’leri ise yine tecrübeli CB’leri Erman ve # 39 Barış ile kapattılar. Maç boyunca çok az hata ile oynayan Falcons defansı sadece iki büyük pas oyununa izin verirken, çok fazla ceza almayarak konsantrasyonu yüksek bir takım görüntüsü sergiledi.

Ligin ilk kurulan ekibi, ekipmansız dönem ve federasyon altında oynanan ilk sezonun şampiyonu Boğaziçi Sultans ise bu maçı tamamen tecrübe ve coaching ile kopardı diyebiliriz. Rakibinin ilk iki TD’una sadece iki safety ile cevap veren Sultans, maçtan kopmayarak ve oyun disiplinini bozmayarak maça devam etti. Red zone’da rakibini durdurmayı başaran İstanbul ekibi iki uzun pas denemesi ile öne geçtiği maçta ODTÜ Falcons’a dönüş şansı tanımadı. Boğaziçi Sultans defansında Safety Ali Öztürkmen, LB Bora Çakar ile DT Berkalp Kaan Yılmazoğlu’nun, özellikle kritik down’larda, göz dolduran oyunlarını izleme fırsatı bulurken, hücumda iyi başlamayan QB Gani Atalay maçı iyi bitirdi ve özellikle WR Şafak Yiğitoğlu ile iyi bir big-play-duo olduklarını gösterdi.

Gelelim geçen hafta İstanbul’da oynanan bir diğer maç olan Hacettepe Red Deers @ İTÜ Hornets maçına. Müthiş bir football atmosferi yaşatan İTÜ Stadı’nda oynanan müsabakada ev sahibi ekip İTÜ Hornets, geçen yılın finalisti Hacettepe Red Deers’ı 13 – 0 gibi bir skorla mağlup etmeyi başardı. QB Ozan ve veteran oyunculardan arınmış bir kadro ile sahaya çıkan Ankara ekibinde bu yıl head koç görevini Fazıl Hızal üstleniyor. Genel olarak tecrübesiz bir ekip izlenimi veren Red Deers, kadrosunu koruduğu takdirde bu genç jenerasyonla uzun yıllar başarılı olacak bir ekip oluşturacaktır. Tek ihtiyaçları olan şey zaman. Genel anlamda vasatın üstüne çıkamayan bir hücum takımı görüntüsü sergileyen Hacettepe Red Deers’ta senkronizasyon sorunu göze çarpıyor. Hücumda devamlılık sağlandığı takdirde daha az hata yapacaklar, daha az ceza alacaklar, daha az sakatlık yaşayıp daha fazla sayı üretme şansı bulacaklardır.

İTÜ’de bu sene genç bir teknik ekip ile yola çıktı. Erkin Palaz koçluğunda lige başlayan ekip hem Üniversite hem de Kulüpler 1.Ligi’nde önemli galibiyetlerle zirve yarışına ortak olacağının sinyallerini vermekte. Hacettepe önünde kolay buldukları ilk TD sonrası QB Ateş Akkor’un WR Deniz Yılmaz ve WR Muzaffer Akay ile uyumu devam etmekte. Tecrübeli RB Baran Alphan’ın bu maç oynamaması hücumdaki verimliliği düşürürken, savunmada DB Berkay Bayraktar ile DE/OLB Deniz Ata göze ilk çarpan isimler. Bu sezon takip edilmesi gereken takımlardan biri olduğunu düşündüğüm İTÜ Hornets geçen yıldan daha başarılı bir performans sergileyecektir.

Kulüpler 2.Ligi’nde ise gruplarındaki favoriler Yeditepe Eagles ve Ege Dolphins maçlarını kazanırken, Mersin Mustangs takımı Koç Stallions deplasmanına gelmeyerek sürpriz yaptı. Grup liderliği için favori gösterilen Mersin ekibi için hükmen mağlubiyet kararı çıkması durumunda bu sezon 1. lige çıkma şansları kalmayacak.

İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü’nde oynanan müsabakada ev sahibi İstanbul Conquerors, Yeditepe Eagles’ı konuk etti. Son derece sert bir zeminde oynanan müsabakada iki oyuncusu sakatlanan İstanbul Conquerors’a geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Oldukça iri bir O-Line’ı olan İstanbul Conquerors maça etkili koşu oyunları ile başladı. Split Formation oynayan Conquerors ekibi özellikle açıklardan etkili şekilde koşabilen bir ekip olduğunu gösterdi. Şematik olarak tecrübe ve playbook eksikleri olduğu gözlenen ekip, ilk çeyreği 0 – 0 bitirmeyi başarsa da, tecrübeli rakibi Yeditepe Eagles’ın ikinci çeyrekte bulduğu üç TD ile ilk yarıyı 22 – 0 önde kapatmasını engelleyemedi. Kadro derinliği olmayan İstanbul Conquerors’ta ilk periyod sonrası yorgunluk ile birlikte oyun konsantrasyonunda düşüş ve basit hatalar görülmeye başlanıyor. Fiziksel oyun şemaları ile etkili olmayan pas kurguları kolay ilk hak almalarını zorlaştırıyor.

Koşu defansı göreceli olarak etkili olan ekip flat’lerde ve arka alanda çok fazla boşluk bırakıyor. Koç Gunn’ın eksikliğinde sahaya çıkan Yeditepe Eagles ise sezona farklı bir galibiyet ile başlamış olmasına rağmen iyi sinyaller vermedi. Disiplinsiz ve gayriciddi bir ekip görüntüsü sergileyen Yeditepe Eagles’ta alınan cezalar, sahadan atılan oyuncular ve oyun planından uzak, keyfi oyun seçimleri skorun daha da açılmasını engelledi. Genel olarak veteran oyuncuların sahada fazla gözükmediği Eagles’ta QB Berk Semih Güner, WR Onur Durak ve RB Anıl Berk Baki göz doldururken, savunmada S Olcay Atasoy ile LB Doğan Arıca ve rookie LB Tunay Tuna ile Parslar’dan transfer edilen LB # 59 ön plana çıkan isimler oldular.

Önümüzdeki haftalarda havalarla birlikte rekabetin de ısınacağını ve tribünlerin dolacağını umarak yazımı sonlandırıyorum. Herkese football dolu günler dilerim…