Öncelikle yazıma Üniversiteler Süper Ligi’nde finale çıkan Bilgi Hunters’ı tebrik ederek başlamak isterim. İTÜ Hornets Pro Lig’de Boğaziçi Sultans ve ODTÜ Falcons karşısında sergilediği dördüncü çeyrek comeback’leri gibi bir geri dönüş yapar mı dedik, ama tersi bir kırılma yaşandı ve Hunters son çeyrek skoru daha da açtı.

Maçın genel analizi; İTÜ’nün o gün sahada olmayan iki LB’ı ve bence takımın en etkili savunma oyuncusu Berkay Bayraktar’ın yokluğu çok hissedildi. Elbette ki Bilgi Hunters’ın başarısını İTÜ Hornets’ın birkaç oyuncunun yokluğuna bağlayarak gölgeleme niyetinde değilim. Hele ki Bilgi Hunters’ın da genel oyun seyrine göre hiç riske girmedi, İTÜ’nün tüm ünitelerini yokladı ve sağ tarafta off tackle ile sol tarafta ise sweep’lerde maden buldu denilebilir. Arada değişik oyunlar deneyerek rakibini geniş alan savunmaya zorlasa da, özellikle kritik down’larda Kerim Uzun ve #2 RB’leri ile big play’ler gerçekleştirdiler.

İTÜ Hornets ise hücum tarafında bal yapmayan arı görünümündeydi. Total offense ve total yards bakımından hiç de fena olmayan istatistiklere imza atsa da, sadece 1 TD ve 1 PAT ile maç genelinde 7 sayı üretebildi. Özellikle O-Line pocket oluşturamadı. QB Ateş sürekli baskı altında kaldı. Üstelik Hunters’ın bu baskıyı oluşturmak için LB blitz gibi ilave personel kullanması gerekmedi.

Sideline confusion oldu mu bilmiyorum. İTÜ Hornets karşı sideline’da olduğu için bunu seyircilerin olduğu tribünden görmek imkânsız. Ancak Hunters sideline’ında sadece koç Burak Şenyuva konuştu. Başka hiç kimse oyun seçimi, oyun planı, vs. üzerine diyaloğa girmedi.

Maçta göze çarpan bir diğer güzellik ise, Bilgi Hunters’ın – İstanbul içi de olsa – deplasman maçına götürebildiği birkaç yüz seyircisinin olduğunu görmekti. Bilgi Hunters’a final maçında başarılar dilerim.

Finalin diğer ayağı olan yarı final mücadelesi ise, üçüncü çeyrek Gazi Warriors’un 1 TD üstünlüğü ve ODTÜ Falcons red zone’unda 1st and 10 oynamaya hak kazandığı bir anda oluşan elektrik kesintisi sebebi ile yarım kalan ve 24 Nisan 2013 tarihinde saat 20.00’da kalan yerden devam edecek solukları kesecek bir müsabaka olacak. Gazi Warriors an itibarı ile galibiyete yakın olan takım. Ancak ODTÜ Falcons kesinlikle yabana atılacak bir rakip değil. Bu sene oynadıkları tüm maçlarda son derece iyi performans sergilediler. Özellikle Kulüpler Ligi’nde kaybettikleri Boğaziçi Sultans ve İTÜ Hornets müsabakalarında bile maçın büyük bölümünü önde götüren ve gerek hücumda, gerekse savunmada daha etkili gözüken taraflardı. Gelelim dezavantajlarına; special teams sinyal veriyor.

İTÜ Hornets karşısında 4.çeyrekte yapılan iki onside kick’i de rakibe kaptırmaları, kick ve punt return’lerde wedge ya da wall oluşturulmaması bunun en büyük göstergesi. Bir diğer dezavantaj play calling’leri. Hep aynı şemada ve belli oyunlar üzerine kurulu oyun planları var. Rakip takım bu oyunlara adapte olduktan sonra rakibi şaşırtacak, zorlayacak oyun denemeleri olmuyor. Burada head koçun takımın başına yeni geçmiş olmasının ve birlikte uzun süre antrenman yapamamış olmalarının da etkisi büyük. (Yazı yazıldığında bu maç henüz oynanmıştı. Maç Gazi’nin 38 – 18 üstünlüğüyle sona erdi ve Gazi Üniversitesi finalde Bilgi’nin rakibi oldu.)

Kulüpler Ligi’nde ise henüz kırılma maçları oynanmadı. Son virajda, kritik mücadeleler, havaların da ısınmasıyla tribünlere hareket getirecektir diye umuyorum. Zirve mücadelesinde bir değişiklik yok, liderlik için yarışan takımlar yine Boğaziçi Sultans ve Gazi Warriors takımları. Mevcut sistemde ilk 2’de yer alacak takımların final oynayacağı düşünülürse, Boğaziçi Sultans’ın finale çıkma ihtimali matematiksel olarak çok daha yüksek.

Gazi Warriors’un ise, kritik müsabakaları var ve alınacak bir mağlubiyet kendilerini final yarışından edebilir. Fikstürlerine baktığımda, özellikle İTÜ Hornets maçı kilit maç olacaktır diye düşünüyorum.  Zira bu maçı kazanması durumunda İTÜ Hornets’ın final yolunda şansı artacaktır. Ankara Cats’in ise final yolunda önünde duran engeller iki teknik okul olan ODTÜ ve İTÜ olacak. Her iki maçtan galip ayrılmaları durumunda, Gazi Warriors karışısında aldıkları galibiyetin averajı ile, finale isimlerini yazdıracaklardır.

Düşme hattındaki takımlara kısaca değinecek olursak, Sakarya Tatankaları ve Isparta Spratans takımlarının henüz galibiyetle tanışmadıklarını görüyoruz. Ligin yeniden yapılanmaya giden, köklü ekibi Hacettepe Red Deers ise tek galibiyetle, düşme riski bulunan bir diğer ekip.

Konuşulanlardan kulak misafiri olduğum kadarı ile Hayden Flowers’ı head koç olarak takımın başına getiren Spartans, aynı zamanda birkaç transfer daha gerçekleştirmiş. Bu durum ligde kalmalarını sağlamak için yeterli olacak mı, bunu son haftalarda göreceğiz. Bu üç takım için sıralamayı değiştirebilecek maçlar Sakarya Tatankalar – Hacettepe Red Deers ve Sakarya Tatankalar – Isparta Spartans maçları olacaktır.

Özellikle 27 – 28 Nisan haftası ligin üst ve alt sırasını belirleyecek müsabakalara sahne olacaktır. Isınan havalar ile birlikte tüm football severleri tribünlerde görmek umuduyla, football dolu günler dilerim…