Falcons’a bir göz atalım…  Falcons hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz sezon ilk playoff maçını kazanmıştı. Oyun kurucuları Matt Ryan’da regular season’da olduğu gibi postseason’da da başarılı olabileceğini kanıtlamıştı. NFC Finali’nde ilk yarıyı önde kapatmalarına rağmen 49ers’ın yaptığı güzel comeback sayesinde maçı 28-24 kaybetmişlerdi.

Falcons offseason da son birkaç yıldır starter başlayan running back Michael Turner’ı serbest bırakıp, Steven Jackson gibi bir başka güçlü veteran running back’le anlaşma imzaladı. Gerek Falcons’ın rushing yardlarda ligde 29.sırada olması gerekse Michael Turner’ın kabaran salary’si Falcons’ı bu değişikliği yapmaya itti. Tabi bu değişiklikte artık NFL’in yavaş yavaş pas oyunlarının ağırlıklı olmasının etkisi büyük. Michael Turner bu sezon 19 pas yakalarken Steven Jackson’ın 40 pas yakalaması, Matt Ryan’ın artık başka bir silahının olduğunun da göstergesi.

Atlanta bu sene off-season da Brent Grimes (CB), Dunta Robinson (CB) ve  John Abraham’ı (DE) da serbest bırakarak önümüzdeki sezon sonunda sözleşmesi biten Matt Ryan için salary cap’inde yer açtı diyebiliriz. Falcons John Abraham’ın yerini off-season’da Osi Umenyiora ile sözleşme imzalayarak doldurdu. CB mevkinde ise GM Thomas Dimitroff başarılı iki pick ile birinci turdan Desmond Trufant, ikinci turda ise Robert Alford’ı draft ederek tamamladı. Bu iki cornerback’in de açık alanda tackle yapma konusunda uzman olduklarını belirtmek isterim. Geçen sene hapisten çıkarak büyük bir özveri gösteren middle linebacker Brian Banks’i de kadrosuna katarak, Falcons geçen sene ligde 20.sırada olan koşu savunmasını da üst sıralara yükseltmeyi planlıyor.

Falcons O-Line’nında da işler değişiyor. 14 senedir Atlanta’da center pozisyonunda oynayan Todd McClure emekli oldu ve yine Matt Ryan’ın sözleşmesi için sekiz yıldır RT oynayan Tyson Clabo gönderilerek yerini önceki senelerde draft edilen oyunculara bıraktı. Bu hareket Falcons O-Line’nı bir muamma olarak bırakıyor ve bunun yanı sıra Matt Ryan’ı da büyük bir baskı altına alıyor. Bu sezon bu isimlerin yerini alıcak oyuncuların sergiliyeceği performans başta Ryan olmak üzere hepimiz için büyük bir merak konusu.

Peki Falcons Bu Ekiple Ne iş Yapar?

Önümüzdeki sezon Falcons’ın Super Bowl için iddialı bir takım olacağını düşünüyorum. Genç yetenek Julio Jones’un üçüncü yılına girmesi, defansta ve ofansta yapılan değişikler ile tight end mevkiinin en iyi rakamlarını elinde tutan, gelecekte kesinlikle Hall of Fame yolu gözüken ve kariyerindeki 17.sezonunu oynayacak olan Tony Gonzalez’in bu sezonun ardından football’u bırakacak olması da takım için büyük bir mental kaynak olacaktır.

Gelecek sezon Falcons’ı birçok zorlu maç bekliyor. Gerek draft ile iyice güçlenmiş St. Louis gibi, gerekse uzun zamandır ligi domine eden New England gibi takımlarla karşılaşacak. Bunun yanı sıra NFC South’daki rakipleri de off-season’ı iyi değerlendirip birçok büyük adım attılar. Geçen sezon her takımın en az yedi maç kazandığı tek division’dı NFC South. Atlanta Falcons’ın bu zorlu maçlardan 10-6 veya 11-5 gibi bir oranla çıkıp yine taraftarlarına playoff heyecanı yaşatacağını düşünüyorum.