Öyle bir futbol maçı düşünün ki bir taraf tam dört touchdown yapsın öbür taraf touchdown yapmanın yanına dahi yaklaşamasın… Öyle bir maç düşünün ki bir taraf karşılaşma boyunca diğerinin red zone’unda elini kolunu sallaya sallaya gezerken karşı taraf dördüncü periyotun ortalarına kadar, bırakın rakibinin red zone’una ulaşmayı, kendi yarı sahasından çıkamasın… Öyle bir maç düşünün ki bir tarafın quarterback’i yalnızca bir kez sack’lenirken, öbür tarafın mazlum quarterback’i rakip savunma tarafından tam altı kez yere indirilsin… Öyle bir maç düşünün ki ev sahibi takımın taraftarlarının tamamına yakını daha üçüncü çeyrek bitmeden sahayı terk etsin…Öyle bir maç düşünün ki bu pazar oynanan ve Kansas City Chiefs’in Jacksonville Jaguars’ı deplasmanda 28 – 2 ile silip süpürdüğü bir maç olsun. (Düşünemedi)

Aslında her şey bizim adımıza çok güzel başlamıştı. Müthiş bir coşku ve arzuyla sahaya çıkan Jags oyuncuları, karşılaşmaya da çok istekli başladılar ve bu yüksek motivasyonun meyveleri de maçın henüz üçüncü dakikası içinde, takımın cengaver yürekli linebacker’ı J.T Thomas’ın, Chiefs punter’ı Dustin Colquitt’in havalandırdığı topa korkusuzca atlamasıyla geldi. Pozisyonun devamında topun, Chiefs end zone’undan geçerek sahayı terk etmesiyle birlikte safety oldu ve Jags, 2013 sezonunun ilk puanlarını hanesine yazdırdı. Ayrıca bu safety, Jags’in 23 Kasım 2008 günü oynanan Minnesota Vikings karşılaşmasından bu yana gerçekleştirdiği ilk safety oldu. Ancak taraftarlara umut aşılayan bu an, aslında Jags için yaklaşık olarak tam üç saat sürecek olan KABUS başlangıcıydı.

Yiğidi öldür(!) hakkını yeme: Meth-i Chiefs…

Karşılaşma boyunca oyunun tek hakimi, off-season döneminde San Francisco 49ers’tan transfer edilen çiçeği burnunda transfer Alex Smith’in sürüklediği Kansas City Chiefs’di. Smith, ilk periyotta wide receiver’lar Junior Hemmingway ve Donnie Avery’ye attığı touchdown paslarıyla adeta devleşti ve 1963 sezonunun açılış maçında Chiefs’in Denver Broncos’a karşı aldığı 59 – 7’lik galibiyetten sonraki en farklı açılış maçı galibiyetini takımına yaşattı. Tabi burada Chiefs o-line’ının muhteşem performansını da unutmamak gerekir. Özellikle ilk yarıda yapılan snap’lerin neredeyse tamamında derslerde okutulacak cinsten pocket’lar oluşturdular ki bu da hiçbir Jags savunma oyuncusunun ilk üç periyot boyunca, Smith’in yanına bile yaklaşamamasına neden oldu. Ayrıca bu karşılaşmanın, bu sezon ki draft’ta ilk iki sıradan seçilen oyuncular olan ofansif tackle Eric Fisher (Chiefs) ve bir diğer ofansif tackle Luke Joeckel arasında bir düelloya sahne olması bekleniyordu ancak Fisher o kadar iyi, Joeckel da nispet yaparmış gibi o kadar kötü bir performans sergiledi ki böyle bir düello daha başlamadan sona erdi.

Yiğidi öldür hakkını da ye: Hicv-i Jags…

Bir Jags taraftarı olarak sonuna kadar seyrettiğim karşılaşmanın neredeyse her saniyesi benim için gerçek bir eziyete dönüştü. Takımın, geçirdiği revizyon sürecinin ardından tabii ki de sahada iyi işler çıkaracağını düşünmüyordum ancak bu kadar kötü bir performansın geleceğini de hiç inanmıyordum. Gelin biraz rakamlar üzerinden konuşalım, Jags’in dört running back’i Maurice Jones-Drew, Jordan Todman, Justin Forsett ve Denard Robinson karşılaşma boyunca yalnızca toplam 57 yard koşu oyunu yapabildiler buna karşılık Chiefs’in starter running back’i Jamal Charles, çok müthiş işler çıkaramadığı bu karşılaşmada bile tam 77 yardlık koşu oyunu yaptı. Bunun yanı sıra Jags, karşılaşmanın hiçbir bölümünde Chiefs red zone’una ulaşamadı ve kendi yarı sahasını da ilk kez, karşılaşmanın bitimine yedi dakika kala geçti. JAGS KİCKER’I JOSH SCOBEE MAÇ BOYUNCA SAHAYA GİRME ŞANSI BULAMADI.

Ayrıca karşılaşma boyunca berbat bir Jags o-line’ı vardı, yapılan snap’lerin neredeyse hiçbirinde düzgün bir pocket oluşturmayı başaramadılar ve bu da Gabbert’ın ilk yarıda üç, ikinci yarıda üç olmak üzere toplam altı kez sack yemesine neden oldu. Hele öyle bir pozisyon oldu ki OT Joeckel, preseason’ın ilk maçında Dolphins’e karşı yediği haltın aynısını burada da tekrarladı ve Chiefs outside linebacker’ı Justin Houston’a block yapma zahmetinde bile bulunmadı. Bunun sonucunda da karşılaşmayı tam 3.0 sack ile kapatan Justin Houston gitti ve Gabbert’ı yere indirdi.

Blaine Gabbert da sütten çıkmış ak kaşık değil ki bu yüz kızartan mağlubiyetin en büyük sorumlusu da bana göre oydu. Takımını hiç iyi yönetemedi ve son çeyrekte öyle bir interception attı ki artık sinirden mi bilmem oturduğum yerde kahkahalarla güldüm. Adam, topu veteran center Brad Meester’dan aldı ve bakmadan attığı pası kendisini sack’lemeye gelen yıldız linebacker Tamba Hali intercept etti. Tamba Hali de anlık bir afallamanın ardından yaklaşık 6-7 yard koştu ve Chiefs’in karşılaşmadaki son touchdown’una imzasını attı. Geçelim, Jags savunmasına… Jags savunması karşılaşmada hiçbir varlık gösteremedi ve Chiefs quarterback’i Smith’i neredeyse hiç rahatsız edemedi ki Jags savunması adına maçın ilk ve tek sack’i, dördüncü çeyreğin başında defansif end Jason Babin’den geldi. Bununla birlikte maç boyunca Chiefs’in yaptığı koşu oyunlarına bir türlü çare bulunamadı ve Chiefs running back’leri, özellikle ikinci yarının başında peynir ekmek gibi first down aldılar.

Son Eklemeler

Jags’in, özellikle geçtiğimiz sezonda kötü oynadığı maçları gördük ancak bu kadarına da tanık olmamıştık. Demek ki BETERİN BETERİ DE VARMIŞ… Neyse, ne olursa olsun önümüze bakmak gerekir. İkinci haftada rakibimiz üç aşağı beş yukarı bizim ayarımızda bir takım olan Oakland Raiders. Karşılaşmaya Chiefs maçının son anlarında elinden sakatlanan quarterback Gabbert ve çaylak olmasına rağmen bir o kadar da yetenekli bir cornerback olan Dwayne Gratz’dan yoksun olarak çıkacağız. Chiefs maçını da gördükten sonra bu maç için herhangi bir tahmin yapmaya elim gitmiyor, o yüzden çıkmayan candan umut kesilmez demekle yetinelim… :)