2004 NFL Draftı’nın ilk 11 sırasından üç oyun kurucu draft edilmişti. Söz konusu draft’ta ilk sıradan seçim hakkına sahip olan San Diego Chargers, tercihini o dönemde (ve günümüzde de) ligin altını üstüne getiren QB Peyton Manning’in küçük kardeşi Elisha Manning’den yana kullanmıştı. Üstelik takımın starter QB’si yıllar sonra Saints formasıyla bir Super Bowl kazanacak olan Drew Brees iken. 2004 sınıfının kağıt üzerinde en iyi ve en popüler oyuncusu olan Eli Manning, San Diego Chargers forması giymeyi reddettiğinde ise Chargers, Eli Manning’i New York Giants’a göndererek, Giants’tan dördüncü sıradan seçilen Philip Rivers ile birlikte iki draft hakkı almıştı. Rivers’tan altı sıra sonra seçilen isim ise Pittsburgh Steelers’ın quarterback’i Ben Roethlisberger olmuştu. Şimdi ise Eli Manning ile Ben Roethlisberger’ın ikişer Super Bowl yüzüğü bulunuyor ve 2004 sınıfı, John Elway, Jim Kelley ve Dan Marino gibi efsane oyun kuruların çıktığı 1983 sınıfından sonraki en iyi QB sınıfı olarak gösteriliyor.

Söz konusu 2004 sınıfından Super Bowl kazanamayan tek isim fark edeceğiniz gibi Philip Rivers. Draft edildikten iki yıl sonra Drew Brees’in New Orleans’a gitmesiyle birlikte formayı kapan Rivers kendini her yıl geliştirip 2008 sezonuyla birlikte kariyerinin zirvesine ulaşmıştı. O günden sonra herkes Rivers’ın ne zaman Super Bowl’u kazanacağını beklerken ne olduysa 2011’de oldu. O birlikte yıldız oyuncu adeta tanınmaz hale gelmişti. 2012’de kariyerinin en kötü günlerini geçiren Rivers, 15 fumble yaparak adeta bir Mark Sanchez bir Guiza olmuştu. 2013 sezonu öncesi ise Chargers’ın artık yeni bir QB ile yoluna devam etmesi gerektiği sıklıkla yazılıp çizilmeye başlanmışken, o Philip Rivers sezonun belki de NFL’in en iyi savunması Houston Texans karşısında dört touchdown pası atarak herkesi şaşırttı. Rivers bu hafta ise RGIII ve Redskins’i oldukça zorlayan Philadelphia Eagles’ta kısıtlı hücum silahlarına rağmen maçı Chargers’a getiren isim oldu. 2009 yılından beri Philadelphia’nın ilk iç saha maçında sahadan galip ayrılan takımın şampiyon olması ve Rivers’ın da eski günlerine döndüğü sinyalini vermesiyle herkes bir “acaba” dedi. İşte biz de yazarlarımıza 2.haftanın gündeminde bu “acaba” sorusunu sorduk. Rivers’ın kader arkadaşı Eli Manning’in ise kariyerinin en kötü sezon başlangıcını yaşamasını da gündeme aldık. Tabii ki haftanın diğer önemli olaylarıyla birlikte…

Kansas City Chiefs bu hafta Dallas Cowboys’u 17-16 ile geçerek ikinci maçında ikinci galibiyetini almış oldu. Başka bir deyiş ile geçtiğimiz sezonki galibiyet sayısına şimdiden ulaştılar. Peki Chiefs’te değişen ne? Andy Reid? Alex Smith?


Çağatay Akkaya:
 Chiefs’in, sezon başında Alex Smith sayesinde standartının yükseleceğini düşünüyordum. Pazar akşamı her ne kadar “muazzam” oynamasa da Smith, Kansas’ın beklenen oyuncularından olduğunu ilk iki maç itibariyle gösterdi. İyi bir QB’nin nelere kadir olduğunu bu seneki Chiefs takımında rahatlıkla gözlemleyebileceğiz. Ligin önemli RB’lerinden Jamaal Charles da Chief’in hücum opsiyonlarına önemli bir avantaj katıyor. Sonuç olarak, en önemli değişen şey, Alex Smith’in takımda olması…

Görkem Şahinoğlu: Andy ve Alex’in elbet katkısı olmuştur ama asıl değişen şey savunma. Evet, savunmadaki isimler bir kaç isim dışında komple aynı da nasıl oluyor bu performans değişimi? Ben ciddi ciddi geçen sene bir noktadan sonra yattıklarını düşünmeye başladım. Baştan aşağı Pro Bowler’lardan oluşan bir savunmaya sahipler ve farkı oluşturan nokta bu oluyor. Kansas City’nin sadece hücumuyla maç kazanabileceğini sanmıyorum, savunma sürükleyecek onları gidebildikleri yere kadar.

Hilmi Çeltikçioğlu:
 Benim bu sene için üç sürpriz takımım vardı; Chiefs, Bears ve Cardinals. İyi gidiyor gibiler. Chiefs’de değişen aynen sorulduğu gibi; Alex Smith ve Andy Reid. Reid zaten QB koçluğundan geldiğinden Smith’den en yüksek verimi alacağını düşünüyorum. Bu takımda line’ın iki tarafında da yetenek sıkıntısı yok. Reid ile başarıyı yakalayacaklarını düşünüyorum. Gerçi Chiefs için çok da zor bir şey değil, gerçekten de iki maçta geçen seneyi yakaladılar bile.

Barış Erengüç: 
Chiefs’ın yıllarca en büyük eksiği sadece oyunu idare edecek kadar yetenekte bir QB’lerinin dahi olmamasıydı. Andy Reid büyük hoca. Sadece bir kan değişikliğine ihtiyacı vardı. Dönüşü bomba gibi oldu bence. Hem hücum hem de savunma çok daha etkin göründü. Dwayne Bowe, Jamaal Charles sanki yeniden dirilmişler. Chiefs belki playoff yapamayacak ama sonuna kadar zorlayıp 50% üstü galibiyet sayısı ile bitereceklerini düşünüyorum.

New York Giants ise ikinci maçında Denver Broncos’a karşı varlık gösteremeden mağlup oldu. Koşu hücumu neredeyse yok, Eli Manning iki maçta toplam yedi interception atarak kariyerinin ilk günlerine dönmüş gibi oynuyor. Sizce Giants’ın düzlüğe çıkması için ne yapması gerekiyor?

Çağatay Akkaya: Giants, her ne kadar sezona kötü girmiş olsa da, Eli Manning çıtasını bir üst seviyeye çıkarmayı, gerektiği yerde gerektiği hamleyi yapmayı yaş ve kariyer itibariyle, büyük maçlarda büyük oynama alışkanlığı ile kanıtlamış bir oyuncu. NY Giants’ı iki üç maç daha gözlemek lazım, zaten önümüzdeki şu üç maçlık dönemi de kötü geçirirlerse sezon açısından havluyu atacaklar, ayrıca soruda da değinildiği üzere RB problemi de çok canlarını yakmaya devam edecek gibi duruyor.

Görkem Şahinoğlu: Giants’ın bu saatten sonra düzlüğe çıkması biraz zor gibi. Playoff’a çıkan takım sayısı arttırıldığından beri lige 0-2 başlayan takımların sadece yüzde 11 civarı playoff yapabilmiş. Gerçi NFC East hala çok ortada bir division ama ben hala Dallas’ın kazanacağını ön görüyorum. Takıma bakacak olursak koşu hücumunu David Wilson’a emanet etmenin sıkıntısını yaşıyor gibiler ancak bunun sadece Wilson’ın suçu olmadığını düşünüyorum. İki sezon öncesinin en iyi hücum line’ın olan line’ın da çok kötü performansından bahsetmek mümkün. Bu da doğrudan Eli ve Wilson’ı etkiliyor. Tabi savunma da eski Big Blue savunması değil.

Hilmi Çeltikçioğlu: Giants’ın playoff’a çıkamaması için biraz erken. Evet, rakamlar öyle konuşuyor olabilir, ama ligde 0-2 başlayıp playoff trenini yakalayabilecek 3-5 takımdan biri New York Giants. Eli, elit oyun kuruculardan olmasa da yüksek seviyede oynayabileceğini defalarca gösterdi. Savunmaya, özellikle line’a söylenecek söz yok. Büyük eksiklikleri, koşu oyunundan verim alamazlarsa Eli bu sene coverage sack veya pressure’lara doyar gibi görünüyor; ancak koşu oyunu ve oyuncuları sene içinde gelişme gösterebilir.

Barış Erengüç: Eli Manning her zaman ki Eli Manning bu adamın yeteneğ bu kadar kapasitesi bu. Aaron Rodgers gibi offensive line’sız oynasaydı yıllarca o Lombardi’lerin resmini bile göremezdi. RB konusunda da Jacobs’ı geri getirecek kadar zavallı bir konumda. Defans iyice zayıflamış. Bence Coughlin dönemi bu sene sonunda biter. Zaten yaş haddiden emeklilik vakti de geldi. Bu sene Giants’dan birşeyler beklemek hata olur.

New England Patriots oldukça zorlanarak New York Jets’i geçmeyi başardı ancak mütemadiyen topları düşüren Patriots receiver’ları Tom Brady’i neredeyse deli etti. Bills ve Jets’i bir şekilde geçtiler ancak bu receiver’lar ile Pats zor rakipler karşısında ne yapabilir?

Çağatay Akkaya: Patriots, artık miadını doldurmak üzere. Tom Brady hala çok elit bir QB ancak takım yapılanması onun performansını sahaya yansıtmasına izin vermiyor. WR pozisyonunda büyük bir sıkıntı içindeler. Özellikle Jets karşısında, maçta bir türlü rahat olamamalarının nedeni beceriksiz top tutucular oldu. Wes Walker’ı arayacaklarını herkes tahmin ediyordu ancak sorunun bu denli büyük olacağı kimsenin aklına gelmiyordu sanırım. Yine de, yapısı oturmuş bir takım olarak toparlanacaklarını düşünüyorum.

Görkem Şahinoğlu: Bu zaten beklenen bir durumdu ama bazı optimist Brady aşıkları Brady’nin bununda üstesinden geleceğinden emindiler. Ancak oyun kurucunuz her ne kadar tarihin en iyilerinden biri olsa da reciever ile arasında bir uyum ve kimya oluşturması kolay olmayabilir. Hele ki bir değil neredeyse tüm recieverlar’la bu bağı en baştan kurmak çok zor bir iştir. Brady’nin paslarının yüzde 50’den fazla bölümünü Edelman’a attığını görmüşsünüzdür çünkü bu uyum ve kimya sadece onunla arasında var. Brady’nin geçen seneki silahlarından Edelman hariç tümü şuan cephanesinde değil ve bunlardan sadece Gronk takımda. Gronk dönene kadar zor bir sezon geçirecekler ki döndükten sonra bile Pats için şampiyonluk günlerinin uzakta kaldığını düşünüyorum.

Hilmi Çeltikçioğlu: Üstün olduğu rakibi herkes yener. Brady, ve daha nemlisi Belichick’in özelliği zor maçları kazanmaları. Patriots yıllardır iyi veya kötü sezonlarında hep başarıyı bu şekilde yakaladı. Büyük takım böyle olur işte. Belichick’in GM’liğinin en sevdiğim yönü, arkadan takımı gençlerle iyi beslemesini bilmesi, ancak vasat geçen 2-3 hasat sonunda takım tökezleyebilir. Patriots’ı hor görmeyin derim. Division’larında zaten öyle dişe dokunacak bir takım bile yok. Mesele, Brady emekli olmadan hanedan zincirine bir halka daha ekleyebilmek…

Barış Erengüç: Şimdi gel de Gronk’u ve Hernandez’i arama. Double TE set’ler çöpe gidince Pats’deki WR açığı ortaya çıktı. Son 5-6 senede Randy Moss dışında bu takımda adam gibi bir WR gördünüz mü? Gronk tam anlamıyla düzelene kadar Brady saçlarını kaybedebilir.

Bildiğiniz gibi 2009 sezonundan beri Philadelphia Eagles’ın evindeki ilk maçını kazanan takım şampiyon oluyor. Bu sezon bu ilk maçı kazanan takım San Diego Chargers oldu. Hazır Philip Rivers da eski günlerine dönemeye başlamışken Chargers için böyle bir ihtimal var mı yoksa hayal mi kuruyoruz?

Çağatay Akkaya: Hayalci bir yaklaşım olduğu kanaatini taşıyorum. Philip Rivers, önemli işler yapma potansiyelini hep taşıyan bir oyuncuydu ancak istikrar sağlayamadı. Chargers da o nereye götürürse oraya savruldu. İki maçtır performanslarının üst düzey olduğunu kabul ederim elbette ancak sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum. İki haftalık QB performanslarına ışık tuttuğumuz zaman Philip Rivers belki de ilk iki haftanın QB’si denir, ancak sezona hiç iyi girmeyen Texans’a kaybettiler ve heyecan verici olan ancak bir çeşit kumar niteliği taşıyan tempolu oyunu ile Eagles’ı yendiler. Hala güvenmiyorum açıkçası Chargers ve Rivers’a..

Görkem Şahinoğlu: Alın size bu istatistiğin sonu, böyle garipliklerin peşinde koşan Amerika’lıların artık başka bir şey bulması gerekecek. Chargers geçen yıla oranla çok daha iyi durumda ama durumu fazla abartmaya gerek yok. AFC’de onlardan çok çok daha iyi takımlar var. Üstelik bu koşu hücumuyla AFC West’te ilk ikiye bile giremezler. Eagles karşısında galip gelmelerinin en büyük nedeni Eagles’ın çok kötü savunma performansıydı.

Hilmi Çeltikçioğlu: Üç tane ciddi sorudan sonra bu zevzeklik iyi geldi. Hurafelerle işim olmaz, ama madem Chargers konuşacağız, buyrun. Bir kere o division’ı Peyton Manning ve Broncos götürecek. Onun dışında Colts, Dolphins ve Chiefs gibi AFC wildcard takımların arasından sıyrılmaları da zor. Yani olur da her şey aynı anda düzelir, bahis oynanan bir kaç oyuncu meyve verir, rakiplerde ilginç sakatlıklar olur (sana bakıyorum Peyton), olmayacak iş değil. Olur mu, bence olmaz. Philadelphia’da isterse bu sene üç maç daha kazansın, “Fener’i yenince şampiyon olamıyoruz aaabiii”den öteye geçmez.

Barış Erengüç: O nasıl bir istatistiktir öyle. :) Şu kadarını söyleyeyim bu istatistik buraya kadar fazla bile yaşamış ama ömrü buraya kadarmış maalesef. Chargers bence oldukça sıradan bir takım. Floyd bir ara parladığı gibi değil. Gates’in devri kapanmak üzere ve bir takımda en çok iş yapan WR Eddie Royal ise vay halinize. Defansif anlamda maçlara çok iyi başlayıp, ikinci yarılarda çözülüyorlar, izlediğim iki maçta da böyle oldu. Playoff yapamazlar kanımca. Ancak ara sıra böyle sürpriz sayılabilecek galibiyetler alabilirler. Sıkı bir hayal kuruyorsunuz diyebiliriz.

Belki de NFL’in en iyi takımı Seattle Seahawks ile San Francisco 49ers’ın karşılaştığı NFC West derbisinde Seahawks, 49ers’a top göstermedi. Seahawks’in bu mesajını nasıl değerlendiriyorsunuz, sizce en iyi onlar mı? 49ers’ın yıldız linebacker’ı Patrick Willis “bana cut block yapmayın adam gibi oynayın” demeye devam mı etmeli?

Çağatay Akkaya: Bir haftadır NFL çevresinde konuşulan ve özellikle beklenen bir karşılaşma idi. Colin Kaepernick-Russell Wilson karşılaştırmaları, Seahawks-49ers defans takımlarının sertlikleri, iki takımın da division’ı kazanma isteği, her ikisinin de çoğu yazar tarafından en iyi beş takım arasında sayılması vs vs… Maç geldi çattı ancak Seahawks defansı (49ers’ın hücumunun da etkisiyle) destan yazdı, mesajı verdi.

Görkem Şahinoğlu: Seahawks’ın evinde oynadığı son Niners maçının bir kopyası oldu maç. Çok iyi secondary performansı, Lynch’in canavarlaşması ve Seahawks ön yedilisinin Kaepernick’i sindirmesi. Seattle’ın bu ikinci alan savunmasıyla ligde durduramayacağı takım yok. Sherman, Thomas, Chancelor ve Browner’ın hepsi one-on-one coverage’da çok iyi ve zone yerine man coverage oynuyor takım. Zone oynayan Packers’a karşı Kaepernick’in nasıl Manning gibi gözüktüğünü gördük. Man coverage oynayan Seahawks karşısında ise Gabbert gibiydi. Yani cevabım evet, Seahawks tartışmaya açık ligin en iyi takımı.

Hilmi Çeltikçioğlu:
 Geçen hafta zaten Packers, 49ers’ı yenmenin reçetesini vermiş, ancak kendileri uygulayamamıştı. Koşu oyununu durdurup işi secondary oyuncularına bırakacaksın, onlarda iş varsa yenebilirsin. Olay bundan ibaret ve bunu Seahawks başardı. Herhangi bir koşu savunması desteğine gerek olmadan Sherman ve kendisi gibi yetenekli arkadaşlar ligdeki her pas oyununa karşı durabileceklerini gösterdiler. Willis de fazla konuşmasın.

Barış Erengüç: 
Geçen senki maçta da top göstermemişlerdi. GS’nin desibel rekorunu bu maçta kıran bir seyircileri var. Bunu ABD’de kimse aklına bile getirmez yani o derece takımlarına bağlı adamlar. Kimse bana şu kadar taraftarım var, aşırı destek oluyor falan demesin. CenturyLink Field başka bir alem orası adeta bir cehennem. “12.Adam” tanımını tam anlamıyla yaşayan ve yaşatan bir stadyum. Seahawks hemen her noktada iyi oyuncuları olan ve ligin en takımlardan biri ancak bence seyirci desteği altında olduklarından daha iyi görünüyorlar veya konuk takımlar olumsuz etkileniyor. Bence Seahawks potansiyel bir Super Bowl adayı ancak ligin en komple ve en iyi takımı Denver Broncos olarak görünüyor. Ben herşeye rağmen 49’ers’ın, Seahawks’a nazaran daha yetenekli bir takım olduğunu düşünüyorum dolayısıyla bahaneleri yok. Bir kaç senedir bu deplasmanda hezimete uğruyorlar. Bu durumda Willis ve 49’ers susacak ve işine bakacak. Biz bu deplasmanda neleri yanlış yapıyoruz diye incelemeleri lazım.