Sporda herkesin bildiği bazı klişe sözler vardır. Bu sözleri hepimiz spikerlerden, yorumculardan duyar hatta zaman zaman kullanırız da. Bu klişe sözlerden bir tanesi de şudur: “İyi takımlar, kötü oynadıkları günlerden bile galibiyet çıkarmayı bilmelidir.” New England Patriots’ın Buffalo Bills deplasmanında oynadığı NFL normal sezon açılış maçı, bu sözün güzel bir örneği olarak hafızalardaki yerini aldı. Patriots, takımın çoğunluğunun normal performanslarının altında kaldığı bir maçı deplasmanda kazanarak hem sezona iyi başlamış hem de moral depolamış oldu. Normal sezonun ilk birkaç haftası takımların yeni yeni kendilerini bulmaya başladıkları haftalar olduğundan sürpriz sonuçlara daha sık rastlıyoruz. Örnek olarak Patriots’ın geçtiğimiz sezonun ikinci haftasında Gillette Stadı’nda oynadığı Arizona Cardinals maçını verebiliriz. Normal şartlarda evinde rahat kazanması gereken bu maçta Pats’in çok zorlandığını ve Stephen Gostkowski’nin son saniyede kaçırdığı bir field goal sonrası da maçı 20-18 kaybettiğine tanıklık etmiştik. Pazar günü oynanan Bills maçı da bu kategorideki mağlubiyetlere katılmaya çok yakın geçti. İsterseniz maçın detaylarına göz atalım…

Maçın ilk hücumunda Patriots quarterback’i Tom Brady’nin sık sık takıma yazın katılan yeni receiver’ı Danny Amendola’yı aradığını gördük. Bu ikilinin yazın Kaliforniya’da yaptığı özel çalışmalar meyvesini vermiş ve Amendola yeni QB’siyle güzel bir iletişim kurmuş gibi göründü. 42 yard alan takım daha sonrasında iki pas ve bir koşu oyunuyla first down’ı alamayarak punter Ryan Allen’ı sahaya soktu. Allen’ın punt’ı sonrasında başlayan Bills hücumu, yıldız RB CJ Spiller’ın ikinci oyunda fumble’la topu kaybetmesi ve yere düşen topu Pats defensive tackle’ı Tommy Kelly’nin almasıyla sona erdi. Bu pozisyonda topun Spiller’ın elinden çıkmasını sağlayan müdaheleyi yapan Kyle Arrington’ın da hakkını vermek lazım. Arrington maç boyunca Pats’in en etkili oyuncularından birisiydi ve bu pozisyonda da takımına Buffalo 16 yard çizgisinde topu kazandırmayı başardı ve takımının oldukça güzel bir noktadan hücuma başlamasını sağladı. Yedi yard’lık bir Ridley koşusu, Amendola’ya atılan isabetsiz bir pas ve sonunda da Brady’den Edelman’a giden bir pasla Patriots maçın ilk sayılarını bulmuş oldu.

Patriots bir sonraki hücumunda da 48 yard’lık bir field goal bularak farkı 10 sayıya çıkardı. İlk çeyrek böyle sona erdikten sonra ikinci çeyreğin bitmesine 9:53 kala başlayan Pats hücumu deyim yerindeyse sonun başlangıcı oldu. Stevan Ridley’nin bir koşu oyununda temas olmaksızın, ayağının kayarak yere düşmesi ve topu fumble’laması Bills’e maçtaki ilk sayılarını bulma imkanı verdi. Yere düşen topu alan Searcy, 74 yardlık bir koşu sonrası Patriots endzone’una girdi ve Bills adına farkı yediye indirdi.

Bir sonraki Bills hücumunda QB EJ Manuel’dan gelen pası yakalayan çaylak receiver Marquise Goodwin, yine Kyle Arrington’dan aldığı darbe sonrası topu elinden düşürdü. Yerdeki topu Rob Ninkovich’in almasıyla başlayan Pats hücumu, ilk touchdown’dakiyle aynı ikili, Brady ve Edelman, arasındaki bir pasla touchdown olarak sonlandı ve Patriots farkı tekrardan 10 sayıya çıkardı. İlk yarının bitimine bir dakika 11 saniye kala tekrardan başlayan Pats hücumu bu sefer Zach Sudfeld’in yakalayamadığı bir pası savunmanın havada almasıyla interception’la bitti ve top Bills’e geçti. Sudfeld’in bu hatasını iyi değerlendiren çaylak Bills quarterback’i Manuel, endzone’un sağ köşesinde bir diğer çaylak Robert Woods’u bularak farkı tekrardan üçe indirdi ve ilk yarı bu skorla, 17-14’lük Pats üstünlüğüyle, bitti.

İkinci yarının ilk drive’ında veteran RB Fred Jackson ve Manuel önderliğinde bir touchdown daha bulan Buffalo Bills, 21-17’lik skorla maçta ilk kez öne geçti. Touchdown’ın adı bu sefer Stevie Johnson’dı. Bu touchdown ayrıca üçüncü çeyrekte iki takım tarafından bulunan tek skor pozisyonuydu. Üçüncü çeyrek başka sayı olmayınca 21-17’lik Bills üstünlüğüyle bitti.

Patriots son çeyrekteki ilk hücumuna Brady’den Edelman’a giden 35 yard’lık bir pasla başladı ve bu drive’ın devamında farkı bire indiren bir field goal buldu. Günün formda isimlerinden kicker Stephen Gostkowski 33 yard uzaklıktan hata yapmadı ve skoru 21-20’ye getirdi.
Sonraki iki Buffalo ve bir New England drive’ında takımlar sayı bulamayınca maç sonuna 4:31 kala hücum sırası tekrardan Pats’e geçti. Maçın başında kasığından sakatlanarak oyundan çıkan ve devre arasında soyunma odasından da geç dönebilen receiver Danny Amendola bu son drive’a damga vuran isim oldu. Cesurca bir performansla sakatlığına rağmen sahaya dönen Amendola, önceki yıllarda Welker’ın Brady’ye verdiği o son çare ismi vermiş oldu. Bu son drive’da toplam 26 yard’lık pas yakalayan Amendola takımını Stephen Gostkowski’nin maçı kazandıracak field goal’u bulması için gereken mesafeye taşıdı. Gostkowski de Amendola ve Vereen’in kendisine yarattığı bu şansı iyi kullandı ve Patriots adına maçı kazanan field goal’da isabeti buldu. Beş saniye kala bir mucize deneyen Bills başarılı olamayınca Pats zorlandığı maçtan galibiyeti 23-21’le çıkarmış oldu.

Önemli Oyuncu Değerlendirmeleri

Tom Brady

Tom Brady’nin bu maçtaki performansı için şu ifade kullanılabilir: Galibiyet için gerektiği kadarını yaptı. Kendisinin çok daha iyi performanslar ortaya koyabilen bir yıldız olduğunu biliyoruz bu yüzden Bills maçında gösterdiği performansa iyi demek yanlış olur ancak receiver kadrosu önceki yıllara göre bariz şekilde zayıflamış ve yıldız running back’i felaket oynayan bir hücumu geriden gelerek galibiyete taşıması da performansını kötü sınıfının üstüne çıkarıyor.

Stevan Ridley

Gelelim maçın en çok eleştirilen isimlerinden Stevan Ridley’ye. Ridley’nin zaten koç Belichick tarafından maçın ortasında yedeğe çekilmesi bazı şeyleri anlatıyor ancak istatistiklere baktığımız zaman Ridley’nin göründüğü kadar da “felaket” bir çıkarmadığını görüyoruz. Dokuz koşu denemesinde alınan 46 yard tabi ki çok üst düzey değil ancak her denemede ortalama 5.1 yard eder ki bu da hiç fena bir rakam değil. Belichick’i çok kızdıran ve Ridley’nin kenara alınmasına sebep olan hata ise hiçbir temasa mağruz kalmadan yere düşmesi ve düşerken topu elinden düşürmesiydi. Bu da zaten sabıkalı olan Ridley’nin top kontrol yeteneğinin iyice göze batmasına neden oldu. Zira antrenman kampında da Ridley çok fumble kaybettiği ile ilgili raporlar duymuştuk. Bu senaryo birinci haftadaki Bills maçında değil de çok daha önemli bir maçta örneğin bir AFC Final maçında da yaşanabilir ve Belichick bunu önlemek adına Ridley’nin burnunu sürtmek istedi. Zira takımın bir numaralı running back’inin bir maç yüzünden rotasyondan düşmesine hiç ihtimal vermiyorum.

Shane Vereen

Kariyeri boyunca Shane Vereen’in sadece bir koşucu değil aynı zamanda iyi de bir receiver olduğu bilinen bir gerçek oldu. Sezon öncesi yazdığım bir yazıda da bunu belirtmiştim. Vereen, Bills maçında bunu kanıtlayan bir performans ortaya koydu ve 101 rushing, 58 de receiving yard ile galibiyette başrol oynadı. Normalde takımın üç numaralı running back’i görünen Vereen, Ridley çıktıktan sonra onun sorumluluğunu aldı ve bunun altından da kalkmayı başardı. 14 koşu denemesinde 101 yard alan Vereen gelecek için de umut verdi. Amendola’nın oyunda olmadığı bölümde Julian Edelman’la beraber takımın pas oyununun da işlemesine yardım eden Vereen, sezonun kalanında da Brady’nin gözde oyuncularından olacaktı ki 11.haftaya kadar sakatlık yüzünden takımdan ayrı kalacak olması Patriots için oldukça kötü oldu.

Danny Amendola
Amendola ilk sınavından başarıyla ayrılmayı başardı. Welker’ın yerini doldurabilir mi sorularından bıkmaya başlamıştık ki Amendola iyi bir performansla içimizi rahatlattı. Yalnız Amendola hakkında merak edilen iki noktadan biri “Welker’ın yerini doldurabilir mi?” iken bir diğeri de “Sağlıklı kalabilir mi?” idi. Bills maçındaki oyunuyla ilk sorudan geçer not alan Amendola ikinci sorudan çakmış olabilir. Kamp döneminden kalan bir kasık sakatlığıyla sahaya çıkan receiver, sakatlığının nüksetmesiyle bir süre oyun dışında kaldı ve Perşembe gecesi oynanacak New York Jets maçını da kaçıracağı söyleniyor. Sağlıklı kalabilirse bu sezon Pats hücumunun yıldızlarından olacaktır ancak soru halen ortada: “Sağlıkla kalabilir mi?”

Julian Edelman

Patriots taraftarı Julian Edelman’ı yıllardır “üç ufaklıktan biri” olarak tanır. Wes Welker, Danny Woodhead ve Julian Edelman benzer fizikleri ve benzer oyun tarzlarıyla Pats hücumuna hep renk katmışlardır. Ancak Edelman’ı önceki yıllarda gördüğümüz rol genellikle special teams’de return man olmasıydı. Bills maçında ise çok daha farklı bir Julian Edelman gördük. Yeni Edelman takımını ileriye taşıyan, first down’lar alan ve en önemlisi end zone’da tehdit yaratan bir oyuncu görünümündeydi. Kariyerinde ilk kez bir maçta iki touchdown pası yakalayan Edelman, muazzam bir oyun ortaya koydu ve bu sezon takımın en önemli hücum silahlarından olacağını kanıtladı.

Bugünkü yazının sonuna geldik. Önümüzdeki yazıda Patriots – New York Jets maçı değerlendirmesinde görüşmek üzere hoşça kalın…

Yazan: Göktuğ Selvitopu