Merhaba NFLTR okurları, Atlanta Falcons geçen haftaki St.Louis Rams maçında  bir çok yıldızını kaybetmesine rağmen maçı kazanırken bu hafta sezonun deplasmanda flaş takımlarından Miami Dolphins’e 27-23’lük skorla ile boyun eğdi. Miami bu galibiyet ile beraber 3-0’a ulaşan az takımdan biri oldu. Bu off-season’ın en çok para harcayan takımlarının başında gelen Dolphins bunun yanı sıra güzelde bir draft geçirmişti. Genç ve yetenekli bir takım olan Dolphins, gerek koşu oyunlarında geçen sene güven kazanan Lamar Miller gerekse pas ataklarında takımın lideri Ryan Tannehill ile bu sezon çok canlar yakacaktır.

Falcons’ta ise geçen maç kaybedilen isimlerin maç içinde eksiklikleri fazlasıyla hissedildi. Defans olarak büyük maç içinde sıkıntılar yaşandı. Bu sorunlardan en büyüğü ise geçen seneden bu yana çözüm bulunamayan koşu savunması. Lamar Miller bu eksikliği maç içinde çok iyi değerlendirdi. Atlanta ikici çeyrekte 10 – 0 öndeyken yaptığı 50 yardlık koşu Dolphins ofansına çok büyük bir avantaj sağladı. Dolphins ise maç içinde 90 yardlık bir koşu istatistiğine sahipti.

Sean Weatherspoon’un yokluğunda oyuna giren Joplo Bartu ise kötü olmamasına rağmen iyi de değildi fakat bunu tecrübesizliğine verebiliriz. Pas oyunlarında ise Asante Samuel’in yokluğu hemen hissedildi. Gerek blitz gerekse coverage savunması Ryan Tannehill için hiç fark etmedi. Önünde ligin en iyi O-Line’larından biri bulunan Tannehill işleri Falcons secondary’si için çok daha zorlaştırdı. İki yeni CB Desmond Trufant ve Robert Alford maç içinde inişli çıkışlı anlar yaşadı. Bir bakmışız çok büyük oyunları engellerken bir bakmışız az yard alınabilecek oyunların big play’lere dönüşmesine izin verdiler.

Gelelim Falcons hücumuna. Her zamanki gibi maça iyi başlayan takımdı Falcons. Maçın başlarında RB Jason Snelling ile bir TD bulup güzel bir tempo tutturdular fakat maçın ilerleyen dakikalarda avantajlarını yine koruyamayıp geri düştüler. Bu Falcons’ın kondisyonundan mı yoksa başka bir nedenden mi kaynaklanıyor bilemiyorum fakat Falcons taraftarları için çok sinir bozucu bir durum. Falcons geçen sene de Super Bowl için NFC Finali’nde 49ers ile karşılaşmış büyük bir fark açmasına rağmen yenilmişti.

Öte yandan iki maç kaybedilmesine rağmen takımdaki gelişmeler açıkça görülüyor. Steven Jackson’ın yokluğunda starter olan Jacquizz Rodgers maç boyunca Falcons adına çok güzel işler yaparak kendini gösterdi. Geçen hafta koşu oyunlarında başı çeken Jason Snelling ise bir TD ile pastanın üzerine çileği koydu. İkili toplam 139 yard koştu. Tabi koşularda ki en önemli şey bloklardı. Falcons O-Line’ı koşu bloklarında yeterince iyi işler çıkarırken pas bloklarında fazla bir değişme olmadı fakat Dolphins defansının Matt Ryan’a ulaştırmayacak kadar iyiydiler. Matt Ryan’da kendine verilen korumayı kullanarak maçı 231 yard iki TD ve bir interception ile tamamladı. Ryan’ın bu maçta en büyük silahı ise yine Julio Jones’tu. Jones dokuz pas tutarak 115 yardlık bir istatistiğe ulaştı.

Atlanta defansı da gelişme gösteren bir diğer yöndü. Maçı beş sack, bir interception ve bir fumble recovery ile tamamlayan Falcons defansında göze çarpan isim Osi Umenyiora’ydı. Umenyiora maçı dört tackle, iki sack ve iki forced fumble ile tamamladı. SS William Moore’da maçın ortalarında seken bir topu yakalayarak interception’ı yapan isim oldu.

Hücum eğer red zone da iyi işler çıkarabilseydi maçın gidişatı değişebilirdi. Red zone istatistiklerinde geçen senekinden çok farklı bir tablo görüyoruz karşımızda. Geçen sezon red zone girildiğinde rakiplerine pes dedirten, çoğunlukla TD ile sonuçlanan drivelar vardı. Bu maçta ise red zone başarı oranı beşte ikiydi. Bunun en büyük nedenlerinden biri  veteran WR Roddy White’ın yüzde yüz sağlıklı olmaması. Maçlarda adeta oynamış olmak için oynayan White ne kadar kısa zamanda sağlığına kavuşursa Falcons’ın o zaman daha çok kazanmaya başlayacağına inanıyorum.

Dördüncü haftada New England Patriots ile karşılaşacak olan Falcons’ı zorlu bizleri ise zevkli bir maç bekliyor. Eğer sakatlık probleminden kurtulabilirse Atlanta’nın kazanacağına inanıyorum diğer türlü işleri çok zor çünkü ligin en iyi oyun kurucularından biri olan Tom Brady ile karşılaşacaklar. Tom Brady’i ligde en çok kazanma yüzdesine sahip oyuncu iken Atlanta’da Matt Ryan, draft edildiğinden bu zamana evinde en çok kazanan oyuncu. Çekişmeli güzel bir maç izleyeceğimize inancım tam. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.