Merhaba NFLTR okurları, bu yazımda yine NFL’e bu yıl giren ve NCAA kariyerleri boyunca genel özelliklerin dışında onları diğerlerinden ayıran değişik özellikleri bulunan birkaç oyuncuyu tanıtacağım. Yazımın ilk bölümünde birbirine çok benzeyen yetenekleri kadar dış görünüşleri ile de popülerliklerini sürdüren sıra dışı iki oyuncudan bahsedeceğim.

Oklahoma Üniversitesi’nin son yıllardaki sahayı domine eden wide receiver’ı Kenny Stills ve LSU’nın sorunlu yıldız CB’i Tyrann Mathieu, (aslında ben onları ikiz gibi görüyorum) saç stilleri dövmeleri ve sahadaki çılgın hareketleri ile beklenmedik anlarda yaptıkları büyük işlerle üniversite yıllarında birçok hayran edindiler.

İlk olarak Oklohoma’nın süper yıldızı Kenny Stills’in genel özelliklerine bakarsak, 183 cm boyunda 88 kilo ağırlığında olan oyuncu aslında baktığınızda ufak tefek gözükmekte ama çok sert ve hızlı oyunuyla gözükenin aksine bir oyun sergilemekte.

Stills son yılında NFL’e girme kararı alarak üç sezonluk kariyerinde ortalamanın çok üzerinde değerleri yakaladı. İlk yılında 61 top tutma 786 yard ve 5 TD, ikinci yılında 61 top tutma 849 yard ve 8 TD, 82 top tutma 959 yard ve 11 TD ile takımın en değerli oyuncularında biri haline geldi.

40 yardı 4.32 olan oyuncu hızlı olduğu gibi de pas rotalarını muhteşeme yakın yapan çok iyi ellere sahip bir top tutucu. Hem iç hem de dış wide receiver olarak oynayabilen oyuncu birçok önemli maçta birçok önemli zor top tutmalar yaparak takımını sırtladı.

Kenny Stills’i araştırmadan önce gerçek anlamda da bir süper gen olduğunu bilmiyordum çünkü babası da NFL’de forma giymiş bir Safety imiş. Kenneth Lee Stills, 85-90 yılları arasında NFL’de oynama şansı yakalamış ve daha sonrasında koçluk yapmaya başlamış.

Stills, bu yıl 5.tur 144 sıradan Saints tarafından seçilerek lige giriş ve bu bence Saints adına çok doğru bir seçim oldu ki zaten Stills, preseason performansı ile ilk yedek olma şansını yakaladı hatta ilk maçında iki top tutarak 86 yard kazandırdı takımına. Bundan sonrası için de beni şaşırtmayacağına emin olduğum oyuncu umarım NFL’in garip adalet sisteminde devamlı yer bulur.

İkinci olarak da çoğunuzun tanıdığı NCAA kariyerinin son yılında uyuşturucu ve kişisel sorunları yüzünden oynayamayan bundan dolayı da NFL’e girerken alt turlardan seçilen süper yetenek Tyrann Mathieu var.

175 cm boyunda 84 kilo ağırlığında olan oyuncu LSU’da oynadığı yıllar boyunca cornerback pozisyonunda oynamış çevik, sert ve akıllı oyunuyla hem koçları hem de taraftarları büyülemişti. Seri ve çabuk hareketleri ile çok da iyi bir returner olan Tyrann, NCAA kariyerinde birçok TD da imza atmıştı. 2011 yılında yaptığı istatistik ile bütün gözleri üzerine çeken oyuncu sezonu 77 tackle, 1.5 sack, 5 forced fumble, 4 fumble recoverie (bunlardan ikisi touchdown ile sonuçlandı), ve iki interception ile birçok ödül kazandı.

Bence onu değerli yapan en önemli özellikleri; diğer oyunculardan farklı çalışan zekâsı, topa olan inanılmaz isteği ve saha görüşü. Ne kadar ufak tefek bir oyuncu olsa da herkesin karşısında durabilen çok sert football oynayan, son yılların en çılgın oyunlarından biri.

Tyrann geçirdiği son yıl problemlerinden sonra lige Arizona tarafından 3.tur 69.sıradan seçilerek girdi ve üzerindeki o yoğun ilgiyi kaybetti.. Tabi böyle bir yeteneğin kaçıncı turdan lige girdiği önemli olmadığı düşünülürse zaten gösterdiği preseason performansı ile koçların gözüne giren oyuncu safety pozisyonunda kendine ilk 11’de yer buldu. Bu boyda bu kiloda bir oyuncunun safety oynaması normalde çok rastlanan bir şey olmasa da sert ve akıllı football’u ile Tyrann bu işin de üstesinden gelecektir diye düşünüyorum. İlk hafta istatistiklerine baktığımız zaman 7 tackle ve 1 FF yapan oyuncu bomboş kalan top tutucunun arkasından yetişip topuna vurarak takımını sayı yemekten kurtardı ki bu yaptığı işten çok değerli diyebilirim. Açıkçası Arizona böyle defensive back’lere karşı bir hayranlık duysa da (Peterson ve Arenas) bence seçtikleri bütün oyuncular her an patlama yapabilecek nitelik de ki emin olun bu yıl Arizona ve Tyrann Mathieu çoğu takımı çok zorlayacak.

Son olarak da her yıl tanıttığım gibi bu yılda lige giren bana göre en iyi Big Hitler’i yapacak olan T.J. McDonald var. Hayranı olduğum Taylor Mays gibi USC çıkışlı olan McDonald, NCAA kariyeri boyunca takımının en çok tackle yapan oyuncularından olup kariyeri boyunca yaptığı hitlerle birçok oyuncuya bela olmuş bir oyuncu.

Bu yıl Rams tarafından 3.tur 71.sıradan seçilen oyuncu bana göre girmesi gerekenin altında bir sıradan lige girse de ilk 11’deki yerini preseason da garantiye aldı. İlk maçında dört, ikinci maçında üç tackle yapan oyuncu yavaş yavaş lige ısınıyor gibi görünüyor.

Fiziki özelliklerine baktığımız zaman 188 cm boyunda 99 kilo ağırlığında olan oyuncu genel atletizm ortalamasının üstünde bir yapıya sahip olup, sert football’u ile oyununu güven veren taşımış durumda.

Gerçekten süper gen taşıyan oyuncunun babası da uzun yıllar NFL’de forma giymiş bir isim. Tim McDonald da USC çıkışlı. NCAA kariye başarılarla dolu olan baba McDonald, NFL’de altı defa Pro Bowl oynamış ve bir Super Bowl kazanmış bir oyuncu. Şuanda da New York Jets’te defensive back koçluğu yapmakta.

Benim izlediğim maçlarda T.J. de bu tarzda başarılara sahip olabilecek bir safety olarak gözükse de yine de Rams’de oyunu ne kadar göze çarpar bilemiyorum. Ama umuyorum ki ilerleyen dönemlerde yapacağı Big Hitlerle karşınıza çıkacaktır…