Bu yazımızda, her sene bu dönemde yaptığımız gibi, Türkiye Amerikan Futbolu Ligi’nin sezon planlamasının nasıl yapılması gerektiği, nasıl yapıldığını veya yapılamadığını ve bu şekilde organizasyonsuzluğun Türk Amerikan futboluna etkisinin ne olduğunu anlamaya çalışacağız.

Geçen senelerde yaşanan tecrübelere baktığımızda, profesyonel ligleri olan Amerikan futbolu liglerinin sezon başı hazırlığının federasyonca hiç yapılmadığını ve hatta liglerin ne zaman başlayacağı konusunda federasyonun bile fikrinin olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Zira geçen sene kurası çekilen ve katılımcı takımların belli olduğu ve hatta bir hafta sonra başlanacağı açıklanan liglerin teknik kurul kararları kura çekiminden iki ay sonra açıklanıp, ligler kura çekiminden 3,5 ay sonra başlatılmıştı.

Şaka gibi federasyon kararları sonrasında tüm konsantrasyonları kaybolan Amerikan futbolu takımları “acaba bu sefer gerçekten lig başlayacak mı?” diye düşünürken ligler başlamıştı.

Bu sezonda farklı bir şey olacağını düşünmüyorum. Ama ben gene de federasyonun sezon öncesi neler yapması gerektiğini yazayım da belki federasyonda birilerinin aklına spor yararına bir şey yapmak gelir ve buradan alınan öneriler ile sezon hazırlığı yaparlar. Yoksa, bu sezonda başkanın istediği zaman kuralar çekilir, istediği zaman lig ertelenir, lig bir anda başlar, sonrada hiçbir takımın haberi olmayan teknik kurul kararları ısmarlama olarak copy-paste lig başladıktan sonra açıklanır.

Bu arada umarım bu sene golf veya bisiklet sporunun teknik kurul kararlarını copy-paste yapmazlar. Rugby en azından onbire onbir ve çim sahada oynanması sebebi ile en azından anlaşılabilir oldu. Tabii tüm bu keyfi uygulamalar devam ederken, bütün sezon milli maç yapacağız dedikodusu ile tüm camianın ağzına bir parmak bal çalınmasını da unutmamak gerekir.

Bu kadar yanlış yapılanı yazarken, Amerikan Futbolu Hakem Komitesinin yayınladığı ve Türkçe’ye çevrilen kural kitapçığı için MHK’yi ve emeği geçen Onur Koyuncu arkadaşımıza emekleri için teşekkür etmek gerekir. Ancak, bu da federasyonun gayreti yerine kişisel gayretleri ile bu spora katkıda bulunan özverileri gerçekleşmiş ve kandil mesajı yayınlamaktan spor ile alakalı bir haber bile yayınlamayan federasyonun sitesi yerine NFLTR forumlarında duyurulmaya çalışılmıştır. Federasyon spor ile alakası olmadığı gibi, bu spor ile alakalı emek verenlere bile destek vermemektedir. Ancak, şunu da unutmamak gerekir federasyonumuz hiçbir kandilimizi unutmayarak siteden kutlamaktadır.

Biz yaşanan ve yaşayacaklarımızı geçelim; basiretli bir yönetim ile yapılması gerekenleri görelim.

Federasyonun sezon öncesi ilk yapması gereken önceki sezonun bir değerlendirmesini yapmaktır. Bunun için spor branşını yöneten hakem kurulu başkanı, branştan sorumlu asbaşkan, Milli takım head koçu ve federasyonun teknik organizasyonu yapan görevlisinin toplanarak önceki sezonun nasıl geçtiğinin, aksayan taraflarının neler olduğunun ve gelecek sezonda ne gibi uygulamaların yapılması gerektiğinin kararının verilmesi gerekir. Bu toplantıya müteakiben federasyon yetkilerinde gelecek sezon uygulamalarına ait bir fikir birliği oluşur.

Federasyon yetkilileri daha sonra takım yetkililerinin katılacağı bir toplantı ve hakemlerin katılacağı bir toplantı olmak üzere iki toplantı düzenlemesi gerekir. Bu toplantılar federasyon yetkililerine takımların ve hakemlerin sorunları ile çözüm yolları hakkında fikir verir.

Bu toplantılar sonrasında sezon takvimi hazırlanması gerekir. Artık profesyonel olmuş branşlarda tamam gelecek hafta kura çekelim ve sonraki hafta ligi başlatırız şeklinde olmaz, olamaz, olmamalı. Ama maalesef branşlarımız aynen bu şekilde yönetilmekte ve başkanın canının istemesine göre hiçbir fizibilite ve takvim çalışması yapılmadan liglerimiz başlatılmaktadır.

Gelelim gene konumuza; hakemler ile yapılacak toplantı lig yapısının ve takvim planlamasının en önemli toplantısıdır çünkü hakemlerin hem hakem sayısı, hem de hakem seviyesi olarak lig öncesi mutlaka hazır olması gerekir. Bu sebeple takvim planlaması öncesinde hakem durumunun en ince ayrıntısına kadar etüt edilmesi ve hakem eksiklikleri lig takviminin başında giderilerek takvim çalışması yapılması gerekir.

Amerikan futbolu kişisel temasa dayanması sebebi ile “Güvenlik” faktörünün öncelikle göz önünde bulundurulması gereken spordur. Geçtiğimiz sezon bu konuda ciddi sakatlıklar ve sıkıntılar yaşandığı düşünülürse, federasyon yetkilerince öncelikli olarak ele alınması gereken konunun “oyuncu güvenliği” olduğunu düşünüyorum. Herhangi bir istenmeyen sakatlığın yaşanmaması için, antrenör ve oyuncu eğitimlerinin tam olması gerekir. Sezon öncesi planlamalara mutlaka antrenör eğitimi ve lisanlamasının eklenmesi gerekir. Liglerimizde zorunlu olmasına karşın antrenör lisanslaması ve eğitimi yapılmamaktadır. Takımlar lisanları ve eğitimleri olmayan hakemlerce yönetilmekte, bu da oyuncuların çok ciddi güvenlik riskleri yaşamasına sebebiyet vermektedir.

Takvimi belli olmayan liglerimiz olması sebebi ile Amerikan futbolu takımları sezon hazırlıklarına başlayamamakta ve ne yapacaklarını bilememektedirler. Sezon Kasım gibi başlayacak ise takımların Eylül gibi antrenmana başlaması gerekir. Buda en az iki ay yapılacak saha ve hazırlık masrafıdır. Liglerin bir anda dört ay ertelenmesi takımların sezon başı hazırlık masraflarını üç katına çıkarır ki buda çok kısıtlı imkanlar ile ayakta durmaya çalışan takımlara çok ciddi bir maddi külfet getirmektedir.

Federasyon, geçen sene, liglerin gereksiz yere, şahsi kararlar ile 3,5 ay ertelenmesi sebebi ile kapanan ve ligden çekilmek zorunda kalan üç takım olduğu göz önünde bulundurması gerekir. Bu spor için hiçbir emek vermiyor olabilirler, bari iyi niyet ile bu sporu yapmaya çalışan takımlara köstek olmasınlar.

Ertelenen ve başlama tarihi belli olmayan ligler sebebi ile takımların bir türlü sponsorluk dosyası hazırlayamaması ve hazırlanan sponsorluk dosyalarının belirsizlikler sebebi ile başarısız olması ise bu spora ertelenen ve takvimsiz olan ligler sebebi ile verilen başka bir zarardır.

Sponsorluk desteği olmayan ve takvimi belli olmayan takımların sürekliliğini devam ettirmesi imkansızdır. Federasyonun belirsizlikler ve bu spor hakkında hiçbir fikri olmayan tek bir kişinin kişisel egoları üzerine kurduğu lig sistemi, Amerikan futbolunun gelişmesinin önündeki en büyük engeldir.

Federasyonun yaz dönemini tatil olarak değerlendirmek yerine gelecek sezona hazırlık dönemi olarak geçirmesi gerekir. Ancak federasyonumuz bu dönemde hazırlık yapmak yerine rutin tek adam yönetimi sistemini devam ettirmekte ve sporun gelişmesi için hiçbir hazırlık yapmamaktadır. Bu da federasyonun yönettiği branşlara verilebilecek en büyük zarardır. Eylül ayının gelip bahsettiğim çalışmaların hiçbirinin hale yapılmadığını hatırlatır, bir sonraki yazıda görüşmek üzere, iyi günler dilerim…