Yeni bir Chicago Bears yazısında tekrar merhaba sevgili NFLTR takipçileri. NFL’de sezonun altıncı haftasının ilk maçı Perşembe gecesi Soldier Field’da oynandı ve maç Chicago Bears’ın, New York Giants karşısında 27-21’lik galibiyeti ile sonlandı. Chicago Bears, derecesini bu galibiyetle 4-2’ye taşırken, New York Giants ise henüz galibiyet ile tanışamadığı sezonda altıncı mağlubiyetini tatmış oldu.

Yazı konusunda başlık düşünürken “Yeteri Kadar Saldıramayıp Savunmasıyla Kazanan Ayılar” demek aklıma geldi ancak başlığın daha öz bir anlatıma sahip olmasını düşünüp vazgeçtim, oysa maçın özeti de tamamıyla Bears’ın yeterli hücum varyasyonunu yapamamasına rağmen yine bir biçimde savunmasıyla kazanmasıydı.

Alışkanlıklardan vazgeçmek zor, olumlu ya da olumsuz olsun dert değil, yıllardır savunmasıyla var olan Bears savunma alışkanlıklarıyla kazandı tekrar. Maçı izlerken bir önceki uzun dönemli koç Lovie Smith’in takımını izliyormuşum gibi hissettim. Hücumlar sıkıntılı, tempo düşük, tek pas yakalayan Brandon Marshall ancak savunma takımı yine sağlam. Lovie Smith döneminden sonra GM Phil Emery’nin de katkılarıyla sadece takımın koçluk sistemi değişmedi esasen, hücum çizgisi neredeyse tamamen değişti, hücum anlayışı farklı bir boyut kazandı, savunma takımında köklü değişiklikler oldu ancak Bears, 2012 sezonundan kalan bir performans ile kazandı karşılaşmayı.

Bears’da sakat Charles Tillman’ın maç öncesinde oynama ihtimalinden bahsedilse de maçtaki yerini almadı, CB pozisyonunda Zach Bowman, Tim Jennings’in partneri oldu ve Eli Manning’in de katkılarıyla bu ikili üç interception’a imza attı. Bilhassa Tim Jennings’in maçın ilk sayısındaki interception TD’ı, Giants için bu sezonun, Bears içinse yıllardır süregelmiş bir alışkanlığın özeti oldu.

Bears defansının kanatları sağlam ancak gövdesinde sıkıntı var. Ligin önemli DT oyuncularından Henry Melton sezonu kapayınca geçtiğimiz pazar günü Saints karşısında yerine başlayan Nate Collins de sakatlanınca Bears’ın neredeyse savunmada tackle oyuncusu kalmadı ve Bears opsiyon oyuncularının da opsiyonlarına kaldı.

İlk yarıyı sorunsuz biçimde 24-14 önde kapatan Bears, Giants’ın da hücum edememesiyle maçı galibiyetle tamamladı. Bears, bu sezonki altıncı maçın da son çeyreğinde sayı yemeyerek ilginç bir gidişata adını yazdırmakta.

Cutler ve Marshall:

Bu ikili ne kadar iyiyse, Bears’ın maç kazanması o kadar kolaylaşıyor. Sezonun geri kalan beş karşılaşmasında pek de ortalarda görülmeyen bu kombinasyon, Giants karşısında iyi iş yaptı. Chicago Bears, özellikle Alshon Jeffery, Martellus Bennett gibi oyuncuların pas yakalamasına dönük oyunlar oynuyor, bir nevi onları da sezona ısındırıyordu geçtiğimiz karşılaşmalarda. Hatta bu durum o kadar abuk bir hal aldı ki, geçtiğim yazıda da bahsettiğim üzere sanki Brandon Marshall ile Alson Jeffrey rollerini değiştirmiş gibiydiler. Giants karşılaşmasında ise Brandon Marshall topla dkouz defa buluştu, 87 yard kaydetti ve iki TD yaparak kendini bulmuş oldu. Bu ikilinin verimli bir şekilde performans gösterebilmesi Bears hücumu için hayati önem taşıyor, dileyelim ki Brandon Marshall kritik haftalar yaklaşmışken kendini bulmuş olsun.

Chicago Bears’a yazının ilk bölümünde değinirken Lovie Smith dönemindeki gibi bir maç kazanıldığını söylemiştim ancak elbette ki Marc Trestman kendi anlayışını takıma yerleştiriyor yavaştan. Marc Trestman özellikle pas oyunlarındaki çeşitliliği kullanmayı seviyor, ligin en iyi pas yakalayan RB’lerinden biri Matt Forte, pas oyunlarında fazlasıyla yer alıyor. Örneğin her maçta olmasa da rastladığım bir hücum oyununda,  fake sonrası Alshon Jeffery’in koşusu dizayn edilmiş ve Bears, fazlasıyla yarar sağlıyor bu oyundan. (Merak edenler şuradan örneğini görebilir: http://www.nfl.com/videos/nfl-game-highlights/0ap2000000252025/Alshon-Jeffery-27-yard-run )

İki satır da TNF hakkında yazmak istiyorum, her ne kadar NFL fikstüründe önemli sayılabilecek maçlar yer alsa da TNF markası bir MNF’a benzemiyor, olmuyor. Taraftarı olduğum takımın maçını izlerken dahi Pazar günlerindeki ya da MNF karşılaşmalarındaki coşkuyu hissedemedim. NFL belki de bir çözüm getirir bu olumsuz düzene diye umut ediyorum.

New York Giants’a gelince, NFLTR’de haftanın değerlendirmesinde sıklıkla karşımıza soru olarak çıkan bir takım olduğu için, haklarındaki olumsuz değerlendirmeler bol olduğu için fazla değinmeyeceğim, düşene bir tekme de Bears gibi vurmayacağım. Çok kısa şunu söylemek kafi olacak sanırım, her ne kadar bu maçta daha iyi gözükse de hücum çizgileri çok kötü, koşamıyorlar, Eli Manning’in de performansı, WR’ların da sahaya koydukları çok sınırlı. Taraftarlarına bu sezon özelinde sabır diliyorum, iki sene öncesinin Super Bowl şampiyonu ve hatırı sayılır bir franchise, zirveden yuvarlanıp dibi ancak böyle görebilir.

Chicago Bears, boş geçeceği haftadan önce Redskins deplasmanında olacaklar. Redskins açısından bay geçtikleri haftadan sonra, bu hafta yenildikleri Cowboys maçı sonrası Bears maçı çok mühim.  Bears’ın haftaya olumlu bir şekilde sonuç alıp, derecesini 5-2’ye taşıması, bay haftasından sonra karşılaşacağı son sezonlarda sürekli yenildiği Packers maçına elinde kozla çıkmasını sağlayacaktır.

Redskins maçından sonra görüşmek üzere.