Chicago Bears – New Orleans Saints karşılaşmasını değerlendireceğim beşinci hafta yazısında tekrar merhabalar NFLTR.com okurları.

Yazılarımı takip ediyorsanız, Bears’ın sezona fırtına gibi girdiğinden, savunma takımının bıraktığımız gibi muazzam işler başardığı, hücum takımının da önceki senelere göre yeni  koç Marc Trestman ve ekibi ile önemli aşama kaydettiğinden haberiniz vardır.

Yazdıklarımı, bir adım geri atarak tekrar düşünme mecburiyetindeyim şu son iki haftadaki Bears performansı ile. Lions’a Detroit’te, ligin en iyi takımlarından Saints’e de Chicago’da kaybedebilir Chicago Bears; anlarım. Ancak hücum takımının kıtlığı, Saints defansının hemen her blitz denemesinde Jay Cutler’ı alaşağı etmesi ve Brandon Marshall’ın ısrarla kullanılmaması durumunu anlayamam.

Chicago Bears, hücum edemedi. Hücum etmiş işte, 54 oyunda 434 yard kat etmişler diyeceksiniz? Cümleyi şöyle revize edelim o halde, Bears hücum etti, red-zone’a kadar gidemedi. Ne yaptı? Interception atmadı belki Jay Cutler ama iki fumble ile tamamladı maçı. Neden? Blitz’e karşı önlem alamayan Bears hücum çizgisinden.

Defalarca değindiğim hücum çizgisinin sağ tarafındaki çaylaklardan da bahsetmiyorum, bilhassa eski Saints oyuncusu Jermon Bushrod tarafından verdik gedikleri. Matt Forte’yi koşturamadık. Jay Cutler’ın üç sack yemesine, pek tarzı olmamasına rağmen topu kendi koşturmasına izin verdik. Jimmy Graham’a bir önlem de alamadı Bears savunması. Maç genelinde göze çarpan ve Chicago Bears’daki önemli gelişmeleri şöyle özetleyebiliriz:

Defansive Tackle Pozisyonu: Sezonun üçüncü karşılaşmasında Bears DT oyuncusu (ki hatrı sayılır iyi bir oyuncudur) Henry Melton sakatlanmış, çapraz bağlarını koparmış ve büyük olasılıkla sezonu kapatmıştı, Lions karşısında Nate Collins başladı yerine, Saints karşısında o da sakatlığa kurban gitti. Bir diğer DT Stephen Paea da Soldier Field’da yerini alamadı ve Saints koşucularına gün yüzü doğdu bu sebeple.

Adam Podlesh: 
Podlesh, kariyeri boyunca punt’ları bloklanmamış bir oyuncu ve görece iyi de bir punter. Jaguars kariyeri sonrasında bir punter için iyi sayılabilecek bir kontratla dört yıllığına 10 milyon dolar karşılığında anlaşmıştı Bears ile 2012 yılında. Podlesh’in Lions karşısındaki kötü performansının ardından sözleşmesinin feshedileceği, Bears’ın birkaç punter ile görüştüğü haberleri vardı. Podlesh, Saints karşısında da pek iç açıcı bir performans yakalamadı, sezon genelinde de punt ortalaması bakımından ligde 27.sırada bulunuyor. Suyu ısındı yavaştan.

Julius Peppers: Bu sezonki performansına değine değine dilimde tüy bitti. Sözleşmesinin son sezonunda ve  alıştığımız –sevdiğimiz görüntüsünden uzak.

Brandon Marshall ve Alson Jeffery: İkisi, sanki rol olarak, oyun karakteri olarak birbirinin yerine geçmiş gibi oynuyor. Jeffery, 218 yard ve bir TD ile Saints maçını tamamlarken, Marshall 30 yard ile maçı bitirdi. Sadece bunu söylüyor, yaşasın yeni kral Alshon Jeffery demeye başlıyorum.

Linebacker Pozisyonu:
 Lance Briggs haricinde berbat. D.J Willams ve James Anderson’ın performansında gözle görülür bir düşüş var, pozisyon hatası yapıyorlar fazlaca, Jimmy Graham’ın yıldızlaşmasına biraz da olsa onlar vesile oldu.

İki kelam da New Orleans Saints üzerine edelim. Drew Brees, eğer bu sezon ligde Peyton Manning olmasaydı “ne adamlar var arkadaş” muhabbetinin üzerinde yoğunlaşacağı QB olacaktı. Harikulade bir sezon geçirmekte ve Saints defans takımı da gayet sağlam duruyor, TE Jimmy Graham’dan aldıkları muazzam performans da cabası. Marques Colston’ı biraz işin içine kattıkları ve koşu oyununu geliştirdikleri zaman daha da gıpta ile bakılacaklarına eminim. Sean Payton’ın dönüşü takıma sadece teknik değil, mental anlamda da büyük destek katmış durumda.

Chicago Bears NFL’in altıncı haftasındaki açılış maçında Perşembe gecesi formsuz-moralsiz-çalkantılı-entrika dolu-dedikodu kazanının kaynadığı New York Giants ile karşılaşacak. Koşu oyununda çok başarısız, defans takımında yerlerde sürünen Giants’ın yüzünü en azından bu hafta da güldürmemek umuduyla, bir sonraki yazıda görüşmek üzere.