Sevgili NFLTR.com okurları, Pazar günü Detriot Lions’ın, Soldier Field’daki galibiyeti beklentilerin ötesinde olan, sürpriz olarak nitelendirilebilecek bir galibiyet değil. Yalnız Bears’da geçtiğimiz senelere nazaran bir değişim olduğunu, pas oyununun hücumdaki yerinin (tabi günümüz NFL’inde de böyle artık) fazlasıyla arttığının örneğini gördük Chicago’da.

Yazının başında belirttiğim gibi, aslında geçtiğimiz haftaki Green Bay deplasmanında alınan galibiyet “bonus” olarak nitelendirilebilecekken, Lions karşısında alınan mağlubiyet “duvara çarpma “ olarak nitelendirilemez. Ancak Chicago Bears, bu maç özelinde yanlış, takımın temposunu fazlasıyla düşüren ve down almakta takımı zora sokan bir tercih yaptı. (Koç Marc Trestman ve ekibi bu tercihi yaptı desek daha doğru olur)

Chicago Bears, maç boyunca koşamadı! Toplam 20 koşu denemesinde 38 yard mesafe kat edildi, onu bir kenara bıraktım, Jay Cutler’ın şişip balon gibi olan sol eli varken, kasık sakatlığından beklenenden önce dönmüşken hep onun üzerinden bir hücum organize edilmeye çalışıldı ve hüsran oldu sonu. Zaten Jay Cutler da Bears’ın son hücumunda sahadaki yerini alamadı, bu sefer bambaşka bir yerden bileğindeki sakatlıktan ötürü. Yerine, Green Bay fatihi olarak anılan (yok yahu tamam, o kadar da değil) Josh McCown geçti, son drive’ı sürükledi, sürüklemeyi bıraktım TD pasını da verdi ancak iki sayılık oyunda iki defa denemesine karşı  Bears, başarılı olamadı ve maçı kaybetti.

Chicago Bears defans takımı çok sessiz sedasız bir maç çıkardı. Sadece bir interception gerçekleştirebilen defans takımının fazlaca eksiği olduğunu üzerine basa basa söylemek gerekiyor. Lence Briggs henüz dönmüş değil, Henry Melton sezonu kapadı, maç içinde her ne kadar oyuna sonradan dönse de Major Wright sıkıntı yaşadı. Deneyimli linebacker D.J Willams yok, linebacker pozisyonunda iki çaylak oyuncu başlıyor, Detroit Lions maçı özelinde Charless Tillman, Calvin Johnson’a karşı büyük zorluk yaşadı vs vs… Yani Ayılar hücumda aktif olamadığı gibi savunmada da pençeleri zayıf kalmakta.

Detroit Lions, iyi bir takım, “şampiyonluk adayı” takım değiller ancak iyi performans gösteren, sonucu alabilen bir takıma sahipler. Calvin Johnson deli şeyler yapmaya devam ediyor, algısı çok açık bir defans takımına sahipler vs vs.. NFC Norh’un şu ana kadar en iyi giden takımı konumundalar ve rakiplerindeki sıkıntılar da onlara fazlasıyla yardımcı olmakta.

Bears’ın grubu NFC North’a bakınca görüyoruz ki tüm takımlar bay haftalarını atlattılar, Minnesota Vikings’in (2-7) artık resmin dışında olduğunu kabul edelim. Detroit – Green Bay ve Chicago – Green Bay division’da mühim maçlar olacaklar. Green Bay Packers, Eagles’a kendi sahasında yenildiği maçta yalnızca Aaron Rodgers’ın yokluğu ile ifade edilmeyecek biçimde kötü gözüktü ve Rodgers’ın en az iki maç daha kaçırması olası. İşler karışık evet ancak gelecek haftalar da her sonuca gebe kabul etmek gerekirse.

Gelecek maç Pazar günü, Baltimore Ravens ile yine Chicago’da. Ravens, çok dengesiz, kolu kanadı kırık bir takım olmasına rağmen halen playoff için savaşan bir ekip. Son karşılaşmalarından galibiyetle çıkmaları, Chicago’daki maç için onları heveslendirecek. Bears cephesinde, Jay Cutler konusunda resmi bir açıklama yapılmamasına rağmen sahadaki yerini alması daha muhtemel gibi.

Karşılaşmanın Bears’a daha yakın olduğu tahminini yapmak hayalperestlik olmaz fakat Bears’ın ne yapıp edip, maçın temposunu ayarlaması, koşu-pas dengesini sağlaması ve bunun üzerinde çalışması gerekiyor. Playoff şansı açısından henüz Bears adına karamsar bir tablo yok hatta önemli wildcard adayları içinde. Sakatların durumu ve koçun ufak rötuşlar yapması, playoff açısından hataya yer olmayan zamanlarda çok önemli olacak.

Ravens maçından sonra bir başka Bears analizinde görüşmek üzere.

Not: Yazıyı beklettiğimiz esnada gelen haberlere göre, Jay Cutler’ın ayak bileğini Lions maçının henüz ikinci çeyreğinde burktuğu ve Ravens karşısında sahada olmayacağını koç Marc Trestman teyit etti. Ayrıca, deneyimli CB Charles Tillman’ın ise belki de Bears kariyerini bitirebilecek bir sakatlıkla karşı karşıya olduğu, triceps (dirsek ile omuz arasında kalan üst kolda kolun arka kısmı) bağlarını kopardığı ve minimum sekiz hafta takımdan uzak kalacağı (ki Bears playoff’a kalamaz ise sezonun tamamına tekabül ediyor) hatta profesyonel futbola geri dönse dahi CB pozisyonunda oynamasının zor olduğu ve belki de kariyerini safety olarak devam ettirebileceği haberi geldi.