Merhaba sevgili NFLTR.com okurları, Chicago Bears, Minnesota’da uzatmaya giden bir başka maç sonrasında Vikings’e 23-20 kaybederek playoff yarışında önemli bir yara aldı.

Bir önceki karşılaşmada da St.Louis karşısında oyuna tutunamayan ve maçın başındaki hatalarıyla kaybeden Bears, iddiası kalmayan Vikings maçına mutlak galibiyet için çıkmıştı. Alshon Jeffery’nin iki TD yapmasına, Josh McCown’ın gayet olumlu bir performans sergilemesine karşın Vikings’in koşu oyunlarına ve Adrian Peterson’a bir çare bulunamadı. Karşılaşma, Vikings kicker’ı Brain Walsh’ın alan golü ile 20-20 beraberliğe taşınmış, Bears kicker’ı Robbie Gould 66 yardlık alan golünde çok yaklaşmasına rağmen skoru yapamayınca maç uzatmaya gitmişti. Akabinde bir garip uzatma seansı yaşandı. Uzatma sekansında, Blair  Walsh 39 yardlık alan golünü sayıya çevirmesine rağmen, facemask cezası ile 15 yard geriden atış tekrarlandı, 57 yardlık alan gölünde başarı sağlanamadı. Bears’ın atağında da bu sefer 47 yardlık alan gölünde Robbie Gould başarı sağlayamayınca Vikings’e geçen hücumda üç sayı bulan Minnesota karşılaşmayı galip tamamladı.

Bir tuhaf uzatma periyodunun arkasından, Bears taraftarlarının aklında kalan bazı soru işaretleri de olmadı değil. 47 yardlık alan golü denemesini Marc Trestman hücumun ikinci hakkında gerçekleştirmeyi tercih etti. Matt Forte’nin koşu oyunlarıyla birkaç yard daha kazanılabilir miydi yoksa top kaybından mı korkuldu bilinmez ancak alan golü denemesinin hemen öncesinde gelen Vikings molasıyla beraber sanki üçüncü hak da kullanılabilirdi. “Yapsaydı”, “olsaydı” demek bir yana, Trestman bazen cesur tercihte bulunmak adına kantarın topuzunu kaçırabiliyor.

Artık Bears’ın önünde çok zorlu bir yol var. Uzun süreli kasık sakatlığı geçiren Jay Cutler’ın muhtemelen haftaya MNF’da Cowboys karşısında sahada olması beklenmekte ancak iş sadece Cutler’ın çözebileceği bir durumun ötesinde. Bears defansı, sakatlıkların da etkisiyle çok cılız kaldı ve rakiplerin koşu oyununu durdurmakta büyük sıkıntılar yaşanıyor. İki çaylak linebacker Jonathan Bostic ve Khaseem Green ellerinden geleni yapmasına rağmen yeterli değiller. Defans çizgisinde de sorunlar var, koşu oyunu yeterince yapılamıyor. Aslında Bears, Jay Cutler’ın yokluğunda Josh McCown’dan aldığı performanstan ziyadesiyle mutlu olsa gerek ve Cutler’ın çok aranmadığını da söyleyebiliriz.  NFL kariyerini başarısızlıklarla geçiren Josh McCown’daki bu değişimin en büyük mimarının QB’ler konusunda özel bir adam olan Marc Trestman’ın etkisi olduğunu atlamamak gerekiyor ancak Bears, gerek hücumda gerekse savunmada acizlikler yaşıyor.

Bir sonraki maç, Chicago’da Dallas Cowboys ile. Bears kadar galibiyete ihtiyaç duyan ve playoff yarışındaki yerini sağlamlaştırmak isteyen bir takım Cowboys. Çok çetin bir maç olacağından, MNF’a yakışacağından şüphem yok ancak muhtemel bir Bears yenilgisi sezona erken veda etmek anlamını taşımakta.

Chicago Bears’ın takım istatistiklerine göz attığım zaman dikkatimi çeken bazı noktaları da kısaca paylaşmak istiyorum.

  • Pas ile kat edilen mesafede Bears, lig altıncısı (271 yard); ki uzun bir süredir Jay Cutler’dan yararlanamayan Bears için çok olumlu bir durum bu. Geçtiğimiz senelere kıyaslarsak da önemli bir atılım.
  • Koşu ile kat edilen mesafede, yaklaşık 110 yard ile lig 19.su Bears. Matt Forte çok etkili olmasına rağmen backup’larda yaşanan sıkıntı ve ayrıca takımın daha çok pas temelli bir mantalitesi olması açısından doğal hatta iyi karşılanabilir.
  • Can alıcı nokta: Rakibe izin verilen koşu mesafesinde Bears 153 yard ile lig sonuncusu! Aslında Vikings karşılaşmasına da biraz ışık tutuyor bu. Adrian Peterson ligin en iyi koşucularından biri olmasına rağmen bu sezon gerek mental gerekse saha içinde bazı problemler yaşıyor ancak iş Bears’ın koşuyu savunmasına gelince Peterson’un sadece yetenekli olması değil, Bears defansının acizliği de öne çıktı bu haftanın maçında.