Son haftaya gelince işler biraz rahatlar sanmıştım, yanılmışım. Her iki konferansta da dört takımlı çok ilginç hesaplar çıktı ortaya geçen haftanın ardından. Neyse, bu hafta kim ne olursa playoff’a kalır, hangi takımlar kaç numaralı seri başı olur, kimler ilk haftayı bay geçer?

Öncelikle, sistemi hatırlayalım (acımasızca önceki yazılardan kopyala/yapıştır):

Dört grup birincisi ilk dört sıranın sahibi oluyor division’da, ardından gelen ve grup lideri olamayan iki takım ise 5 ve 6 sıranın, yani wild card’ların sahibi oluyor. İlk iki seribaşı ilk haftayı bay geçiyor, 3 ile 6, 4 ile 5 ise ilk turda mücadele ediyor.

Beraberlikler bozulurken şu sistem uygulanıyor: İlk olarak division içinde kimin üstte olduğu hesaplanıyor, ardından –varsa- diğer gruplardaki takımlar işin içine giriyor. Sisteme hâkim olmak kafaların karışmaması açısından önemli.

İki takım sezon içinde karşılaştıysa, o maçın galibi otomatik olarak üst sırada yer alıyor. İki maç yapan takımların 1-1 olması halinde ise ikili averajdır, deplasman golüdür bunlar geçerli değil. Kendi aralarındaki maçın ardından ilk olarak grup içi maçlara, ardından aradaki ortak maçlara, ardından konferans içi maçlara bakılıyor division’daki eşitliklerin bozulması için. Konferans eşitliklerinde ise önce konferans içine, ardından ortak rakiplere bakılıyor (en az dört ortak rakip şart). Bunların ardından eşitlik hala sürüyorsa işin içine “strength of victory” ve “strength of schedule” giriyor.

Bir sezonda iki beraberlik olması biraz olağandışı olduğu için beraberlikleri denklemlere dâhil etmedim.

AFC

AFC’de dört grup liderimiz kesinleşmiş olmasına rağmen, kimin kaç numaralı seribaşı olacağı konusu hala gizemini koruyor. Altı numaralı wild card takımı için de ciddi bir mücadele olacak.

Kansas City Chiefs: Chiefs, Indianapolis Colts’a karşı aldığı yenilginin ardından, kesin olarak #5 seed ve playoff’ların tamamını deplasmanda geçirecek gibi gözüküyor.

Denver Broncos: Broncos, 1 numaralı seri başlığı ve iç saha avantajı için kaderini kendi elinde tutuyor. Son hafta Raiders’ı yenmeleri, bu olmazsa da Patriots’ın Bills’e kaybetmesi gerekiyor #1 olmaları için. Eşitlik durumunda avantaj aralarındaki maçtan dolayı Patriots’ta. Broncos’un 2 numaradan aşağı düşmesi ise mümkün değil, yani ilk haftayı bay geçmeleri kesin.

New England Patriots: Patriots, yukarıda da bahsettiğimiz gibi Denver’ın yenilmesi halinde bir numarayı kazanıyor. Bu olmadığı takdirde bile #2 seed’in en güçlü adayı Patriots, çünkü Bills’i yendikleri anda ilk haftayı bay geçmeyi garantiliyorlar.

Bills’e yenilmeleri durumunda ise işler sıkıntıya giriyor, çünkü beraberlik durumunda hem Bengals’ın hem de Colts’un gerisindeler. Cincinnati veya Indianapolis’ten biri galip gelirse #3’e, ikisi birden galip gelirse ise #4’e kadar düşecekler.

Cincinnati Bengals: Şu anda 3 numaralı seribaşı konumunda bulunan Bengals, son haftanın en zorlu maçını oynayacak grup liderleri arasında, rakipleri playoff kovalayan Ravens. Aralarındaki maçlardan dolayı hem Colts’a hem de Patriots’a karşı olan beraberliklerde üste çıkıyorlar(üçlü beraberlik durumunda bile iki rakiplerini de yendikleri için en tepedeler), ama Colts’un Jaguars’la oynuyor olmasından dolayı Ravens’ı yenmeleri şart gibi.

Ravens’a karşı alacakları galibiyet, onlara 3 numarayı garantileyecek, Patriots’ın da yenilmesi halinde ilk haftayı bay geçecekler. Yenilgi almaları durumunda ise Colts’un Jaguars’a yenilmesini beklemeleri gerekiyor #3 için.

Indianapolis Colts: 
Dördüncü sıranın en büyük adayı durumunda bulunuyor Colts, herhalde Bengals’a karşı yaşanan hezimetten sonra dizlerini dövüyorlardır. Yine de, hala ikinci sırayı alıp ilk turu bay geçme şansı bulunuyor Colts’un, şu şekilde: Jaguars’ı yenecekler, ve hem Bengals’ın hem de Patriots’ın kaybetmesini bekleyecekler.

Colts, beraberlik durumunda Patriots’a karşı üstün. Chiefs’e karşı aldıkları galibiyet geçen haftaki strength of victory hesabını devreden çıkardı, konferanstaki maçlardan dolayı New England’ın önüne geçiyorlar. Bu da, Patriots’ın yenilmesi halinde 3 numaraya yükseleceklerini söylüyor bize. Pats’in kazanması ama Bengals’ın yenilmesi durumunda ise 3 numara yine Colts’ta.

Yani kısaca, Jaguars’ı yendikten sonra rakiplerinin kaybetmesini bekleyecekler sıralamada yükselebilmek için. Hem Pats hem de Bengals kaybederse ikinciler, ikisinden biri kaybederse üçüncü, ikisi de kazanırsa dördüncü sıradalar.

Colts ve Bengals için ufak bir durum da, #4 seed’in 3 numaradan daha avantajlı olabileceği. İvmesini kaybetmiş bir Chiefs’le evlerinde oynamayı (ki Colts geçtiğimiz hafta Chiefs’i dış sahada yendi) momentum yakalamış bir wild card takımına tercih edebilirler. O wild card takımı kim mi olacak peki? İşler karışıyor…

Wild card yarışı (Baltimore Ravens, Miami Dolphins, San Diego Chargers, Pittsburgh Steelers): Bu dört takımın durumunun garip olması şu yüzden: NFL’in beraberlik bozma kuralları gereği, hiçbir takım son hafta maçını kazanınca playoff’u garantileyemiyor, illa ki rakiplerinden gelecek sonuçları beklemeleri gerekiyor. Bu yüzden, bu takımları olası beraberliklerden ilerleyerek incelemek en doğrusu.

Tabii ki, Ravens, Dolphins ve Chargers’ın, maçlarını kazanıp diğer iki takımın kaybetmesi halinde hiçbir beraberliğe takılmadan playoff’a kaldıklarını hatırlatmak lazım. İkili beraberliklerin oluşması için bu üç takımdan ikisinin kazanıp birinin kaybetmesi gerektiğini de söyleyeyim.

Ravens-Dolphins beraberliği: Ravens ve Dolphins arasındaki beraberlikte, üstünlük sezon içindeki maçı 26-23 kazanan Ravens’ta.

Dolphins-Chargers beraberliği: Aralarındaki maçlardan dolayı üstünlük Dolphins’de, 11.haftada rakiplerini 20-16 mağlup etmişlerdi.

Chargers-Ravens beraberliği: İki takım sezon içinde karşı karşıya gelmedi, ama ikisinin de maçlarını kazanması halinde konferans maçlarındaki üstünlük Ravens’ta olacak.

İki rakibine karşı da bire birde üstünlük sağlayan Baltimore son hafta galip gelmesi halinde playoff’a kalacak gibi duruyor değil mi? Ama maalesef realite bu değil. Üç takımın da son hafta maçlarını kazanması durumundaki üçlü beraberlikte son şampiyon playoff dışı kalıyor.

Üçlü beraberlik(Ravens-Dolphins-Chargers): Üçlü beraberlik durumunda Ravens’ın Dolphins’i yenmiş olmasının hiçbir anlamı kalmıyor, çünkü diğer iki rakibini de yenen kimse olmadığı için konferanstaki galibiyet sayısına bakılıyor. Bu durumda da üstünlük Dolphins’de.

Bir başka beraberlik ihtimali ise Steelers dâhil tüm takımların kaybetmesi halinde gerçekleşiyor.

Dörtlü beraberlik(Ravens-Chargers-Dolphins-Jets): Evet, Jets! 15.haftadan beri postseason şansı olmayan Jets, böyle bir durumun oluşması halinde denkleme dâhil oluyor ve dengeleri oldukça değiştiriyor. Öncelikle Division içi beraberlikler çözülüp ardından konferansa geçildiği için, grup içinde daha fazla maç kazanan Jets, Dolphins’i playoff dışına itiyor. Bu noktadan sonra oluşan üçlü Ravens-Chargers-Jets beraberliğinde ise avantaj konferansta daha fazla maç kazanan Ravens’ta.

Yani özetlemek gerekirse durum şu: Hiçbir beraberliği bozamayan Chargers, kazanıp iki rakibinin de yenilmesini bekleyecek. Ravens, önce galip gelecek, ardından iki rakibinden biri yenilecek ki playoff’a kalsınlar. Herkesin yenilmesi durumunda da avantaj Ravens’ta görüldüğü gibi. Dolphins son haftayı galibiyetle kapattığı takdirde ise ya Ravens’ın yenilmesi, ya da Chargers’ın kazanması gerekiyor Miami’nin playoff’a kalabilmesi için.

Peki ya Steelers? İnanamazsınız ama Pittsburgh’un sezonu 8-8’le bitirip altı numaradan postseason’a kalma ihtimali hala bulunmakta.

Beşli beraberlik (Ravens-Dolphins-Chargers-Steelers-Jets): Bu durumun gerçekleşmesi için tek yol Steelers’ın kazanıp diğer üç ekibin yenilmesi. Jets de bu koşullarda 8-8’e gelip denkleme dâhil oluyor. Playoff şansları olmasa da sistemden ötürü buradalar ve dengeleri oldukça değiştiriyorlar.

Burada öncelikle division’lara bakıp her grupta kimin üstte olduğuna bakmamız gerekiyor. AFC North’ta Steelers, sezon içinde rakibiyle yaptığı maçları paylaşsa da, division içi galibiyet sayısının fazla olmasından dolayı Ravens’ı saf dışı bırakıyor. AFC East’te ise yukarıda görüldüğü üzere üstünlük Jets’te.

Böylelikle Chargers, Steelers ve Jets arasındaki üçlü beraberliğe gidiyoruz. İki rakibini birden yenen takım olmadığı için, konferans maçlarına bakılıyor ve Pittsburgh Steelers, rakiplerinin 5-7’lerine karşılık 6-6’yla son wild card takımı olmaya hak kazanıyor.

AFC’de son hafta maçları şu şekilde:

TSİ 20:00

Cleveland Browns @ Pittsburgh Steelers
Baltimore Ravens @ Cincinnati Bengals
Jacksonville Jaguars @ Indianapolis Colts
New York Jets @ Miami Dolphins

TSİ 23:25

Buffalo Bills @New England Patriots
Denver Broncos @ Oakland Raiders
Kansas City Chiefs @San Diego Chargers

NFC

NFC’de de son haftaya gelmemize rağmen işler tüm karışıklığını koruyor, özellikle kimin kaç numaralı seribaşı olacağı konusunda.

Seattle Seahawks: Geçen hafta evinde maç kaybederek hepimizi şaşırtan Seahawks, bu hafta Rams’e karşı çok daha kolay bir maça çıkıyor. Rams’i mağlup etmeleri halinde #1 seed onların. Oldu ki yenildiler, 49ers kazanamadığı takdirde yine ev sahibi avantajına sahip oluyorlar. 49ers’ın da kazanması durumunda ise #5’e yerleşecekler.

San Francisco 49ers: Deplasmanda zorlu bir Cardinals maçına çıkacak olan 49ers, kazandığı anda NFC’nin 5 numaralı wild card takımı olmaya hak kazanıyor. Galibiyetin üstüne eğer Seahawks kaybederse NFC West’i kazanıp #2 oluyorlar grup içi maçlardan ötürü, bir de Panthers yenilirse #1 olma şansları var. Cardinals’a yenilmeleri halinde ise Saints kazanırsa 6, Saints kaybederse 5 numaradalar, beraberlikte hem Saints hem de Panthers 49ers’a karşı üstün çünkü sezon içindeki maçtan dolayı.

Carolina Panthers: Panthers, son hafta Falcons’ı yenmesi veya Saints’in Buccaneers’a yenilmesi sonrası NFC South şampiyonu olarak 2 numaralı seri başlığını kapıyor. Olur da 49ers kazanır ve Seattle da yenilirse, grup lideri olacak olan 49ers’a karşı beraberlikte öne çıkıp ev sahibi avantajını bile kazanabiliyorlar. Seahawks’la beraberlik durumunda ise ikinci sırada olmaları kesin.

Panthers, Falcons’a yenilmesi ve Saints’in kazanması halinde ise wild card takımı olacak. Bu durumda 49ers kazanırsa 6, Cardinals kazanırsa 5 numaranın sahibiler, şu yüzden: Panthers’ın Falcons’a yenilmesi ve Cardinals’ın 49ers’ı yenmesi sonrasında üç takım da 11-5’le bitiriyor sezonu. Yenilgiye rağmen grubunda Cardinals’ın üstünde kalan 49ers, bire birde Panthers’ın gerisinde. Yani Panthers’ın Cardinals’la beraberlik bozmaya ihtiyacı olmayacak hiçbir zaman, bu da beşinci haftada aldıkları yenilginin hiçbir önemi kalmadığı anlamına geliyor.

New Orleans Saints: Saints, son hafta Buccaneers’ı yendiği takdirde playoff’ta. Galibiyetin üstüne bir de Panthers yenilirse grup lideri olarak 2 numaralı seri başı oluyorlar, grup içi galibiyet sayıları sayesinde. NFC South’u kazanamamaları durumunda ise 49ers kazanırsa #6, 49ers yenilirse #5 olacaklar.

Saints, Bucs’a yenilmesi halinde ise Cardinals’ın yenilmesini bekleyecek, yoksa playoff dışındalar.

Arizona Cardinals: Geçtiğimiz yıl Indianapolis Colts’un başında yılın koçu seçilen Bruce Arians, bu sezon aynı işi Cardinals’la, üstelik Andrew Luck’ın yerine Carson Palmer’la başarırsa üst üste ikinci kez bu ödülü almaya çok yaklaşacaktır diye düşünüyorum. Ama bu durumun gerçekleşmesi için biraz şansa ihtiyaçları olacak.

Burada şanstan kasıt Buccaneers’ın Saints’i mağlup etmesi. Cardinals’ın bunun üzerine bir de 49ers’ı yenmesi gerekecek 6 numaradan playoff’a kalabilmek için, olası beraberlikte Saints üst sırada çünkü. Arians’ı ekibininin daha da yükselme şansı bulunmuyor.

KAFANIZ KARIŞTI DEĞİL Mİ? Özet geçeyim:

-Elimizde sadece iki grup bulunduğu için, üçlü beraberliklerde önce division içinde kimin yukarıda olduğuna bakılıyor. Bu da 49ers ve Panthers’ın her türlü playoff’ta olması demek.

-Olası wild card beraberliklerinde üstünlük sıralaması Seahawks-NFC South(Saints veya Panthers)-NFC West(49ers veya Cardinals) şeklinde.

-Seahawks’ın liderliği alamaması durumunda oluşacak #1 mücadelesinde ise 49ers’a karşı üstünlük Panthers’ta, Saints’in böyle bir beraberliğe ulaşma ihtimali yok.

-NFC West içindeki beraberliklerde üstünlük sıralaması 49ers-Seahawks-Cardinals olarak şekilleniyor.

-NFC South’ta ise Saints, beraberlikte Panthers’ın önünde.

-Hiçbir olası beraberliği bozamayan Cardinals’ın playoff için tek şansı toplam galibiyet sayısında Saints’i geçmek.

-Cardinals, 49ers, Saints ve Panthers’ın hepsi sezonu 11-5 bitirirse Saints grup lideri ve #2, Panthers #5, 49ers #6, Cardinals postseason dışında.

Peki ya 3 ve 4 numaralar?

NFC East & North (Philadelphia Eagles, Dallas Cowboys, Chicago Bears, Green Bay Packers):

NFC East ve North’ta playoff’lar normalden bir hafta önce başlıyor: Bu hafta yapılacak olan Eagles-Cowboys ve Bears-Packers maçlarının galipleri grup lideri olurken kaybedenler elenecek. Doğu’da beraberlikte avantaj Cowboys’da olacak rakibini iki kez yendiği için, Kuzey’de ise Packers’ın aldığı Vikings beraberliği sonrası eşitlik ihtimali yok.

Seri başlıkları nasıl dağılacak derseniz, durum şu şekilde:

-Eagles, Cowboys’u yenip grup lideri olduğu takdirde 3 numaranın sahibi.

-Packers ise Bears’a karşı alacağı galibiyet sonrası 4 numaradan postseason görecek, #3’e çıkamıyorlar.

-Oluşabilecek tek beraberlik Bears ile Cowboys arasında, orada da aralarındaki maçtan dolayı üstünlük Chicago’da. Diğer gruptan kimin çıktığı belirleyecek yani Bears ve Cowboys’un kaç numaralı seri başı olacağını.

NFC’de son hafta oynanacak kritik maçlar şunlar:

TSİ 20:00

Carolina Panthers @ Atlanta Falcons

TSİ 23:25

Tampa Bay Buccaneers @ New Orleans Saints
St. Louis Rams @Seattle Seahawks
Green Bay Packers @ Chicago Bears
San Francisco 49ers @ Arizona Cardinals

TSİ 03:30
Philadelphia Eagles @ Dallas Cowboys

Son bir not ise Draft’ta bir numaralı seçim hakkının kime gideceğiyle ilgili. Houston Texans, bu hafta kaybederse lig sonuncusu olarak bir numaranın sahibi oluyor. #1 pick için şansı olan diğer tek takım ise Washington Redskins. Redskins’in kaybedip Texans’ın kazanması durumunda oluşan beraberlikte strength of schedule kavramı devreye giriyor, takımların sezon içerisindeki rakiplerinin toplam galibiyet sayıları yani. Bu hesaba göre daha kolay bir sezona rağmen bu kadar yenilgi alan Redskins, Draft’ın en tepesine yerleşiyor, ama RG3’yi alabilmek için yaptıkları takasla birlikte 2014’te Redskins’in ilk tur draft hakkı St. Louis Rams’in elinde olacak.

Texans, son hafta Titans’la karşılaşacakken, Redskins’in rakibi New York Giants.