Cincinnati Bengals’a hücum takımının bu sezonki en kötü performanslarından birisi nedeniyle kaybeden San Diego Chargers’ın kaptanı Eric Weddle bu sözleri gerçek bir ölüm kalım maçı olan NY Giants maçı için kullandı: “Yap veya öl. Ruh halimiz mükemmel. Nasıl olmasın ki? Kaybeden büyük ihtimalle dışarıda kalacak, yani iki takım da bunun ne kadar zor bir fiziksel savaş olacağının farkında. Kazanan sezonunu hayatta tutacak.” Chargers cephesinde durum bu…

Bengals maçına gelirsek, takımın hücumda en çok güvendiği dört ismin üçünün (Rivers, Allen ve Gates) turnover’a yol açması maçın sonucunu çok etkiledi. Dördüncü isim Woodhead ise yılın başından beri bizlere alıştırdığı performansının çok gerisinde kaldı. Sonuç olarak Chargers son iki maçın flaş ismi TE Ladarius Green ile bulduğu touchdown ve Nick Novak’ın alan golü dışında sayı üretemedi. Tam da 41 sayılık bir Kansas City Chiefs deplasmanından çıkmışken ofansın tökezlemesi takım için hiç iyi olmadı…

Chargers bu maçta üç turnover’ın dışında bu sezon bir ilki daha yaşadı. İlk kez bir ev maçı yeteri kadar bilet satılmadığı için blackout yedi ve San Diego’da yayınlanmadı. Ben bu haberi gördüğümde şehirde yaşayan taraftarlara çok kızmıştım. Chargers için sezonun en önemli maçlarından birisine, hem de AFC’nin en iyi takımlarından Chiefs’i (Playoff’larda bir tur bile ilerleyemeyeceklerini düşünsem de) deplasmanda yenip gelinmişken bilet almamak çılgınlıktı. Fakat sonra gördüm ki bu blackout biletlerin %0.7’si satılmadığı için uygulamaya konulmuştu… Zaten NFL’in bazı kurallarının ne kadar mantıksız ve “Amerikan stili” (stereotipini kullanacağım) olduğunu hepimiz biliyoruz.

Giovanni Bernard tehlikesi Bengals maçında iyi atlatıldı ancak bütün maç iyi savunulan A.J. Green bir pozisyonda boş bırakılınca faturası ağır oldu ve ligin en iyi receiver’larından birisi tabii ki affetmedi. Chargers bu maç bütün sezon peşini bırakmayan penaltı probleminden biraz olsun arınmış gibiydi ancak artık küfür edermişçesine sansürlenecek bir kelime haline gelen secondary pass interference penaltısını almadan maçı bitiremedi. Maçın en etkili ismi ise ironik olarak secondary’nin tek düzgün oyuncusu yılların veteranı Eric Weddle idi. Bir interception ve bir fumble recovery ile oynayan safety takımı ayakta tutan oyuncu konumundaydı.

Playoff Resmi

Ligin sonlarına doğru gelmişken AFC’de playoff’ların durumu iyice karıştı. 5-7’lik takımlardan biri olan Chargers’ın yanında Jets, Steelers ve Titans’da var. 6-6 olan iki takım ise Dolphins ve Ravens. Ravens ise tiebreak prosedürlerine göre en avantajlı takım konumunda.

Bundan böyle 5-7’lik takımlar için kaybedilecek herhangi bir maç playoff umutlarının çok yüksek bir ihtimalle uçup gitmesi demek, Denver ile deplasmanda karşılaşacak olan Chargers için ise durum pek iç açıcı değil. Şu an her takım diğerlerinin maçlarına bağlı durumda sadece Ravens bu konumda bir adım daha önde duruyor. Şu an durum 9-7’nin kesinlikle bir takımı playoff’lara götüreceği yönünde. 8-8 ve hatta 7-9 ise ikinci bir Seahawks vakasıgi yaşatır mı orasını bu haftaki maçlar büyük olasılıkla gösterecek.

AFC için bu haftanın kilit maçı Dolphins ve Steelers arasında. Ya Miami iki hafta arka arkaya büyük playoff rakiplerini yenerek onları yarışın dışına itmiş olacak ya da Steelers sezonunu kurtarıp Miami’yi de liderin bir maç gerisindeki takımlar kafilesinin içine çekecek.

Ravens son iki haftada oynayacağı iki çok zor maç; Detroit deplasmanı ve Patriots mücadelesi öncesinde Adrian Peterson’ı durdurup Vikings’i yenmek zorunda.

Jets ezeli rakibimiz Raiders ile karşılaşıyor. Peki Dünya Kupası elemelerinde Amerika’nın Panama’yı yenip Meksika’yı finallere göndermesinin NFL versiyonu olacak mı? Bu maçın sonrasında göreceğiz.

Titans ise bu hafta Denver deplasmanına yarışın dışında kalmamak için gidecek. Bu maçın sonrasında NFC playoff yarışındaki Cardinals ve performansı giderek yükselen Jags ile karşılaşacak olan Titans bu takımlar arasında şansı en düşük olan takım konumunda.

Son Görüşler

NFL’de kolay maç yoktur ancak kazanılabilirliği yüksek maçlar vardır. Giants maçı bu kategoriye giriyor ve Chargers’ın Titans, Texans, Redskins gibi maçlarda hanesine yazdırdığı L’ler sezonu bizim adımıza bu noktaya getirdi. Böyle bir iş kazasına daha tahammül yok.