Sevgili Türk Amerikan futbolu camiası, Eskişehir takımının muhtemelen haklı olarak yaptığı itiraz, federasyon tarafından kabul edilmiş ve ODTÜ Falcons – Anadolu Rangers maçının bir kısmının yeniden oynanması gerektiğine hükmedilmiş. Bu gerçekten önemli bir karar. Bence bu kararla beraber, ligde bugüne kadar oynanmış pek çok maç ve kimi ünvanlar tartışmalı hale gelmiştir. Açıkçası eğer federasyon yönetimi, bu tür bir uygulamaya giderse, gerekli hukuki altyapıyı hazırlayan tüm takımlar benzer itirazları yapmaya hak kazanacaklardır.

Argümanımı, bazı yaşanmış örneklerle detaylandırmak isterim.
1. 2005-2006 DAÜ Crows@İTÜ Hornets: Maçın dördüncü çeyreği oynanırken İTÜ kickoff vuruşunu bırakmış, DAÜ oyuncusu topu İTÜ 30 yardı civarında almış, ilerleterek sayı yapmıştır. Bu açıkça bir kural ihlalidir. Hakem heyeti hatalı bir karar vermiş ve maçın uzamaya gitmesi sonucunda gelişen süreç, İTÜ takımının playoff dışında kalması ve DAÜ takımının playoff maçına çıkması ile sonuçlanmıştır. Böylelikle, İTÜ’nun maça itiraz ve yeniden oynanma isteği olması halinde, söz konusu senenin, sezon sonrası bölümü nasıl düzeltilecektir?2. 2008-2009 Finali Boğaziçi Sultans vs. İstanbul Cavaliers: Maçtaki pek çok tartışmalı karar spekülasyona yer vermemek adına yorumlanmasa bile, Cavaliers’in yaptığı screen pas oyununda verilen ”illegal man down field” kararı ile iptal edilen sayısı ve sonrasında Sultans’ın kazandığı şampiyonluk hususunda federasyonun yaklaşımı ne olacaktır?

3. 2007-2008 DAÜ@Gazi Üniversite Ligi Çeyrek Final Karşılaşması: Maçın birinci çeyreği oynanırken, hakem tarafından düdük çalınmasına rağmen yerdeki topu alarak DAÜ tarafına koşarak ilerletmeye çalışan Gazi Warriors oyuncusu ve onu yere düşüren DAÜ çizgi oyuncusu ve oyun kurucusu maçtan atılmıştır. DAÜ takımı açısından ”Maçın kaderini değiştiren karar” olarak nitelendirilen bu karar hakkında federasyonun yaklaşımı nasıl olacaktır?

4. 2010-2011 Gazi@İTÜ Üniversite Ligi Çeyrek Finali Karşılaşması: Maçın dördüncü çeyreğinde yapılan başarılı bir pas oyununda İTÜ’nün yaptığı sayı ”chop block” kararı sebebiyle iptal edilmiştir. İTÜ’de konuyla ilgili video detayı bulunmaktadır. Karar hatalıdır. Bu bağlamda maçın geri kalan kısmı için federasyonun düşüncesi nedir?

5. 2006-2007 finali Gazi Warriors vs. Hacettepe Red Deers: Maç sonunda yaşanan ünlü çizgi tartışması ve Gazi Warriors’ın hak ihlali iddiası final maçını gölgelemiştir. Bu bağlamda federasyon bu maçın son anını da inceleyecek midir?

6. 2011-2012 Green Bay Packers@Seattle Seahawks: Hatalı bir karar ile Seattle Seahawks sayıya ulaşmış ve Gree Bay maçtan yenik ayrılmıştır. Bu konu tüm taraflarca kabul edilmiştir. Ancak geriye dönük olarak yapılabilecek bir şey olmamasından dolayı, Seattle maçtan galip olarak ayrılmıştır.

7. 2013-2014 SEA@SF: Verilen ve doğru olduğu iddia edilen karar sonrasında, Navarro Bowman’ın dizine yapılan kural dışı müdahalenin görüntüleri ortaya çıkmıştır. Fakat SEA yine maçtan galip olarak ayrılmıştır.

Örnekler çoğaltılabilir ve bir çoğuda tartışmalıdır. Ancak Amerikan futbolunda hakem hatası sebebiyle, maçın bir kısmının yeniden oynatılması gibi bir uygulama olduğundan çok emin değilim. Bunu gidermenin tek yolu, bunun oyunun bir parçası olduğunu ve sonuçları kabul etmektir. Çözüm ise daha organize bir lig ve daha iyi eğitimli hakemlerdir. Sonuçta biz NCAA kuralları çerçevesinde oynadığımız için konuya o çerçeveden de bakmak gerekiyor; bildiğim kadarıyla yıldırım tehlikesi halinde maçın durdurulması, kaldığı yerden oynatılması gibi bir uygulama yok. Eğer varsa bunu diğer itirazı olan takımlar içinde uygulamak gerekir diye düşünüyorum. Amacım bir birimizi yememiz için bir zemin hazırlamak veya Eskişehir’in hakkının yenmesi değil, yazılı kuralların, gerekirse doğru sonuçlar için bile esnetilemeyeceğini ortaya koymaktır. Bence bu konuyu tartışmalıyız.

Hepinize iyi günler dilerim…