Sevgili NFLTR okuyucuları merhabalar. Bu hafta sonu, Pazar günü AFC ve NFC şampiyonlarının belli olacağı konferans finalleri oynanacak. AFC şampiyonluğu için New England Patriots, Denver Broncos’a konuk olurken, NFC şampiyonluğu için de San Francisco 49ers, Seattle Seahawks ile Seattle’da karşılaşacak.

Sezona şöyle bir baktığımızda, her iki konferans için de hemen hemen en çok son dörde kalmayı hak eden takımların burada olduğunu görmekteyiz. (görecelidir tabi, Saints, Panters, hatta normal sezon performansına bakılırsa Chiefs de burada olabilirdi bazılarına göre).

Onu bunu  bırakalım da eşleşmelerin tadına ve keyfine, nelere dikkat edebileceğimize şöyle kısaca bir bakalım:

Denver Broncos – New England Patriots

Denver Broncos, normal sezonda gösterdiği alışılmışın dışındaki performansı ile zaten bir Super Bowl adayı.  Peyton Manning, NFL QB tarihini neredeyse yeniden yazdı bu sezon. Hücumları çok opsiyonlu. Demaryius Thomas, Eric Decker ve Wes Welker gibi top yakalayıcılara sahipler. Knowshon Moreno, koşu oyununda çok etkili bir sezon geçirdi ve pas oyunlarında da kendine yer buluyor. Maç başına 39.7 sayı ile sezonu tamamladılar, daha ne olsun! Üstelik defansları da vasatın üzerinde. Neredeyse ölümcül kabiliyette olan hücumlarına, defans takımı da destek veriyor.

New England Patriots, sezon başında koşu oyununda zorlanan, hatta ilk birkaç maçtaki performansına bakıldığı zaman playoff yapamayabilir izlenimi uyandıran bir ekipti.(Jets, Bengals yenilgilerinde hücumu çok kısıtlıydı örneğin, ayrıca savunma da S.O.S vermekteydi). Ancak sonra toparlandılar, Tom Brady, büyüklüğünü gösterdi, LeGarrette Blount’u çıkardılar, koşu oyununda rakipleri sahadan sildiler (en son örneği, geçen haftaki divisional maçı, Colts karşılaşması). Defansları sağlam, ortalama üstü bir pas savunmaları var ancak koşu savunmasında NFL’de sondan üçüncüler. 12.haftada kendi evlerinde oynadıkları Broncos maçını uzatmada kazanmışlardı ancak playoff’ta durum farklı olacak.

Gelelim karşılaşmada neler olabileceğine. Öncelikle, Peyton Manning eksenli bir sezon geçiriyor olsa da Broncos koşu hücumunu Patriots karşısında çok daha fazla kullanacaktır ve New England buradan yara alacaktır. Bunu neredeyse muhakkak olarak görüyorum. New England’ın ise Brady’nin Peyton Manning’e karşı sağladığı psikolojik bir üstünlük gibi bir şansı olabilir. Bu ikili daha önce defalarca playoff’larda karşılaştılar ve Tom Brady bu karşılaşmalarda üstün gelen taraf oldu. Sonuç olarak maç tahminine gelirsek, yakın ancak bol skorlu geçecek karşılaşmada Broncos’un hem hücum hem savunma anlamında daha komple bir takım olmasının avantajını kullanarak galip geleceğini düşünmekteyim.

Seattle Seahawks – San Francisco 49ers

Bu iki takımın aynı gruptan olması ve normal sezonda iki defa karşılaşıyor olmaları ile beraber son sezonlarda başa güreşmeleri de aralarındaki rekabeti körüklemiş durumda. Seattle Seahawks, sezonu güçlü olarak kapatması bir yana, gerek hücumdaki opsiyonları gerekse savunmasının becerisi ile Super Bowl’un önemli bir adayı. Koşu hücumunda ligi dördüncü olarak kapattılar, rakibe izin verilen koşu mesafesinde lig yedincisi, pas mesafesinde ise lig birincisiydiler. Marshawn Lynch gibi bir RB’e, sahipler. Saha avantajını kullanma bakımından ise NFL’in en şanslı takımlarından biriler zira taraftarlarının namı Türkiye’de bile duyuluyor.

Carolina Panthers karşısında nasıl galibiyete ulaştıklarını anlamasam da (bilhassa ilk yarı performansları için söylüyorum bunu) 49ers da burayı hak eden bir takım olduğunu gösterdi. Rakiplerini normal sezonda, koşu mesafesi olarak 100 yardın altında tutmayı başardılar maç başına, ligde normal sezonda son yedi , playoff’ları da katarsak son dokuz maçlarını kazanmış durumdalar, Türk spor gazetelerinin tabiri ile yaklaşık 2,5 aydır yenilgi yüzü görmüyorlar. Colin Kaepernick gibi, ne yapacağı belirsiz, takımı vezir ve rezil etme kapasitesine sahip bir QB ile yollarına devam etmekteler (kötü bir QB olduğunu asla iddia etmem, göz var nizam var; hak var adalet var hocam). Sezon boyunca Anquan Boldin, Vernon Davis gibi veteran kuvvetlere, geçen senenin kahramanı Michael Crabtree de katıldı son birkaç karşılaşmadır.

İki takım normal sezonda karşılaştıklarında, Seattle’daki maçı Seahawks 29-3, San Francisco’daki maçı da 49ers 19-17 kazandı. Karşılaşmanın Seattle’da olması bir yana, defansı daha sağlam, koşu oyunu daha güvenilir (koşu oyunu bu Pazar’ın kaderini belirleyecek sanki) bir Seahawks, bir adım önde olacaktır 49ers karşısında. Kaepernick’i geçen hafta savunması ipten aldı, bu hafta ise Seahawks galibiyetini görmekten zor kurtulur gibi geliyor. Bu maç için son not, 49ers üç defa üst üste NFC Finaline kalıyor, bu da görülmesi ve örtülmemesi gereken bir not.

Keyifli Pazarlar…