Lig iyisiyle kötüsüyle gene başlangıç yaptı. Ligin ilk yarısı itibariyle maçlar bu sezon fikstür de pek aksama olmadan ilerledi diyebiliriz. Hemen hemen hiç bir maç belirlenen saatlerde oynanamadı ama varsın olsun. Tarihi bile tutturabilmemiz bizim için bir mucize sayılabilir. Işığı yetersiz sahalar, halen daha bantla çizdiğimiz sahalar. En son gittiğim maçta maçın başlangıç saatinde sahanın her tarafı çizilmişti ve her iki tarafta da endzone yoktu ama varsın olsun. Biz maalesef bu sporu, bu ülkede böyle sevdik. Bunu söylerken içtenlikle söylüyorum hiç bir giydirme çabası olmadan. Estek köstek Türk usulü Amerikan futboluna devam ediyoruz işte… Öncelikle bu sporu hiç bir maddi çıkarı olmadan yapan arkadaşlar (hemen hemen ligin %99.0’u falan heralde) olmak üzere, koçlarına, hakemlerine, organizasyonda ve sporu bir yerinden tutan ileriye götürmeye çalışan herkese çok teşekkür ediyorum.

İlk yarıda neler oldu? Öne Çıkanlar kimlerdi? Kimler düşüşe geçti?

Birinci lig tahtında kesinlikle yeni isimler söz konusu. Yeditepe Eagles – Boğaziçi Sultans galibiyeti ile herkese sürpriz gibi gelen bir sonuca imza attı. Açıkçası bu maçı izleyememiştim, ama sonrasında Yeditepe Eagles’ın iki maçını takip etme şansım oldu ve açıkça bir şekilde söyleyebilirim ki ligdeki iki takımlı playoff sisteminin en büyük kurbanlarından biri olabilirler. Eagles kesinlikle ilk yarının başarılı ekiplerinden, bana göre fikstürdeki bütün zorlu maçları geride bıraktılar. Ligin en etkili iki hücumundan biri. Bana göre başarıdaki en büyük pay Eagles coaching staff’ına düşüyor. Ellerindeki malzemeden en iyi ürünü çıkaran ekip olarak onları görüyorum. En büyük silahları siyahî oyuncuları #4 fakat onla veya onsuz gayet güzel iş çıkaran bir hücumları var. Savunmalarının en büyük zaafları ise koşu oyunlarını durduramamaları, özellikle Falcons maçında bu konuda çok sıkıntı yaşadılar.

Gelelim ligdeki iki tane 4-0 takıma ODTÜ Falcons ve Koç Rams, her iki ekibin Sultans ile oynamadıklarını belirtmekte fayda var. Bunun dışında kendi aralarında oynayacakları maç gerçekten seyir açısından çok yüksek bir maç olmasa da, ligin kesinlikle en iyi lineman’lerini çarpışırken sahada göreceğimiz kesin. Falcons O-Line’ı bana göre ligdeki en iyi ünite, onların hemen arkasında da hiç onları aratmayacak Rams O-Line’ını sayarım. Falcons’un en etkili yanı koşu oyunları iken, pas oyunlarında ki tutarsızlık maalesef onları kötü etkiliyor. Fakat ekibin arkasında Hayden Flowers gibi tecrübeli bir koç olduğunu varsayarsak ikinci yarıya daha etkili bir hücum ile girecekleri kesin. Rams’e geldiğimiz de ise ligin belki de kâğıt üzerinde en iyi takımı duruyor. Sadece Yeditepe Eagles maçlarını izleme şansım oldu, kesinlikle futbol seyri açısından izlemesi en zevkli iki ekipten (diğeri Eagles) biri bence bu sene. Rams secondary’si sorunlu gibi gözüküyor… Geri kalan her şeyleri tam. Hatta lige çok fazlalar bile diyebiliriz. Final’in bu sezon ODTÜ Falcons ve Koç Rams arasında geçeceğini düşünüyorum, bu iki takımı geçmeden bunu belirtiyim dedim…

Peki ortalar da neler Olur?

Falcons, Rams, Eagles harici takımları maalesef istemeden ayrı bir kefeye koyacağım çünkü bu ekiplerin gerçekten futbol olarak geldikleri seviye biraz ligin ortalamasının üstünde kalıyor. Geçtiğimiz sezonu şampiyonu Sultans neden burada yok diyeceksiniz? Güzel soru aslında. Sultans bence ligin her şeyi yapabilen tek takımı. Pas atması gerektiğinde pas atabiliyor, koşması gerektiğinde koşabiliyor. Savunma olarak da iki yönlü iyi bir savunmaları var. Takım olma ve istikrar konusunda en başarılı ekip kesinlikle, fakat Yeditepe Eagles’a yenilmeleri onları bu sıralamada ilk üçün gerisinde bırakıyor. Bu üçlünün arkasından Boğaziçi Sultans geliyor. ODTÜ Falcons ve Koç Rams ile oynayacakları maçlardan birini kazanmaları halinde işlerin çok karışacağını belirtmekte fayda var. Bu maçlarda ki fark yaratan etki kesinlikle Sultans’tan gelmeyecektir diye düşünüyorum. Koç Rams ve ODTÜ Falcons kendi hataları bireysel veya taktiksel ile, çizgisini koruyan Sultans’a kaybedebilirler. Bana sorarsanız Sultans kesinlikle bir gelenek takımı. İsimler ve taktikler değişse de çizgisini her zaman korumuş ve rakiplerinin en ufak hatalarında bile cezayı kesmesini bilen en iyi ekip. Bu sezon Falcons ve Rams karşısında işleri her zaman olduğunda daha da zor olsa da kesinlikle küçümsenecek bir ekip değil.

Bu dört ekibin arkasından İTÜ Hornets ve Hacettepe Red Deers geliyor. İTÜ Hornets yıllardır beklediğim çıkışı bir türlü yakalayamadı maalesef. Oyun kurucularını çok beğeniyorum ve gerçekten iyi bir pas hücumları var ama savunma olarak maalesef çok zorlanıyorlar. Bu sezon gördüğüm kadarıyla koşmakta zorlanıyorlar ama kesinlikle bu dört takımı takip ederler. Red Ddeers ise Warriors’u yendi yenmesine ama geçtiğimiz sezonlardaki başarılarını mumla arayacakları bir sezona girdiler. Halen daha iyi savunmaları var diyebiliriz ama ofanslarının hiç bir yanı çalışmıyor. Ne pas oyunları işliyor ne de koşu oyunları. Genç bir ekibe sahip olmaları önümüzdeki seneler için bir avantaj ama İstanbul takımlarının teknik alandaki ilerlemeleri yanında Ankara takımlarının düşüşü sürüyor diyebiliriz. Bu değişim rüzgârında geçtiğimiz sezona kadar dayanabilen Gazi Warriors, Hacettepe Red Deers ve Ankara Cats bu sezon yavaş yavaş aşağılara inmeye başladılar. Bakalım yıllarca domine ettikleri Türkiye futbolundaki bu yeni değişiminde hangileri birinci ligde yoluna devam edebilecek. Ankara Cats sezon başında ligden çekilerek düşen ilk ekip oldu. Gazi Warriors da Hacettepe Red Deers’a kaybederek bence sondan birinci sıraya yerleşecek takım oldu ama tabi halen daha ligin ikinci bir yarısı söz konusu. İkinci yarıda neler olur hep beraber görürüz.

Bizi neler bekliyor peki?

Yazıyı özet geçmeden önce geçtiğimiz sezon sonu play-out maçları öncesinde yazdığım yazıda, Rams ve Eagles’ın bir üst lige çıktığında iyi işlere imza atacağını söylemiştim ahanda çıktı. NFLTR’de Berkan Uzun’un yorumlarını takip etmeye devam edin diyerek yazıya devam ediyor ve finalin adını söylüyorum. ODTÜ Falcons ve Koç Rams final oynar. Falcons şampiyon olur diyorum bu sezon için ama gene de sezon sonunu beklemek gerekiyor. Önümüzdeki sezon eğer ODTÜ Falcons bu line’ı korur ve iyi bir oyun kurucu çıkarırsa ligin altını üstüne getirir…

Kim en güçlü?

1) ODTÜ Falcons
2) Koç Rams
3) Yeditepe Eagles
4) Boğaziçi Sultans
5) İTÜ Hornets
6) Hacettepe Reddeers
7) Gazi Warriors

Hayali ilk yarı kadrosu kur desen…

QB: Rams-Sultans-Eagles
RB: Rams-Sultans
WR: Eagles-Sultans
OL: Falcons-Rams
DL: Rams-Sultans
LB: Falcons-Reddeers
SEC: Falcons-Sultans

Ekiplerinden karma yaparım. Arada sırada istisnalar illaki çıkar ama önceliklerim buralara bakmak olur. Eksik gördüğüm veya atladığım varsa affola arkadaşlar takip edebildiğim kadarıyla yazdım.

Gene her seferki gibi bir dipnot düşeceğim. Birçoğunuz gibi bende, bir şekilde bu sporun içinden biri olduğum için yazdıklarım sadece ve sadece benim şahsi görüşlerimdir. Kimseyi üzmek veya kırmak istemem. Sadece kendimce bazı değerlendirmeler yapıyorum ve bunu NFLTR aracılığı ile sizlere ulaştırıyorum. O nedenle gene bana istediğiniz gibi yazıp soru sorup, “Abi neden?” diyebilirsiniz. Herkese ligin ikinci yarısında başarılar diliyorum…