Amerika’da uzak ara en popüler spor ligi olan NFL’in bu üstünlüğünü teyit eden açıklama NBA’nin yeni başkanı Adam Smith’den geldi; “NFL’e rakip olmak istiyoruz”. NBA’in, her ne kadar uluslararası bilinirliği daha iyi olsa da, Amerika’da NFL’in büyük bir farkla önde olduğu rakamlarla tespit edilmiş durumda.

İşte size gerçekler: NFL’in yıllık cirosu 10 milyar dolar. NBA’nin ise 4 milyar dolar. NFL playoff TV reytingleri NBA’n iki-üç misli durumunda. Araştırma kurumu Harris’in yaptığı ankete göre, katılanların %36’sı favori sporları olarak profesyonel futbolu ilk tercihlerinde seçerken NBA’i tercih edenler ise sadece %5’de kalıyor. Smith’in en büyük hedefi NBA’in reytinglerini NFL’e yaklaştırmak.

Bu farkın nedenlerini incelerken, NBA lokavtı sırasında Adam Silver’in kötü polisi, David Stern’ün de iyi polisi oynadığını hatırlarız. Ama her ikisinin de amaçlarının,  oyuncuların ücretlerini düşük tutarak basketbolun küçük pazar olarak nitelendirilecek takımlara yayılmasını istediklerini de bir gerçek. Bu politikanın NBA’e neler kazandırdığı ise ortada.

NFL’i başarılı kılan etken, fantasy futbol ve mükemmel bahis oyunları formatının dışında, bu sporu tabana yayma ve seyirci potansiyelini her zaman aktif tutmak prensibi olmuştur. NFL’de her sene sezon başında 20-25 takım Super Bowl için iddialı konuşabiliyorken, NBA’de ise sezon başında şampiyonluğu düşünebilen sadece beş takımın olması işte bu farkın en belirgin örneği.

Adam Smith’in NFL’e rakip olmak istiyoruz derken ima ettiği, basketbolu Amerika’da yaygın hale getirmek ve dünya spor kültürünün bir parçası yapmak.  Yoksa fanatik NFL aşkı ile mücadele etmek değil. Tabi Smith’e iyi şanslar, bu hayalinin gerçekleşmesi oldukça uzun bir süre alacak gibi görünüyor.

İşin bizim açımızdan önemsenmesi gereken tarafı ise niye hala, bu kadar popüler olan Amerikan futbolunun Türkiye’de yaygınlaştırılamamış olması.

Yazan: Haluk Onaran