Bir NFL sezonunun daha sonuna geldik. Artık veteranların dinlendiği ve 2014 sezonunun rookie’lerinin draft’ta olabildikçe yukarılara çıkmak için durmadan çalıştığı bölümlerdeyiz. Bunun en kritik kısmı da bu haftasonu başlayan NFL Combine’ı. 25 numaradan oyuncu seçecek olan Chargers’ın nelere ihtiyacı olduğunu söyleme vaktim de geldi. Belki Mike McCoy ve Tom Telesco’ya bir yardımımız dokunur…

Chargers’ın sezon içinde çektiği sıkıntılardan bahsetmeden nerelere takviye gerektiğini konuşmak pek mantıklı olmaz. Fakat önce salary cap konusuna açıklık getirmek lazım. Chargers %5 artırılıp 130 milyon dolar civarına getirilen maaş üst sınırı sonrası elinde hiç ekstra para olmadan tam bu sınırda oturuyor. Sadece Donald Butler’ı takıma geri getirmek için kullanılabilecek az bir para var. Bu nedenle takımdan gönderilmesi beklenen çok sayıda veteran oyuncu var. GM Tom Telesco bunların hepsinin gönderilmeyeceğini ama bazı değişikliklere gidilmesinin takımın menfaatleri açısından iyi olacağını NFL Combine konuşmasında dile getirdi. Hangi oyuncuların gönderileceğini de pozisyonları değerlendirirken tartışırız.

Secondary
Chargers özellikle sezonun başında defansta büyük sorunlar yaşadı. Bunların en büyük nedeni ise defensive back pozisyonundaki derinliğin az olması ve yeteri kadar yetenek bulunmamasıydı. Özellikle büyük umutlarla takıma free agent olarak katılan CB Derek Cox’un rezalet performansı sırf antrenman derinliği olsun diye bulunan Crezdon Butler tarafından kesilmesi bu pozisyondaki sıkıntıların büyüklüğünü özetler nitelikte. Cox’un 5M luk capinden kurtulmak için takımdan gönderilmesi ise büyük bir olasılık.

Draft’ta Chargers’ın ilk tur seçim hakkını bir CB’den yana kullanacağına böbreğini basacak kişilerin sayısı ise çok. Ben de bunun doğru olacağını düşünüyorum. Benim en beğendiğim CB Darqueze Dennard ve Justin Gilbert’ın 25.pick gelmeden alınacağını düşünürsek, Chargers büyük ihtimal ile ilk roundda Bradley Roby’i seçecek. Safety pozisyonuna belki 6-7. turda güçlü bir SS alınabilir ama ben Eric Weddle, Darrell Stuckey, Jahleel Addae ve Marcus Gilchrist rotasyonunu beğeniyorum.

Wide Out / Tight End
Kesinlikle hızlı ve derin top yakalayabilecek büyük play özellikli bir WR lazım. Özellikle bu kişi aynı zamanda efektif bir kick / punt returner olursa bal dök ye. Keenan Allen, kickoff’larda riske edilemeyecek kadar önemli bir oyuncu ve WR ile birlikte KR da gelirse süper olur. Bence 3-4 turlarda bir WR alınabilir. Matt Hazel dördüncü turda alınabilecek birisi fakat oralara kadar ne kadar karışacağı bilinmez. 40 yard dash sayılarını almadan birisini önermek de pek akıllıca değil. Danario Alexander ve Malcom Floyd’un kalıp kalmayacağı belli değil. Allen’ın üzerinden baskı kaldırmak iyi olur.

TE ise bu draft’ta en son bakılması gereken pozisyon. Green ve Gates en iyi TE ikililerinden birisini oluşturuyorlar.

D / O – Line
Line of scrimmage’ı kontrol etmek futbolun en önemli şeyi. Çizgileriniz ne kadar iyi olursa olsun her draft’ta genç bir katkı yapmak çok önemli. Chargers’ın line’larında hiç derinlik olmadığını ve az yetenek olduğunu düşünürsek D.J. Fluker’ın yanına iyi bir guard almak gerekiyor. Brandon Thomas draft’ın derinlerinde seçmek için iyi bir seçenek olabilir. Yaşlanan Nick Hardwick’in yanına hem guard hem center oynayabilen birisini seçmek de mantıklı olabilir.

Defansif yönde ise yapılması gereken çok şey var. Sezon boyunca QB’nin üzerinde baskı kurmayı devamlı olarak başaramayan bir Chargers vardı. DL’ın 2-3.turlarda seçilecek birisine ihtiyacı var.

QB

Rivers ve geliştireceği bir Brad Sorensen, Chargers’ın geleceği olabilir ama ileri turlarda kalan bir QB bulunursa bence her draftta bir QB seçilmeli. Gene de dolduracak bu kadar boşluk varken bu pozisyona oyuncu seçmemek mantıklı olabilir.

LB
Genel olarak bir LB ihtiyacı var. Özellikle Butler takımda kalmazsa bu kesinlikle gerekiyor. Chargers’ın yıllardır burada bir devamlılık sağlayamaması ve her draft’ta birisini seçmesi iyi değil ama bu da o draftlardan birisi. Galatasaray’ın sol bek sıkıntısına döndük. Bu draft’ta bir Alex Telles lazım.

“Bir LB rüyalarına giriyor muydu??” “Hem de ne…”
“Peki neden bu kadar çok istiyordun?” “Anlayamazsınız…”
“Coverage tutkusu mu?” “Beni en büyük çeken blitz’leri… o defansı yönlendirmesi…”

RB/FB

Ryan Mathews’un bu sezon gösterdiği muazzam performans ve Danny Woodhead’in katkısı Chargers’ı LT’den sonra ilk kez “Kesin RB almalıyız” kategorisinden “Olmasa da olur” kategorisine çekti. Ben gene de geç turlarda beğenilen birisi kalmış olursa almanın taraftarıyım.

Bu sezon ofansif snaplerin sadece yüzde 12’sinde sahada olan Le’Ron McClain fazla para alıyor. Mathews’un zor yardları aldığını biliyoruz bence kesilse cap konusunda rahatlamış oluruz ve gene de ofans çok kan kaybetmez. İlla yeri doldurulur.

Sonuç
Para az, doldurulacak yer fazla, Tom Telesco’ya Allah sabır versin. Önümüzde uzun bir off-season var. Combine sonrası görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.