Russell Wilson şayet NFL draftına bu yıl giriyor olsaydı büyük ihtimalle ilk turda seçilirdi fakat Wilson’ın ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu henüz kimsenin bilmediği 2012 yılına döndüğümüzde ise oyuncu hakkındaki en büyük soru işaretinin bir QB için kısa sayılabilecek boyu olduğunu söyleyebiliriz. Tamam Wilson sadece 1.80’lik bir oyuncu olabilir ama artık bundan önemlisi kariyerinin henüz ilk iki sezonunda 28-9’luk galibiyet istatistiğine sahip olması ve bunun sonucu gelen Super Bowl şampiyonluğu.
Wilson’ın bu başarısı tabiki çok ses getirdi. Bu konudan en çok faydalanacak kişi ise beklendiği gibi Texas A&M’in bu yıl drafta girecek olan olay QB’i Johnny Manziel. 1.83 metre boyundaki oyuncunun Wilson’ın bu sansasyonel başarısı için minnettar olduğu muhakkak.
2014 NFL Draftı’nda ilk sıradan seçilmesi beklenen Manziel, Houston Chronicle’a yaptığı açıklamada “Wilson açıkçası kapıyı bizler için sonuna kadar açtı” derken sözlerini şöyle sürdürdü. “Artık ilk savunma baskısını atlatıp cepten çıkarak oyunu bu şekilde yönlendirebilecek daha fazla oyuncu görüyoruz. Wilson oyunda işler beklendiği gibi gitmediği zaman kağıt üzerindeki hücum planının dışına çıkarak oyunu yönlendirebildi. Seahawks’ın Super Bowl’da bu kadar erken üstünlük sağlamasının sebeplerinden biri, bu şekilde beş third-down’ın dördünde başarı sağlayarak takımın topu elinde tutarak sonuca gitmesi oldu.”
Dürüst olmak gerekirse Wilson, NFL’de başarılı olan ilk kısa boylu oyun kurucu değil. Daha önce Doug Flutie oldukça iyi işler yapmıştı be tabiki Super Bowl şampiyonu Drew Brees’i de söylemeden geçmek olmaz.
Fakat Wilson ve Manziel (ve oynadığı dönemde Flutie) hem top dağıtan hem de koşabilen oyun kurucularken Brees hiçbir zaman koşabilen bir oyun kurucu özelliğine sahip olmadı.
Manziel konuya ilişkin düşüncelerini aktarmaya şu sözlerle devam etti;
“Bu oyun her geçen gün daha da gelişiyor, değişiyor. Her geçen gün Jadeveon Clowney gibi daha hızlı, uzun boylu ve güçlü defans oyuncuları bu lige katılıyor. Oyun kurucu olarak bu tür oyunculara karşı daha yaratıcı olmanız gerekiyor. Tabi ki kol gücüme güveniyorum ve paslarla karşı defansları alt etmek istiyorum ancak oyunun sıkıştığı anlarda koşabilme yeteneğimi de kullanıp aynen geçtiğimiz altı yılda yaptığım gibi takımımı galibiyete taşımak istiyorum.”
Yazan: Serhat Diker