Draft’ın baş goygoycusu olarak “O Mayıs Akşamı” için sazı elime alıp, birkaç franchise’ı yerin dibine gömeyim istedim. “Draft da hayat gibidir…” kelimeleriyle başlayan lirik kısma hiç girmiyor, burada yazdıklarımı 8 Mayıs gecesinden sonra aleyhimde kullanmamanızı umuyor ve keyifli okumalar diliyorum.

1. Sıra – Houston Texans: Blake Bortles, QB
Evet, Clowney-Bortles savaşında oyum Bortles’a. Ve evet, muhtemelen dayanamayıp Clowney’i seçecekler ama yine de düşünmesi gereken çok şey var O’Brien’ın; özellikle franchise’ı hangi yöne sürükleyeceğine karar vermeli. Texans, bu draft’tan bir QB ile çıkmamasını içeren bir senaryonun sonucunda yüksek ihtimalle pişman olacaktır, O’Brien bunun farkında. Ancak 2006 NBA Draftı’nda Atlanta, ölesiye point guard eksiği çekmesine rağmen Marvin Williams’ın “olabileceği şeye” dayanamayıp Chris Paul’u atladıysa, Texans da bunu yüksek olasılıkla yapabilir.
Bortles kendi sınıfında lige en hazır QB olarak göze çarpıyor ve Pro-Day ile Combine performanslarını göz önüne alacak olursak yeteneklerinin henüz çok küçük bir kısmını sergilediğini görüyoruz. Mental olarak da her alanda oldukça hâkim kabiliyetlere sahip. Süreç boyunca en çok tartışılan yönü ise tercihleriydi (Pas mekanizmasını burada konuşmayalım). Bortles NCAA kariyeri boyunca her drive’ı maç kazandıran drive gibi oynamaya çalıştı ve riskli kararlar almaktan asla çekinmedi, çoğu zaman bu yanlış değerlendirmeleri ona pahalıya mal oldu. Scout’ları endişelendiren en önemli nokta bu. Bortles mental açıdan iyi yönlendirilirse bunun üstesinden kolaylıkla gelebilir ki kenarda adeta onun için getirilmiş bir Ryan Fitzpatrick var. Fitzpatrcik’in akıl hocalığında Bortles kendini mental olarak da lig seviyesine hatta üstüne çıkaracaktır.
2. Sıra – St. Louis Rams: Jadeveon Clowney, DE (Falcons ile takas)
Son yıllarda gördüğümüz en parlak yetenek yakıştırması kesinlikle abartılı değil. Clowney absürde kaçacak kadar elit defansif yeteneklere sahip. Mükemmel fizik yapısı, lige göre üst düzeydeki hızı ve çevikliği, hırslı yapısıyla şimdiden ofansif koordinatörlerin hesaba katması gereken bir etken. Şimdiden lig düzeyinde çok elit bir pass-rusher. Buraya kadar kafamızdaki mükemmel defensive end olsa da Clowney’nin mental olarak atması gereken çok adım var. Sorunlu bir kişilik değil kesinlikle, ancak büyük maçlarda konsantrasyon kaybı sonrası çok fevri davranabiliyor ve NFL’de her maç onun için “büyük maç” statüsünde olacak. NCAA’de bu sezon silik maçlar çıkarmasının en önemli sebebi de buydu. Uyumlu bir defensive line ile oynaması çok önemli, bu yüzden Falcons onun için fedakarlık yapmaya hazır çünkü oldukça benzer bir kimyaları var. Clowney de Atlanta’da oynamak istediğini açıkça belirtti, durum böyleyken Rams’e mümkün olduğunca çok şey kazanacağı bir takas hazırlamak düşüyor. Altıncı sıra hakkı ve birkaç ekstra içerecek bir takasla Clowney rüyasına kavuşacaktır. Tabii Texans tutkularına yenik düşmezse…
3. Sıra – Jacksonville Jaguars: Khalil Mack, OLB
“Teddy Bridgewater nerede ya?” diyen arkadaşları dışarı alalım. Jaguars, alan savunması oyunlarında da etkili olabilecek ve pass-rush özelliğini de barındıran linebackerlar’dan oluşan bir defans takımı oluşturma ideali doğrultusunda Mack’i atlamayacaktır. Draft’taki en iyi linebacker olmasının yanında onu defensive end olarak da zaman zaman kullanabilecek olmaları onları cezbeden bir diğer faktör. Özetle “Bridgewater bizim için kumar, ama Clowney düşerse hayır demeyiz…” fikrini içeren Gus Bradley açıklamalarının ardından Bridgewater gibi “riskli” bir seçim yerine, Mack ile dinamizm kazanan bir defans takımı onlara belli ki daha cazip geliyor.

4. Sıra – Cleveland Browns: Sammy Watkins, WR
Watkins, bu sınıftaki en iyi hücum silahı. Browns için onu Manziel-Bridgewater-Carr gibi QB’lerden daha elzem kılan faktör ise Josh Gordon ile oluşturabilecekleri patlayıcı ofansif güç. “İki receiver”ın da çok yaratıcı özelliklere sahip olması, QB’ye çok da iş bırakmaz.” diye düşünen bir ekipleri var. Gerçekten çok neşeli insanlar olsalar gerek. Browns kendi projeksiyonuna göre 26.sıra seçiminde bir QB seçmeyi düşünüyor. Jaguars’ın da bu Aralık’ta başka bir hakkı olmadığından rakipleri olduğu da söylenemez, tabii Rams›in niyeti bozmadığını varsayıyorum.
5. Sıra – Oakland Raiders: Johnny Manziel, QB
Raiders’ın onları tekrar bir lig takımı yapacak bazı faktörlere ihtiyacı var. Taraftar, forma satışı, galibiyet… Manziel onlar için bu faktörleri sağlayabilecek adam. Şimdiden çok büyük bir kişisel taraftar kitlesi var ve bu bile Raiders için neredeyse gözü kapalı bir seçim demek. Johnny Football’ın sihirli yeteneklerine gelecek olursak, bu konuda oldukça kararsızım ve Texas A&M’in başarısını “tamamıyla” ona borçlu olduğu savına kesinlikle katılmıyorum çünkü gerçekten çok iyi bir ekibe sahiplerdi. Işıltılı rakamlarla büyülenmeden önce birkaç A&M maçı izleyin derim. Manziel; Russell Wilson, Colin Kaepernick gibi kısa QB’ler jenerasyonundan. Bu onu zaten geleneklere bağlı kalan scout’ların listesinde düşürdü bile. Ayrıca dengesiz hayatı, spot ışıklarına olan aşkı gibi noktaları da atlamamak gerek. Potansiyeli tartışılmaz, ancak çok sistemli bir yönlendirmeye ihtiyacı olan bir oyuncu için kötü bir yere gidecek.
6. Sıra – Atlanta Falcons: Greg Robinson, OT (Rams ile Takas)
St. Louis Rams için en makul senaryo Clowney karşılığında oldukça ihtiyaç duydukları right tackle pozisyonunu en iyi şekilde doldurmak olacaktır. Greg Robinson da bu sınıfta o boşluğu en iyi doldurabilecek isim. İki takım da masadan istediğini alarak kalkacak, daha ne olsun?
7. Sıra – Tampa Bay Buccaneers: Mike Evans, WR
En çok güvendiğim seçimlerden biri, sürpriz olacağını düşünmüyorum çünkü Evans, Bucs için mükemmel tercih. Ortalığı karıştıracak bir receiver istiyorlardı, istediklerini alacaklar.
8. Sıra – Minnesota Vikings: Teddy Bridgewater, QB
“Christian Ponder yerine kimi koysan oynar.” geyiği, ardından Adrian Peterson’ın Michael Vick dilemması üzerine Vikings için en doğru yol bu olacak. Bridgewater onlar için ideal denebilecek isim. Peterson’ın playoff takımı olmalarının sadece kalburüstü bir QB almalarına kaldığına yönelik açıklamasına katılmıyorum. Jared Allen’ı kaybetmeleri konusuna hiç girmiyorum. Bridgewater ile bir impact-season yaşayabilirler, ancak tam tersini içeren bir senaryo da oldukça olası.

9. Sıra – Buffalo Bills: Jake Matthews, OT
Çanlar Bills için çalmaya başladığında eğer Matthews hala seçilmemiş olursa, Doug Marrone için zor dakikalar başlayacak. Onlar için atlaması çok zor bir oyunucu, hele defansif anlamda esnekliğe bu kadar ihtiyaç duydukları bir dönemde. Bills için en güvenli seçim Matthews.
10. Sıra – Detroit Lions: Justin Gilbert, CB
Lions’ın umutsuza doldurmaya çalıştığı bir CB açığı var ve Gilbert tam istedikleri adam. Sınıftaki sayılı CB’lerden ve Lions defansına istediğini fazlasıyla verebilecek bir isim. Mevcut performansıyla göz doldurdu. Bu seçimde sürpriz olacağını sanmıyorum.
11. Sıra – Tennessee Titans: Anthony Barr, OLB
Geçen sezonki felaket defansif istatistiklerin ardından Ray Horton 3-4 düzenine döneceğini açıklamıştı. Ancak elinde iyi pass-rush özelliğine sahip dinamik OLB’ler yok. Barr, fiziğine göre inanılmaz hızıyla ve oldukça iyi pass-rush özelliğiyle Horton’ın yeni defansının temel taşlarından olacak isim.
12. Sıra – New York Giants: Aaron Donald, DT
Giants’ın iyi sezonlarında defensive line her zaman kilit rol oynadı, ancak eski formlarında oldukları söylenemez. Donald inanılmaz bir ilk adıma sahip bir tackle, ilk temasta rakiplerini kolaylıkla elimine edebiliyor ve çok iyi bir profesyonel. Giants’ın hayır diyemeyeceği bir seçim.
13. Sıra – St. Louis Rams: Ha Ha Clinton-Dix, FS
Evet, bu sıradan biraz Taylor Lewan kokusu gelmiyor değil. Ancak Rams’in arka alan performansı da pek iç açıcı değil. Clinton-Dix onlar için çok heyecanlandırıcı bir tercih olmasa da, bu pozisyonu doldurmaya gerçekten ihtiyaçları var. Robinson’ı da ceplerine koydular zaten. Yine de açgözlü bir Lewan tercihinde de bulunabilirler.
14. Sıra – Chicago Bears: Timmy Jernigan, DT
Bears, interior line’da oldukça sıkıntı yaşadığı bir sezonu geride bıraktı. İlk düşünceleri bu noktaya ekleme yapmak olacaktır. Barr seçildiğine göre ellerindeki en iyi alternatif Jernigan.

15. Sıra – Pittsburgh Steelers: Taylor Lewan, OT
Sıra sonunda Michigan’ın cevval çocuğunda. Bir tackle için oldukça fazla dinamik bir isim Lewan ve Steelers bu hakkı kesinlikle bir defans oyuncusu için kullanacağını zaten belirtti. Lewan onların köşe taşı olabilecek kapasitede bir oyuncu. Buradan Nix de seçilebilir ancak bence Taylor Lewan atlamamaları gereken bir isim.
16. Sıra – Dallas Cowboys: Zack Martin, OT
Aaron Donald ihtimali ortadan kalktığına göre, Cowboys interior line eklemesi yerine right tackle boşluğunu Martin ile doldurmayı düşünecektir. Tabii bu onların B planı, son dakikaya kadar Donald’ın yolunu gözleyecekler.
17. Sıra – Baltimore Ravens: Calvin Pryor, SS
Ravens geçen sene de hakkını bir safety seçmek için kullandı ve bence bu sene de aynısını yapacaklar. Ihedigbo dönecek gibi gözükmüyor ve Matt Elam’ın iyi bir partnere ihtiyacı var. Calvin Pryor tahtadaki en uygun isim.
18. Sıra – New York Jets: Darqueze Dennard, CB
Simge isimlerinden Antonio Cromartie’yi kaybettiler. Taraftarın içindeki boşluğu olmasa da en azından sahadaki boşluğu doldurmak zorundalar ve fazla seçenekleri yok. Dennard onlar için en iyi değil, ancak en makul seçim.
19. Sıra – Miami Dolphins: C.J. Mosley, LB
Harika bir atletizme, iyi içgüdülere ve çok yüksek bir oyun zekâsına sahip Mosley. Benim bu sınıftaki sleeper listemde başı çekiyor. Dolphins için çok öncelikli bir seçim olmaz, ama ne zaman önceliklerini isteklerinin önüne koydular ki? Yine de akıllarını başlarına toplayıp bir defensive lineman seçebilirler.
20. Sıra – Arizona Cardinals: Kony Ealy, DE
John Abraham geçen sezon sack lideri olsa da, artık yaşlandı. 15.sezonunu geride bırakacak. Cardinals dinamizm kazanmak zorunda, Ealy onların 4-3 defansif düzenleri için ideal isim, aynı zamanda 3-4 düzeninde de OLB olarak kullanabilirler. Çeşitliliğe çok ihtiyaçları var.
 

21. Sıra – Green Bay Packers: Jimmie Ward, SS
Ward çok iyi bir atlet ve oldukça dengeli bir profilde ancak mevcut performansından çok potansiyeli için tercih edilmesi gereken bir isim. Standartlara göre kısa bir safety olması da eksilerinden. İlk sezonda beklentiler düşük tutulursa çok daha sağlıklı bir kariyeri olacak.
22. Sıra – Philadelphia Eagles: Odell Beckham, WR
Fazla söze gerek olmayan seçim. Eagles, DeSean Jackson’ı kaybetti ve acilen yerini doldurmak zorunda. Şanslılar ki Odell Beckham hala tahtada. Sürpriz olacağını sanmam. Bir ihtimal niyeti bozup Kevin Benjamin’i tercih edebilirler.
23. Sıra – Kansas City Chiefs: Marqise Lee, WR
Ofansif silah bakımından oldukça sıkıntılı olan Chiefs’e nefes aldırabilecek olan isim olabilir Lee. Southern Carolina’da etkileyici bir sezon çıkardı, ancak kaldığı yerden combine’da devam edemedi. Ancak hala Chiefs’in gözdesi.
24. Sıra – Cincinnati Bengals: Dee Ford, DE
Senior Bowl MVP’si için bir dakikalık saygı duruşu. Ford sınıftaki en önemli defans oyuncularından. Bu sıraya düşmesinin en önemli sebebi dizindeki kronik sakatlık. Eğer temiz kâğıdını eline alırsa, Bengals son yılların en önemli draft hırsızlıklarından birini yapmış olacak.
25. Sıra – San Diego Chargers: Louis Nix, DT
Cam Thomas, Steelers ile imzaladı ve Chargers bu açığı bir an önce kapatmak durumunda. Nix eğer hala tahtada olursa, onlar için en iyi seçenek olacak.
26. Sıra – Cleveland Browns: Derek Carr, QB
Ve bir projenin başarıya ulaştığı an… Browns, Carr’i Watkins-Gordon ikilisiyle silahlanmış bir takımın başına getirecek. Ve Carr bu draft’ta en çok merak edilen isimlerden, belki de Manziel’den daha fazla. Tamam, biraz abarttım. Son iki haftadır Manziel-Carr kıyaslamaları geyik boyutunu aşıp ciddi bir anlama büründü. Hiç de hafife alınacak bir prospect değil. Bu yüzden, Carr bu sınıftaki sleeper listeme üçüncü sıradan giriş yapıyor.

27. Sıra – New Orleans Saints: Demarcus Lawrence, DE
Lawrence bu sınıfta çok göze çarpmayan ancak potansiyelli isimlerden, çünkü performansı belli etkenlere göre çeşitlilik gösterebiliyor. Kimyasına uyan ve “takım” oyuncularından kurulu bir ekipte çok iyi işler yapabilir, ki Saints bu tanıma yakın bir profil çiziyor. Tercihlerini ondan yana kullanacaklardır.
28. Sıra – Carolina Panthers: Morgan Moses, OT
Moses, fiziğine göre oldukça yüksek çevikliği, hızı, ve mobilliği ile dikkat çeken bir left tackle. Onu zirveden alıkoyan en önemli etken ise daha ağır defensive line’lar karşısında ilk çarpışma sırasında yeterince kuvvet üretemiyor ve çoğu zaman çizginin ardında kalıyor olması. Eğer Moses bu açığını kapatırsa ligin elit kör-nokta koruyucuları arasına girebilir. Bu noktada Panthers’ın atlayamayacağı kadar değerli bir prospect.
29. Sıra – New England Patriots: Ra’Shede Hageman, DT
Patriots defansı yaşlanıyor ve Belichick ilk turda “büyük” defans oyuncuları seçmeyi sever. Hageman tam onun adamı.
30. Sıra – San Francisco 49ers: Brandin Cooks, WR
Receiver ihtiyacı açık olan bir ekip daha. Cooks standartlara göre kısa bir slot receiver olsa da combine’da oldukça iyi bir performans sergiledi ve Kevin Benjamin’in önünden tercih edilecek gibi gözüküyor. Yine de 49ers tahtada kalanlara göre farklı bir isim de tercih edebilir, A.J. Jenkins vakasını daha yeni atlattılar…
31. Sıra – Denver Broncos: Xavier Su’a-Filo, OG
Standartlara göre kısa olsa da inanılmaz bir kuvvete sahip, UCLA’in drive-blocking defansif şemasında yetişmiş bir isim. Kimse ekstradan hiç de fena olmayan bir guard’a hayır demez, değil mi?
32. Sıra – Seattle Seahawks: Kevin Benjamin, WR
Golden Tate’i kaybettiler ve her ne kadar onun kalibresinde bir yenileme yapamayacak olsalar da kapatmaları gereken bir boşluk var. Benjamin tahtada kalan son kalburüstü receiver olacak gibi duruyor, hızından çok oldukça yaratıcı bir receiver olmasıyla öne çıkan bir isim Benjamin. Bu noktada Seahawks’ın oluşturduğu profile en yakın isim o.