NFL Draftı’na bir haftadan az bir süre kalması nedeniyle geçen sene yazdığım yazı dizisini bu sefer yazamıyorum maalesef. Ben de onun yerine bonuslu bir mock draft yazmayı uygun gördüm. Buna heveslenmemde geçtiğimiz haftalarda yayınlanan mock draft yazısıyla yazarımız Berk Orkun’un da etkisi oldu açıkçası. Neyse işimiz uzun, fazla uzatmadan başlayalım

1. Sıra – Houston Texans: Jadeveon Clowney, DE

“With the first pick of the 2014 NFL Draft The Houston Texans select Jadeveon Clowney from South Carolina University.” Evet, ilk sırada sürpriz olacağını düşünmüyorum. Clowney hakkında çok şey yazıldı çizildi, kendisi hakkında az çok bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyorum. İzlediğim kadarıyla ben de kendisinin “one in decade” oyuncu olduğunu ve Houston’ın onu es geçmesi için çok değerli bir oyuncu olduğunu düşünüyorum. Clowney hakkında kafalardaki en büyük soru işareti ne kadar olgun biri olduğu. İki sezon önce sahaların tozunu attıran, sadece oyun kurucuların değil running back’lerin bile korkulu rüyası olan Clowney, önüne geçilemeyen popülarite ve beklentinin kurbanı oldu Gamecocks ile geçen son sezonunda. Ancak bu kesinlikle onu olduğundan daha kötü bir oyuncu yapmıyor. Mental olgunlaşması biraz zaman alacaktır ve bunun için doğru coaching ve oyuncu grubu gerekiyor. Texans ise tam olarak bunu sağlayacak kapasitede. Son zamanlarda Texans’ın ilk sırayı takas edebileceği ya da bu hakkı quarterback’te kullanacağı tartışılıyor. Ben ise özellikle ikinci tartışmayı gereksiz buluyorum. Clowney gibi bir oyuncunun varlığında onu atlayıp birinci sıradan seçilecek Luck kalibresinde bir oyuncu yok bu draft’ta. Kaldı ki Bridgewater ve Carr’ın ikinci turun başında hala tahtada olmaları çok muhtemelken. Bu nedenle Texans, Clowney’i seçerek JJ Watt ile önümüzdeki yıllara damga vurabilecek bir duo oluşturma yoluna gidecektir.

2. Sıra – St. Louis Rams: Greg Robinson, OT

Rams, hala iki sezon önceki RGIII takasının ekmeğini yemeye devam ediyor. Kadrolarında ivedilikle geliştirilmesi gereken bir bölge yok açıkçası, gayet iyi bir ekibe sahipler. Tek şanssızlıkları NFL’in en zor grubunda oynuyor olmaları. Büyük ihtimalle bu noktada takas arayacaklar diye düşünüyorum. Eğer bir takas olmaz ise de seçim haklarını Greg Robinson’dan yana kullanmalarını bekliyorum. Jake Long ile left tackle pozisyonu oyuncunun sakatlıkları ve eski formundan uzak olması nedeniyle pek gelecek vaat etmiyor. Robinson’ı kariyerinin ilk birkaç senesin de ihtiyaçları olan right tackle pozisyonunda da kullanabilirler. Bu, Sam Bradford’a kariyerinde hiç sahip olmadığı bir pas koruması sağlamış olur. Robinson’ın aslında en büyük özelliği pas koruması değil, koşu oyunlarında blok yeteneği. Right tackle’da pas korumasını geliştirirken Zac Stacy ile çok iyi bir sezon geçiren kara hücumlarını güçlendirmiş olurlar.

3. Sıra – Jacksonville Jaguars: Khalil Mack, OLB

Gus Bradley’nin Jacksonville’de yeni bir Seattle Seahawks yapılanması kurmaya çalıştığı artık bir sır değil. Bu hedef doğrultusunda gidilecek iki farklı yol var. Birincisi Russell Wilson ile benzer tarzda olan Johnny Manziel’e takımı teslim etmek, ikincisi ise Seahawks’ı başarıya ulaştırdığı üzere savunmaya yatırım yapmak. Burada Bradley’nin hem savunma kökenli bir koç olması hem de franchise oyun kurucunun Wilson örneğinde olduğu gibi ilerleyen turlarda da bulunabileceğini görmesinden dolayı sıradaki en iyi defans oyuncusu olan Khalil Mack’i tercih edeceğini düşünüyorum. Off-season’da takıma eklenen pass rusher’ların yanına eklenecek Mack ile Jaguars, Seahawks abisinin yolunda devam edecektir.

4. Sıra – Cleveland Browns: Sammy Watkins, WR

Cleveland’da yapılması gereken en önemli şeyin artık bir franchise quarterback bulmak olduğunu düşünebilirsiniz ki haksız da sayılmazsınız. Ancak buradan bir oyun kurucu seçmek hata olur, üstelik elinizde bir de 26. sıra seçimi varken. “Browns’ın en son aynı pozisyonda olduğu zaman ne yaptığını hatırlıyor musun?” dediğinizi duyuyorum. Ancak bu kez Bradon Weeden’ı seçmek zorunda kalacakları bir kıtlık yaşamayacaklardır. Bu sınıfın en iyi wide reciever’ı, hatta biraz daha ileri gidip en iyi skill position oyuncusu olan Sammy Watkins’i seçmek yapılacak en doğru iş olur. Hali hazırda durdurulamaz bir oyuncuya dönüşen Josh Gordon ile Watkins’i bir ikili yapmak ve onlara Jordan Cameron’ı eklemek Browns’a daha önce hiç sahip olmadığı bir hücum gücü verecek.

5. Sıra – Oakland Raiders: Mike Evans, WR

Reggie McKenzie ve Dennis Allen, offseasonda yaptıkları hamlelerle gösterdiler ki Raiders artık kazanmak istiyor ki bu ikili de tam olarak bunu yapmak zorundalar aksi takdirde ikisinin de koltuğu büyük tehlikeye girecek. Bu doğrultuda çaylak bir oyun kurucu ile başarılı olamayacaklarını biliyorlar. Matt Schaub bu nedenle getirildi. Buradan seçilecek bir oyun kurucuyu Schaub’ın arkasına oturtarak gelişimi için sabretmek için de vakti yok Raiders’ın. Tüm bunların ışığında en faydalı olacak ve büyük bir eksik olan no.1 reciever açığını kapatacak Mike Evans seçimi gün ışığına çıkıyor. Evans, son yıllarda NFL’i etkisi altına alan iri wide reciever furyasının son temsilcilerinden. NFL seviyesinde rahatlıkla no.1 wide reciever olabilecek yetenek ve özelliklere sahip. Watkins’i bu sınıfın Julio Jones’u Evans’ı ise AJ Green’i olarak gördüğümü de atlamadan geçmek istemiyorum.

6. Sıra – Atlanta Falcons: Jake Matthews, OT

Oakland Raiders’ın bir üst sıradan Matthews’u es geçmesi en çok Falcons’ın işine gelecektir. Matt Ryan’ı korumakta büyük sıkıntılar yaşayan Atlanta, draft’ın en hazır oyuncusu olan ve tam bir protecting specialist olan Jake Matthews ile bu sıkıntının üstesinden gelebilir. Atlanta’nın bunun yanı sıra pass rusher konusunda da yardıma ihtiyacı var. Ancak bu sıradan seçilecek değerde bir pass rusher kalmadığı için eğer takasla ikinci sıraya çıkarlarsa Mack ile ilgilenebilirler.

7. Sıra – Tampa Bay Buccaneers: Taylor Lewan, OT

Tüm bir draft boyunca Mike Evans’ı gözleyen Tampa, Raiders’ın onu seçmesiyle hayal kırıklığına uğrayabilir. Bunun sonucunda hemen kendilerini toparlayıp başka bir büyük eksikleri olan tackle pozisyonunu doldurmaları gerekiyor. Robinson ve Matthews’tan sonra big three tackle’ın son halkası olan Lewan’a hayır demeyeceklerdir.

8. Sıra – Minnesota Vikings: Johnny Manziel, QB

Ve işte ilk oyun kurucumuz seçiliyor. Her ne kadar hak etmediğini düşünsem de seçilecek ilk oyun kurucu popülaritesi ile Johnny Football olacaktır. Vikings’in yıllardır süre gelen quarterback ihtiyacını sağır sultan bile biliyor. Üstelik kadrolarında bu noktada ivedilikle geliştirebilecekleri başka bir alternatif olduğunu da düşünmüyorum. Maziel’in dual threat özelliği Adrian Peterson gibi bir canavara sahip Vikings için bulunmaz bir nimet. Read option’ın yeniden hortladığını görür gibiyim.

9. Sıra – Buffalo Bills: Eric Ebron, TE

Buffalo’nun topun hücum tarafında genç ve gelecek vaat eden bir oyuncu grubu var, burada eksik olan parça ise play maker bir tight end. Müjde Bills taraftarları, bu boşluğu da Eric Ebron ile kapatıyorsunuz. Ebron açık ara en iyi tight end, üstelik o kadar atlet bir tight end ki Jimmy Graham etkisi yapması muhtemel. Yeni oyuncağınla mutluluklar EJ!

10. Sıra – Detroit Lions: Justin Gilbert, CB

Detroit Lions, Golden Tate’i de alarak Megatron’un yanına Starscream’i ekledi ve herkesin gıpta ile baktığı bir hücum gücüne sahip oldu. Ancak NFC North’ta hayatta kalabilmek için bundan daha fazlasına ihtiyaçları var. Suh-Fairley-Ansah üçlüsüyle hatrı sayılır bir ön alan oluşturan Lions’ın yıllardır ihtiyaç listesinin başında gelen secondary’yi artık yapılandırmaları gerekiyor. Rodgers, Cutler gibi QB’lerin olduğu grupta Justin Gilbert gibi fiziksel oynayabilen iri bir cornerback tam ihtiyaçları olan şey.

11. Sıra – Tennessee Titans: Blake Bortles, QB

Bortles’la birlikte ikinci oyun kurucumuz da tahtadan silinmiş oluyor. Titans’ın artık Jake Locker’dan umudunu kestiğini düşünüyorum, beşinci yıl opsiyonunu almayarak bunu net bir şekilde ortaya koydular. Bortles onlar için ideal bir seçim. Tam bir QB prototipi olan Bortles’ın yeni bir Ben Roethlisberger olması çok olası.

12. Sıra – New York Giants: Aaron Donald, DT

Giants’ın geçen sezon yaşadığı çakılışta en büyük pay Eli Manning’te gibi gözükse de perdenin arka tarafında göz ardı edilen kötü bir savunma performansı da var. Şampiyon oldukları zaman müthiş oynayan savunmadan eser yoktu. Kaldı ki ellerindeki en iyi defensive tackle Linval Joseph’i de kaybetmişken hem mavcut en iyi oyuncu hem de açık ara en iyi DT olan Donald’ı es geçmeyeceklerdir.

13. Sıra – St. Louis Rams: Ha Ha Clinton-Dix, FS

Rams, Greg Robinson ile hücumu kuvvetlendirdikten sonra gözüne savunmaya çevirebilir. Ligin en iyi savunmalarından biri olmaları neredeyse bir safety uzakta, aradıkları bu isim de Alabama mezunu Clinton-Dix. Tam bir playmaker olan Clinton-Dix, McDonald’la çok iyi bir ikili olabilir.

14. Sıra – Chicago Bears: C.J Mosley, ILB

Chicago’nun en büyük ihtiyacı defensive tackle olabilir ancak Giants burada onlardan önce davranıp Donald’ı seçtiği için Bears’ın olası senaryo da Jernigan veya Hageman gibi DT’ler yerine best player available’a yöneleceğini düşünüyorum. Burada ön plana çıkan isim ise çok yönlü Alabama çıkışlı linebacker C.J Mosley. Urlacher sonrası eksikliği hissedilen liderliğe de soyunabilecek bir isim ayrıca.

15. Sıra – Pittsburgh Steelers: Darqueze Dennard, CB

Dennard, yaşlanan Steelers secondary’sini gençleştirmek adına yapılacak en makul tercih. Adam adama savunma yetenekleri Steelers’ın ihtiyaç duyduğu bir şey.

16. Sıra – Dallas Cowboys: Calvin Pryor, FS

Dallas Cowboys’un bu drafttaki her savunma oyuncusuna ihtiyacı var ancak bir an önce doldurulması gereken bir safety boşluğu var takımda. Geçen yıl Reid ve Elam’ı es geçmenin pişmanlığını yaşayan Cowboys, bu kez Pryor’ı kaçırmayacaktır.

17. Sıra – Baltimore Ravens: Zack Martin, OT

Baltimore, Taylor Lewan’ın buraya kadar düşmesini bekleyecek ancak bu uzak bir ihtimal. Michael Oher’ın ayrılışı sonrası tahtada kalan en iyi tackle Zack Martin’i takıma getireceklerdir.

18. Sıra – New York Jets: Odell Beckham, WR

Jets, off-season’da Erick Decker ile wide reciever grubunu kuvvetlendirmiş olabilir ancak hala yaratıcılık ve hızdan yoksunlar. Bu seçimde Marqise Lee ve Odell Beckham arasında kalacaklarını düşünüyorum. Lee her ne kadar daha büyük bir potansiyel barındırsa da combine sonrası yükselişe geçen Beckham, Jets’in tercihi olacaktır.

19. Sıra – Miami Dolphins: Kyle Fuller, CB

Artık her takım iri wide reciever’ları tercih ederken takımlar da onları daha iyi savunabilmek için iri cornerback’lere yöneliyorlar. Dolphins’in de bu noktada seçecek iyi bir tackle kalmaması nedeniyle Fuller’a yöneleceğini düşünüyorum.

20. Sıra – Arizona Cardinals: Dee Ford, DE

Cardinals’ın bu seçimle Palmer’ın veliahtını bulması da oldukça olası ancak onların ilerleyen turlarda Garappolo veya Savage gibi isimlere yönelmelerini bekliyorum. Geçen sezon oldukça etkili bir Cards savunması izledik ancak bunu yaşlı bir çekirdekle gerçekleştirdiler, John Abraham sonsuza kadar oynayamaz. Dee Ford, gençleşmeye başlamak için doğru tercih olacaktır.

21. Sıra – Green Bay Packers: Austin Seferian-Jenkins, TE

Packers’ın asıl planı daha geçtiğimiz sezondan JerMichael Finley’nin yerini dolduracak tight end’i bulmaktı. Plan bu yıla sarktı ve Finley’nin sakatlığı ellerinde başka tercih bırakmadı. Seferian-Jenkins, Gronkowski tarzı iri bir tight end ve Rodgers’ın elinde dönüşebileceği oyuncu çok korkutucu.

22. Sıra – Philadelphia Eagles: Brandin Cooks, WR

Philadelphia Eagles, şaşırtıcı bir kararla kariyer sezonlarından birini geçiren DeSean Jackson’ı serbest bıraktı ve yerine yeni birini bulmaları gerekiyor. Bu isim ise Jackson ile benzer özelliklere sahip, hız uzmanı Brandin Cooks’tan başkası değil.

23. Sıra – Kansas City Chiefs: Marqise Lee, WR

Chiefs, geçtiğimiz sezon elit bir savunma takımı olduğunu kanıtladı ancak işler tıkandığı zaman kilidi açacak hücum gücüne hala sahip değiller ve artık Bowe’a bir partner bulmaları gerekiyor. Yetenek bazında buralara düşmemesi gereken Lee sakatlıklar sağ olsun geçen yıl ki Keenan Allen tarzı bir düşüş yaşayacaktır muhtemelen. Chiefs buradan Lee’yi seçerse önemli bir steal yapmış olur.

24. Sıra – Cincinnati Bengals: Ryan Shazier, OLB

Cincinnati Bengals’in undersized ve underrated savunma oyuncularına karşı bir zaafı var. Shazier, geçen yıl Ohio State formasıyla sahalarda terör estirmesine karşın kısa boyu nedeniyle scout’lar tarafından hor görülüyor. Hikaye tanıdık geliyor değil mi? (Vontaze Burfict). Marvin Lewis ve ekibinin Shazier’i atlamasını pek mümkün görmüyorum.

25. Sıra – San Diego Chargers: Bradley Roby, CB

Chargers, geçen yıl büyük bir iş başararak play off’a kalmış olabilir ancak bu karşılaştıkları her rakip oyunkurucunun secondary’lerini parçalara ayırdığı gerçeğinin üstünü örtmüyor. Cornerback pozisyonunda acilen yardıma ihtiyaçları var ve Roby tam aradıkları isim.

26. Sıra – Cleveland Browns: Derek Carr, QB

İşte Cleveland Browns taraftarlarının hayal senaryosunun gerçekleştiği an. Derek Carr bu sınıfın en ilgi çekici oyun kurucularından birisi ve belki de en güçlü kola sahip ismi. Carr’ı Watkins-Gordon-Cameron üçlüsüyle bir araya getirmek heyecan verici bir proje. Müjde Browns taraftarları, belki de güneşli günler artık çok yakın.

27. Sıra – New Orleans Saints: Kony Ealy, DE

New Orleans, Rob Ryan yönetiminde başarılı bir savunma sezonu geçirdi ancak pass rush hala geliştirilmesi gereken bir alan. Tahtadaki en uygun isim ise Missouri ile şahane bir sezon geçiren Kony Ealy. 

28. Sıra – Carolina Panthers: Kelvin Benjamin, WR

Zaten wide reciever ihtiyacı olan Panthers’ın Steve Smith’in takımdan gönderilmesiyle bir de no1 WR ihtiyacı doğdu. Kelvin Benjamin, iri wide reciever’lar furyasının son örneklerinden, Mike Evans’tan farklı olarak resmen bir tight end fiziğine sahip. Cam Newton için büyük bir hedef işleri kolaylaştıracaktır.

29. Sıra – New England Patriots: Ra’Shede Hageman, DT

Vince Wilfork’un ayrılmak istemesi hiç iyi bir işaret değil, Patriots’ın bir an önce onun yerini dolduracak isme ihtiyacı var. Bir ay öncesine kadar en iyi D-Tackle olarak gösterilen ancak serbest düşüşe geçen Hageman’ın düşüşü burada sona eriyor.

30. Sıra – San Francisco 49ers: Jason Verrett, CB

San Francisco, bu off seasonda hem Terrell Brown’ı hem de Carlos Rodgers’ı körfezin karşı tarafına kaybetti. Yerleri dolması gerekiyor ve sıradaki en iyi cornerback olan Verrett bu boşluğu doldurabilir.

31. Sıra – Denver Broncos: Joel Bitonio, OT

Broncos, Fuller-Roby-Verrett üçlüsünden birinin kendilerine kalacağını umuyordu ancak beklenen olmadı. O zaman B planı devreye giriyor ve çok yönlü aynı zamanda guard pozisyonunda da oynayabilen Nevada tackle’ı Mile High City’e gidiyor.

32. Sıra – Seattle Seahawks: Xavier Su’a-Filo, OG

Seahawks O-Line’ı Super Bowl ile noktalanan sezonda bile yer yer S.O.S veriyordu. Guard pozisyonunda yardıma ihtiyaçları olduğu bir gerçek, Su’a-Filo gibi sert ve fiziksel mücadeleyi seven bir oyuncu Seahawks’ın doğasına da tam bir uyum sağlayacaktır.

BONUSLAR

Houston Texans: Teddy Bridgewater, QB

Bana kalırsa sınıfın en yetenekli ve potansiyelli oyun kurucusu ancak saçma sapan bir combine kararı ve çok abartılan kötü pro day performansı sonrası maalesef kendisini ikinci turda buluyor. İkinci turun açılışını yapan Texans’ın ise onu kaçırmayarak bir taşla iki kuş (Clowney-Bridgewater) vurarak Browns ile birlikte bu turun kazananı olacağını düşünüyorum.

Oakland Raiders: Timmy Jernigan, DT

Oakland Raiders’ın DT oynayabilecek birilerine ihtiyacı var ve işler yolunda giderse Jernigan’nın düşen draft stock’u onu Raiders ve McKenzie’nin kollarına kadar getirecek.

Atlanta Falcons: Demarcus Lawrence, DE

İşte bu da Falcons’ın hayal senaryosu olabilecek bir seçim. İlk turda tackle ihtiyacını kapattıktan sonra ikinci tur başında draft’ın en büyük sleeper’larından biri olarak gördüğüm Lawrence ile pass rush problemini çözmek rüyanın gerçeğe dönüşmesi.