Geldik çarşının karıştığı kısma. Şimdi okumaya başlayacağınız kısım daha umut vericidir, daha neşelidir, hayat doludur. Ancak işin mizansen kısmı bir yana, sene boyu en çok tartışacağımız takımlar bu kısımdadır. Özellikle ilk üç takımı yazmak zor oldu, oldukça ince bir eleme yapmaya çalıştım ve sezon başlangıcına 2,5 ay kalalı ortaya çıkan zirve adayı takımların profilleri de bu doğrultuda kendilerini gösterdi. Bakalım tahminlerimiz her zaman olduğu gibi bizi yanıltacak mı…

15 – San Diego Chargers

Neden buradalar?

Philip Rivers hala iyi sezonlar çıkartabiliyorken yapabilecekleri en iyi şekilde kadrolarını gençleştirdiler. Jason Verrett ve Jeremiah Attaouchu gibi isimler onların 3-4 savunma sisteminde yoğrularak takıma temiz hava katacak cinsten prospect’ler. Geçen sezon iyi sıçramalar kaydettiler ve off-season’da da önemli free agent’ları kadroda tuttular. Bu sene zirve mücadelesine isimlerini yazdırmayı deneyebilirler veya olgunlaşmak için bir sene daha bekleyebilirler fakat bana sorarsanız zamanları daralıyor, rest demenin tam zamanı.

Ne gerekiyor?

Cesaret. Kadrolarını koruyup iyi eklemeler yaptılar, şimdi yukarıyı hedeflemenin tam zamanı.

14 – Pittsburgh Steelers

Neden buradalar?

Eğer elinizde sağlıklı bir Ben Roethlisberger varsa ve pek de fena bir hücum takımınız yoksa playoff için güçlü bir adaysınız demektir. Big Ben sorunsuz bir sezon geçirecek olursa Steelers playoff’un güçlü adaylarından biri olacaktır, ancak taraftarlarının realizmi en uzak köşeye fırlatıp Super Bowl’dan bahsetmeleri için herhangi bir olumlu faktör yok. Ryan Shazier gerçekten çok iyi bir seçim ancak Steelers Super Bowl’dan bir linebacker uzaklıkta değil. Takımın köklerine dönmesi projesi güzel işliyor ve AFC Kuzey’i onlar kazanırsa kimse şaşırmayacak, ancak hala Super Bowl’dan bahsetmek için çok erken.

Ne gerekiyor?

Beklentileri realist düzeyde tutmak ve başlanan güçlü “front seven” inşaatına devam etmek.

13 – Baltimore Ravens

Neden buradalar?

Kilit free agent’ları takımda tuttular ve off-season’da yapmaları gereken tek şeyi yaptılar. Pitta sağlıklı bir biçimde kampa dönüyor, bu da zorlanan Flacco komutasındaki hücum için iyi haber demek. Onlar için yeniden iddialı bir playoff dönemine doğru yol almanın önündeki tek engel şu an teknik ekip arası problemleri gibi gözüküyor, özellikle Ozzie Newsome’un adının karıştığı dedikodular takımı da çalkalıyor. Bunlardan bir an önce sıyrılıp hedeflerini ve kendi seviyelerini değerlendirmeye başlamalılar.

Ne gerekiyor?

Kendi yatak odasından çok takımın soyunma odasını önemseyen bir GM.

12 – Cincinnati Bengals

Neden buradalar?

Andy Dalton as QB iken, potansiyeli yüzünden draft edilen megoloman QB AJ McCarron’a göz atmadan duramıyorum. Kimse duramıyor, sorun da burada; iplerin Dalton’da olması şüphesiz bir biçimde düşünülmesi gereken bir konuyken bu kadar tartışılması Bengals için pek de iyi değil. Bengals bu sene zirve mücadelesine katılacağının sinyallerini vermişken ve hücum Hue Jackson’a teslim edilmişken bu tür ikilemler takımı çok yıpratacaktır. Bu ikilemden Dalton’a güvenoyu vererek çıkarlarsa onlar için başarılı bir sezon tesadüf olmaz, yıllar sonra…

Ne gerekiyor?

İplerin Dalton’a teslim edilmesi, McCarron ve egosu sırasını beklemek zorunda.

11 – Atlanta Falcons

Neden buradalar?

Clowney rüyaları gerçekleşmese de Matt Ryan’ın koruma ekibini Jake Matthews gibi çok değerli bir çaylakla güçlendirdiler. Off-season’ı da boş geçirmeyip birkaç güzel parça eklediler ve şimdiden NFC Güney şampiyonluğu için Saints’in karşısına dikilmeye hazırlar. Savunma takımları bazen evlere şenlik görüntüler verebiliyor bunun en önemli sebebi de hala linebacker yoksunluğu çekmeleri, bu eksikliği daha fazla adam adama savunma setleriyle çözmeye çalışabilirler fakat nereye kadar?

Ne gerekiyor?

Tecrübeli ve savunmayı mental olarak ayağa kaldırabilecek yetkinlikte bir LB.

10 – Philadelphia Eagles

Neden buradalar?

Öncelikle Chip Kelly’nin draft’lara sarhoş katıldığını düşünüyorum, yoksa o Josh Huff seçiminin başka açıklaması olamaz. Kelvin Johnson, Bradley Roby hatta Seferian-Jenkins bile çok daha iyi tercihler olurdu. Olumsuzlukları bırakırsak, ulu önder LeSean McCoy liderliğinde çok iyi performanslar ortaya koyuyorlar. Vick’i kaybettiler ve en önemli soru burada beliriyor; Nick Foles bu dinamik ve çizgisini belirlemiş takımı taşıyabilecek adam mı? Akıbeti QB performansına bağlı olan bir ekip daha değerli okurlar.

Ne gerekiyor?

Foles değerli bir QB, ancak bu takımı taşımak için doğru adam mı hep beraber göreceğiz. Bu noktada yapmaları gereken tek şey ona güvenoyu vermek. 

9 – Chicago Bears

Neden buradalar?

Peppers’ı kaybettiler, ancak Jared Allen’ı çaldılar. Brandon Marshall’ı rekor kontratla takımda tuttular, geçen sezon da Jay Cutler’ı en çok kazanan QB ilan etmişlerdi. Evet, Bears göz önünde olmayı seviyor ve bu sefer en tepede gözükmeyi istiyorlar. Ancak bu kadar dengesiz performanslar gösterirken ne derece doğru bir hedef söylemek çok zor.

Ne gerekiyor?

Savunma takımı su içse yarayacak halde olduğundan playoff baskısını kaldırabilecek tecrübede DE, LB, OLB pozisyonlarına yapılacak eklemeler bu noktada daha emin adımlar atmalarını sağlar.

8 – Indianapolis Colts

Neden buradalar?

Andrew Luck’a ve oldukça yumuşak bir division’a sahipler. Kolay bir fikstür ilk etapta avantaj gibi gözükse de aslında onları playoff kalıbındaki takımlara karşı kendilerini test etmeleri bakımından biraz yetersiz kılacak. Bu esnada 4-3 düzeninde defansif deneyler yaparak bir sonraki aşama için adım atabilirler.

Ne gerekiyor?

4-3 defansif dizgesindeki setlerin üzerine yoğunlaştıkları bir off-season.

7 – Arizona Cardinals

Neden buradalar?

Steven Gerrard’ın Newcastle United maçının ardından söylediği “Haftaya Anfield’da aynısını yapıyoruz.” tarzında bir parolayla yola çıkarlarsa bu sezon geçen sezonun da üstüne fazlasıyla çıkabilirler. Takımı çok iyi temeller üstüne kurdular ve doğru işler yapıyorlar. Cromartie ve Veldheer eklemeleriyle de çok ciddi bir güç kazandılar. Bu sezon onlar için oldukça parlak gözüküyor.

Ne gerekiyor?

Geçen sezon neleri doğru yaptıklarını akıllarından çıkarmamak.

6 – New Orleans Saints

Neden buradalar?

Drew Brees hala emekli olmadı, Saints hala çok istikrarlı ve hala çok hırslı bir ekibe sahipler. Brandin Crooks eklemesi yavaşlamaya yüz tutmuş pas oyunlarını canlandıracaktır. Ancak hala Brees’e bir veya iki silah daha kazandırmak zorundalar, eğer başarabilirlerse Lombardi kupası için tekrar iddialı olabilirler.

Ne gerekiyor?

Drew Brees’in elini güçlendirmek.

5 – Green Bay Packers

Neden Buradalar?

Rodgers’ın köprücük kemiğindeki sakatlık fizyolojik olarak iyileşmiş gözükse de mekanik etkilerini sahada göreceğiz. Ancak sağlıklı olduğunu kabul edecek olursak ve Peppers ve Clinton-Dix eklemelerini düşünecek olursak Packers yeniden Lombardi kupası için en büyük adaylar arasında.

Ne gerekiyor?

Aaron Rodgers’ın sağlıklı bir sezon geçirmesi.

4 – San Francisco 49ers

Kaepernick her sezon ileriye gidiyor, savunma takımı tıkır tıkır işliyor, hücum dizgeleri olgunlaşmış durumda. Daha ne olsun? Mümkünse heyecanlanmayan bir Kaepernick. Super Bowl oynamış bir QB için çok acemice kararlar verebiliyor ve takımını çok zor durumlara düşürebiliyor, kendini mental açıdan geliştirmesi ve pas yeteneklerini sonraki vitese atması şart. Eğer bu olursa, 49ers sırf bu sezon değil önümüzdeki birkaç sezon için çok ciddi bir şampiyonluk adayı olacak.

Ne gerekiyor?

Colin Kaepernick’e kişisel Zen ustası. 

3 – New England Patriots

Rob Gronkowski sağlıklı bir biçimde geri dönüyor ve bu hücumun ayağa kalkması demek. İşin savunma elinde CB pozisyonunu Revis ile çok güçlü hale getirdiler. Her şey buraya kadar doğruydu onlar için. Fakat Tom Brady’nin özel hayatı futbol hayatının önüne geçmeye başladıkça Patriots için düşüş sürekli olacak, belki de bu yüzden bir WR seçip Brady’e yeni bir silah vermek varken ve hala “kazanma modunda” olmalarına rağmen bir QB seçmişlerdir. Yine de Garappolo seçimine anlam vermekte güçlük çekmiyor değilim, hala şampiyonluk kazanabilecek bir durumdayken ve umutsuzca elit hücum gücü katkısı ararken bir QB tercih etmek oldukça garip. Bunlara rağmen hala Lombardi için iddialılar.

Ne gerekiyor?

Brady’nin saç modeliyle ilgilendiğinden daha çok takım ile ilgilenmesi ve dinamik bir WR eklemesi.

2 – Seattle Seahawks

Neden buradalar?

Golden Tate’i kaybettiler, her off-season’ ölümcül diye nitelendirilebilecek antrenmanlarla kendini geliştirmeye adayan QB’leri Russell Wilson çok kötü bir yaz geçirdi ve kampa da geç katıldı. Kayıplarına rağmen iyi draft’lar sayesinde kenarda oynamayı bekleyen elit potansiyelleri olabilir ancak eski havalarından oldukça uzaklaştılar. “Legion of Boom” göreve hazır ve nazır olabilir, ancak oldukça yayılmış bir hücum hattı ile yeniden tartışmasız şampiyonluğun en büyük adayı olarak başlayabileceklerini hiç sanmıyorum.

Ne gerekiyor?

Acilen kafalarını futbola çevirmeleri gerekiyor. Wilson ve hücum hattı süperstar modundan çıkıp, çalışmaya geri dönmeliler çünkü onları buraya amansızca çalışmaları getirdi.

1 – Denver Broncos

Neden buradalar?

The Sheriff hala bizi büyüleyeceği bir veya iki sezon daha olduğunu gösterdi. Broncos teknik ekibi de bunun farkında ve canla başla gereken katkıyı yapmaya çalışıyorlar. Demaryius Thomas gerçekten inanılmaz etkili sezonlar çıkartıyor, Wes Welker hücuma çok şey katıyor. Bradley Roby, Aquib Talib ve DeMarcus Ware eklemeleri ile çok daha etkili bir defansa sahipler. Broncos şampiyonluk havasına yeniden giriyor ve bence geçen seneden daha üst bir çizgideler. Üçüncü şampiyonluk adayı olarak listede yerlerini alıyorlar ve bence bu sene başaracak gibi duruyorlar.

Ne gerekiyor?

Sezon boyu şampiyonluk takımı atmosferini korumalılar. Direksiyon Manning’de, Sheriff onları doğru yere götürecektir.