Sezon öncesi pozisyon rütbeleri dağıtımına QB’ler ile başlamıştık. Sırada ise oyunun hücumdaki en vazgeçilmez kısmını oluşturan adamlar var. İlginç receiver performanslarına şahit olduğumuz bir sezonu geride bırakmışken gelecek sezon için konuşmak riskli dursa da, ben bu tip durumlarda hodri meydan demeyi seviyorum. Yemin gününden kim sağ çıkar, kim koğuşa geri döner, kim eli boş döner beraber göreceğiz, ancak en ışıltılı apoleti kim takacak sorusunun cevabı bariz gibi.

32 – Julian Edelman, New England Patriots 

Geçen Sezon: 1,056 yards received, 151 received targets, 6 TDGronk’un yokluğunda Brady’nin birincil yardımcısı konumuna yükselen Edelman kariyer sezonunu geride bıraktı. Bir slot receiver olarak dar pas oyunlarında çok etkili olsa da karşılama kapasitesini geliştirmesi gerekiyor. Hız bakımından da çok etkili sayılmasa da start-and-stop terimini acem oyununa çevirdiğinden bu bakımdaki dezavantajını da pek hissettirmiyor. Gronk’un dönüşüyle ikinci plana yavaş yavaş kayacak olsa da bundan sonra Patriots hücumu için önemli bir opsiyon olmaya devam edecek gibi.

31 – Vincent Brown, San Diego Chargers

Geçen Sezon: 472 yards received, 41 received targets, 1 TD

Geçen sezon sadece bir pas düşüren Brown en verimli grafiğe sahip olan receiver’lar arasında. Kısa alanda etkili bir patlayıcılığa sahip ve alan koşularında kendini geliştirmeye devam ediyor. Kumaşı gerçekten kaliteli bir oyuncu, eğer alan koşularındaki zamanlamasında sıçrama yaratabilirse ve en önemlisi sağlıklı kalabilirse çok daha fazlasını gösterebilir.

30 – Kendall Wright, Tennessee Titans

Geçen Sezon: 1,079 yards received, 94 received targets, 2 TD

Geride bıraktığımız sezon en çok gelişme gösteren receiver desek yerinde olur aslında. Kendisini maç içinde çok fazla izleme fırsatı bulamasam da, Titans hücum organizasyonu videolarını izlemeye kendimi zorladığım anlarda inanılmaz patlayıcı ilk adımına şahit oldum. Ortada bir Titans hücum organizasyonundan bahsetmenin çok zor olduğunun farkındayım, evet. İşte burada “organizasyon” kelimesini kullanmamızın tek sebebi bu adam. Titans hücumun net bir şekilde en tehlikeli ismi ve oyununun üzerine koymaya da devam ediyor.

29 – DeAndre Hopkins, Houston Texans

Geçen Sezon: 802 yards received, 52 received targets, 2 TD

Çaylak receiver kendisinden beklenenleri yerine getirmeyi başardı. Sezon içinde hücum sisteminde devamlı daha istikrarlı performanslar ortaya koymaya başladı. Alan koşularında hala kolej olgunluğuyla hareket etse de gelecek sezon bu bakımdan da daha gelişmiş bir performans izleyeceğimizi düşünüyorum. Daha fazlasını konuşmak için henüz çok erken.

28 – Marvin Jones, Cincinnati Bengals 

Geçen Sezon: 712 yards received, 51 received targets, 10 TD 

Sophomore sezonunda oldukça iyi sayılabilecek olan 10 TD istatistiğine ulaşan Jones, A.J. Green’in kanat adamı olarak da kendini kabul ettirmeyi başardı. Bengals’in yukarı tırmanışında azımsanamayacak bir payı var ve ligin en iyi ikinci receiver’larından olmak için gereken potansiyele sahip. Lig ortalamasına göre vasat bir hıza sahip, atletizm bakımından da fena değil ancak savunmalar Green’e kilitlendiği anda etkileyici alan koşuları yapabiliyor. Gelecek sezon da Jones bu kilitlenmelerden çok ekmek yiyecek gibi duruyor. 

27 – Keenan Allen, San Diego Chargers 

Geçen Sezon: 1,046 yards received, 71 received targets, 8 TD 

2013 NFL Draftı’nın en büyük steal’larından olmakla beraber gerçekten inanılmaz bir çaylak sezonu çıkardı. Kısa sürede Philip Rivers’ın adeta manevi oğlu haline gelen Allen için tüm ibreler yukarıyı gösteriyor. Birkaç sezon içinde kumaşını işlemeye böyle devam ederse bu sıradan çok daha yukarıyı görecektir. 

26 – Torrey Smith, Baltimore Ravens 

Geçen Sezon: 1,128 yards received, 65 received targets, 4 TD 

Alan koşucusu olarak çok parlak bir geleceğe sahip bir isim Smith. Önceki sezondan 300 yard daha fazla pas karşıladı, çok daha etkili bir verim çizgisi yakaladı ve Ravens hücumun en derinlikli silahlarından biri olarak yerini çok daha sağlamlaştırdı. Onun hakkındaki en önemli soru işareti bundan sonraki sıçramayı yapıp yapamayacağı. Potansiyeli ortada, ancak mental olarak ileriye gitmek çok daha başka bir kitabın konusu ve o kitapta inanılmaz bir patlayıcılığa sahip olmak pek de bir şey ifade etmiyor. 

25 – Jordy Nelson, Green Bay Packers 

Geçen Sezon: 1,314 yards, 85 received targets, 8 TD 

Rodgers’ın favori adresi, önceki sezona göre 600 yard daha fazla pas karşıladı. Kariyer sezonunu yaşayan Nelson, sağlıklı bir biçimde dönecek olan Rodgers ile beraber Packers’ın zirve koşusunu yönlendirmeye hazır duruyor. Koşamayacağı çizgi neredeyse yok gibi ve bu onu alan koşularında ligin en iyileri arasına sokuyor. Aynı performansı gösterip gösteremeyeceği konusunda şüpheliyim ancak bu sezon için Sezar’ın hakkı Sezar’a. 

24 – T.Y. Hilton, Indianapolis Colts 

Geçen Sezon: 1,083 yards received, 82 received targets, 5 TD 

Bu sezon gösterdiği performansla ligin en çok gelecek vaad eden receiver’ları arasında olduğunu gösterdi. Bu tür bir performansın arkasında elbette Reggie Wayne’in yokluğu sonrası Luck’ın birincil silahı haline gelmesi var. Ancak tamamıyla bir “zorunlu opsiyon” performansı olduğunu söylemek haksızlık olur. Ortalamanın üzerindeki hızıyla rakip savunma düzenlerini rahatlıkla esnetebiliyor ve çok çabuk ivmeleniyor. Performansına bakılırsa gelecek sezon Wayne ile beraber çok iyi işler yapacaklar gibi görünüyor.

23 – Randall Cobb, Green Bay Packers 

Geçen Sezon: 433 yards received, 31 received targets, 4 TD 

Bu sezon sadece altı maç oynamış olabilir, ancak Cobb’un yeteneklerinden ve sahada neler yapabildiğinden, ne kadar geliştiğinden haberdarız. Cobb sağlıklı bir sezon geçirirse ve gelişimine aynı ivmeyle devam ederse kendisini bu listede çok daha yukarıda bulacak. 

22 – Golden Tate, Detroit Lions 

Geçen Sezon: 898 yards received, 64 received targets, 5 TD 

Seahawks ile Lombardi kupasını kaldırdıktan sonra Lions’ın yolunu tutan Tate artık Stafford’un yeni silahı konumuna erişmiş durumda. Megatron’un kanat adamı olarak Lions’a karşı oynayan savunmaların başına ikinci receiver olarak çok iş açmaya aday. Johnson’a kitlenen savunmaları inanılmaz patlayıcı oyunuyla devre dışı bırakmak üzerine kurulmuş bir sezonla Tate, Lions’un playoff dilemmasının sonlanmasında büyük pay sahibi olabilir. 

21 – Roddy White, Atlanta Falcons 

Geçen Sezon: 711 yards received, 63 received targets, 3 TD 

White’ı bu listede bu kadar aşağı görmeye benim de gözüm alışmış değil ancak sezonda sallantılı bir sakatlık dönemi geçirdi ve alışık olmadığımız bir performans ortaya koydu. Gelecek sezon toparlanacağını düşünüyorum ancak artık 33 yaşına basıyor ve daha ne kadar süre sağlıklı tam bir sezon geçirebilir tahmin etmek zor. 

20 – Eric Decker, New York Jets 

Geçen Sezon: 1,288 yards received, 87 received targets, 11 TD’s 

Peyton Manning komutası altında makine gibi işleyen Broncos hücumunun temel taşlarından biriydi Decker. Ancak bu sezondan itibaren Jets forması giyecek, muhtemelen de “işleyen hücum” kavramını çok özleyecek. Ancak bu onun kalibresini herhangi bir erozyona uğratmıyor, en azından şimdilik… 

19 – DeSean Jackson, Washington Redskins 

Geçen Sezon: 1,332 yards received, 82 received targets, 9 TD 

Redskins taraftarlarının yeni gözbebeği, NFL medyasınınsa magazinsel halk düşmanı olan Jackson, Eagles ile çok etkileyici bir sezon geçirdi. Açık alanda ligin en iyi performans gösteren üç receiver’ı arasında ve her ne kadar fiziksel olarak dezavantajlı olsa da bunu post-catch yetenekleriyle nötrlemeyi başarıyor. RGIII komutası altında neler yapacağını hep beraber göreceğiz. 

18 – James Jones, Oakland Raiders 

Geçen Sezon: 817 yards received, 59 received targets, 3 TD 

İkincil receive dalında lig tahtını paylaşan isimde sıra. Ortalama hızda, ortalama bir alan koşucusu olan bir adam bu listede nasıl bu kadar yukarıda olabiliyor? Cevap yakalama yüzdesinde. Jones inanılmaz verimli bir hedef ve gerçekten ellerini çok yetkin biçimde kullanıyor. En güvenli hedefler arasında olmakla beraber “profesyonel” bir ikincil hedef. İstikrarlı performanslarından bahsetmiyorum bile.

17 – Victor Cruz, New York Giants 

Geçen Sezon: 998 yards received, 73 received targets, 4 TD 

Geçen sezona göre vasat bir performans sergilese de takımının mevcut durumu göz önünde bulundurulursa hoş görülesi. Dizilişin ve koşu alanlarının içinde de dışında da çok yaratıcı bir oyuncu Cruz, bu özelliklerine bir de agresif oyunu eklenince Giants hücumunun en tehlikeli silahı konumuna kolayca yükseliyor. Asla tipik bir slot receiver olmadı, kariyerinin kalanında bu değişecek gibi durmuyor. 

16 – Wes Welker, Denver Broncos 

Geçen Sezon: 778 yards received, 73 received targets, 10 TD 

Normal sezonda kusursuz yürüyen Broncos hücumunun mental liderlerindendi, iyi bir grafik ortaya koydu ancak yaşı 34’e gelmiş durumda ve buna ne kadar direnirse dirensin zaman geçmeye devam ediyor. Manning ile beraber muhtemelen o da iki sezon sonra emekli olacak fakat o an gelene kadar Welker hırslı oyununu sahaya yansıtmaya ve hücuma ağabeylik etmeye devam edevek. 

15 – Reggie Wayne, Indianapolis Colts 

Geçen Sezon: 503 yards, 38 received targets, 2 TD 

Sadece yedi maçta boy gösterebilse de, 35 yaşına basmış olsa da Wayne döndüğünde yeniden Luck’ın bir numaralı seçeneği olacak. Bu dakikadan sonra ne kadar sağlıklı sezonlar geçireceği tartışmalı olsa da alan koşularında ligin en tepesini paylaşmaya ve yetkin elleriyle verimli bir karşılama istatistiği vermeye devam ediyor. Şimdilik… 

14 – Vincent Jackson, Tampa Bay Buccaneers 

Geçen Sezon: 1,224 yards received, 78 received targets, 7 TD 

Fiziği bir receiver için kusursuz, atletizmi cornerback’lere göre çok dominant kalan ve yaratıcı bir receiverdan bahsediyoruz. Jackson etrafına bir hücum sistemi kurabileceğiniz cinsten bir oyuncu. istikrarlı rakamlar ve performanslar üretmeye devam ediyor ve hala üzerine koyabileceği 1-2 sezonu daha var. 

13 – Anquan Boldin, San Francisco 49ers 

Geçen Sezon: 1,179 yards received, 85 received targets, 7 TD 

Crabtree’nin sakatlığında sorumluluğu alıp takımı ileri sürükleyen isimdi Boldin. Fizik bakımından gerçekten çok üstün ve alan koşularında tecrübesiyle savunmaların bir adım önünde olmayı başarıyor. Rota koşularında tecrübe, yaratıcılık ve fizik ile teknik bakımdan kendisinden üstün tek isim Calvin Johnson Jr. Hal böyleyken Crabtree’nin dönüşüyle Boldin dinamik görüntüsünü bu sezon da sergilerse 49ers hücumu daha da güzel işlere imza atabilir.

12 – Andre Johnson, Houston Texans 

Geçen Sezon: 1,407 yards received, 109 received targets, 5 TD 

Takımın pas oyununu klasmanını sırtlayan isim olarak memnuniyetsizlik sesleri çıkarmaya başlasa da Johnson inanılmaz bir sezonu daha geride bıraktı. 12 sezon geçmiş olsa da Johnson dinamizmini de dominant oyununu sergilemeye devam ediyor. Texans formasıyla veya değil, bu birkaç sezon daha böyle devam edecek gibi. 

11 – Dez Bryant, Dallas Cowboys 

Geçen Sezon: 1,233 yards received, 93 received targets, 13 TD 

Bryant gerçekten fiziksel olarak çok ayrı bir yere sahip olan bir receiver. Çok üretken, ancak verimli değil. Eğer düşürdüğü pasların sayısını azaltmayı başarırsa bu seviyenin dahi üzerinde çıkabilecek durumda. Oyuna odaklanmalı, mental olarak kendini ileri çekmeli ve alan koşularında gelişme kat etmeli. İşte o zaman yeni bir Hall Of Fame adayı izleyebiliriz. 

10 – Demaryius Thomas, Denver Broncos 

Geçen Sezon: 1,430 yards received, 92 received targets, 14 TD 

Peyton Manning’in manevi oğlunda sıra. Broncos hücumunun en anormal rakamlarına sahip olan isim olarak Thomas, gerçekten unutulması güç bir sezona imza attı. Bunun yanında sürekli gelişmeye devam ediyor. Manning’in önderliğinde ve akıl hocalığında gelişmesini sürekli ivmelendireceğinden şüphem yok. Her sezon bu sıralamada bir basamak daha yukarı çıkmasına şaşırmayacağım. 

9 – Antonio Brown, Pittsburgh Steelers 

Geçen Sezon: 1,499 yards received, 110 received targets, 8 TD 

Big Ben’in özellikle son iki sezonda en sevdiği oyuncağı haline gelen Brown, oyununun her alanında gelişme kaydediyor. Hiç bir alanda mükemmel değil, ama her alanda lig ortalamasının üzerinde bir yetkinliğe ve verime sahip, bu da onu özel kılan faktör. 1.500+ yardlık bir sezon da hiç de fena sayılmaz, değil mi? 

8 – Michael Crabtree, San Francisco 49ers 

Geçen Sezon: 284 yards received, 19 received targets, 1 TD 

Bu sezon yalnızca beş maçta forma giyebildi, ancak bu Crabtree’yi bu listede aşağıya itmiyor. Sahadayken gösterdikleri ve yaptığı etki değişmiş değil. Sakatlığından da tamamıyla kurtuldu ve ortada ikinci baharında gözüken bir Boldin var. Daha ne olsun? 

7 – Julio Jones, Atlanta Falcons 

Geçen Sezon: 580 yards received, 41 received targets, 2 TD 

Sakatlık yüzünden sezonun büyük kısmını kaçıran bir büyük isim daha. Sezon Falcons için büyük hayal kırıklığı ile bitmiş olabilir, ancak Jones sezonun oynayabildiği kısmında gösterdikleriyle yine bize çok büyük keyif yaşattı. İnanılmaz kütlesine karşın sergilediği inanılmaz çeviklikten, çizgi-dışı yaratıcılığından tutun da liderliğine kadar Jones, Falcons hücumunun anahtar ismi.

6 – Alshon Jeffery, Chicago Bears 

Geçen Sezon: 1,421 yards received, 89 received targets, 7 TD 

İstatistiksel olarak sezonun en çok gelişme kaydeden oyuncusundan bahsediyoruz. Toparlanmaya başlamış bir Bears hücum sistemi içinde gerçekten etkileyici işlere imza attı Jeffery. İstikrarlı performanslar vermeye başlaması onun için yapılacak son rötuşlardan bir tanesi. Sıradaki durak; ilk 5. 

5 – Josh Gordon, Cleveland Browns 

Geçen Sezon: 1,646 yards received, 87 received targets, 9 TD 

Henüz 23 yaşında olmasına rağmen ligin elit receiver’ları arasına adım atmayı başardı. Hala alan koşularında kendini geliştirmesi gerekse de dominant oyunuyla geleceğinin çok parlak olduğunu hepimize kanıtladı. Sıradaki durak; gerçek bir sisteme sahip olabilen bir hücum takımı. 

4 – A.J Green, Cincinnati Bengals 

Geçen Sezon: 1,426 yards received, 98 received targets, 11 TD 

Tüm yönlerde çok büyük yeteneklere sahip. Ancak hala fazla denebilecek kadar pas düşürüyor. Onun seviyesindeki bir receiver için çok fazla, istikrarlı performanslar çizebilir ve bire bir pozisyonlarda daha etkili olmanın yollarını ararsa Megatron’a karşı bir şansı olabilir. 

3 – Brandon Marshall, Chicago Bears 

Geçen Sezon: 1,295 yards received, 100 received targets, 12 TD 

Ligin en hızlı receiver’larından değil, en fiziklisi değil, en dominantı veya en yetkin ellere sahip olanı değil. Ancaka oyunu inanılmaz şekilde okuyor, çok çaba sarf ediyor, vücudunu inanılmaz kontrol ediyor ve her alanda kendini geliştirmeye uğraşıyor, 30 yaşına bassa da. Mentalite bakımından yakalanması güç bir isim. 

2 – Larry Fitzgerald, Arizona Cardinals 

Geçen Sezon: 954 yards received, 82 received targets, 10 TD 

İnanılmaz bir atlet, çok güçlü bir teknik, elit bir mentalite. Arizona Cardinals hücumda en verimli isme sahip ve bunu çok iyi biliyor. Fitzgerald’ın rakamları hiçbir zaman çok abartılı olmadı, ancak kimsenin performansı da onun kadar istikrarlı ve verimli olmadı. 

1 – Calvin Johnson Jr., Detroit Lions 

Geçen Sezon: 1,492 yards received, 84 received targets, 12 TD 

Bir receiver’da hangi özellikler olması gerekiyorsa, Megatron tüm bu özelliklere elit düzeyde sahip. Bu da onu ligin kusursuz hedefi yapıyor. Dominant fiziği karşısında durmayı imkânsız hale getirirken saçma sapan bir momentuma sahip oluşu adeta kendine yol açmasını sağlıyor. Bir QB’nin ondan daha iyi bir silah düşleyebileceğini düşünmüyorum ve Aaron Rodgers’ta olduğu gibi, Johnson taht oyunlarında uzun bir süre daha rakipsiz olacağa benziyor.