Gelişen defansif uygulamalar ve düzenlerle beraber cornerback’lerin ligde gerçekleştirleri etki çok daha farklı bir boyuta gelmiş durumda. Özellikle işin medyatik boyutunda Richard Sherman’ın oynadığı rol ile beraber cornerback’ler camiası iyice aşure kıvamına erdi. Tartışmalar en son Chargers CB’si Flowers’ın en iyi benim diyerek kervana katılan yedinci kişi olmasıyla doruk noktasına ulaştı. Şu ana kadar enler sıralamasında belki de en zor şekillenecek listede sıra. Kesin olan birşey var ki, üst sıralara çıktıkça kan gövdeyi götürecek.

32 – Captain Munnerlyn, Minnesota Vikings
 
Combined Tackles: 74, Sacks: 3.5, Interceptions: 2
Munnerlyn 2013’ü kariyer sezonu yapmaya kararlıydı ve başarısız olduğu da söylenemez. Pass rusher’ların arkasında ihtiyaç duyulan korumayı sağlayan Munnerlyn, Panthers savunmasının temel direklerinden birini haline geldi. Aynı zamanda off-the-corner blitz oyunlarında üstat seviyesine erişen Munnerlyn, istikrarlı oyunu sayesinde off-season’da Vikings’den yüklü bir kontrat koparmayı da başardı.
31 – Micah Hyde, Green Bay Packers
 
Combined Tackles: 55, Sacks: 1.0, Interceptions: 0
2013 NFL Draftı’nın 159. sıra seçimi olarak Hyde, daha ilk sezonunda “steal” listesine adını yazdırdı. Çaylak cornerback, nickel sistemi oyunlarında sağlam bir performans yakalayarak koruma alanında ismini ön plana çıkarttı. Şimdiden elit bir tackler, run defense konusunda önemli adımlar atmaya devam ediyor ve ligde sıçrama yapabileceği birkaç takımdan birinin formasını giyiyor.
Yürü be çocuk!
30 – DeAngelo Hall, Washington Redskins
 
Combined Tackles: 78, Sacks: 0.0, Interceptions: 4
Eğer trickster kategorisinde bir cornerback’e ödül vereceksek, bu ödülün tartışmasız sahibi DeAngelo Hall olur. Hall, QB’leri savunduğu receiver’ın açıkta olduğuna inandırmakta çok başarılı, fakat bu bazen rakibe hiç savunulmamış yakalamalar sunabiliyor. Patlayıcı hız ve rekabet ruhu konusunda çok ileride, ancak mental konuda üst klasmandaki cornerback’lerden çok geride.
29 – Champ Bailey, New Orleans Saints
 
Combined Tackles: 14, Sacks: 0.0, Interceptions: 0
Bir zamanların All-Pro Cornerback’i, bu sezonun yarısından fazlasını sakat olarak geçirdi. Broncos tarafından takımdan kesildi, ardından yeniden Super Bowl tırmanışı için hazırlanan Saints ile imzaladı. Ancak Artık 36 yaşında ve vücudunun sahada kalabilecek bir-iki sezonu kaldı. Nickelback veya Dimeback sistemlerinde ölüsü yeter statüsünü hala taşısa da Bailey’nin bu listedeki zamanı artık kısıtlı.
 
28 – Corey White, New Orleans Saints
 
Combined Tackles: 41 Sacks: 0.0, Interceptions: 1
Slot CB rolu için biçilmiş bir kaftanken Saints’in içinde bulunduğu durum nedeniyle daha fazlasını yapmaya zorlanan bir isimdi Corey White, ancak üzerine bindirilen tüm yükleri hakkı ile taşımayı başardı. Tackle konusundaki averajın altındaki performansını coverage’larda gösterdiği performans ile kapatan White, gelecek sezon muhtemelen daha aşağıda bir role itilecek olsa da Saints için önemli bir potansiyel taşıdığını herkese kanıtladı.


27 – Jason McCourty, Tennessee Titans
 
Combined Tackles: 65, Sacks: 0.0, Interceptions: 0
Fiziksel koruma kategorisinde kendini en iyi 10 cornerback içinde saydırabilecek bir yetenek, zayıf bir run defense, averajın üzerinde bir tackle yetisi. McCourty’nin sundukları bundan ileri gitmese de, Titans’tan daha fazla coverage odaklı bir savunma yapısına sahip takımlar için önemli bir parça olabilecek kumaşta bir oyuncu. Geride bıraktığımız sezonu sıfır interception ile kapatarak kariyerinde bir ilke de imza attı. Evet, önünde bir şeyleri düzeltebileceği yeni bir sezon var ancak bu kırık dökük defans ile ne kadar deliği sıvayabilir, işte asıl merak konusu bu.
26 – Drayton Florence, Detroit Lions
 
Combined Tackles: 26, Sacks: 0.0, Interceptions: 2
Panthers secondary’sinin acınası durumunun bir nebze dahi toparlanmasının arkasındaki adamda sıra. 11 sezonun getirdikleriyle coverage klasmanında görünmez kahraman olan Florence, ilerleyen yaşına rağmen uzun solukta oturacak bir defansif sisteme daha hazır olduğunu gösterdi. Panthers için oldukça önemli işler yapıyor, gelecek sezon da bu rolünden birşey kaybetmeden Lions ekibi ile kaldığı yerden devam edecektir.
25 – Tramon Williams, Green Bay Packers
 
Combined Tackles: 83, Sacks: 2.5,  Interceptions: 3
Williams, 2013 sezonunda Packers savunmasının en iyi isimlerinden biriydi. Kariyerinde asla sahip olmadığı bir sack ortalamasına ve run defense klasmanında çok etkili bir oyuna sahip oldu. Safety’den veya pass-rusherlarından neredeyse hiç destek görmeksizin yaptıkları gerçekten inanılmaz. Tackle konusundaki averaj yeterliliği onu sıralamada bu kadar aşağı iten tek faktör olarak göze çarpıyor.
24 – Tyrann Mathieu, Arizona Cardinals
 
Combined Tackles: 68, Sacks: 1.0, Interceptions: 2
Bu listede yerini bulmakta zorlandığım isimlerden ilkidir Mathieu. Çok etkili bir çaylak sezonunu geride bıraktı, as pozisyonu Safety olmasına rağmen üçüncül CB olarak benim açımdan inanılmaz işlere imza attı. Çok iyi bir görev adamı ve sorumluluk bilinci üst seviyede bir iş etiğine sahip. Bu şekilde gelişmeye devam ederse bu listede kısa vadede çok daha üst sıralarda görebileceğimiz bir isim. Şu an itibariyle onu buralara fırlatan ise gelecek sezon Safety pozisyonunda görev alacak olması ve hala eninde sonunda “prospect” klasmanından çıkamaması. Sahada olgunluk göstermeye başlamak zorunda.
23 – Rashean Mathis, Detroit Lions
 
Combined Tackles: 47, Sacks: 0.0, Interceptions: 0
Zeki, çevik ve ahlaklı bir veteran olarak Mathis, sorumluluklarının ve kapasitesinin doğrultusunda verimli bir sezon geçirdi. Veteran CB konusunda sıkıntısı olmayan Lions rotasyonuna Florence’ın da eklenmesiyle ortalığın tecrübeden geçilmeyeceğini düşünecek olursak, Mathis’in sorumlulukları da yeniden gözden geçirilecektir.

22 – Corey Graham, Buffalo Bills
 
Combined Tackles: 74, Sacks: 1.0, Interceptions: 4
Kariyer sezonunu Ravens ile geride bırakıp Bills’den kontratı kapan Graham takdire şayan bir sezon çıkarmış olabilir, ancak fiziksel yetersizliklerinin daha çok ortaya çıkacağı bir rotasyona gidiyor. Gelecek sezon bu kadar etkili olmasını beklemiyorum, hatta bu performansının kıyısına bile ulaşması zor gözüküyor. Organizasyonu bırakmasının sebebini anlamak- Neyse. Her durumda olduğu gibi, “money talks.”
21 – William Gay, Pittsburgh Steelers
 
Combined Tackles: 63  Sacks: 1.0, Intercepitons: 1
Gay kariyeri boyunca ikincil veya üçüncül seçenek olarak oynadı. Ancak geçen sezonki performansı -hala üçüncül seçenek olsa da…- takım içindeki en iyi CB performansıydı. Run defense de gösterdiği sağlam verimlilik ve fiziksel yeteneği sayesinde Gay sadece kariyer sezonunu yaşamakla kalmıyor, gelecek sezon için de Steelers’ın birincil CB koltuğunu kapıyordu.
20 – Tramaine Brock, San Francisco 49ers
 
Combined Tackles: 37, Sacks: 0.0, Interceptions: 5
49ers coverage klasmanında oyun içinde ne zaman sıkışsa Brock oradaydı. Savunmanın görünmez kahramanı istatistiklerin üzerinde bir etki yaratarak 49ers’ın secondary’de go-to-guy tacını ele geçirdi. Run defense konusunda hayli yetersiz bir çizgi sergilese de coverage konusundaki doktorası onu her sistemde çok önemli bir oyuncu haline getiriyor.
19 – Keenan Lewis, New Orleans Saints
 
Combined Tackles: 47, Sacks: 0.0, Interceptions: 4
Rob Ryan’ın savunma sisteminin parlattığı ilk isimden bahsediyoruz. Steelers’ta her zaman potansiyelli ama ikincil adam olarak görünen Lewis, kariyerinde ilk defa birincil cornerback apoletini geçen sezon taktı. Bu ligde onun coverage klasmanında sergilediklerinden daha iyisini sergileyebilen yalnızca dört CB var. Vücut yapısı inanılmaz tackle yatkını ama hala run defense konusunda bu sıralamalardaki isimlerin en kötüsü. Run defense konusunda adım atması durumunda hem Saints hem de kendisi savunma sözcüğünün geçtiği noktalarda sınıf atlayacaktır.
18 – Brandon Boykin, Philadelphia Eagles
 
Combined Tackles: 47, Sacks: 0.0, Interceptions: 6
İnanılmaz slot kalifikasyonları, bu iş için elle çizilmiş bir vücut yapısı, zeki, çevik, ve ahlaklı. 23 yaşındaki Boykin için herşey fazlasıyla iyi gidiyor. Sophomore sezonunu gerçekten iyi bir biçimde bitirdi ve Eagles gibi o da daha fazlasını istiyor. Tackle yetisi klasmanında ilk beş oyuncudan biri arasına bu sıralardan adım atan bir adamdan bahsediyoruz, gelecek yıllarda buraları hatırlamayacaktır bile. Ona da yürü be çocuk diyoruz!

17 – Chris Harris Jr., Denver Broncos
 
Combined Tackles: 65, Sacks: 0.0, Interceptions: 3
Broncos maçlarında elbette dikkatinizi Harris Jr. çekmeyecektir, ama aslında görmek isteyenler için her zaman o filmin tam da ortasında olmasını başarıyor. Slot CB olarak pek de parlak işler yapmamış olabilir, ancak dinamizmi ve kalibreli oyunculara karşı sergilediği performanslar gerçek potansiyelini ortaya koyuyor. Slottaki performansını yükseltmeyi başarırsa, bu listede kolayca yükselebilecek isimler arasında.
16 – Desmond Trufant, Atlanta Falcons
 
Combined Tackles: 70, Sacks: 0.0, Intercepitons: 2
Uzun zamandır çaylak sezonunda onu gibi performans sergileyen bir CB ile karşılaşmamıştık. Daha yolun başında sergilediği inanılmaz coverage performansı, slot’taki başarısı, tackle yeterliliği onu potansiyel bir top-5 cornerback yapıyor. Bu kadar elit bir potansiyel umarım Falcons’un acem oyunlarıyla dolu savunmasında güme gitmez.
15 – Prince Amukamara, New York Giants
 
Combined Tackles: 85, Sacks: 0.0, Interceptions: 1
Run defense konusunda bu kadar sınıfta kalmış kaliteli kumaş varken, daha üçüncü sezonunda bu klasmanda büyük sıçrama yapan Amukamara’ya methiyeler düzmemek haksızlık olur. Giants’ın 2011 ilk tur seçimi açık alanda ne kadar mobil olduğunu ve doğru kararlar üzerine oynadığını bir kez daha kanıtladı. Bir receiverla baş etmekten fazlasını sağlayabilecek bir fiziğe sahip ve man-to-man oyunlarında her sene daha ileri gidiyor.
Evet, bu gençler bir harika…
14 – Alterraun Verner, Tampa Bay Buccaneers
 
Combined Tackles: 57, Sacks: 0.0, Interceptions: 5
Çok üstün bir coverage yeteneğinde daha sıra. Verner coverage klasmanının her kategorisinde müthiş işler çıkartıyor. Elit bir cover-man olmasına karşılık, jenerasyonunun genel sorunu olan run defense yetersizliği hastalığı onda da mevcut. Yine de total bir sonuca varmaya çalışacaksak eğer, Verner bu performans için gerçekten çok az para kazanıyor.
13 – Leodis McKelvin, Buffalo Bills
 
Combined Tackles: 72,  Sacks: 0.0, Interceptions: 1
McKelvin bundan önceki sezonlarda tanındığı şekildeki gibi yalnızca “hızlı” bir cornerback değil artık. Pettine’nin sistemi ve tedrisatı ona tackle ve coverage klasmanının çoğu dalında sınıf atlattı. Hala run defense klasmanında vasatın üzerine çıkamasa da Bills umduğunu değil bulduğunu yese bile şanslıdır diyorum.
Etrafta Buffalo taraftarı yok değil mi? Güzel…

12 – Johnathan Joseph, Houston Texans
 
Combined Tackles: 47, Sacks: 0.0, Interceptions: 3
Pek de iyi bir sezon geçirmedi Joseph, bu seviyelerde boy gösterebilmesinin başlıca sebebi oyun algısı ve önceki dönemlerde gösterdikleri. Asla çok kalıplı, hızlı veya inanılmaz bir tackler olmadı. Ancak oyunu hissedişi, görüşü, tecrübesi savunma takımını müthiş yönlendiriyor. Atletik yeteneklerini de göz önüne aldığınızda aslında bu 31 yaşındaki veteranın neden burada olduğunu anlamak çok da zor olmuyor.
11 – Antonio Cromartie, Arizona Cardinals
 
Combined Tackles: 38, Sacks: 0.0, Interceptions: 3
Cromartie, şu anki formuyla ligdeki tüm receiver’ları yakalayabilecek iki oyuncudan biri. Eşsiz hızı ve saçma sapan kanat açıklığı ile ellerini her işin içine sokabiliyor. Fakat New York havasından suyundan olacak ki kahraman olmaya dair çok büyük hayallere fazla sık kapılıyor. Bu da onun en fazla touchdown’a izin veren üçüncü cornerback olmasına yol açtı. Aynı havadan sudan olacak ki bazı pozisyonlarda da işi tamamen safety’e havale ediyor.
Bu adamın bir de Los Angeles’ta oynadığını hayal etsenize.
10 – Brent Grimes, Miami Dolphins
 
Combined Tackles: 60, Sacks: 0.0, Interceptions: 4
Richard Sherman’ın ardından ligin cover-man kategorisinde iki numaralı adamı karşınızda. Lige Dolphins ile dönüşünün ardından herkese kendisini en güzel şekilde hatırlattı. Run defense ve tackle bakımından hala eski seviyesine dönememiş olsa da kendini tekrar yukarı çekecektir diye düşünüyorum.
9 – Dominique Rodgers-Cromartie, New York Giants
 
Combined Tackles: 31, Sacks: 0.0, Interceptions: 3
Geçen sezon Broncos defansif şemalarında evdeki hesabı çarşıya uyduran adam Rodgers-Cromartie’ydi. Peyton Manning ve ekibinin Super Bowl yürüyüşünde Harris Jr. ile büyük rol oynayan taze New York’lu şimdi aynı şeyleri toparlanmaya çabalayan Giants için yapmak istiyor.
8 – Byron Maxwell, Seattle Seahawks
 
Combined Tackles: 28, Sacks: 0.0, Interceptions: 4
Browner ceza aldığında tüm gözler bir başka draft başarısı beklenerek Maxwell’e çevirildi, üçüncü senesini yaşayan genç cornerback de sistemde görevlerini eksiksiz yapmayı ihmal etmedi. Henüz 25 yaşında ve Seahawks kadrosunda ikincil cornerback olarak görev yapsa da, şimdiden çoğu takımın yıldız birincili olabilecek düzeyde. Tackle klasmanında ligin açık ara en iyi performansını sergiliyor, run defense konusunda -ne çektik be!- hala çok yetersiz olsa da. Zaten o klasmanda da ilerleme gösterirse, muhtemelen birkaç playoff maçı sonrasında “do not ever talk about me” diyen kendisi olacak.

7 – Brandon Flowers, San Diego Chargers
 
Combined tackles: 68, Sacks: 1.0, Interceptions: 1
Bob Sutton’ın sisteminde ilk altı maçta inanılmaz bir shutdown cornerback haline gelen, sonra slota çekilip kendisine eşek yüküyle yeni misyonlar yüklenen Flowers, çareyi Chargers’ın koşusuna katılmak bulmuş gibi gözüküyor. Etkileyici bir footwork’e ve ellere sahip olan isim hala kendisinden fizikli receiver’larla baş etmekte zorlansa da ligin elit isimleri arasında yer bulmayı başarıyor.
6 – Joe Haden, Cleveland Browns
 
Combined Tackles: 54, Sacks: 0.0, Interceptions: 4
Haden’ın ilk üçlüden uzak tutan en büyük etken istikrarsızlığı. Bu ligde bir maç elit bir performans sergileyip diğer maç ortalama maaş çizgisinden hallice bir performans sergileyerek top-3 bir cornerback olamazsınız. Haden genç yaşına rağmen her klasmanda hem de Browns gibi bir takımda ilerleme gösterebiliyor. Tek yapması gereken mental açıdan ileri giderek profesyonelliğini bir adım öteye taşımak.
5 – Aqib Talib, Denver Broncos
 
Combined Tackles: 41, Sacks: 0.0, Interceptions: 4
Run defense konusunda üstatlaşan isimlerden bir diğeri Aqib Talib. Geçen sezon Patriots’a önemli katkılar yapan bir isimdi, artık Broncos ile çok daha fazlasını kovalayacak. Coverage konusunda bazen önemli sıkıntılar yaşasa da tackle yatkınlığı çok yüksek bir isim olarak Harris Jr. ile gayet verimli bir sezon geçireceklerini düşünüyorum.
4 – Vontae Davis, Indianapolis Colts
 
Combined Tackles: 46, Sacks: 0.0, Interceptions: 1
Bu adamın burada ne işi olduğunu anlamanız için yalnızca bir veya iki Colts maçı izlemeniz yeterli. Davis kendi seviyesini ikiye katladığı bu sezonda inanılmaz bir coverage performansı ve tackle yetisi gösterdi. Bu performansla kendini elit cornerbackler arasına attığına hiç şüphe yok, asıl soru bu performansın ne kadarlık bir kısmını istikrarlılaştırabileceği.

3 – Darrelle Revis, New England Patriots
 
Combined Tackles: 50, Sacks: 1.0, Interceptions: 1
Çoğu otorite 2013 sezonunda Revis’in geriye gittiğini söylese de ben bu görüşe katılamıyorum. Revis bu sezon da secondary’e inanılmaz bir liderlik yetisiyle kumandanlık etti, run defense konusunda hala bir virtüöz ve Bucs onun yokluğunu fazlasıyla hissedecek. Gronk’un dönüşüyle yüzlerin güldüğü Patriots’a çok farklı bir ivme kazandıracağı aşikar.
2 – Patrick Peterson, Arizona Cardinals
 
Combined Tackles: 42, Sacks: 0.0, Interceptions: 3
23 yaşında man-to-man savunma sistemlerinin piri haline gelmiş bir cornerbackten bahsediyoruz. Peterson gerçekten muhteşem bir potansiyele sahip, dinamizmi, adam adama eşleşmelerdeki her matchupa karşı dominantlığı inanılmaz. Onu Sherman’ın gerisine iten en önemli nokta run defense’teki -evet yine…- yetersizliği. Hep bu jenerasyondan bundan kaybediyor…
1 – Richard Sherman, Seattle Seahawks
 
Combined tackles: 48, Sacks: 0.0, Interceptions: 8
Bu listenin nasıl sonlanacağını hepimiz biliyorduk. Belki Peterson çıkar umuduyla buraya kadar gelen arkadaşlara teşekkür ediyorum, ancak Sherman’ın dominasyonu abartılmış ve medyatikleştirilmiş bir olay değil. Coverage konusunda kusursuz bir performans sergiliyor, oyuna olan hırsını burada açıklamama gerek yok, hepimiz biraz absürd de olsa çokça şahit olduk. Receiver’ları sahadan silme terimini realiteye döken Sherman, sahadaki hedefleri şairane biçimde azaltıyor, rakibi hataya zorluyor. Tüm pakete sahip olan bir cornerback bile çok uzun zamandır böyle bir performans izletemiyordu, Sherman ise her sezon bunu yapmaya devam ediyor. Ancak takipçileri çok da uzakta değil. Peterson, Haden ve Flowers gibi isimler doğru sistemler ve doğru tedrisatla yakın gelecekte Sherman’ın ensesinde bitebilirler. Fakat o zaman gelene kadar, taht Sherman’ın.