Erkin Palaz – IFAF Flag Futbol Dünya Şampiyonası

Türk Amerikan futbolu tarihinde ilk defa bir uluslararası Amerikan Futbolu Federasyonunun düzenlediği organizasyona katılıyoruz. 2004 yılından beri düzenlenen ve bu sene altıncısı düzenlenen IFAF Flag Futbol Dünya Şampiyonasına ilk defa bir Türk takımı katılıyor. Flag futbol halen Türkiye’de çok gelişmiş olmasa da, bu şampiyona Türkiye’nin ilk defa bu branşta bir şampiyonaya katılıyor olması açısından önemlidir.

Bu turnuva benim için ayrı bir övünç kaynağı zira İTÜ Takımının Hollanda’da ilk Flag futbol turnuvasına katılmasına hem sebep olmuş, hem de destek olmuştum. Federasyonun Asbaşkanı olduğum dönemde Hollanda’dan gelen ve Flag futbolu turnuva mailini tüm takımlara göndermiştim. Bu maili dikkate alan ve cevap veren İTÜ Hornets takımı Hollanda’nın Zandvoort şehrinde yapılan turnuvaya katılarak, turnuva finalisti olmayı başarmışlardı. NFLTR Forum sayfasında bu konuda atılan mesaja buradan ulaşabilirsiniz: https://www.nfltr.com/forum/index.php?topic=3470.msg21137#msg21137

Bu turnuva ile filizlenen İTÜ Flag futbol takımı dört sene kendini geliştirerek şuan Türkiye’yi temsilen “resmi” bir turnuvaya gidebilecek aşamaya gelmiştir.

Gene aynı dönemde Türkiye Federasyonu olarak 2011 yılı Avrupa Flag Futbol Şampiyonasını Türkiye’de yapmak için bazı çalışmalar yapmıştık, ancak federasyonda yaşanan sıkıntılar, önümüzün kesilmesi ve istifam sonucu ile yarım kalmıştı. Hatta o dönemde oluşturduğumuz mail grubu ve destek veren arkadaşlar olduğu halde o işi tamamlayamamıştık. NFLTR Forumda attığım mesaj halen duruyor: https://www.nfltr.com/forum/index.php?topic=3292.msg19547#msg19547

Belki o gün bizlere bu işleri tamamlama imkanı verilseydi, bugün şampiyonaya ilk defa katılan bir takıma değil, bu şampiyonada finalist adayı bir takıma sahip olabilirdik. Ama olsun hiçbir şey için geç kalınmış değil. 2010 yılında ilk defa katıldığı bir turnuvada finalist olma başarısını gösteren arkadaşlarımızın, bu şampiyonada Türkiye’yi temsil ediyorlar.

Burada esas sorun, gene Türkiye’de bazı şeyler, bazı kişilerin kişisel çabalamaları ile yürüyor. Bu arkadaşlar kendileri şampiyonaya başvuruyorlar, kendi sponsorlarını buluyorlar, kendi sahalarını buluyorlar, kendi başlarına antrenman yapıyorlar ve Türkiye’yi temsil ettikleri halde yalnız başlarına Şampiyonaya gidiyorlar. İşin acı tarafı ise bu kadar yokluk ile mücadele edip, Türkiye’yi temsil etmek için emek harcayan ve amacı yalnızca spor yapmak olan arkadaşlarımızı, camia içersinden arkadaşlarımız sırf kendi egolarının tatmini için federasyona ve bakanlığa şikayet edebiliyorlar.

Bu konuda benim tavrım çok net, kim ne derse desin veya kim kime şikâyet ederse etsin, “bence” Türkiye’nin de üyesi olduğu Uluslararası Amerikan Futbolu Federasyonun (IFAF) Resmi olarak Dünya çapında düzenlediği bir şampiyonaya Federasyonun onayı ile “Türkiye” adına katılan bir takım “Türk Flag Futbol Milli Takımı” olarak adlandırılması gerekir. Burada görev alan koçlar Türkiye’yi uluslararası bir organizasyonda temsil eden Milli Takım koçu ve oyuncuların da Türkiye’yi uluslararası bir organizasyonda temsil eden Milli sporcular olarak ele alınması gerekir. Bu konudan dolayı insanların neden bu kadar gocunduklarını anlayabilmiş değilim.

Tüm bunlar olurken federasyon ise her zaman olduğu gibi “izin” vermek dışında sporumuza hiçbir destek vermemiştir. Umarım “Türkiye Rugby Federasyonu” “Spor Genel Müdürlüğü’nden” Milli Takımın İFAF tarafından düzenlenen “resmi” turnuvaya katılımı sebebi ile ödenek talebinde bulunmamıştır! Zira İtalya’ya giden Türk Flag Futbol Milli Takımının tüm masrafları sponsorlar tarafından karşılanmıştır.

Destek vermeyen federasyon, her kandil ve bayramda mesaj yayınlama nezaketi gösterdiği halde Türkiye’yi uluslararası bir şampiyonada temsil eden takım için mesaj atma nezaketi bile göstermemiştir. Herhalde Diyanet İşleri Başkanlığı bile bu kadar fazla kandil ve bayram mesajı yayınlamıyordur. Hoş lig sonuçlarını bile yayınlayamayan, lig tablosu bile oluşturup sitesine koyamayan, dört yıl önce gene benim emeğim ile katıldığımız ve artık tarih olan Challenge Kupası’nın logosunu halen sitesinde bulunduran bir federasyondan daha iyisini de bekleyemezdik.

Her zaman olduğu gibi sporumuzda federasyonumuzun umursamaz tavrı olduğu halde bazı kişiler kişisel gayretleri ve emekleri ile bir şeyler yapmaya çalışıyor, bir batarya olup çevreye ışık bile veremeyenler insanların gayret ve emeklerine engel olmaya çalışıyorlar. Ama olsun “Doğru yolunu bulur, doğru yapılan işler bugün olmasa bile yarın mutlaka yolunu bulacak ve değerini kazanacaktır”. Aynen dört yıl önce yaptığımız doğru işlerin bugün bir imkan yaratmış olması gibi, bu arkadaşlarımızın bugün kişisel çabaları ile başardıkları, yarın sporumuza yeni ufuklar açacaktır.

Türkiye Flag Futbol Milli Takımı koçları ve oyuncularına IFAF Flag Futbol Dünya Şampiyonası’nda başarılar, bol galibiyetli ve sakatlıksız maçlar diliyorum. Gönlümüz sizinle…