Kadın cinayetleri ya da kadına şiddet şu sıra ülkemizdeki sporseverlerin gündemini daha çok ampute atlet Oscar Pistorius ile dolduruyor fakat bu tip suçlara bulaşmış sporcuların çoğu ”okyanus ötesi”nde yani A.B.D’de yaşıyor. Bu sporcuların önemli bir kısmı da tahmin edeceğiniz gibi NFL oyuncuları…

Seda Sayan’ı, Esra Erol’u izlemekten arta kalan vakitlerimizde hiç kaçırmadığımız belgesellerden biliriz; Serengeti’deki yavru aslanlar belli olgunluğa eriştiklerinde ailelerinden kopar ve yalnız başlarına yeni hayatlar kurarlar. Bu aileden kopuş esnasında yarınını bilemeyen ergen yavrunun psikolojik durumu, Amerikan futboluna başlayan bir çocuğunkinden farklı değildir. Kurtlar Vadisi’ne değil belki ama kurtlar sofrasına girdiğinin zamanla farkına varan ergen aslanımız, eğitim-öğretim süreciyle birlikte yürüttüğü ”football”un vücuduna sağladığı yararı gördükçe vahşileşir. Özellikle sahada maruz kaldığı ya da aksine uyguladığı sertliği içselleştiren genç aslanlar, yırtıcılıklarını zaman zaman yanlış yönlerde de kullanır. Bu genç aslanlar aynı zamanda gettolarda, banliyölerde, altın dişli rapçilerin bir cebinde silah bir cebinde uyuşturucu maddeyle dolaştığı kültürle haşır neşir oldularsa bunun mutlaka olumsuz bir sosyal yansıması olur.

A.B.D’nin vazgeçilmez sporu Amerikan futbolunda yıldız statüsü kazanmayı başarmış büyük yeteneklerin yıldızlığa uygun davranmasını, ülkeye örnek teşkil etmesini isteyen NFL organizasyonunun suça bulaşmış oyunculardan şu sıra başı epey kalabalık ama bunların en çok konuşulanı ise nişanlısını döven Baltimore Ravens koşucusu Ray Rice oldu. Bu yazıda, son iki senede kadınlara karşı şiddete başvurmuş NFL oyuncularını kısaca ve üzülerek tanıtacağım.

Ray McDonald (San Francisco 49ers – DE)

31 Ağustos 2014 günü hamile nişanlısına saldırıp tutuklandı. Gece 02.00 sularında Ray McDonald’ın nişanlısı, Ray’in doğum günü partisine gelen polislere vücudundaki morlukları gösterdi. Aralarındaki bir tartışma sonucu uygulandığı anlaşılan şiddet sebebiyle Ray McDonald tutuklandı. Tutuklandıktan sonra serbest bırakılan oyuncu, bir hafta sonra 49ers’ın sezon açılış maçında forma giydi. Olaydan sonra “ben iyi kalpli bir insanım, şu anda her şeyi konuşamıyorum fakat bütün gerçekler ortaya çıkacak” şeklinde konuştu. NFL Başkanı Roger Goodell geçtiğimiz hafta aile içi şiddete başvuran sporcuların ilk saldırısında altı hafta ceza alacaklarını duyurmuştu. San Francisco yönetimi bariz bir kanıt ortaya çıkana kadar sporcuya ceza vermeyeceğini açıkladı. Ray McDonald’ın davası henüz 15 Eylül’de görüldü. 49ers head koçu Jim Harbough yaptığı açıklamada, McDonald’ı oynatmaya devam edeceğini söyledi.

Greg Hardy (Carolina Panthers – DE)

Panthers defansının sağlam parçalarından Greg Hardy, 13 Mayıs 2014 tarihinde kız arkadaşına saldırmak ve tehdit etmekten dolayı tutuklandı. İfadelere göre Hardy kız arkadaşını önce banyoya kilitledi, daha sonra yatak odasına sürükledi ve boğazını sıktı. Sonra kaldırıp üstünde silahlar bulunan koltuğa fırlattı ve bu tartışmadan herhangi bir kimseye bahsederse onu vuracağını söyledi. Soruşturma sonucunda Hardy suçlu bulundu ve 18 ay denetimli serbestlikle salındı. Hardy’nin eski kız arkadaşını şarkıcı Nelly’den kıskandığı da öne sürülüyor. Yaşanan bu olaydan 10 gün öncesinde Greg Hardy 911’i arayarak kız arkadaşının uyuşturucu madde kullanıp yüksek topuklu ayakkabılarıyla kendisine saldırdığını bildirmişti.

Ray Rice (Baltimore Ravens – RB)

15 Şubat’ta New Jersey’deki bir kumarhanede tartışma yaşadığı o zaman nişanlısı şimdiki eşi olan Janay Palmer’ı asansörde dövdü. Üçüncü derece ağır saldırı suçundan dava açıldı fakat bu konuda daha önce suç işlememiş olduğundan hafif bir ceza aldı. NFL yönetimi oyuncuyu iki maç cezalandırdı fakat geçtiğimiz günlerde olayın videosunun internete düşmesi sonucu oluşan kamuoyu baskısı nedeniyle Ray Rice önce takımdan kesildi, ardından NFL yönetimi süresiz men cezası verdi. Bu olayın videosunun aslında Nisan ayında NFL yönetiminin eline geçmesine rağmen suçu örtbas etmeye çalışmasının ortaya çıkmasıyla şimdi NFL’in en üst düzey yöneticisi Roger Goodell da zor günler geçiriyor.

A.J. Jefferson (Minnesota Vikings – CB)

25 Kasım 2013 tarihinde eşini boğmaya kalkıştı. Haber duyulduktan saatler sonra takımı Vikings tarafından serbest bırakıldı. Mart ayında suçunu kabul etti ve üç gün hapiste kaldı. Ayrıca bir sene boyunca denetimli serbestlik cezası aldı. 29 Kasım’da NFL yönetimi sporcuya dört maç ceza verdi ama bir ay geçmeden ceza kaldırıldı. Free agent statüsündeki corner back 2 Mayıs 2014’te Seattle Seahawks ile sözleşme imzaladı.

Daryl Washington (Arizona Cardinals – LB)

Arizona linebacker’ı 3 Mayıs 2013 günü çocuğunun annesini boğazından tutup yere yatırdı ve kadının sağ köprücük kemiği kırıldı. Kavganın beş aylık çocuklarının velayeti için çıktığı anlaşıldı. Daryl bu tartışma sonucu gözaltına alındı. Daha sonra suçunu kabul etti ve mahkeme tarafından bir sene denetimli hapis cezasına çarptırıldı. Daha önce 2014-2015 sezonunu cezalı geçireceği açıklanan Washington’un yeni düzenlemeler sonucu akıbeti belirsiz…

Amari Spievey (Detroit Lions – S)

Şu anda free agent olan Amari, 26 Mart 2013’te kız arkadaşı Lisa Marie Santos ile bir tartışma yaşadı. Tartışma esnasında iki yaşındaki kızlarını taşıyan kız arkadaşını itti ve yere düşürdü ve kız arkadaşı şikayetçi oldu. Üç ay sonra dava düştü.

Leroy Hill (Seattle Seahawks – LB)

Oyuncu iki ayrı suçtan ceza aldı. Biri dördüncü dereceden saldırı, diğeri ise kız arkadaşını hürriyetin yoksun kılma. Aile içi şiddet vakası dört sene içinde tekrarladığı için tutuklandı. İlk olay 2010 senesinde yaşanmış, ancak oyuncu aile içi şiddet tedavisi programına alınıp mahkûmiyet yaşanmadan çözülmüştü.

Chris Rainey (Pittsburgh Steelers – RB)

Rainey kız arkadaşıyla cep telefonundaki bir mesaj sebebiyle tartışırken kız arkadaşına fiziki saldırıda bulunduğu için 10 Ocak 2013 tarihinde tutuklandı. Tutukluluk haberi çıkar çıkmaz Steelers tarafından takımla ilişiği kesildi. Chris Rainey 2010 senesinde bir kadına tehdit mesajları yollamış, sarkıntılık yaptığını kabul etmiş ve Florida Gators takımından da kovulmuştu.

Robert Sands (Cincinnati Bengals – S)

4 Ocak 2013’te karısına evinde şiddet uyguladı. Yer yer yaraları bulunan kadın hastanede tedavi altına alındı. Olay duyulunca Cincinnati Bengals resmi Twitter hesabından oyuncuyu takımdan kestiğini duyurdu.

Quincy Enunwa (New York Jets – WR)

New York Jets’in antrenman takımının bir oyuncusu olan Quincy kız arkadaşıyla bir otelde yaşadığı tartışma ve şiddet uygulaması sonucu tutuklandı. Jets koçu Rex Ryan bunun kabul edilemez bir durum olduğunu fakat suçun kesinlik kazanmaması sebebiyle şimdilik net bir karar vermediklerini belirtti.

Yazan: Mert Akdoruk