12.Adamın başkentinden NFLTR.com severlere merhaba. Çocukken ne büyük hayaldi üç veya dört tekerlekli bisikletten iki tekerlekli bisiklete geçebilmek. İki tekerli bisikleti sürmek uğruna az mı düşmüşüzdür, az mı etrafa toslamışızdır? Bisiklete binmek neden unutulmaz, sorusuna psikolojik, nörolojik haliyle de nöropsikolojik bir kanıt bulunamasa da beyindeki bu faaliyetle ilgili bekçi adı verilen spesifik hücrenin olduğu iddiası var. Bank of America Stadyum’unda Carolina Panthers’ı 13-9 yendik. Sene geçen sene; 12-7 yendik. Ondan evvelki sene de 16-12 ile Charlotte şehrinden galibiyetle ayrıldık. Üç senedir galibiyet hanemizin bir sayısı Carolina deplasmanından gelmekte. Son beş maçının dördünde en az 37 sayı yiyen siyah formalı Panterlere bol sayılı bir mağlubiyet tattırsaydık bisikleti sürerken cebimizdeki sakızı çıkarıp bir güzel çiğnerdik. Son haftalarda oyunun iki yönünde benzer performans veremeyen Şahinler, anlayacağınız sakız çiğneme ve bisiklete binmeyi aynı anda yapamıyor.

‘Altı Puanlık Maça Çıkıyoruz’

Bizim futbol deyişlerimize yazılarımda bol bol yer veririm. Klişe sözler olsa da anlamlı sözlerdir. Futbol liglerimizdeki sıralamaları ve hedefleri benzer olan takımların maçları hep altı puanlıktır. Bizim maçın altı puanlık olmasının sebebi de ilerleyen saatlerde belli oldu. Philadelphia, Dallas, Green Bay mağlup oldu; Detroit ve –ne yazık ki- Arizona galip geldi. Yedinci hafta gündemindeki son soru bölümünde şöyle bir cümle ile muhatap olmuştuk: “Bu sene sizce 10 ve üstü kazanıp playoff’a kalamayacak takım olacak mı?”. Hilmi Çeltikçioğlu’ndan yıldızlı olimpiyat soruları kıvamında gayet güzel bir soruydu. Yukarıda saydığım takımlar 10 galibiyete ulaşabilecek potansiyele ve dereceye sahipler. Malaga’nın La Liga şampiyonluğuna oynadığı sene gibi Arizona Cardinals’ın da boyundan büyük bir ısrarı, yemeye çalıştığı büyük lokması var. Son dönemlerin en güzel maçlarından birinde Philadelphia’yı –yine ne yazık ki- yenen Carson Palmer ve arkadaşları iki maç önümüzde. NFC West elden giderse wildcard için NFC West, North ve East’ten toplamdan üç takımla son iki bilet için yarışa girmek kabustan önceki son şampiyonluklu rüya olabilir…

Düşük Batarya

Maça durgun ve solgun başladık. İkinci çeyreğe kadar ilk hak elde edemedik. Cam Newton ve ekibi ise iki drive’ında da bizim alanımıza girdi. Play action paslarla etkili olan Carolina hücumunu redzone’dan sonra adam akıllı savunduk. Özellikle koşu oyunlarını ilk yarıdan itibaren güzel savunduk. Hızlı başlayan Carolina koşucusu Jonathan Stewart’ı yavaşlattık. Takımının en etkili ikinci silahıydı. 16 kez koştu ve 79 yard topu ileri taşıdı, blok ve screen’lerden başlarda güzel ekmek çıkarıp bu değerlere ulaştı. Play option’larda koşan Cam Newton bir pozisyon dışında dişe dokunur bir etki yapamasa da ilk yarıda 10 kez koştu. Cam Newton’ın kariyerinde bir yarıda en fazla koşu denemesi girişimiydi. Görünen köy kılavuz istemez misali ikinci yarı beyhude çabaya girip de koşuyu mükemmel savunan Seattle savunmasına meydan okumaktan vazgeçti.

Marshawn Lynch ile ilgili trade dedikoduları dolaşıyordu. Koçumuz yalanladı lakin Beast Mode’da hiç hoş olmayan bir düşüş var. Yedi maç oynadık ve sadece bir maçta 100 yard üstünde koştu 24 numara. O da sezonun ilk maçı Green Bay Packers… 110 yardı gördüğü ilk haftadan sonra sırasıyla 36, 88, 72, 61, 53 ve 62 koşarken üç kez 20 ve üzeri yardlık patlayıcı koşu oyunu var. Play option’lardan yararlanıp yakaladığı paslarla endzone’na ulaşıyordu kendisi ama bu maçta üç kez pası ellerinin arasından kaçıran Marshawn Lynch bunlardan birini endzone’da yaptı. Hem bizi sayıdan etti, hem red zone’daki ilk top kaybımıza sebebiyet verdi. Demaryius Thomas ve Levine Toilolo ikilisiyle birlikte bir maçta üç kez top düşürme başarısını yakalayan üçlüden biri oldu.

Marshawn Lynch ortadan koşularda rakip savunmanın ilk hattını geçmekte zorlandığını görüyoruz. Bunda hem kendisinin koşu nişanındaki eksiklik hem O-Line’ımızın bloklamadaki yetersizliği olduğunu düşünüyorum. İş kanat yönlü koşuya geldiğinde başta tight end ve wide receiver destekli açık alanlarda daha etkiliydi. Ne diyeyim değerli Seattleseverler, özledik be 30 ve üzeri yardlık Beast Mode’un canavar koşularını.

At Topu Çember Üstüne, Dwight Howard Smaçlar

İkinci yarıya 6-3 geride başladık. İlk yarıdaki tek sayımıza bizi ulaştıran Steven Hauscka hazırlık maçlarındaki formunu gram düşürmeden formasını terletiyor, topa tepiyor. 50 ve üzeri mesafeden saha denemelerinde takımın ve 12.Adamın güveni çok fazla Steven Haucka’ya.

Savunma severler için ise ikinci yarı ziyafetti. Skor olarak düşük bir maçtı ama nikelback ve dimeback’lerde oyunun savunma yönünü sevenler için heyecanlı ve tatminkar dakikalar vardı. D-Line’ımız bu maçta kendisinden beklediğimin aksine sağlam durdu. Fevkaladenin fevkinden henüz Alanya-Anamur komşu ilçelerinin birbirine olan uzaklığı, zor erişilebilirliği gibi uzaklar. Gel gör ki bu maçta Cam Newton’u tam üç kez topla birlikte yere indirdik. Daha da güzeli var biliyor musunuz, sıkı durun. Rakibin sadece bir sack’ı var ve biz rakibimizden fazla sack yaptık. Bundan sonraki cümleden ötürü kalp krizi geçirmenizi istemem, ona göre hazırlayın kendinizi. Üç sack’ın ikisini art arda yaptık. Bu sezon buna ve bunlara her zaman şahit olamazsınız. Tadını çıkaralım. Clear pocket bulmakta zorlanan Cam Newton, bireysel koşu oyunları da kilitlenince panik halinde ilk yarı ilk top kaybını yaptı ve topu Marcus Burley’e verdi. Dördüncü deplasman maçımızdaki ilk takeway’imiz oldu. Ön hattımız yeter ki adam gibi baskı kursun rakip quaterback’e. sağlam nişandan uzak, dengesiz ve panik paslarda secondary’mize bıraksınlar işi. Onlar o anlarda geçen sene olduğu gibi bizi ayağa kaldıracak, gece gece haykırmamızı, çoşmamızı sağlayacak; komşuyu rahatsız etmemize, ev halkımızı uyandırmamıza neden olacak savunma oyunlarına imza atacak. Michael Bennett kafaya değil bel bölgesine hamle yapmaya çalışsaydı son çeyrekte safety gelecek ve maç riske girmeyecekti. Biri fumble, biri interception iki top kaybına zorladığımız rakibimize bir de safety yaptırsaydık gece gece işkembe, tuzlama çorbası içmiş de huzurla uykuya dalar gibi olacaktık.

Bizim gibi iki kez redzone gelen Carolina’ya onların bize tanımadığı redzone touchdown’ı sevincini tüm maç boyu onlara da biz yaşatmadık. Bu sezon üçüncü haklarda serbest düşüşe geçen takımımız Cam Newton’a üçüncü haklarda 2/10 isabet oranına izin verdi. Her hafta sizi böyle görmek istiyoruz beyler. Real Madrid’e 3-1 yenilen Barcelona savunması gibi kötü olmayan savunmamız geçen seneki Seattle savunması kadar da iyi değil. Cam Newton ve çaylak Kelvin Benjamin arasındaki bağı maçta bir türlü koparamadık. Geçen günkü Lakers maçında faul problemi, James Harden’ın uçanı kaçanı atması ve garabe time’dan ötürü sahada pek kalamayan Dwight Howard; Orlando günlerindeki gibi parçalayıcı değildi. Bilenler bilir. Futbolda doldur boşaltı Orlando Magic alıp Howard’a özel versiyonunu yapmıştı. Çemberin 15-20 santim üstüne at topu Dwight Howard zıplasın smacı vursun. Ligin açık ara en fazla smaç yapan elemanıydı. Bu kadar laf kalabalığından gelelim bizim maçtaki Dwight Howard’a. Kelvin Benjamin efendim…

Benjamin, 6’5 boyunda. Dört kez topla buluşan ve 94 yard yapan Kelvin Benjamin paslarını Cam Newton’un upthrowing atışlarıyla yakaladı. Zor ve yukarıdan gelen paslardı ama zamanlaması ve kulaç uzunluğunun avantajını kullanan Kelvin Benjamin, Richard Sherman’ı birkaç kez madara etti. Richard Sherman gölge gibiydi, markajını yaptı ama o kadar yüksekteki noktaya erişebilecek boy,kol uzunluğu ve diz iptal olmadan önceki Vince Carter zıplayışından mahrumdu. 2/10 isabetindeki üçüncü hakların ikinci ve son isabetinde safety’den kurtulan Cam Newton, Dwight Howard’a atılan yüksek pas misali Kelvin Benjamin’e doğru yüksek eğimli ve ivmeli 51 yardlık top şişirdi deyim yerindeyse. Ne ‘shootout’ Richard Sherman ne gizli ve sessiz kahramanımız Earl Thomas ikilisi çaylağın o topu almasını engelledi. Fantasy de free agent’tan takımıma kattığım Kelvin Benjamin’in çok ekmeğini yiyorum. Uzun yıllar NFL’de kalburüstü bir wide receiver olmaya aday biri.

Panik Yok Her Şey Kontrol Altında (v.2)

Uzatmada Denver Broncos’ı yıkan üç numaramız bu sefer de Carolina Panterhs’ı üzdü. Maç 6-6, rakip sahadayız. Olası bir touchdown veya olmadı saha sayısı ile öne geçeceğiz son dakikalarda. Center’ımız Max Unger sakat, yerine Stephen Schilling oynuyor iki maçtır. Yine bir snap anlaşmazlığı ve fumble ile top rakibe geçiyor. Başlıktaki gibi üç puanlık oyun onlara geçiyor. Biz 9-6 öne geçecekken onlar öne geçiyor. Altı puanlık oyun… Üç maç peş peşe kaybetmemiz sezonun sonrasına Jacksonville Jaguars gözlüğüyle bakmamıza neden olacaktı. Sırasıyla Cooper Helfet, Kevin Norwood, Paul Richardson ve Luke Willson’a pas atan Russell Wilson 4/4 isabet ve 53 yardla game winning drive’ını touchdown ile tamamlıyor. Öncesinde %57.1 ile atan yıldızımız kariyerinin 10.final yürüyüşünde hata yapmadı. Sahaya girerken de tebessüm eden, arkadaşlarına güven ve gaz pompalayan Russell Wilson şampiyonluk sonucu yükseldiği kademede de ilerlemeye devam ediyor. Üç maçtır en iyi hücumcumuz olan Doug Baldwin yine sahanın en iyisiydi. Silik halinden kurtulan Turbin koşularda ve paslarda işe yarar, anlamlı oyunların bir faktörü oluyor artık.

O Ne Biçim Kask Birader?

Panthers’ta ise en iyi hücumcu Kelvin Benjamin’di. Jonathan Stewart ilk yarı elinden gelenin fazlasını ortaya koydu. Savunmada ise defensive end Kony Ealy bir sack’e imza attı. Koşu oyunlarımızda tekerleğe sık sık çomak soktu. İkinci hattan Thomas Davis koşu ve pas müdahaleleriyle Marshawn Lynch, Robert Turbin ve Baldwin’e günü zorlaştırmak adına elinden geleni yaptı. Seattle Seahawks yazarı olarak buradan Carolina koçu ve yönetimine ayrı ayrı sesleneceğim. Öncelik koç Ron Rivera… Seattle savunmasının zayıf karnı tight end savunmasıdır. Bakınız ikinci hafta San Diego Chargers tight end’i Gates neler yapmış? Bakınız üçüncü hafta Denver Broncos tight end’i Julius Thomas neler yapmış? Ligin sayısal anlamda en üstün tight end’lerinden birine sahipsin. Sarı adam Greg Olsen’ı sahada unuttular. Halbuki playbook sayfalarını Greg Olsen için çevirselerdi aradıkları touchdown’a ulaşmaları bu kadar zor, bu kadar imkansız olmayacaktı.

Şimdi de yönetime sesleniyorum: Carolina Panthers kaskının dizaynını lütfen ama lütfen değiştirin. Gri zemin üzerine sim eklemişsiniz. Kask mı yoksa… Yoksasını söylemeyeyim ama maskulen görünüm yerine tam zıttı, feminen bir hava vermişler.

Geçen hafta St. Louis Rams neden batı grubunda, şeklinde serzenişimde St. Louis’i Dallas ve Houston’tan batıda şeklinde yazmışım yanlışlıkla. Bu yazım yanlışından ötürü kendi kendimi çürütmüş oldum ama dediğim gibi yazı siteye eklenince fark ettim. Rams organizasyonu yakın zamanda Los Angeles’a taşınırsa iddiamın da mantıklı olduğu görülecektir. Son üç yılda bizim saatimize göre gece 23 maçı veya prime time maçı oynadığımızda 22-6 derece yapmışız. Seattle Seahawks bizim saatimize göre 20.00 kendi şehirlerinin yerel saatine göre ise sabah 10.00 maçına çıktığında bu haftaki maçla birlikte sadece 6-5 derece yapmış durumda ki bu altı galibiyetin ikisi Carolina deplasmanından geliyor. Yazının da sonuna gelirken 12.Adamın başkentinden spor dolu günler ve esenlikler diliyorum.