Sizi bilmem ama bana göre bu sezon ligin en iyi oynayan ve en sağlam takımlarının olduğu gruptur, NFC West. Çekişme ve dengeler söz konusuysa bir NFC East, NFC North değildir ama iki sezondur, iki takımla Ocak ayını gören tek gruptur. Sezonun ilk çeyreğini geride bıraktığımızı düşünürsek, bizim grubun fotoğrafını da ufaktan çekmekte fayda var. Alfabetik sırayla başlayalım.

Arizona Cardinals (3-0):
Sırasıyla San Diego, New York Giants ve San Francisco’yu yendiler. Kendisi gibi geçen haftayı maç yapmadan geçen Cincinnati Bengals gibi ligin yenilgisiz iki takımından biri konumundalar. Yine dinlenen bir takıma karşı -Denver Broncos- deplasmanda zor bir sınav verecekler. Şampiyonluk yarışında Cincinnati Bengals gibi radar altı takım konumundalar fakat Denver’ı Colorado’da devirmeyi başarırlarsa Super Bowl için sesleri hem medyada hem kendi bağırlarında daha gür çıkacak, hem de Amerikan futbolseverlerde ciddi bir algı oluşturacaklar.

Hücum
Takımın bir numaralı oyun kurucusu Carson Palmer art arda üçüncü maçını da kaçırmak üzere. Carson Palmer’ın durumu questionable ve sağlığına kavuşsa da formasına kavuşabilir mi orası artık şüpheli. Drew Stanton, San Francisco maçının ikinci yarısında mükemmel işlere imza attı. Oynadığı iki maçta en iyi yaptığı iş yanlış tercih ve top kaybı ikilisinden uzak durmak oldu, koçunun da ondan öncelikli isteği bu. Top kaybı ve yanlış tercihlerden onu koruyan O-Line’ı Stanton’a çoğu zaman snap sonrası clear pocket’lar oluşturdu. Sezon etkisi sıralamasıyla; Michael Floyd, Andre Ellington, John Brown ve Larry Fitzgerald; Madden oyununda isteyeceğiniz türden hücum hattı. İşte clear pocket’lar sayesinde rahat pas atan Stanton’a özellikle bu isimlere güveniyor. Bu hücum silahlarına güvendiğinden -bunda sonuna kadar haklı- zor ve tehlikeli paslar atıp hedefe ulaştırabiliyor. Atletik Arizona koşucuları karşısında man to man savunma yapmaktan ziyade secondary’de sağlam bir alan savunmasını hedeflemedikçe rakipler, Niners’in yaşadıkları kendi sahalarında görebilirler. Ayrıca Arizona’nın hücum dağılımında bir dengesizlik söz konusu değil. Aksine pas ve koşu ikilisi sağlam bir balansla izleyiciyle buluşuyor.

Savunma
Oynadığı üç maçta son çeyreklerde rakiplerine toplam 30-0 üstünlük kuran çöl ekibi son 15 dakikada şuana kadar hiç sayıya izin vermedi. Savunmalarındaki temel stratejilerden birisi ilk haklarda sert ve yıldırıcı baskı-başlangıç yapıp rakibi sonraki iki hak için pas oyununa mecbur bırakmak. Koşu savunmaları pas savunmalarından istatistiksel olarak daha iyi olduğunu sayıların ve lig sıralamalarının söylemesine rağmen rakibin pas oyununa gideceği zamanlarda başta cornerback’ler olmak üzere savunmanın arka kanadını sağlama alan Arizona cepheden gap blitz’lere yöneliyor. Özellikle San Francisco 49ers’a karşı oynadıkları maçta Colin Kaepernick çoğu zaman ikili ve üçüncü kişinin de yer aldığı gap blitzi’lerden play option’ı yeteneği yüksek bir quaterback olmasına rağmen kurtulamadı. Cardinals, bu blitz’leri hemen hemen her açıdan başarıyla uygulayabiliyor.

Bu hafta ise ligin efsanelerinden birine karşı oynayacak Arizona defansı. Denver offensive line alanında ligin en iyilerden. Bu sezon Peyton Manning’in kılına dokundurtmadılar, sack yaptırmadılar. Arizona’nın başta cepheden saldırıları olmak üzere Peyton Manning ve saz arkadaşlarına vereceği yanıtlar ne kadar başarılı olacak göreceğiz. Haliyle Seattle maçından sonra benim açımdan haftanın izlenmeye en değer maçı bu olacak.

Peyton Manning’e karşı Seattle savunması gibi mi karşı koyacaklar yoksa Seattle maçının normal süresinin son elli saniyesindeki Peyton Manning’in hücumda yıldızlaştığı bir maçta mağdur mu olacaklar, göreceğiz. Neticede en iyi hücum takımı ve Manning olacak karşılarında. Savunmada Darly Washington cezalı, Darnell Dockett, John Abraham ve Carson Palmer sakat ama bu önemli eksiklere rağmen dereceleri 3-0. San Diego ve Seattle Seahawks’ın gölgesinde medyada fazla yer bulmadan, konuşulmadan sessizce ve sistemlice oyunlarını oynuyorlar. Arizona’nın NFC West’te Seattle Seahawks’ın en büyük rakibi olacağını sezon başlamadan belirtmiştim. Şimdilik beni yanıltmadılar. Zamanınız ve imkânınız varsa bu hafta Arizona – Denver maçını kaçırmayın derim.

St. Louis Rams (1-2):
İçeride Minnesota ve Dallas’a yenildiler, aradaki maçta Florida’da Tampa Bay’ı geçmeyi bildiler. Nispeten grubun en kolay fikstürü Rams’teç Buna rağmen sezona kötü oyun ve birçok soru işaretiyle sezona başlama adetlerinden henüz vazgeçmemiş görünüyorlar.

Hücum
NFC West’in son dönemlerde San Marino’su olmasa da Malta’sı, Estonya’sı diyebileceğimiz kalitede bir ekip Rams. En büyük soru işareti franchise quarterback’leri Sam Bradford… Bekleneni de veremedi, formanın hakkını da veremedi. Ona bel bağlayan organizasyon, sakatlıklarında quaterback istikrarsızlığıyla kıvranıp durdu. Sam Bradford’ın ise banka hesabı kabardı da kabardı. Wide reciever Brian Quick’in hatırı sayılı bir performansı var.

Savunma
Defans biriminde acil gameplay değişikliğine ve yeniliğine ihtiyaçları var. Dallas Cowboys maçında rakiplerinin geri dönüşü bunun ispatı. D-Line baskıdan ve blitz yapabilmekten fersah fersah uzak. Hazırlık maçlarındaki kıvılcım alevlenmeden söndü gibi. Savunmada yardımlaşma, çaba ve sert oyun kimliği problemleri ile berbat haldeki koşu savunmalarını düzeltmezlerse LeSean McCoy, Darren Sproles’ı fantasy football’da kadrolarında bulunduranlar bu haftayı galibiyetle kapatacaklardır muhtemelen.

San Francisco 49ers (2-2):
Dördüncü haftayı bay geçmeyen tek NFC West takımı San Francisco 49ers’tı. Sezona hızlı başladılar, aynı hızla inişe geçtiler ve Philadelphia Eagles maçnıı zor da olsa kazanıp trajediden şimdilik uzaklaştılar. Sezonun ikinci haftasında Levi’s Stadium’da ilk resmi maçlarını kaybetmeleri ise şanlı tarihlerinde üzücü bir hatıra olarak yer edecek.

Hücum
Başta Kırklareli olmak üzere köftenin bol bol tüketildiği güzelim Trakya’mızda bir söz dillere pelesenk olmuştur, “Ne kadar ekmek o kadar köfte”. San Francisco’da bu sözün ne kadar Colin Kaepernick o kadar San Francisco şeklinde zorlama versiyonu söylenebilir ama dillere pek pelesenk olmaz. Colin Kaepernick’in inişli çıkışlı, ritimden uzak bir tonda oynadığı 2014 sezonu takım için sancılara gebe oluyor. Yıldız oyuncu Chicago Bears, Arizona Cardinals maçlarında epey bocaladı, takımına epey zarar verdi. Ligin ilk dört maçında geçen sezon attığı interception sayısının yarısına bile ulaştı ve pas başına interception oranı %1.9’dan bu sezon %3.2’e çıktı. Jim Harbaugh iki sezon önce Alex Smith’i sakatlığı sonrası önce kızağa çekti, sonra takımdan yollamıştı. Colin Kaepernick ile de al gülüm ver gülüm kıvamındalar. İstikrarsız bir oyun kurucu performansı ile playoff yarışında başlarda olmaları, en azından yarışında olmaları git gide zorlaşacaktır. Top yönetiminde sıkıntı var, üstüne de ısrarlı hatalar eklenince eski tadından uzaklaşıyor San Francisco. NFLTR.com’da da haberi geçti, Jim Harbaugh’yu oyuncuların ve yöneticilerin bir kısmının sevmediği, tecrübeli koçun gitmesinin istendiği fısıltıları mevcut. Ortada Super Bowl’a uzamasa da başarılı olan bir takım, savunma ve hücumda belli bir sistemi olan bir koç var. Takım ağır mağlubiyetler sonucu düzeltilemeyecek kadar bir duruma gelmedikçe, kendisinin 2014’ün sonuna kadar ikametgâh adresi değişmeyecektir.

Savunma
Geçen seneki San Francisco defansı bu sene yok. Sahada kötü bir savunma yok ama 2013 sezonundaki savunma da yok. Novarro Bowman ve Aldon Smith’in eksikliği inanılmaz derecede hissediliyor. Bu hafta, Alex Smith eski evine rakip olarak gelecek. Formunu yükselten Kansas City ile San Francisco; Levi’s Stadium’unda bizlere zevkli bir maç izletecek diye düşünüyorum. Kağıt üzerinde heyecan ve aksiyon vadeden bir maç. Savunmayı iyi yapan Kansas özellikle koşu savunmasında Niners’a rahat yüzü göstermeyecektir. İki başlı running back hücumu, Jamaal Charles ve Knile Davis’in Niners savunmasıyla olan mücadelesini izlemenizi öneririm. Maçın en çok dikkat çekecek ismi ise kesinlikle Alex Smith olacak. Baş rekabet halef-selef quaterback’ler arasında olacak.

NFC West dendiğinde fiziksel mücadele, secondary’ler ve çok çeşitliliğe sahip hücum silahları madde madde sıralanabilir. Rams ile oynanan maçları –göreceli-değerlendirmeye katmazsak üç takımın oynayacağı beş maç haftanın izlenmeye değer maçlarından olacak. Nitekim üçüncü haftada oynana Arizona-San Francisco maçı gibi.

Seattle Seahawks (2-1):
Seattle Seahawks haberleri, detaylı analizi ve Washington Redskins maçı öncesi ile ilgili satırlar ayrı bir yazıda değerlendireceğim.

NFC West’in fotoğrafını çekelim demiştim, fotoğrafımızda beşinci haftanın maç saatlerini etiketleyip yazıyı sonlandıralım. Maçları canlı izleme imkanına sahip arkadaşlar için saatler Türkiye’ye göredir ve sondaki takım ev sahibidir.

St. Louis Rams – Philadelphia Eagles Pazar 20.00
Arizona Cardinals – Denver Broncos Pazar 23.05
Kansas City Chiefs – San Francisco 49ers Pazar 23.25
Seattle Seahawks – Washington Redskins Salı 03.30

Hangi takımımı tutarsanız tutun üçüncü ve -özellikle- ikinci maçı izlemenizi öneririm. Herkesin kurban bayramı mübarek olsun.