12.Adamın başkentinden Pazar gecesi maçları öncesi merhaba. En son Washington Redskins maçıyla ilgili maç öncesi yazısında sizlerleydim. Seattle Seahawks – Kansas City Chiefs ve Philadelphia Eagles – Green Bay Packers maçlarını es geçip prime time maçına (Pazartesi gecesi maçı ‘MNF’) Pittsburgh Steelers – Tennessee Titans gibi alakasız bir maçı koyan ve geride bıraktığımız 10 haftada bu maçın saatini değiştirmeyen NFL yönetimini kınayarak yazıma giriş yapıyorum. Indiana Colts’un evinde New England Patriots ile oynayacağı maçı da sayarsak haftanın açık ara en güzel, en ağır ve en izlenesi üç maçından birini izleyeceğiz. Takımımızdaki kadro akışı, 142.2 db ile en gürültücü stat rekorunu bizden alan Arrowhead Stadyumu’nda maç günü hava nasıl olacak, kağıt üstünde Alex Smith ve caz arkadaşlarını nasıl yeniyoruz ile yazının janjanlı bölümü Kansas şehir rehberiyle yazımı sizlerle buluşturacağım.

Özlediklerimiz, Özleyeceklerimiz

New York Gianst’ı yenerken nose tackle Brandon Mebane’i kaybettik. Kendisi, savunmanın en önünün değil artık IR listesinin vazgeçilmezi olacak. Yerini doldurabileceğimizden şüpheli olduğum bir mevkideki oyuncuyu kaybettik. Ne yani, şimdi top rakipteyken 10 kişi mi sahaya çıkacağız? Teoride kesinlikle hayır, pratikte belki evet. Brandon Mebane’in yerini doldurmada öncelik altı kez Pro Bowl seçilen Kevin Williams’ta olacak. Kevin Williams gerçek bir nose tackle değil. Yıllarca Minnesota Vikings’te nose tackle Pat Williams’ın yanında oynaya oynaya ha huyundan ya suyundan bir şeyler kapmıştır diye düşünen koçumuzun önceliği olacak. On ikinci sezonunu geçiren Kevin Williams gerçeklerle yüzleşmek gerektiğini, haftada 60 snap’te oynamanın bu yaşta zor olacağını o yüzden enerjisini ayarlı kullanması gerektiğini söyledi.

Sakızlı adamın bel bağladığı tek isim Kevin değil. Rotasyona dahil olan üç isim var: Tony Mcdaniel, Jordan Hill ve Will Tukuafu. 193 cm boyunda ve 133 kg ağırlığındaki Will Tukuafu’yu geçtiğimiz haftalarda running back için takıma katmıştık. Kendisini oyunun iki alanında da kullanacağız. Savunmada oynamak Tukuafu’nun yabancı olduğu bir şey değil. Niners’ta da D-Tackle ve D-End olarak görev aldığı zamanlar olmuştu. Nose tackle için bu hafta defensive line koçumuz Travis Jones ile bol bol çalıştı.

Gözleriniz üzerinde olacağı bir diğer isim de iki yıllık profesyonel Jordan Hill. Bu haftaki maç deneme yanılmanın yapılacağı maç olacak Brandon Mebane mevkisi için. Kendisini sahada uzun süre tutmak isteyen Jordan Hill yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu mevkide oynamayı her şeyden çok istedim. Topun tam karşısındasınız. Kolejde (Penn State) en çok yaptığım iş buydu. Ben ve Kevin iyi iş çıkarabiliriz. Brandon’un yokluğu büyük olsa da elimden geleni yapmalı, aşama atlamalı ve en iyi oyunumu sahada göstermeliyim.”

Yine savunmayla devam edelim. Orta linebacker Bobby Wagner, Kansas City’de olmayacak. Bu, kendisinin üst üste kaçıracağı beşinci maç olacak. Düz koşulara başlayan Wagner’ın haftaya idmanlara da katılması bekleniyor. Onun yedeği Brock Loyle kalça sakatlığından ötürü antrenmana katılamadı ama maçta muhtemelen olacak. Takımın en zayıf karnından biri olan middle linebacker pozisyonunu alternatiflendirmek için Allen Bradford 53 kişilil takım kadrosuna dahil edildi. Geçen sene Jacksonville Jaguars’ta oynayan Allen Bradford 2013 yılında takımımızdan ayrılan defans koordinatörü Gus Bradley ile birlikte çalıştığı için Pete Carroll tarafından özellikle seçildi. Yer yer K. J. Wright, Kevin Pierre Louis ve Malcom Smith bu mevkide görevlendirilebilir. Savunmanın yıldızlarından SS Kam Chancellor da bu hafta takımdaki yerini alabilir.

23 Eylül’de ayak bileğindeki acıdan dolayı ameliyat olan Zach Miller’ın bu sıralar dönmesi bekleniyordu fakat evdeki hesap çarşıya uymadı. Birkaç haftaya döner diye beklediğimiz Zach Miller da IR listesine ilk sıralardan sağlam bir giriş yaptı ve tekrardan ameliyat olacak. Kendisini 2015 sezonunda izleyebileceğiz. Öncelikli yedek Luke Willson’ın sakatlağından ötürü bu maçta oynamama durumu var. Maç saatinde belli olacak durumu, yedeği Cooper Helfet bence gayet güzel iş yapıyor. Yine Tony Moeaki ve takıma eklenen Rashaun Allen dibe vuran pas hücumumuzda bakalım neler yapabilecek?

Kara Kış Kendini Gösteriyor

Bugün %60 kar yağışı ihtimalinin olduğu -6 derecelik soğuk hava Kansas’takileri üşütecek. Yarın maç saatinde -8’e kadar düşebilecek bir ısı değeri var. Kar yağma ihtimali %10’a düşüyor ama donmuş bir zemin olacak muhtemelen. Arrowhead Stadyumu’nun Lambeau Field’deki gibi yerden ısıtmalı bir sisteminin olmaması çimli zeminin kısmen veya tamamen donmasına neden olacaktır. Bu şartlar altında Cumartesi oynan Nortwest Missouri State – Washburn University (NCAA Div II) maçı Arrowhead’in zemininin korunması adına NFL yönetimi tarafından alınan kararla Maryville’e alınmıştı.

Boston’daki New England ve Denver maçındaki soğuk hava, belki de daha soğuğu bizi bekliyor. Soğuk havada pas oyununun gücü azalmaktadır. Bunun en iyi örneği Peyton Manning’in soğukta oynadığı maçlardaki kötü performanslarıdır. Maçtaki soğuk havayla ilgili olarak Chiefs linebacker’ı Justin Houston: “Sonuçta Kansas City’deyiz. Soğuk havada maç oynayacağımızı biliyoruz. Bu sezon ilk kez olacak ama bunun için hazırız ve oynayacağız.” sözleriyle Kansas City soğuğunun etkisini belirtti. İkinci hafta 40 derece üzerindeki San Diego sıcağında çok zorlanmıştık (onları da Miami sıcağı fena çarptı), bu hafta da soğukla imtihanı olacak Seattle’ın. Fakat oyuncular benim gibi düşünmüyorlar. Kam Chancellor ve Doug Baldwin, bunların (soğuğun-sıcağın) mental şeyler olduğunu söyledi ve Baldwin pas hücumumuzu etkilemeyeceğine inandığını söyledi. Wisconsin kolej kariyerinde birkaç kez soğuk hava ve buzlu zeminde sahaya çıkan Russell Wilson özel ve farklı ayakkabıyla buzlu çimlere ayak basacak.

Kansas’ı Kağıt Üstünde Yeniyoruz

Yazarlıkta en sevdiğim bölümlerden birindeyim. Maç öncesi taktik analiziyle rakibi yenmek… Geçen sezona beşinci viteste başlayıp kasisten geçen araba misali vites düşürmek zorunda kalan ve Indiana’ya sürpriz bir şekilde yenilerek elenen Kansas City Chiefs bu sezona Tennessee mağlubiyetiyle başladı. Böyle olunca, Rams, Vikings ayarında bir takım ve galibiyet-mağlubiyet oranında dolaşacağını düşündüğüm Chiefs özellikle New England Patriots maçıyla vitesi spor moduna almış araba misali hızlandı ve devir yükseltti. Son dört maçını kazanan Kansas ligin en az sayı yiyen ikinci takımı. Maç başına sadece 16.8 sayı yiyen rakibimiz şuana kadar koşu touchdown’ına izin vermeyen tek takım. Bu alanda Chiefs’e en yakın başarı istatistiğinin dört koşu touchdown’u olduğunu düşünürsek Kansas savunmasının etkisini daha iyi anlarız.

Geçen haftaki New York Maratonu’nda deneme başına 7.8 yard koşusu yapmıştık. Marshawn Lynch’in dört touchdown ile süslediği gecede ona boşlukların açılmasında Max Unger ve Russell Okung’un dönüşünün de etkisi hafife alınamazdı. Marshawn Lynch’e boşluğu sunduğumuz anda rakip savunmayı buldozere çevirmesini izlemek pek de hoş, çok da güzel oluyor. Lig genelinde 14 koşu touchdown’ı ile 13 TD koşusu yapan Kansas City’nin önünde birinciyiz. Rakibe izin verilen pas yardında 205.3 ile lig birincisi; koşuda ise 115.6 ile lig 20.olan bir takım Kansas. Bizim hücum yükümüzde ise 170.9 koşu yardı ile lig birincisi, 194.4 pas yardı ile lig otuz birincisiyiz. Dikkat edilirse ortalama 25 yardlık fark kapanırsa NFL tarihinde kolay kolay kırılamayacak bir rekor bizim olabilir! 3 ve 24 numaramız dışında birden fazla touchdown yapan tek oyuncumuz olduğuna göre soğuk havadaki maçta en büyük silahımız her zamankinden daha da önemli olacak. Kansas savunma hattının önü, karşılaşmak istemeyeceğiniz bir ekip. 12 sack ile Justin Houston NFL lideri. Bizim O-Line düşünülünce liderliğini bu maçta perçinleyebilir. Kansas savunmasının önceliği koşuyu yani Marshawn Lynch’i yavaşlatmak; quaterback’e tehdit oluşturmak ve play option koşuları için middle linebacker merkezli Russell Wilson’a casus atamak olacak. Bunları tıkır tıkır yaparlarsa maçın bizim açımızdan izlenmeye değer bir yönü kalmayacaktır.

Nickelback faktörüne baktığımızda oldukça zengin ve alternatifli bir ekiple oynayacağız. Eric Berry’nin ikinci haftadaki sakatlığı sonucu strong safety’de kendine yer bulan Ron Parker, tackle ve markajda takımınızda görmek isteyeceğiniz bir kadro oyuncusu. Yerine oynadığı Eric Berry dönünce iki kanatta da cornerback mevkisine kaydı ve Buffalo Bills maçında Sammy Watkins’e zor anlar yaşattığını gördük. Birçok pozisyonda göreve talip olan Husain Abdullah secondary’nin gözümüzü korkutan isimlerinden.

Kansas hücumuna karşı savunmada işler nasıl yürüyecek, yürümeli? Biraz da bunlara bakmak lazım… 227.2 yard pas savunmasıyla lig sekizincisi, 79.8 koşu savunmasıyla da lig dördüncüsüyüz. Rakibin bu alanlardaki hücumuna bakalım: 195.6 pas hücumu lig otuzunculuğunu getiriyorken 135.8 koşu hücumu lig beşinciliğini getirmiş. İlk haftalarda sakatlığından ötürü Jamaal Charles’tan tam verim alamadıklarını ve koşu hücumunda daha yüksekte olabileceklerini hatırlatayım. Jamaal Charles dördüncü çeyreklerde efsaneleşiyor. Bu sezonda son çeyreklerde 7.8 yard gibi canavar bir sayıya ulaşmış durumda. İlk yardlarda durdurmamız gerekiyor, yoksa DeMarco Murray’in bizim maçtaki performansından daha kötüsünü görürüz.

Koşu oyunlarında, az top kaybı yapmada ve üçüncü haklarda başarılı olan Chiefs’te hücum takımı Alex Smith’in çevresinde ve ona göre kurulmuş. Alex Smith uzun pası seven bir quaterback değil. Dokuz maçta en uzun pas isabetleri 34 yard ve bu anlamda lig sonuncusular. Denemelerinin % 80’ini 10 yardlık alanda yapan Alex Smith bu maçta başarılı olacaktır çünkü 10 yardlık alanı pasta savunmada en yüksek ikinci quaterback rating’ine izin veren takımız. Bu alanda 12 kez rakip touchdown yaparken, toplarını sadece ve sadece bir kez çalabildik. Pas savunmasındaki en zayıf karnımız tight end savunmasıdır. Kansas tight end’leri sezon içinde altı touchdown yaparken wide receiver’larından henüz pas touchdown’u göremediler. Pas ve koşu toplamında 17 TD ile running back’lerden en çok touchdown bulan Kansas’ın bir de Alex Smith imzalı sayısı var. Kam Chancellor bu maçta dönecek demiştim ve en büyük görev ona düşecek tight end savunmasında. Kam Chancellor’un dikkat etmesi gereken kişi Travis Kelce olacak. Demetrius Harris ve Antony Fasano’nun yokluğunda onun üzerinden gideceklerdir. Kadroyu genişletmek adına bu hafta Philip Supernaw’ı da tight end mevkisine eklediler.

Richard Sherman’dan ise şov bekliyorum. Wide reciever olarak bizim takım wide receiver kalitesinde ve kalibresinde bir ekip. Alex Smith’in pas yardlarının %55’i Dwayne Bowe’dan geldi. Ligin en yüksek oranı olsa da toplam yarda 32.sıradaki isim, tıpkı bizim bu alanda en iyi wide receiver’ımızın ilk elliye girmekte zorlanması gibi. Hava soğuk, ön alanda iyi baskı yapmak zorundayız çünkü Alex Smith pas denemelerinin %80’ini buraya atıyor. 5.6 pas yard ortalaması ile Alex Smith lig ortalamasının (8.1 yard) epey altında olmasına rağmen; top kaybı oranı Aaron Rodgers, Tom Brady gibi quaterback’lerle yarışır türden. Top kaybını az yapan Kansas quaterback’i daha önce değindiğim ve çok sıkıntı çektiğimiz üçüncü haklarda %47.8 ile ligdeki en iyi üçüncü quaterback. Yine redzone’da zaman zaman takımları durdurmakta zorlanıyoruz. Redzone’da Alex Smith %69 ile ilk beşe dördüncü sıradan girmiş durumda. Bu kadar sayı neyi ifade edecek? Şunu… Receiver olarak vasat bir takım Kansas ama kısa ve öz şekilde ilerliyorlar. Koşu oyunlarıyla 10 yardlık hakkın bir kısmını erittikleri için pasta uzun mesafelere ihtiyaç duymuyorlar çoğu zaman. Yine az sayı yemeleri, pas hücumundaki vasatlığı örten cinsten. Bizim de bu kısa alan paslarına odaklanıp top çalma yönünde bir şeyler yapmamız lazım.

‘Vejetaryandım Kansas’a Gittim Bıraktım Abi’

Amerika’yı bırakın Dünya’da gitmeyi istediğim şehirlerden biri: Kansas. Bifteğiyle meşhur Kansas’ta lezzetli etleri ülkemizde de mideye indirsek süper olur. Reklam olmaması adına Ankara’da Arjantin Caddesi’nde güzel bir biftekçi var diyeyim; Akçaabat’ta yediğin köftenin; Çeşme’de yediğin kumrunun; Kars’ta yediğin kaz etinin ve Adıyaman’da yediğin çiğ köftenin tadını her yerde bulamazsın, tecrübeyle sabittir… Jack Stack ve Oklahome Joe’da uzun kuyrukların sonunda yer bulunuyormuş. Edirne’deki meşhur ciğer tavacı gibi diyeyim. Toplu taşımanın blue shuttle’dan ibaret olduğu şehirde araba kiralayıp veyahut taksiye binebilirsiniz. İki koca badminton topunun olduğu yerde fotoğraf çektiren çok oluyormuş. Barbekü, yeşil alan ve golf sahalarıyla meşhur Kansas’ta AVM, havaalanı gibi önemli yerler hep şehrin Missouri tarafında. Kansas şehri Kansas eyaletinin ve Missouri eyaletinin içinde yer almakla birlikte adı Kansas olsa da Kansas eyaletinin bir şehri değil, Missouri’nin bir şehri. Kansas şehrine veya Kansas eyaletine başka bir isim verselermiş bu coğrafi karışıklık olmazmış!…

Hallmark şirketinin kendisi tebrik kartı, çiçek gibi Internet yoluyla da hediye yollamanızı sağlar, merkezini gezebilirsiniz. İspanya Sevilla’dan etkilenilerek inşa edilen Country Club Plaza dükkân ve mağazalarıyla turistlerin gezdiği mekanların başında gelmekte. Nelson Atkins Museum of Art ve Kemper Museum of Contemparary Art müzelerine ücretsiz gidilebiliyor. İlki geleneksel çizgideyken, görsellerden anladığım kadarıyla ikinci müze fütüristik bir çizgide ilerliyor. Yazıya görselini de ekledik, Kansas Şehir Kütüphanesi’ne gidilmesi gereken yerlerden biri. Dışı gibi iç mimaride ve tasarımda da edebiyatı dibine kadar yaşayabilenler oluyordur. Kansas şehriyle ilgili son cümlemiz de film tavsiyemizden gelsin. 1996 yapımı Kansas City filmi 1930’larda Kansas’da geçmekte. Kansas öğeleriyle harmanlanan filmin IMDB puanı 6.2.

Yazıyı toparlama vakti geldi sanırsam. Kağıt üstünde bir New England Patirots – Indianapolis Colts maçı kadar güç dengelerinin üste olduğu bir maç değil ama bu maç, bizim maç ve Philadelphia Eagles – Green Bay Packers maçları işi, sınavı, ödevi, misafiri, bulaşığı, uykuyu bırakıp izlenmesi gereken maçlardan. Benzer yapıdaki iki quaterback’in, ligin en iyilerinden iki running back’in (Jamaal Charles, Marshawn Lynch), koşu oyununu mükemmel oynayan ve savunan iki takımın, pas oyununu kötü oynayan fakat iyi savunan iki takımın, az sayı yiyen savunmacı karakterli iki ekibin soğuk havada ve 12.Adamın başkenti gibi etkili bir arena olan Arrowhead’de oynayacağı için maç, maç içinde maç olmaya da aday. Belki de yeni bir rekor denemesi veya yeni bir rekor gelir (desibel olarak), kim bilir?

Kansas City Chiefs’in iç-dış Oakland maçlarını saymazsak içeride Denver Broncos ve San Diego Chargers ile; deplasmanda da Arizona Cardinals ve Pittsburgh Steelers ile zorlu bir fikstürü var. Son hafta içeride oynayacakları Chargers maçı (Chargers kendini toparlarsa) 17.hafta SNF maçına aday maçlardan biri. Son dönemdeki şampiyonlardan -kronolojik olarak- Green Bay Packers, New York Giants ve Baltimore Ravens’in wild card maçı oynayıp bir nevi underdog/sürpriz olarak şampiyon olmasındaki potansiyeli iki senedir Kansas City Chiefs de taşıyor. Çok mu kolay, tabii ki hayır. Savunma takımları ve koşu hücumları ve deplasmanlarda da az sayı yiyip kazanabilmeleri sonucunda pembe hayal hala var.

Bizim ise belki de ölüm kalım maçımız. Bu maçı kaybetsek de playoff’a kalabiliriz fakat Şahinler deplasmanda çok zorlanan bir ekip. Geçen seneki Super Bowl yürüyüşündeki en önemli olaylardan biri maçların CenturyLink Field’da oynanmasıydı. Beşinci veya altıncı sıradan gireceğimiz bir wildcard sonrası, Super Bowl macerasında üç deplasman galibiyeti gerekecek. Green Bay Packers bunu yaptı, biz niye yapmayalım? Bizim yapmamız biraz zor çünkü üç maç üst üste -playoff da hem de- kazanmamız bu sezonki Seattle Seahawks deplasman oyununa baktığımızda çok kolay görünmemekte. Sezonun sonuna doğru şartları tekrardan masaya yatırırız fakat grup liderliği bizim için gerekli. Son bölümdeki Philadephia maçını saymazsak tüm maçlarımız NFC West ile. Bir anlamda kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Umarım keserken işkembeyi patlatıp da etrafı kokutmayız… Nick Foles, Carson Palmer derken rakiplerimizin quaterback’leri birer birer sakatlandı. Mark Sanchez’e önce Green Bay sonra biz güzel bir sürpriz yapacağız. TSİ ile 20.00, Seattle saati ile sabah 10.00 maçlarımızdan sonuncusunu izleyip ardından Philadelphia Eagles – Green Bay Packers maçına, onun da ardından New England Patriots – Indianapolis Colts maçına geçin derim. İşe veya okula zombi olarak gitmeniz kaçınılmaz olacaktır… 12.Adamın başkentinden keyifli tatiller, yazıyı okuduğunuz için teşekkürler.