Robert Griffin’in kızağa çekilmesiyle beraber Bear Of Baylor’ın başkent günlerinin bitmesine, bir eranın kapanmasına, sezon sonu teknik ekipte yeni bir hazan dönemi yaşanmasına artık kesin gözüyle bakılıyor. Bu hafta gerek böylesine kritik başlıklar, gerekse direk yöneltilen soruların varlığı nedeniyle iki hafta önceki deneysel formatımı tekrar yürürlülüğe sokuyor ve tüm katılımcılara başarılar diliyorum.

Soru 1: Bu sezon Redskins’den bekleyebileceğimiz ne kaldı? (15 puan)

Aslında pek de fazla bir şey kalmadı. Griffin hadisesinden ayrıca bahsedeceğiz zaten, fakat en büyük faktörün bu olmasının yanı sıra takımın kalanının da yeni sisteme tam entegreolamayışı hücumdaki problemlerin başında geliyor. DeSean Jackson’ın kalburüstü performansı olmasa bir pas oyununun varlığından dahi bahsedemeyecektik. Bunun aksine Alfred Morris etkili bir sezon çıkartarak hücumun ayakta kalan direklerinden oldu. Inside ve Outside handoff oyunlarında ortalama beş yard, totalde ise 11 maçta 826 yardlık bir performans sergiledi. Geriye kalan beş maçla beraber ondan 1,100 yard civarında bir grafik bekleyebiliriz.

İşin savunma yanı açıkçası bana daha çok ümit veriyor. Bashaud Breeland ve Ryan Clark’ın secondary performansları beklentilerimin çok üstünde, hele Breeland’in adam adama eşleşmelerdeki performansı methedilesi. Çaylak dış LB Trent Murphy oldukça iyi bir sezon geçiriyor, Ryan Kerrigan ve Jason Hatcher ikilisinden averajın üzerinde bir pass rush oyunu izliyoruz ve koşu savunmamız da yavaş yavaş Nickel oyunlarına karşı bağışıklık kazanıyor. Savunma düzenindeki bu gelişmeler mutlu edici, ancak hücum buna belirli bir seviyede ayak uyduramadığı sürece pek de faydası olmayacak. Chiefs receiver’larını neredeyse hiç kullanmamasına rağmen inanılmaz bir koşu oyunu ve cevval bir savunmayla ligde tutunabilecek bir takım olunabileceğini gösterirken neden Redskins aynı şeyi yapamasın?

Uzun lafı kısası, Bu sezon artık sistem uğruna çöpe atıldığına göre daha fazla ofansif ve defansif ayarlama dışında göze hoş gelen birşey beklemek boş bir ümit olur.

Soru 2: Redskins neden derin pas oyunlarında tek receiver kullanıyor? (25 puan)

Sosyal medya aracılığı ile bu soruyu bana yönelten okuyucuma teşekkür ediyorum. Çok güzel gözlem, Redskins, Gruden sisteminde derin pas oyunlarında yalnızca tek receiver kullanıyor ve bu oyuncu her seferinde DeSean Jackson oluyor. Bir kere Jordan Reed’i kullanmak istediler, onda da bayraklar havada uçuştu. İşin aslı, wideout pozisyonunda DeSean Jackson’un patlayıcılığına yakın bir oyuncu takımda yok. Garçon’un ellerine elbette güvenilebilir, ancak bu sezon değil. Andre Roberts ise açık alanda route-making konusunda pek de yeterli değil. Bu yüzden Griffin’in de çok sevdiği derin pas oyunları Redskins tarafından bu sene hiç efektif kullanılamadı ancak bu böyle devam edecek diye bir kaide yok. Sezona bitti gözüyle bakan Gruden artık denklemin içine Garçon’u da dahil edebilir.

Soru 3: Colt McCoy da mobil bir QB, RGIII kat be kat öyle ama Colt evladımız tozunu attırırken Robert neden hint fakiri gibi üç hücumda bir yere çiniyor? (30 puan)

Ben bu soruyu geçen haftalarda OL performansıyla ve oynayan isimlerle bağdaştırmaya çalışmıştım ancak görünen o ki pek de isabetli bir analiz olmamış, ancak haftalar sonra tek bir hücumda aydınlanmamı başarı ile tamamladım. McCoy ne zaman pocket’ın dışına çıkacağını çok iyi biliyor, çıktığında da opsiyonlarının neler yapacaklarını gayet iyi biliyor, takımı iyi tanıyor. Griffin ise pocket dışına çıktığında koşmuş bir oyuncu kariyeri boyunca, pocket dışına erken çıkıp sonra da pas opsiyonu bulamıyorum diye kıvranıyor, üstüne üstlük Gruden koşmasına izin vermediği için de koşamıyor. Hayır bizim de sabrımız bir yere kadar!

Soru 4: Griffin’in geleceği hakkında ne düşünüyorsun? Redskins onu sağlam bir anlaşma kozu olarak kullanabilir mi? (10 puan)

Carson Palmer bile iyi bir anlaşma kozu olarak kullanılabildiyse, neden olmasın? Şaka bir yana elbette istisnalar üzerinden yürümeyeceğim. Griffin’in Redskins günleri içimi dağlayan bir şekilde sona ermiş gibi duruyor. Colt McCoy da muhtemelen sezon sonu başka bir formayı sırtına geçirecek. Dolayısıyla ortada bir QB sıkıntısı olacak. Skins eğer Griffin’i bir ikinci tur hakkı karşılığında gönderebilirse makul bir anlaşma, üçüncü tur hakkı karşılığında adil bir anlaşma, birinci tur hakkı karşılığında gönderebilirse “Marcus Mariota yalelli” kafasında olacaktır. Ancak ben açıkçası ikinci turun yukarısına çıkabileceğimizi düşünmüyorum, bir mucize olmazsa.

Paket anlaşma halinde kimsenin RGIII’yi alabileceğini düşünmüyorum maaş dengesi bakımından. Raiders bunu yapabilecek bir ekip, ancak onlar da Derek Carr’a dizginleri yeni verdiler. Jets, Bucs, Jags bu tür bir ticarete girişebilecek diğer ekipler ancak onlar da Redskins’e draft hakkı haricinde çekici bir şey verebilecek durumda değiller. Griffin+Garçon=Evans+Üçüncü tur ne tatlı olurdu! Biri beni durdursun…

Soru 5: Peki ya Gruden? Bir sezon daha burgundy şapkayı takar mı? (10 puan)

Takımda yeni bir sistem yaratma adı altına takımı total kaosa sürüklediğini düşünecek olursak “bakalım çözebiliyor mu?” kotasından bir sezon daha takımın başında kalacağını düşünüyorum. Takımın başına gelecek QB’nin performansına göre bu süre uzayabilir veya kısalabilir.

Fakat şu ana kadar sergilediği performans beklediğimin çok altında açıkçası. Takım üzerinde ve soyunma odasında gereken ağırlığı gösterebilse takım arasında bu kadar ayrılık olmazdı. Aynı zamanda playbook’u yenilemesi her ne kadar entegrasyon adına güzel bir adım olsa da bazen öyle oyunlar çiziyor ki, Allah affetsin.

Soru 6: Redskins nasıl bir draft stratejisi izlemeli? (10 puan)

En sevdiğim soru tipi, bana bunlarla gelin.

Jason Hatcher bu yaz 33 yaşına girecek, Ryan Kerrigan daha yolun çok başında ama kendisi de demir adam değil, tüm pass rush işini bir başına yapamaz. Bu yüzden bir DL eksiğimiz olduğu aşikar. Efsanevi London Fletcher futbolu bıraktıktan sonra bir MLB ve OLB eksiğimiz ortaya çıkmıştı, Trent Murphy o işin OLB kısmını ilerleyen zamanlarla beraber çözecek gibi, bence yeterli potansiyele sahip bir oyuncu. Ancak coverage konusunda MLB’da hala sıkıntılıyız. Keenan Robinson oraya kayabilecek bir isim, ancak nasılsa hiç düşünülmüyor.

Diğer yandan McCoy ve Griffin’in gidişiyle inanılmaz bir QB açığımız oluşacağı aşikar. Seneler sonra ilk defa bir first round draft pick’imiz olacağı için inanılmaz heyecanlıyız. Draft’a nasıl girilir unuttuk desek yeridir. Lotaryadan çıkacak sonuca göre konuşmalı bu konuyu elbette, ancak ben ilk 10’dan bir pick bekliyorum mevcut duruma bakınca. İsimler hakkında şimdi konuşmak istemiyorum, sezon sonunda zaten bolca konuşacağız…