Önceki hafta Chargers kaybedince bu başlığı kullanmıştım çünkü playoff’larda kendi talihini elinde tutma şansını Baltimore Ravens’a kaptırmıştık mağlubiyetle. 16.haftada ise bu durumun tam tersi yaşandı ve Ravens, Houston’da Case Keenum’lı (bu maç öncesi starter olarak rekoru 0-8 idi) Texans’a maçı rahat verince hem playoff şansını zora soktu hem de “Joe Flacco elit mi?” sorularını gene alevlendirdi.

Rakibi bırakalım, sezonun çoğunda olduğu gibi playoff umutlarımızı en önemli haftada elimizde tutuyoruz, interception mi touchdown mı atacağımız ise bize kalmış. Daha doğrusu, Philip Rivers’a. Patriots maçında gene kırılan cam adam Ryan Mathews bu haftayı da kaçıracak. Durum böyle olunca sıfıra yakın katkı sağlayan koşu hücumunun yanında Rivers tekrar vintage 100+ QBR performansını göstermek zorunda. Bu hafta umarım bunu yapmaya son çeyrek yerine ilk dakikadan başlar da sonraki günkü final sınavlarıma kalbimde ağrı olmadan girerim. Son çeyrek demişken, son yılların en imkansız Chargers geri dönüşüne bir bakalım…

Playoff şansı kalmamış ve beklentilerin bir hayli altında grafik çizen, koçunun kalıp kalmayacağı bilinmeyen 49ers’a karşı ilk yarıda ne ofans ne defans sahaya çıkmadı ve devre arasına 28-7 geride girdi. Üçüncü çeyreğe sezonu çöpe gitmek üzere olan bir takım olduklarını hatırlayarak çıktılar, ama gene de maçı kazandırmaya yakın gözükecek bir performans yoktu ortada. Sonra görebileceğiniz en ilginç şeyler ardı ardına oldu. Maç 28-14’ken Colin Kaepernick, Vernon Davis’e 63 yardlık bir TD pası attı, fakat RB Frank Gore’un chop block penaltısı nedeniyle geri geldi. Sonraki play’de Ricardo Matthews ve Freeney Kaepernick’i fumble yapmaya zorladılar ve Corey Liuget boş topun endzone içinde üstüne oturdu, şaka değil, top kalçasının altında kaldı. Sonuç olarak maç iki oyun sonunda 35-14 olacağına 28-21 oldu. Kickoff’tan sonra ise Chargers’dan bekleyeceğiniz tek şey gerçekleşti. Kaepernick 90 yardlık TD koşusu ile skoru tekrar iki TD’a çıkardı.

Son çeyrek ise tamamen Chargers’dı. Rivers, Royal ve CFL’den alınan, ilk kez sahaya çıkan Dontrelle Inman ve Antonio Gates ile maç uzadı. Overtime’a götüren drive ise neden NFL’i izlediğimizi hatırlattı bize. Sezonun en kötü oyuncularından Donald Brown üç ve 10 durumunda down’ları yenileyebilecek pozisyondayken pası düşürdü ve Chargers maçı belirleyecek fourth down conversion için sahaya çıktı. (Bir an McCoy punt yapar diye korkmadım değil) Philip Rivers bize niye ligin en iyi QB’lerinden birisi olduğunu gösterdi bu oyunda. 49ers’lı oyuncu yapılabilecek en iyi coverage’ı yaparken Eddie Royal’a öyle bir pas attı ki daha isabetli, daha clutch bir pas görmek çok zordur. Sonra Inman’a bir “dört ve uzun” pası attı, Malcom Floyd’a iki rakip oyuncunun arasından attığı TD pası ile de beraberliği getirdi. Uzatma devresinde Eric Weddle’ın zorladığı fumble, sonrasına önceki hafta iki field goal kaçıran Nick Novak’in isabetli vuruşu ile galibiyet ve umudun devamı geldi.

Maç primetime’da oynandığı için saat 3:25’de başladı ve kahve koymayı unutup “zaten maç gitti” düşüncesiyle uyukladığım dakikalarda arada uyanıp, skora bakıp geri yatıyordum. Son 10 dakikayı ise gerçekten izlediğimi ve bir rüya olmadığını sabah mutsuz bir şekilde skora baktığımda fark ettim.

Bu küçük anekdottan sonra asıl önemli kısımlara geliyorum. Eric Weddle, Pro Bowl’a ard arda ikinci yıl seçildi fakat bu yılın tek Chargers’lısı. Brandon Flowers, Antonio Gates, Philip Rivers (?) ve special team için Darrell Stuckey’nin nasıl en az ikisinin seçilmediğine ise inanamıyorum. Neyse, zaten orda olmak isteyen de yok, hem bu sene Hawaii’de bile değil, çölün ortasında yapıyorlar.

Gerçek önemli kısım ise cuma akşam saatlerinde gelen haber. Ölüm kalım maçında Chiefs QBsi Alex Smith yok. Kendisine sağlık diledikten sonra ilginç tesadüfe bakalım. 2013 sezonu 17. Haftasında Chiefs playofflarda beşinci seed’i garantilediği için maça başlayan Chase Daniel bu senenin 17.haftasında gene ölüm kalım maçında gene Chargers’a karşı ilk 11’de başlayacak. Önceki yılki kadar zor bir maç olmayacağını düşünmemin nedeni ise artık Daniel’ın kasetinin olması. Geçen yıl tanımadığımız birçok yedekle beraber oynayan Chiefs tamamen kapalı kutuydu, bu sene ise koşularını ve TE’lerini durdurunca (Chargers bu konuda ligin en iyisi), pass rush’ı birazcık kesince kazanacağınızı biliyorsunuz. Yani, wide receiver’larına TD pası atacak halleri yok ya! Yalnız tek bir sıkıntı var ki Chargers pası durdurabiliyor, koşuyu durduramıyor. Fantasy football devam etse Jamaal Charles’dan 40 puanlık performans bekler, başlatmanızı önerirdim ama kendisi de bu hafta fazla antrenmana çıkamamış, umarım zorlamazlar maç sırasında. Kendi iyiliği için tabiki!

Son olarak Philip Rivers, Kansas City, Missouri (yazar burada KC’nin Kansas eyaletinde olmaması saçmalığına dikkat çekiyor) yolunda bolo tie giyerken gözükmüş, şimdi onlar düşünsün. Bir de Manti Te’o mükemmel oyununa devam ederse kız arkadaş bulup milletin hala ölen fake kız arkadaş muhabbetine son verebilir, bu hafta da 11 tackle yapsın yeter, gerisini hallederiz. Normal sezonun son haftasının tadını çıkarın ve her zaman olduğu gibi, esen kalın.