Merhabalar, maç yazısına başlamadan önce kendimi tanıtmam gerektiğini düşünüyorum; 2005 yılında ÖSS’de ODTÜ’yü kazanmamla başlayan üniversite hayatım, dönem başladıktan sonraki ilk ayda tanıştığım ODTÜ Şahinleri ile -birçoğumuzun da kendi takımları ile yaşadığı gibi- ömür boyu sürecek ve halihazırda 10.yılı içerisinde olduğum bir birlikteliğe dönüştü. 2005 yılında TE pozisyonunda başlayan ve 2007-2008 sezonunda diz ön çapraz bağlarımın kopması ile sonlanan ODTÜ Şahinleri oyunculuk maceram süreç içerisinde istatistik tutmaktan saha çizmeye, tahta başı kural eğitimleri vermekten yardımcı antrenörlüğe, oyuna başlamak isteyen yeni oyuncuların takıma kazandırılmasından nihayet son iki senedir tribünde taraftarlığa kadar uzandı.

Öncelikle Ünilig 2014-15 sezonnnun tüm takımlar için sakatlıklardan uzak ve centilmence geçmesini diliyorum.

Maça gelecek olursak, “Nasılsa 11:00’da başlamaz, beş dakika geç kalsam ne olacak ki?” rahatlığı ile ODTÜ’den Hacettepe kampüsüne 10:45’te yola çıkmam sonucu başlama vuruşu ve ilk seriyi kaçırdığımı belirtmem ve organizasyonda emeği geçenleri tebrik etmem gerekiyor.

ODTÜ Falcons

Öğrendiğim kadarıyla ODTÜ başlama vuruşunun ardından oyuna başlayan Efeler hücum takımına üç oyunda ilerleme imkanı vermeyen ODTÜ defansı Efelerin dördüncü haklarında denedikleri punt’ı bloklayarak rakiplerini zor bir duruma düşürmüş ve neredeyse inç kala bir mesafeden oyun kurucu #8 Arda Kukul önderliğindeki ODTÜ hücum takımına güzel bir imkan sağlamış. Tam bu sırada kapıdan girdiğimde bir karambol oluştu, topun kontrolünü kaybeden oyun kurucu-koşucu ikilisi topu kaybetmeden tekrar kazanmayı başardılar. Ardından gelen beş yardlık cezaya rağmen ODTÜ hücumunu son iki senedir sürükleyen isim HB #25 Berkay Arpacıoğlu artık bizler için alışılmış bir koşu ile ilk sayıyı yaptı: 6-0. Ardından gelen ekstra denemesi ceza sebebiyle geçerli olmayınca yılların eskitemediği savunma gardı #50 Boran Ayçiçek’in kicker olarak girdiği PAT başarılı oldu ve skor 7-0’a geldi.

Başlama vuruşu sonrası da yine fazla bir varlık gösteremeyen Efeler, dördüncü haklarında punt denediler; fakat ODTÜ #50 önce Efeler center’ının yanından geçti, ardından blokta bekleyen koşucuya güzel bir blok yaptı ve punter’ın önüne kendisini attı. Bloklanan top ODTÜ oyuncularının önünde kaldı, #29 Ahmet Kul yaklaşık 20 yardlık bir koşu ile sayıyı buldu ve başarılı PAT ile skor 14-0 oldu.

Bu noktaya kadar Efeler’de en çok dikkat çeken nokta hücumda sürekli pas oyunu oynamaları idi. Yanılmıyorsam sadece bir kere koşmayı denediler. Ardından  başlayan Efeler serisinde adet yine bozulmadı ve genel olarak kısa-orta mesafeli “Z, Out, Post ve Corner” rotaları ile “blitz” yapan ODTÜ’nün LB’lerini cezalandırmak istediler. Cezalar ile duran oyunda birkaç ilk hak alınsa da punt ile topu ODTÜ hücumuna teslim ettiler. ODTÜ serisinde de yine bolca ceza verilen oyunlar izledik, birkaç güzel koşu oyunu gerçekleşse de bu sefer ODTÜ punt yapmak zorunda kaldı.

Tekrar sahaya giren Efeler hücumunun pas oyunları ODTÜ defans çizgi oyuncularının LB destekli baskısı karşısında başarılı olamadı. Hatta bir pas #39 Barış Keskin tarafından atılan interception sonrası TD yapılmasına rağmen hakemlerin geç gelen bir bayrak ile verdikleri geç darbe (late hit) kararı sonucu iptal oldu. (Aman yanlış anlaşılmasın, pozisyonda geç darbe yoktu demiyorum, sadece bayrağın olması gerekenden biraz geç atıldığını değerlendiriyorum. Sonuç olarak doğru karar.) Ardından punt sonucu giren ODTÜ hücumu bir oyun oynadı ve birinci çeyrek sonu geldi: 14-0.

Pas ve koşu oyunları ile daha dengeli bir hücum yapısı kurmak isteyen ODTÜ paslarda başarı gösteremeyince “punt” yapmak zorunda kaldı. Bu punt esnasında topun etrafında gereksiz yere dolanan Efeler returner’ına çarpan top az daha ODTÜ tarafından alınacakken dışarı çıktı ve Efeler kendi 16.yardından tekrar hücuma başladı. Pas oyunlarına devam eden Efeler ilk hakta yine başarısız olsa da ikinci hakta sekiz yard ilerlediler. Arkasından ODTÜ tarafından yapılan pass interference ile ilk hak kazanıp screen pas ile yedi yard aldılar. Fakat karakterini sergileyen ODTÜ defansı bu noktadan sonra Efeler receiver’larına fırsat tanımayıp Efeler’i punt’a zorladılar. Bu punt’ta ODTÜ returner’ından seken topu yine ODTÜ oyuncuları almaya çalıştı ve başardılar. Bu andan itibaren ODTÜ hücumunda normalde DE oynayan #24 Ege Can Koç’u koşucu mevkisinde izleme fırsatı bulduk. #24 güzel birkaç koşu oyunu gerçekleştirse de cezalar ile gerileyen ODTÜ punt yapmak zorunda kaldı.

Kendi altıncı yardlarından oyuna başlayan Efeler üç başarısız pas denemesinin ardından punt denerken punter topu uzun süre tutamadı ve nihayet tuttuğunda ise ODTÜ #50 safety ile takımına iki sayı daha kazandırdı: 16-0. Safety punt sonrası #6 Oğulcan Demirhan topu Efeler 20.yardına kadar taşıdı. Tüm blokları muntazam gerçekleştiren ODTÜ özel takımının hakkını vermek gerekir, Oğulcan biraz daha hızlı olsa bir de return TD sayısı izleyebilirdik. Ardından ODTÜ #24 blokları önderliğinde #25 koşu oyunları ile bir TD daha yaptı, başarılı PAT ile skor 23-0 oldu. Saha son çizgisinden dışarı çıkan başlama vuruşu sonrası ODTÜ defansı Efeler oyun kurucusunu düşürüp bir de neredeyse pas arası olacak başarılı bir pas savunması gerçekleştirdi. Yine bir geç darbe kararı ile otomatik ilk hak kazanan Efeler sağ dış bir pas rotası ile bir ilk hak daha kazanmayı başardı. Maç boyunca Efeler’in denediği ilk ve tek uzun pas biraz tembel gidince dört ODTÜ secondary’si tarafından elden ele sekip yere düştü. Pas arası olmasa da başarılı pas savunmasının hakkını da vermek gerek. Sonrasında oyun kurucusu çizgi gerisinde düşürülen ve üç ve 25’e kadar gerileyen Efeler dördüncü haklarını oynayamadan ilk yarının sonuna geldik: 23-0.

Başlama vuruşu sonrası sahaya giren ODTÜ hücumu bir TD daha yaptı ve başarılı PAT ile skor 30-0 oldu. Efeler hücumuna çizgide baskı kuran ODTÜ defansı Efeler’i tekrar punt’a zorladı. Kendi 45.yardı civarından giren ODTÜ hücumu dördüncü çeyrekte oyun kurucu değişikliği ile #7 Alper Gürses’e şans tanıdı. Fakat hücum takımı pas ve koşu dengesini kurarak başarılı oyunlar ile ilerlemesine rağmen cezalar ile iki ileri bir geri yaptı desek yeri olur. Nihayetinde sayıya 30 yard kala dört ve 20 durumunda gelen 15 yardlık başarılı pas ilk hak almaya yetmedi ve ODTÜ topu Efeler’e teslim etti. Pas denemesi başarısız olunca sağa fırlatılan top ile bir koşu yapan Efeler yedi yard alıp ardından gelen oyunda cezayla gerilediler ve tekrar güzel bir koşu ile altı yard kazanmalarına rağmen punt yapmak zorunda kaldılar. Punt sırasında punter topu sektirdi, tekrar almaya çalışırken dizini yere koydu ve sayıya sekiz yard kala topu teslim etti.

Oyuna kötü koşu tercihleri ile başlayan ODTÜ, Efeler defansına karşı yard kaybetti. Fumble yapan ve Efeler’in topu kazanmasına engel olamayan ODTÜ’nün imdadına bu sefer sonuç olarak kendi lehine gelişen geç atılmış bir hatalı çıkış (false start) bayrağı yetişti. Sonrasında pas oyununda koşmayı tercih eden #7 takımını ilerletti, ardından top tutucu #80 Berk Güven’e attığı başarılı pas ile ilk hakkı getirdi ve bir oyunkurucu koşusu ile ilk sayılarına kavuşarak rekabette ben de varım dedi: 36-0. PAT denemesi ise Efeler defans çizgisine takılıp başarısız oldu. Başlama vuruşu yine sahanın sonundan dışarı çıktı ve Efeler yine pas denemelerinde bulundular. ODTÜ çaylak oyuncusu #45 Kutay Döşemecioğlu interception yaparak topu takımına kazandırdı.

Koşular ile ilerleyen ODTÜ 22.yardda dört ve 10 durumuna düştü fakat günün başarılı oyuncusu #50 Boran Ayçiçek’in başarılı alan golü vuruşu ile skor 39-0’a geldi. Ardından Efeler’in pas denemesi bu sefer de #43 Burak Türker tarafından pas arası yapılsa da ODTÜ hücumu cömert davranarak ilk oyunda topu düşürüp Efeler’e geri verdi. Efeler’in başarılı pasında safety #31 Doruk Ayhan topu pas tutucunun elinden düşürtüp geri kazandı ve beş yard kadar da ileri taşıdı. Ardından koşular ve geç darbe cezası ile ilerleyen ODTÜ maçtaki en uzun pasını 35 yard ile atarak Efeler dördüncü yardına kadar ilerledi. Başarısız pas denemeleri sonrası dört ve üç durumunda kalan ODTÜ tekrar koşmayı denese de seri başlangıç çizgisi (line of scrimmage) gerisinde Efeler defansı tarafından sonlandırıldı. Ardından Efeler hücum takımı cezalar ile gerileyip üçüncü haklarında safety ile ODTÜ defansına tekrar sayı imkanı tanıdılar: 41-0. Devamında orta alan mücadelesi şeklinde geçen maç nihayet sona erdi.

İzmir 9 Eylül Efeleri pes etmeyen yapıları ile ilerisi için ışık verdi fakat kısa/orta mesafeli pas oyunları dışında koşu oyunlarını da -kaldı ki maç boyunca hatırladığım kadarıyla üç deneme yaptıklarını ve ikisinde 5+ yard mesafe aldıklarını not etmek gerek- etkili kullanmaları gerekiyor; bu oyun tarzı ile hücumda üretken olamıyor ve fazlasıyla tahmin edilebilir bir yapıya bürünüyorlar. Efeler’e ortaya koydukları iyi niyetli mücadele için, ODTÜ’ye biraz olsun üstlerindeki ölü toprağını attıkları ve her zamanki gibi centilmence oynadıkları için, hakemlere cezalar ile oyunu biraz fazla yavaşlatsalar da başarılı yönetimleri için, Hacettepe Üniversitesi’ne de sahalarını bizlere açtıkları için teşekkür ederim.

Son olarak gruptaki diğer maçta Anadolu Üniversitesi’nin Hacettepe Üniversitesi’ni 64-14 yenmesi, geçen sene Efeler yerine Işık Chargers’in bulunduğu aynı gruptan zorlu maçlar sonunda namaglup lider çıkan ODTÜ’nün Anadolu ve ezeli rakibi Hacettepe ile sıkı bir mücadeleye gireceğini gösteriyor. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…