Geldik zurnanın zırt dediği noktaya. Son hafta hangi takım ne olursa playoff’a kalıyor, kim kaç numaralı seri başı oluyor? (Bu sefer de sistemin nasıl işlediğini kopyala/yapıştır yaparsam baltalı editör beni öldürecek. Sizi önceki yazılara alalım.)

AFC

Geçtiğimiz hafta Colts ve Broncos’un kaybetmesi işleri bir tık daha kolay hale getirdi seri başlarının kim olacağı konusunda. Ravens, Texans’a kaybetmek suretiyle AFC North’u tek maça indirgedi. Cleveland Browns yenilerek playoff şansını kaybetti, Dolphins ise kazanmasına rağmen playoff’un dışında. Bills de Raiders’a yenildiği için sezonu bu hafta noktalayacak. Geri kalanların ligi nerede bitireceği ise aşağıda:

#1 New England Patriots

Evinde New York Jets’i zor da olsa yenen Patriots, AFC’nin bir numaralı seri başı olmayı ve playoff boyunca evinde oynamayı garantiledi.

#2 Denver Broncos

Monday Night Football’da Cincinnati Bengals’a kaybeden Denver Broncos, Colts’un yenilmesi ve Patriots’ın kazanması sonrası iki numaranın en büyük adayı. İşleri henüz garanti olmasa da son hafta Raiders’ı yenmeleri veya Bengals’ın yenilmesi halinde ilk haftayı bay geçecekler. Broncos yenilirse ve Bengals berabere kalırsa bu sefer Colts’un kazanması şart Denver’ın ilk turu bay geçmesi için. Ama beraberlik olmaz herhalde varsayımıyla ilerliyoruz.

#4 Indianapolis Colts

Bu hafta Cowboys’a karşı yaşadığı hezimetin ardından Indianapolis Colts kesin olarak dört numarada, Steelers ve Bengals bu haftayı galibiyetle kapadığı için üç numaraya çıkma şansları kalmadı.

#3 ve #5: Cincinnati Bengals ve Pittsburgh Steelers

Çok yüksek ihtimalle bu iki takımdan biri üç numarada, biri beş numarada yer alacak. Son hafta birbirleriyle karşılaşıyorlar, kazanan #3, kaybeden #5. Tabii Bengals kazanır da Broncos yenilirse bu kez Bengals iki numaraya çıkabiliyor, Broncos üçe düşüyor. Pittsburgh’un ilk haftayı bay geçme şansı yok. Her ne kadar Bengals’ın daha yukarılara çıkma ihtimali olsa da, mağlup ekibin beş numaralı seri başı ve Colts’un playoff’un ilk haftasındaki rakibi olacağı kesin.

#6 Mücadelesi: Chargers, Ravens, Texans, Chiefs

Buraya kadar ne kadar kolay gelmiştik değil mi halbuki? Bu dört takımdan biri AFC’nin son playoff takımı olacak.

İlk olarak şunu söyleyelim, San Diego Chargers, Kansas City Chiefs’i mağlup ettiği anda playoff’ta, diğer takımların şansı kalmıyor.

Chargers yenilirse sıra Baltimore Ravens’ta, San Diego’nun yenilmesi ve Baltimore’un kazanması kuzgunları playoff’a katacak. Ravens’ın son haftaki rakibi Cleveland Browns.

Hem Chargers hem de Ravens yenildi mi? O halde Houston Texans, Jacksonville Jaguars’ı yendiği an playoff’ta.

Chiefs ise önce Chargers’ı yenecek, ardından da hem Ravens’ın hem de Texans’ın yenilmesini bekleyecek.

Dördünün birden kaybetme ihtimali yok. Chiefs ile Chargers oynuyor diyoruz, dinlemiyor musunuz?

Sonuç:

Altıncı sırayı kimin kazanacağının tam olarak belli olmaması sorunu dışında, playoff yerleri hemen hemen sabitlenmiş durumda.
#1 New England Patriots
#2 Denver Broncos
#3 Bengals – Steelers galibi
#4 Indianapolis Colts
#5 Bengals – Steelers mağlubu
#6 Wild card takımı, ihtimal sıralamasına göre Chargers > Ravens > Texans > Chiefs.
Son hafta üzerinde ciddi etkisi olacak maçlarımız şu şekilde:

TSİ 20:00
San Diego Chargers @ Kansas City Chiefs
Cleveland Browns @ Baltimore Ravens
Jacksonville Jaguars @ Houston Texans

TSİ 23:25
Oakland Raiders @ Denver Broncos

Monday Night Football (TSİ 03:30)
Cincinnati Bengals @ Pittsburgh Steelers

NFC

Saints geçen hafta yenildi ve elendi, gözden kaçırmışım sanırım o ihtimali, özür. Eagles da Redskins’e yenilmek suretiyle playoff şansına veda etti. Playoff’a kalacak takımlar NFC North galibi hariç kesinleşti, ancak kimin kaçıncı sırada yer alacağı konusunda soru işaretleri sürüyor. Buyrunuz:

#4 Carolina Panthers veya Atlanta Falcons

Yedi galibiyetli bir takım playoff görecek, evet. Bu maçın galibi kesin olarka NFC North’u kazanıyor ve kesin olarak dört numaralı seribaşı. Akarı kokarı yok. Beraberlik de Carolina’ya yarıyor.

Peki geri kalan seri başları hangi takımlar olacak? Buyursunlar:

Öncelikle, son haftaya girerken bu hesaptaki beş takımın da (Packers, Lions, Cowboys, Seahawks, Cardinals) 11-4’lük durumda olduğunu söyleyelim, işler bu yüzden bir miktar karışıyor.

Seattle Seahawks

Seahawks, bir numara için en büyük şansa sahip olan takım. Öncelikle, bu hafta Rams’e karşı kazandıkları anda ilk turu bay geçmeyi garantiliyorlar. Lions-Packers maçı berabere bitmediği sürece galibiyet onlara ev sahibi avantajını da getirecek. Olur da Rams’e yenilirlerse, Cardinals’ın da kaybetmesi onları #3’e getirecek. Cardinals kazanırsa, bu sefer beş numaraya düşüyorlar. altıya düşmelerinin tek yolu bütün bunların yanında Packers-Lions’ın da berabere bitmesi.

Dallas Cowboys

Cowboys, Eagles’ın yenilmesiyle birlikte en kötü ihtimalle üç numarada yer almayı garantiledi. Ev sahibi avantajını kazanmalarının tek yolu Lions ile Packers’ın berabere kalmasından ve Cardinals’ın kaybetmesinden geçiyor. İlk turu bay geçmeleri içinse, Green Bay ile Detroit’in berabere kalması dışında tek yol hem Cardinals’ın hem de Seahawks’ın kaybetmesi. Anlayacağınız Dallas Cowboys %95 üç numaralı seri başı olacak.

Arizona Cardinals

Cardinals’ın grubu kazanmasının tek yolu Seattle’ın kaybetmesinden geçiyor, Seahawks kazandığı anda wildcard’da yer almaları kesin. Kazanırlarsa ve Seahawks kaybederse iki numarada yer alacaklar, Packers da yenilirse bir numaraya çıkabiliyorlar ama Seahawks’ın her şeyden önce Rams’e yenilmesi lazım.
Öte yandan, wildcard mücadelesinde Cardinals kazandığı anda beş numarayı kesinleştiriyor, kaybederlerse altıncı sırada yer alacaklar.

Green Bay Packers ve Detroit Lions

İki takım da playoff’a kalmayı garantilemiş olmasına rağmen, son hafa yapacakları mücadele birçok şeyi değiştirecek. Maçın galibi NFC North’u ve ilk turu bay geçmeyi garantileyecek bir kere. Packers’ın kazanması ve Seahawks’ın da yenilmesi Green Bay’in ev sahibi avantajını kazanmasını sağlayacak. sağlayacak. Lions kazanırsa ise, Seattle’ın yanında Arizona’nın da yenilmesi gerekiyor. Kaybeden takım ise Cardinals kazanırsa #6, Cardinals kaybederse #5 oluyor, Seahawks yenilmediği sürece.

Sonuç:

NFC’de durum biraz karışık olsa da, geçen haftaki West > North > East > South sıralaması geçerliliğini koruyor. En olası durum şu şekilde:

#1 Seattle Seahawks
#2 Packers – Lions galibi
#3 Dallas Cowboys
#4 Panthers – Falcons galibi
#5 Arizona Cardinals
#6 Packers – Lions mağlubu

Son Haftanın Kritik Maçları:

TSİ 20:00
Dallas Cowboys @ Washington Redskins

TSİ 23:25
Carolina Panthers @ Atlanta Falcons
Detroit Lions @ Green Bay Packers
Arizona Cardinals @ San Francisco 49ers
St Louis Rams @ Seattle Seahawks