Kolların sıvandığı ve Super Bowl haftasından sonra sezonun en sevdiğim kısmı olan bölüme geldik. Ben de Kaan Özaydın’a verdiğim sözü tutarak NFLTR’nin küçük çaplı bir Chad Ford replikasına sahip olması misyonu adına sazı elime aldım ve senenin ilk, takımların ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirilen draft tahminini yapmaya koyuldum. Yanılsam bile evlatlarım adına mutlu olduğum bu güzide haftalar içerisinde pek de üzerime gelmeyin, sonuçta daha ilk versiyondayız, en azından bir ikinci versiyona kadar sağ kalabilmek istiyorum.

#1 – Tampa Bay Buccaneers: Jameis Winston, QB, Florida State

NFL’de benzediği oyuncu: Cam Newton

Bucs, Josh McCown ile bu işin olmayacağını anlamakta çok zorlanmadı. Glennon ise hala bir istikrarsız faktör olmakta ısrarcı. Bucs, elini iyi hücum silahları ve LT hariç kuvvetli bir front seven ile donattı. Ancak QB pozisyonunda verim almaktan hala uzaklar. Bu yüzden muhtemelen sürekli methiyeler düzmekten kendilerini alıkoyamadıkları Winston’u ilk sıradan kaçırmayacaklardır. İşin savunma kısmında da problemleri olduğu elbette aşikar, özellikle pass rusher ve size konusunda ciddi sıkıntıları olduğunu düşünecek olursak, tablodaki bir diğer isim olan Leonard Williams da çok cazip gelebilir zamanla. Ancak içinde bulunduğumuz dönemde hissesi en yüksek olan isim onlar için Winston.

#2 – Tennessee Titans: Randy Gregory, DE, Nebraska

NFL’de benzediği oyuncu: Cameron Wake

Titans açısından ortada önemli bir soru var: Mettenberger bizim adamımız mı? Eğer bu sorunun cevabı evetse, en azından önümüzdeki sezon için, Titans pass rusher konusundaki eksiğini bir an önce çözmek zorunda. Gregory, hem size olarak, hem de OLB ve DE pozisyonlarında pür performans gösterebilmesi açısından aradıkları yanıt olacaktır. Son sezonunda lige çok hazır bir çizgideydi ve Titans işlere direk etki edebilecek oyunculara sahip olmayı özlüyor. Peki gelelim asıl ayrıma; eğer Titans Mettenberger ile devam etmezse? Şu an bunun opsiyonları pek masaya yatırılmış değil, eğer front office bunu dillendirmeye başlarsa biz de gelecek versiyonlarda konuşmaya başlarız.

#3 – Jacksonville Jaguars: Dante Fowler Jr., OLB, Florida

NFL’de benzediği oyunc: DeAndre Levy

Gus Bradley’nin defansif sistemi hala umutsuzca yeteneğe aç ve piyasadan koparabilecekleri pek de bir şey yok. Fowler hem DE hem de OLB oynayabilen, ilk adımı inanılmaz hızlı ve momentum kazanma süresi çok kısa olan bir savunmacı. Güçlü ellere sahip olduğunu combine’da da gösterecektir. Lig seviyesinde geliştirmesi gereken en önemli iki eksiği pass coverage uyanıklığı ve alt vücut kalınlığı.

#4 – Oakland Raiders: Amari Cooper, WR, Alabama

NFL’de benzediği oyuncu: Marques Colston

Görkem Şahinoğlu için bunu görmekten daha mutluluk verici ne olabilir? Hem elit seviyeye yakın bir potansiyele sahip bir receiver ile Carr’ın eli güçleniyor, hem de bu yetenek Alabama’dan geliyor! Şaka bir yana, Raiders genç QB’si Carr’ı yeni silahlarla donatmak zorunda ve tahtanın en tepesinde Cooper yalnız başına otururken kafalarının karışması için çok da fazla etken yok.

#5 – Washington Redskins: Leonard Williams, DL, USC

NFL’de benzediği oyuncu: Haloti Ngata

Redskins’in başlıca eksiklikleri RT, G ve DL. Secondary Bashaud Breeland ve Ryan Clark ikilisi ile yükselişte; Trent Murphy ve Ryan Kerrigan da OLB pozisyonunda şahane işler çıkartıyorlar. Fakat defensive line’da durum iç açıcı değil. Hatcher 33 yaşında, Baker vasat, diğer isimler ise bahsedilesi dahi değil. Bu durumda Williams bu sıradan kesinlikle bir steal olacaktır. Gregory yerine aynı yerden Williams da seçilebilir, bu da kimseyi şaşırtmaz fakat bu durumda dahi Redskins elit bir yeteneğe el uzatmış olacak.

#6 – New York Jets: Marcus Mariota, QB, Oregon

NFL’de benzediği oyuncu: Russell Wilson

Geno Smith ile bağların kopacağı artık aşikar. Vick zaten yola düştü, kendini yamayacak takım arıyor bile. Bu noktada Jets’in adresi Marcus Mariota olacaktır. Bu seçim hakkında üzüleceğim tek nokta, Mariota’nın, manevi evladımın yaban ellerde harcanacak olmasıdır. Aslına bakarsanız kim bilir, belki bizim oğlan o diyarları değiştirir.

#7 – Chicago Bears: Danny Shelton, NT, Washington

NFL’de benzediği oyuncu: Jurrell Casey

İnanılmaz kan kaybeden bir Bears savunmasından bahsediyoruz. Peppers’ın kaybı telafi edilebilmiş değil, secondary Allah’a emanet oynuyor ve D-Line sadece Jared Allen ile ayakta duramaz. Shelton 306 pound’luk bir canavar ve koşu oyunlarını etkisiz hale getirmedeki ünüyle drafta adımını atacak. Dallas, Philly, Seahawks gibi çok etkili koşu oyunlarına sahip takımlar için önemli bir koz haline gelebilecek Shelton ilk sezondan Bears için çok önemli işlere imza atabilir.

#8 – Atlanta Falcons: Vic Beasley, OLB, Clemson

NFL’de benzediği oyuncu: Zach Brown

Falcons geçtiğimiz günlerde Dan Quinn’in ellerine teslim edildi. Bu da tepeden tırnağa yeniden şekillenecek bir savunma demek. Tahtadaki en iyi opsiyon ise kuvveti ve tackle kabiliyetiyle dikkat çeken Vic Beasley. Coverage konusunda pek de usta bir isim değil, fakat yüksek potansiyelli bir pass rusher ve kuvvetli bir tackler. Quinn’in ellerinde yeni bir Bruce Irvin olabilecek potansiyelde.

#9 – New York Giants: Brandon Scherff, RT, Iowa

NFL’de benzediği oyuncu: Justin Britt

Giants playoff göremese de önceki sezona göre önemli ilerlemeler kaydetti. Pas oyunu verimliliğinde 19.sıradan, yedinci sıraya yükseldiler, savunmaları daha az kötü oynadı ve aslında bakarsanız fena pass rusher’ları da yok değil. Manning’i korumak hala onlar için birincil görev ve bunda pek de iyi sayılmazlar. Scherff, tahtadaki en potansiyelli OT değil, fakat Guard’da da oynayabiliyor olması, çok yönlü verimliliği ve lige hazırlığı bakımından Giants için en doğru tercih haline geliyor. Hayrını görün efendim.

#10 – St. Louis Rams: Trae Waynes, CB, Michigan State

NFL’de benzediği oyuncu: Byron Maxwell

Bu sene çok yetenekli bir cornerback sınıfından bahsetmek mümkün değil. Waynes sınıfın altın çocuğu olarak kapanın elinde kalacak. Adam adama savunmalarında çok başarılı, vücut yapısı bakımından kusursuza yakın ve 40-yard dash’te eminim ki şaşırtıcı bir dereceye imza atacak. Jeff Fisher’ın hayalini kurduğu büyük defans projesi tamamlanacak gibi duruyor.

#11 – Minnesota Vikings: Kevin White, WR, West Virginia

NFL’de benzediği oyuncu: Torrey Smith

Zimmer için Cordarelle Patterson şu ana kadar pek de ışık gösterememiş bir receiver. Sezonun son kısmında yaşanan olaylarla da neredeyse oyuncusunu gözden çıkarttığını açık açık belirtecekti. Bu noktada White, Vikings için gayet makul bir isim. Çok önemli bir atlet, lig seviyesinde dahi çabuk ayaklar, vasat bir çeviklik, Route başında Seperation yaratabilme özelliği de çabası. White’ın en çok eleştirilen özelliği çok fazla drop yapması, bu da bizim bir prospectte pek de hoş karşılamadığımız bir durum. Teddy ile yapacağı preseason hazırlığı çok önemli, uyum sağlayamazsa kafalar tekrar Patterson’a dönebilir. Sağlarsa artık keyifle Vikings izlenebilir.

#12 – Cleveland Browns: TJ Clemmings, OT, Pittsburgh

NFL’de benzediği oyuncu: Russell Okung

Clemmings kuvvet ve size bakımından sınıfının en önde gelen ikinci ismi, fakat ayak çabukluğu ve ilk temas gibi konularda çok sıkıntı çekebiliyor. Browns hücum hattını kalınlaştırmak isteyen bir takım olarak buradan Clemmings’e hayır demeyecektir. Buradan bir receiver seçmeyi de tercih edebilirler fakat bunun kararını vermeleri için ilk önce serbest oyuncu havuzunun sularını test etmeleri gerekiyor.

#13 – New Orleans Saints: Alvin Dupree, DE, Kentucky

NFL’de benzediği oyuncu: Calais Campbell

Dupree’nin fiziksel yeteneği, mental olgunluğu ve teknik bilgisi onu bu sınıfın en yetenekli pass rusher’ları arasına sokuyor. Çok çevik ve uzun bir DE olarak Dupree ligin tahmin edilebilir savunmalarından biri olan Saints’e güç katacaktır. Fakat preseason’u ağırlık salonunda geçirmek zorunda, üst vücut ağırlığı bakımından rakip savunma hatları ona sıkıntı yaratabilir.

#14 – Miami Dolphins: DeVante Parker, WR, Louisville

NFL’de benzediği oyuncu: Hakeem Nicks

Dolphins’in Mike Wallace ile yaşadığı sıkıntıları göz önünde bulunduracak olursak yeni bir go-to receiver arayacaklarını düşünmek yanlış olmaz. Parker sezonun büyük bölümünü sakat geçirdi fakat potansiyelinin görülmesine engel olamadı. Ülkenin en istikrarlı receiver’ı yakıştırması onun için yanlış değil ve inanılmaz çabukluğa sahip. Bir sonraki seviyeye atlamak için ise pass coverage’ları devre dışı bırakacak seviyede ellere sahip olmak zorunda.

#15 – San Francisco 49ers: La’El Collins, OT, LSU

NFL’de benzediği oyuncu: Trent Williams

Collins için söylenebilecek en önemli şey bu sınıfta hücum-savunma hattı oyuncuları arasında en kuvvetli olan isim olduğu. Gerçekten çok önemli bir üst vücut direncine sahip ve bu onu bir tackledan ziyade bir guard yapıyor. 49ers hücum hattı hala safkan güç anlayışı üzerine kurulu ve Collins onlar için en uygun aday.

#16 – Houston Texans: Landon Collins, SS, Alabama

NFL’de benzediği oyuncu: TJ Ward

Bu sınıfın altın çocuklarından birinde sıra. Landon Collins sadece okulunun isminin ekmeğini yemediğini bu sezon hepimize gösterdi. Fiziksel açıdan da teknik açıdan da lige çok hazır, sadece bireysel çözümlemelerde zaman zaman sıkıntı yaşayabileceğini düşünüyorum, bu da tecrübeyle paralel biçimde çözülecektir. Texans Superbowl’a bir QB uzaklıkta olan ekiplerden biri olarak hayatının aşkı olacak QB’yi arayadursun, Collins onların secondary’si için bulunması zor bir ekleme olacak.

#17 – San Diego Chargers: Andrus Peat, OT, Stanford

NFL’de benzediği oyuncu: Bryan Bulaga

Chargers, Rivers’ı korumak için elinde bulundurduğu alternatifleri arttırmak isteyecektir. Scherff’den sonra lige en hazır çizgide bulunan offensive tackle Peat, çok etkileyici bir potansiyel sunmasa da ilk temasta çok büyük dirence sahip, üst vücut kuvveti bakımından da ligde tutunabilecek bir isim. Her yönde vasat veya vasatın biraz üzerinde kalifikasyonlara sahip olması onu cazip bir seçim haline getiriyor.

#18 – Kansas City Chiefs: Jaelen Strong, WR, Arizona State

NFL’de benzediği oyuncu: Brandin Cooks

Chiefs bu sezon pas oyununda izleyenleri gözyaşlarına boğan bir performans sergiledikten sonra receiver eklemesi kaçınılmaz olacaktır. Jaelen Strong ham potansiyel bakımından sınıfın bir numaralı çocukları White ve Cooper’a eşdeğer düzeyde olsa da üzerindeki teknik işçilik çok aşağı düzeyde. Fiziksel kapasite bakımından imrenilecek bir seviyede, secondar’yleri kuvvet bakımından oldukça hırpalayabilecek bir vücuda sahip fakat profesyonel düzeyde öğrenmesi gereken çok şey var ve lig için çok da güvenli ellere sahip olduğu da söylenemez.

#19 – Cleveland Browns: Devin Smith, WR, Ohio State

NFL’de benzediği oyuncu: Mike Williams

Buckeyes’ın büyük zaferinin kahramanlık pastasından payını almayı unutmayan Smith, draft hissesinin bu kadar yükselmesini bir yerde koçu Meyer’e borçlu. Atletik yetenekleri ve istikrarlı performanslarıyla göze çarpan ve standart bir lig receiver’ı görüntüsünü şimdiden veren Smith, bu sıraya kadar mutlaka bir receiver seçmesi gereken Browns için risksiz bir tercih olacaktır.

#20 – Philadelphia Eagles: Jalen Collins, CB, LSU

NFL’de benzediği oyuncu: Tyrann Mathieu

Dez Bryant ve Odell Beckham Jr. sezon içinde Eagles’a çok fazla sıkıntı yarattılar ve buna karşın takım hiç bir kontra tepki geliştiremedi. Collins hem büyük bir vücuda sahip hem de ayak çabukluğu ve total hız konusunda lig standartlarında olan bir isim. Eagles’ın kolay kolay hayır diyebileceği bir teklif değil.

#21 – Cincinnati Bengals: Shaq Thompson, OLB, Washington

NFL’de benzediği oyuncu: Ryan Kerrigan

Thompson savunma hattı oyuncularını oldukça çabuk, hatta gereğinden çabuk okuma ve ekarte etme gibi az bulunur yeteneklere sahip bir oyuncu. Pass rush konusuna bu kadar eğilen Bengals, Thompson gibi bir pass rush uzmanı -ama coverage düzenini pek de umursuyor gibi durmayan- oyuncuyu kaçırmaz.

#22 – Pittsburgh Steelers: Malcolm Brown, DT, Texas

NFL’de benzediği oyuncu: Arthur Jones

325 poundluk bir çapa-adam olan Brown 4-3 veya 3-4 formasyonunda olması farketmeksizin inanılmaz bir çıkış kuvveti üreten bir isim. Oyunu iyi izliyor, birden fazla kişiyle mücadele etse dahi top yere değene dek aksiyonun içinde kalıyor. Steelers defansı bu çeşit bir dinamizme özellikle savunma hattında ihtiyaç duyduğundan Brown tam da onların adamı.

#23 – Detroit Lions: Michael Bennett, DT, Ohio State

NFL’de benzediği oyuncu: Kyle Williams

“Ya Suh giderse?” Lions farklı noktalarda açıkları bulunmasına rağmen bu sorunun yarattığı boşluğu “Bennett’ımız var.” demekle gidermeye çalışacaktır. Suh kadar trickster bir adam olmasa da Bennett kalıp ve ilk temas konularında Suh seviyesine yakın bir isim. Ancak mücadele ve oyun bilgisi bakımından zayıf yönleri var.

#24 – Arizona Cardinals: Benardrick McKinney, ILB, Missisippi State

NFL’de benzediği oyuncu: Mason Foster

Koşu oyunlarında etkili bir durdurucu olan McKinney, ham atletizmi ve tekniğiyle öne çıkıyor. Pass rush konusunda yetkin bir isim olmasa da pass coverage konusunda da ligde vasat bir iş ortaya koyacağını düşünüyorum. Cardinals savunma takımı her sezon sakatlıklarla boğuşan bir grup insandan oluştuğundan bu tür kaliteli bir anti-koşu eklemesi herkesi biraz ferahlatacaktır.

#25 – Carolina Panthers: Cedric Ogbuehi, OT, Texas A&M

NFL’de benzediği oyuncu: Branden Albert

Ogbuehi bence hala bu sınıftaki en yüksek potansiyelli hücum hattı oyuncusu. Son sene düşürdüğü rakamları ve istatistikleri açıkçası bana çok da bir şey ifade etmiyor. Yeteneklerini ve yapabileceklerini önceki sezon gayet iyi göstermişti, A&M’in draft sonrası yaprak dökümünden tüm takım gibi Ogbuehi’nin de nasibini aldığını unutmamak gerek. Tüm faktörler hesaba katıldığı zaman Ogbuehi bu noktadan Panthers için bir steal olabilecek kalibrede bir oyuncu.

#26 – Baltimore Ravens: Melvin Gordon, RB, Wisconsin

NFL’de benzediği oyuncu: Rashad Jennings

Flaşlar altında keyifli ve rekorlarla dolu bir sezon geçiren Gordon, Ray Rice’ı kaybeden Ravens için uygun bir isim. Koşu oyunu sistemlerine adaptasyon sağlayacak bir oyuncu oluşu ve kısa mesafeli savunma okumalarında çok başarılı bir grafik ortaya koyuşu Ravens’ın ihtiyaç duyduğu tarifteki eksik malzemelerden birkaçı ve Gordon bunları zevkle dolduracak.

#27 – Dallas Cowboys: Todd Gurley, RB, Georgia

NFL’de benzediği oyuncu: Chris Johnson

Gurley spekülasyonların odağında olan isim olarak pek de neşeli bir sezon geçirmedi fakat bence bu potansiyelini etkileyen bir faktör değil. Hala olmak için doğduğu kişi olup bize çok keyifli koşu oyunları izletebilir. İşin Cowboys cephesinde ise Murray’nin potansiyel ayrılığının yerini doldurmak onlar için birincil görev olacak. Murray ayrılmazsa bile Cowboys koşu oyunlarının şimdilik küçük bir hissesiyle yetinerek kendini lige hazırlama fırsatı Gurley için önemli bir adım.

#28 – Denver Broncos: Maxx Williams, TE, Minnesota

NFL’de benzediği oyuncu: Jace Amaro

Julius Thomas’ın ayrılacağı artık kesin gibi ve bu boşluk için bu sınıfta pek de güçlü aday yok. Williams ortalama bir lig potansiyeline sahip fakat bir TE için biraz fazla hızlı olan bir evladımız. Eğer vücudunu hızını kaybetmeden genişletmeyi başarır ve route koşma konusunda da birşeyler öğrenirse elit TE’ler arasına girmek için bir şans yakalayabilir.

#29 – Indianapolis Colts: Eric Kendricks, ILB, UCLA

NFL’de benzediği oyuncu: Darryl Sharpton

Colts defansı alabileceği her yardıma muhtaç ve Kendricks tahtadaki ender yüksek potansiyelli iç Linebackerlardan. Zor bir seçim olmayacak. Pass coverage konusunda önemli yardım sağlayabilecek bir isim olan Kendricks, zamanla üstat Robert Mathis’ten de pass rush’ın püf noktalarını öğrenecektir.

#30 – Green Bay Packers: Jordan Philips, DT, Oklahoma

NFL’de benzediği oyuncu: Dontari Poe

Büyük bir adam mı arıyorsunuz? Stephone Anthony işinizi görür. Çok büyük bir adam mı arıyorsunuz? O zaman istediğiniz isim Philips. 340 poundluk görünce farklı tepkiler verdirten bir vücuda sahip olan Philips, belki de bu sınıftan çıkabilecek en etkili nose guard. Oyun tarzı Albert Haynesworth’ü hatırlatsa da umarım özel hayatı onunki kadar cıvıltılı olmaz. Kendini koşu oyunlarını okuma konusunda geliştirdiği ve contact sürelerini uzattığı sürece bu ligde elit bir nose tackle olma ihtimali her zaman olacaktır.

#31 – Seattle Seahawks: Sammie Coates, WR, Auburn

NFL’de benzediği oyuncu: Jeremy Maclin

40 yard dash süresi 4.3 saniye gibi manyakça bir rakam olan Coates, fiziği ve route momentum konusundaki kabiliyetleriyle büyülüyor. Bizim pek hoşnut olmadığımız alanlar ise back-to-QB koşularında aldığı pasları çok büyük bir yüzdeyle düşürmesi, ilk adımının yeterince patlayıcı olamamasından dolayı matchup’ından pek de kolay kurtulamaması ve pek de iyi bir karar verici olmayışı. Seahawks gibi bir organizasyon bunların çoğunun üstesinden gelip Coates’tan top-30 bir receiver çıkartabilir.

#32 – New England Patriots: Arik Armstead, DE, Oregon

NFL’de benzediği oyuncu: Calais Campbell

Armstead her ne kadar vücudunun ve akıcı atletizminin meyvelerini gösterse de henüz agresif bir oyun veya lig seviyesinde işler gösteremedi. Ham potansiyel bakımından gerçekten Campbell’ı hatırlatsa da onun seviyesinde işler yapmayı ummaya başlamadan önce daha fiziksel, agresif bir oyun ve uzun contact süreleri sunmak zorunda.