ODTÜ Falcons olarak geçtiğimiz sene klasik forma tasarımımız dışında, önünde büyük şahin logomuz bulunan bir forma yaptırmıştık ve yanlış hatırlamıyorsam sadece Boğaziçi maçında kullanmıştık. Ben de değişik bir tasarım olacak diye bir tane de kendime yaptırmıştım ayıptır söylemesi… O formanın bu maçta tekrar giyilmesi gerektiği, fakat mevcut forma sayısından daha fazla lisanslı oyuncumuz olduğu haberi maçtan bir gün önce bana da ulaştı. Ben de bendeki formayı bir oyuncumuz giyebilsin de sahada olmanın heyecanını yaşasın diye bu sefer maçın ilan edilen başlama saatinden bir saat önce 12:00 civarı Üniversiteler Süper Ligi’nde Hacettepe Red Deers’a karşı oynanacak maç için stada gelmiş bulundum. Lisans kontrolleri 13:05 gibi başlatıldı, 13:35 gibi de ODTÜ başlama vuruşu ile maç başladı.

Hacettepe fena olmayan bir return ile topu kendi 35.yardlarına kadar getirdi. Fakat hücum takımı oyun kurucu mevkisinde yanlış bilmiyorsam daha önce RB mevkisinde izlediğimiz bir arkadaş ile sahaya girdi. Bu mecburi durum sahadaki organizasyonun tam olarak istenildiği gibi olamamasına yol açmış olacak ki Hacettepeliler ilk oyunda alınan dört yardın hemen ardından bir molalarını kullanmak zorunda kaldılar. Bir sack ile iyice gerilediler ve dördüncü haklarında punt ile topu ODTÜ 40.yardına yolladılar. ODTÜ sahaya klasik düzeninde girdi ve #25 Berkay Arpacıoğlu’nun iki 14 yardlık koşusu ile iki ilk hak kazandı. Fakat ikinci oyunda çağırılan WR’nin bariz ileri motion’ı hakemlerin gözünden kaçtı. Başarısız bir pas denemesi sonrası yine Berkay’dan beş yardlık bir koşu izledik. Sonraki hakta Hacettepe DE oyuncusu offside ile içeri girdi, top daha atılmamıştı, nasılsa girdik bari bir şey yapalım diye düşünmüş olacak ki çıkış verildiği sırada ODTÜ oyun kurucusuna doğru hamle yaparak bir de darbe vurdu. Açıkçası şahsi görüşüm çok uygun olmayan bir hareket olduğu yönündeydi fakat hakemlerin kararı offside şeklinde gerçekleşti. Sonrasında #19 Metehan Orhan’a gönderilen kısa pas ODTÜ’nün sayıya 22 yard kala bir ve 10 oynamasını sağladı. Berkay ile pas fake run koşusu denemesi Hacettepe DL biriminin baskısı ile çizgi gerisinde durduruldu. Sonraki hakta atılan kötü shotgun oyunkurucu #2 Arda Kukul tarafından ancak -15 yardda kontrol edilebildi. Ardından ODTÜ’nün delay cezası, Hacettepe’nin aldığı illegal use of hands cezası, başarısız pas denemeleri derken turnover on downs ile Hacettepe kendi 35.yardından hücuma başladı.

Hacettepe bir sonraki seriye koşularla başladı fakat bu koşular ancak dört ve inch’e yeterli oldu. Güzel bir punt ile ODTÜ altıncı yardından topun dışarı çıkmasını sağladılar.

ODTÜ seriye yine Berkay’ın koşusuyla başladı ve 94 yardlık touchdown koşusu tribündekilere adeta görsel bir şölen sundu: 0-6. Metehan’ın başarılı PAT vuruşu ile skor 0-7 oldu.

Hacettepe 10.yarda düşen başlama vuruşunu 29.yardına kadar ilerletti. Başarısız bir screen pas sonrası dış fake ile içeriden bir misdirection koşusu üç yard almalarını sağladı. Sonraki oyunda ODTÜ’nün aldığı 10 yardlık ceza Hacettepe’ye ilk hakkı getirdi. Reverse koşusu, ODTÜ DE #88 Yarkın Çetiner tarafından -4 yardda bitirildi. Oyunda Hacettepe alehine verilen 10 yardlık cezayı kabul eden ODTÜ defansı, sonrasında gelen false start ile bir ve 25 savunmasında atılan pası #43 Burak Türker ile kesip beş yard da ilerleterek Hacettepe 43.yardından ODTÜ hücumuna güzel bir fırsat sundu. Ancak ODTÜ hücumu bu fırsatı bolca da ceza bayrağı atılan seride cömertçe harcayarak dördüncü hakkında punt yapmak zorunda kaldı. Hacettepe 11.yardından dışarı çıkan punt sonrası yine dışarı fake verip içeriden koşmak isteyen Hacettepe’ye ODTÜ defansı doğru tepki verdi ve koşucunun üzerinde 3-4 oyuncu ile bu oyunda hiç yard vermedi. Tekrar koşan Hacettepe, RB’nin darbeden sonra 7-8 yard kadar alarak takımını “3 ve 5”e getirdiği koşudan sonra denediği dış koşu oyunu ODTÜ #24 Ege Can Koç tarafından çizgi gerisinde bitirilince “4 ve 10”dan punt yapmak zorunda kaldılar.

Berkay’ın ODTÜ 45.yardında karşıladığı top, Hacettepe 30.yardına kadar gelse de oyun sırasında #52 Metin Pekkaptan’ın yaptığı arkadan blok ODTÜ’nün kendi 45.yardına geri dönmesine sebep oldu. Fakat Berkay’ın durmaya pek niyeti yok gibiydi, koşu ile Hacettepe 39.yardına kadar ilerledi ve ilk çeyreğin son düdüğü gelmiş oldu: 0-7. İkinci çeyreğin ilk hakkında oynanan başarısız bir pas sonrası 3 ve ikiye kadar koşan ODTÜ, atılan bayraklar ile uzunca bir süre duran oyunda #8 Berk Güven’e (80 numaralı forma yoktu sanırım, sekiz numara da Arda’ya küçük gelince numaralar böylece karışmış oldu) atılan orta mesafeli pas ilk hakkı kazanıyor ve sayıya 17 yard kaldığını haber ediyordu. Berkay’ın iki yard kala durdurulan koşusu sonrası bildiğim kadarıyla ilk kez bu maçta fırsat bulan #22 Mustafa Ngah Raja, yine bildiğim kadarıyla ilk resmi koşusu ile ilk sayılarına ulaştı: 0-13. Metehan’ın yine hedefi bulması ile skor 0-14 oldu. Burada eklemek istediğim bir konu ODTÜ’nün bu sene sanırım beşinci kicker’ından da alan golü buluyor olması. Bu spora başladığımda internetten izlediğim görüntülerde sıklıkla başvurulan alan golü, Türkiye’deki sahalarda kale direği olmadığından idmanlarda çalışılmazdı bile…

Dokuz yardlarına düşen başlama vuruşunu 37.yardlarına kadar getiren Hacettepe sonrasında koşu oyununda fumble yapıp Yarkın’ın topu kontrol etmesine engel olamayınca ODTÜ hücumu bu sefer sayıya 35 yard kala sahaya girmiş oldu. #6 Oğulcan Demirhan in rotası ile ilk hakkı alıp takımını 16.yarda taşıdı. Berkay’ın -6 yardda biten koşusu, arada alınan false start cezası, #7 Yağız Çuhadar’a üç yardlık slant rotasına atılan pas, Egecan’a atılan başarısız pas sonrası dört ve çok durumuna düşülmesi ODTÜ’ye mola aldırdı. Mola sonrasında ise Berk sahneye çıkıp takımına ilk hakkı kazandırdı ve dört yard kala ODTÜ bir ve gol durumuna geldi. False start sonrası toss oyunu ile Berkay skoru 0-20 yaptı ve Metehan’ın alan golü skoru 0-21’e getirdi. Hacettepe başladığı seriyi dördüncü hakkında punt ile sonlandırırken punter koşmaya niyetlendi. Karşısında üç ODTÜ defansı görünce de koşarken punt yapmak istedi fakat pocket’tan çıktığı için fake oyunu olduğuna kanaat getiren ODTÜ oyuncuları artık koruma altında olmayan punter’a temas etti. Hakemler önce Hacettepe lehine ilk hak verse de ODTÜ kenar yönetiminden gelen itirazlar ve tribünlerden gelen tepkiler sonrası Hacettepe 40.yardından ODTÜ hücumu başladı. Hacettepe’nin yapmış olduğu bir pass interference cezasını da barındıran seri Mustafa’nın “4 ve 3”e getirdiği koşular sonrası 20 yardlık son koşusu ve Metehan’ın başarılı alan golü ile skorun 0-28 olmasını sağladı.

Yerde seken ve Hacettepe end zone’una yakın noktalarda yuvarlanmaya başlayan başlama vuruşunu tutmakta tereddüt eden returner, kenardan gelen uyarılarla son anda topu tutmaya karar verdi ve Hacettepe kendi bir yardından sahaya girmek zorunda kaldı. Maalesef bu konuda oyuna yeni başlayan, hatta birkaç sene oynamış oyuncular bile hata yapabiliyor. Safety olmasını engelleyecek şekilde koşular ile ilerleyen Hacettepe ilk hak alamayıp punt yapmak zorunda kaldı. Bu sefer de ODTÜ returnerları arasındaki anlaşmazlık topun neredeyse Hacettepe tarafından alınmasına yol açıyordu, ancak topu ODTÜ kontrol etti. Bu seriden bir şey çıkmadı ve ilk devre sona erdi.

İkinci devreye de ODTÜ hızlı başladı. İçinde başarılı bir pas ve birkaç Hacettepe cezası da barındıran seri Mustafa’nın 1 yardlık koşusuyla skoru 0-34 yaptı. Bu sefer two-point-conversion deneyen ODTÜ yine Mustafa ile sayıyı bulsa da atılan bayrak ile beş yard geriledi; sonrasında ise alan golü tercih ederek skorun 0-35 olmasını sağladı. Hacettepe başladığı seride screen pas ile üç yard ilerlemişken tackle sonrası oluşan fumble ODTÜ tarafından alındı ve ODTÜ hücumu yine defans sayesinde Hacettepe yarı alanından sahaya girmiş oldu. Berkay’ın koşuları ile ilerleyen seri Berkay’ın sekiz yardlık koşusu ile sayı oldu derken maç boyunca oynanan oyunların yarısından fazlasında sahaya atılan bayraklardan biri bu sayının iptal edilmesine yol açtı. Sonrasında ilerleyemeyen ODTÜ dördüncü hakkında alan golü denese de sayıyı bulamadı. Hacettepe başladığı seride yine dördüncü hakkında punt yaparken ODTÜ defansının punter’a müdahalesi ilk hakkı getirmiş oldu. Sonrasında denenen pas oyunu ise #12 Bilal Khaznawi tarafından kesilip ODTÜ hücumunun 25.yarddan sahaya girmesini sağladı.

Serinin ilk oyununda up rotaya çıkan ODTÜ receiver’ı Oğulcan, top daha neredeyse elden çıktığı anda Hacettepe secondary’si tarafından tackle ile durduruldu. Pass interference cezası ile kısa mesafe kala bir ve gol durumuna gelen ODTÜ bu sefer de Oğulcan’a gönderilen pas ile durumu 0-41 yaptı. Alan golünü bu sefer de #23 Hüseyin Yıldırım kullandı ve sayıyı buldu: 0-42. Başlama vuruşundan sonra kendi 10 yardından sahaya giren Hacettepe hücumu tarafından güzel bir seri izledik. Gerek koşular gerek ise 15 yardlık bir pas ile 3.çeyrek sonunda ilk hak alarak ODTÜ 47.yardına gelmiş oldular. Ancak çeyrek hızlarını kesti ve sonrasında gelen oyunlar yeterli olmayınca punt ile topu teslim ettiler. Topu teslim alan ODTÜ yine Berkay ve Mustafa’nın koşuları ile ilerledi ve Mustafa’nın sayısı ile skoru 0-48 yaptı. Bu sayı sonrası denenen alan golü ise Hacettepe defansı tarafından bloklandı. Hacettepe serisi yine kısa sürdü ve punt sonrası ODTÜ bu sefer yedek oyunkurucu #7 Yağız Çuhadar ile sahaya girdi. İlk dönem yedek oyun kurucu pozisyonundali Alper Gürses sakatlığı nedeniyle bu maçta sahada yer alamadı. Yağız, Mustafa’yı koşu oyunları ile kullandı ve toss oyunu yine Mustafa tarafından sayıya çevrildi: 0-54. Alan golü başarısız olunca skor değişmedi. Ardından gelen karşılıklı iki başarısız seri ile başlama saati 13:00 olarak ilan edilip 13:35’te başlayan maç 16:45’te sona ermiş oldu. Maçın bu kadar uzamasının başlıca nedeninin fazlaca atılan ceza bayrakları olduğunu düşünüyor ve hakemleri bu açıdan eleştirmeden geçemiyorum.

Takımları değerlendirecek olursak, ODTÜ bu skorla eğer yanlış bilmiyorsam yeni statüye göre gruptan çıktı. OL, maç boyunca Arda’nın rahat pas atabilmesi için gereken her şeyi eksiksiz gerçekleştirdi desem abartmış olmam, haklarını yine teslim etmem gerektiğini düşünüyorum. Koşu oyunlarında da Berkay ve Mustafa’ya açtıkları alanlar genellikle yeterli olsa da özellikle Mustafa’nın ilk darbeden sonra aldığı yardların fazlaca olması koşu blokları hakkında bende bazı soru işaretleri oluşturdu. Receiverlar ise genel olarak fena gözükmeseler de bazı topları boş pozisyonlarda kucaklarından düşürdüler. ODTÜ defans takımı ise yazıdan da anlaşılacağı üzere Hacettepe’yi bolca top kaybına zorladı ve hücumunun çok avantajlı pozisyonlarla sahaya girmesini sağladı. Grupların tamamlanmasına bir maç kala Ünilig gruplarından sayı yemeden çıkmak onlar için ulaşılabilir bir hedef olabilir.

Hacettepe maalesef eski günlerini arıyor. Sahaya 26 kişi çıkan ekip maça dirençli başlasa da belli ki kadroda büyük eksiklikler bulunuyor. En kısa sürede eski başarılı günlerine dönmelerini umduğum Hacettepe’nin gruplarda son hafta 9 Eylül Üniversitesi ile yapacağı maç ligden düşecek ekibi, Anadolu Üniversitesi ile ODTÜ’nün arasındaki maç ise grubun liderini belirleyecek gibi görünüyor.