NCAA futbolunu evinize getiren yazarlardan biri olarak Berk Orkun’un ilk mock draftını yayınlamasıyla gaza gelen bendeniz kalemi elime aldım, daha doğrusu klavyeyi. NFL Draftı’nda oyuncuların seçileceği sıralamayı etkileyen üç faktör vardır. Bunlar; NFL Scouting Combine, Free Agency ve Pro Day. Ben de bu mock draft serisini üçleme şeklinde sizlere sunmayı planlıyorum. Combine geride kaldı ve bu ilk mock draftı şekillendiren etken olarak onu kullanacağız. Başlayalım;

#1 – Tampa Bay Buccaneers – Jameis Winston, QB, Florida State

Andırdığı Oyuncu: Ben Roethlisberger

Son birkaç aydır zaten Winston’ın ilk seçim olma yarışında Mariota’nın önüne geçtiği aşikardı. Yavaş 40 yard dash süresini bir kenara koyarsak Winston, sağlam bir combine performansıyla hissesine zarar verecek bir aksiyonda bulunmadı. Tampa Bay’in büyük umutlarla takıma getirdiği Josh McCown’ı göndermesi ve bu hafta içinde Tampa’da Winston ile görüşecek olmaları bu olasılığı güçlendiren işaretler.

#2 – Tennessee Titans – Leonard Williams, DT, USC

Andırdığı Oyuncu: Richard Seymour

Tennessee Titans’ın quarterback pozisyonu için kendisine nasıl bir yol haritası çizeceği bu seçim öncesinde belirleyici olacak. Takımın birden çok alanda yardıma ihtiyacı var ve savunma çizgisi de en az quarterback kadar kanayan bir yara onlar için. Burada draft’ın açık ara en iyi oyuncusu olan Leonard Williams’ın varlığının da onları Zach Mettenberger’a bir sezon daha güvenmeye iteceğini düşünüyorum. Williams’ın savunma çizgisinde her pozisyonu oynayabilecek yetenek ve kapasitede olması pas geçmek için çok değerli.

#3 – Jacksonville Jaguars – Dante Fowler, OLB, Florida

Andırdığı Oyuncu: Khalil Mack

Mariota’nın hala tahtada olması burada Jags için muhtemel bir takas senaryosu hazırlayabilir ancak aradıkları teklifi bulamamaları durumunda da pek üzgün olacaklarını sanmıyorum. Geçen yılın draftında Khalil Mack’i atlamaları çok eleştirilmişti ve şimdi hatalarını bir yıl sonra telafi etme şansları var. Dante Fowler, oyuna getirdiği pass rush dışında koşu oyunlarını bozma ekstrasıyla Khalil Mack’e çok benzer tarzda bir oyuncu ve Gus Bradley’nin defansı için en uygun isim.

#4 – Oakland Raiders – Amari Cooper, WR, Alabama

Andırdığı Oyuncu: Marvin Harrison

Oakland Raiders için bir ilk beş seçim hakkı daha. Jaksonville için bahsettiğim senaryo burada Oakland için de geçerli. McKenzie’nin burada nasıl bir yol izleyeceğini free agent dönemi büyük ölçüde etkileyecek. Geçtiğimiz sezon Raiders hücumunun yaratıcı hücum silahından ne derece yoksun olduğunu gördük. Bu ihtiyaç free agency yoluyla kapanmazsa buradaki seçim kuvvetli ihtimal wide reciever olacaktır. Combine sonrası yükselişe geçen Kevin White’ın son zamanlarda Amari Cooper’ın önüne geçtiğini görebilirsiniz. Ancak ben tüm fiziksel yeteneklerine rağmen sadece tek bir iyi sezon geçiren White’a ikna olmadım, McKenzie’nin de olmadığını düşünüyorum. Amari Cooper gibi WR pozisyonunu yalayıp yutmuş, üç sezondur belirli bir düzeyin üzerinde oynayan oyuncunun tercih edilmesini bekliyorum.

#5 – Washington Redskins – Randy Gregory, DE, Nebraska

Andırdığı Oyuncu: Aldon Smith

Washington Redskins’in hala RGIII’nin çaylak formuna döneceğine güveni var, yeni genel menajer de bunu açıkça beyan etti. Geçen sezon pembe dizi tadı veren Jay Gruden – Robert Griffin ilişkileri de Griffin’in yeni sezon için starter olarak açıklanmasıyla yumuşamışa benziyor. O zaman geriye ne kalıyor? Rakip quarterback’e sürekli baskı uygulayacak bir pass rusher. İki sezondur başı sakatlıktan kurtulmayan Brian Orapko free agent oluyor ve büyük ihtimalle dönemeyecek. Randy Gregory onun yerini alması için yapılacak en mantıklı tercih.

#6 – New York Jets – Marcus Mariota, QB, Oregon

Andırdığı Oyuncu: Russell Wilson

New York Jets’te göreve gelen yeni yönetim Geno Smith’in başarı olabileceğine ne kadar güveniyor? Büyük ihtimalle neredeyse hiç. Ancak geçen sezonun son maçlarını neredeyse mükemmel pas yüzdesiyle oynayan Geno Smith’i ufak ihtimal olsa da yarışma dışına itmek doğru olmaz. Yeni GM’ler işe geldiklerinde yaptıkları ilk şey genelde eski rejimin quarterback’ini kendi getirecekleri ile değiştirmek olur. Ben de buna güvenerek burada oyumu Marcus Mariota’dan kullanıyorum.

#7 – Chicago Bears – Danny Shelton, DT, Washington

Andırdığı Oyuncu: Vince Wilfork

Yıllarca NFL’in en iyi savunma takımlarından biri olarak anıldıktan sonra son iki sezondur bu alanda ligin dibinde gezinen Bears, yeni sezona savunma zihniyetli bir koç olan John Fox ile giriyor. Fox’ın en büyük görevi takıma yeniden bir savunma kimliği kazandırmak ve bunu yapmak için de savunmayı etrafında şekillendireceği bir temel taşa ihtiyacı var. Washington çıkışlı insan azmanı Shelton tam bu ihtiyaca uyan tipte bir oyuncu. Fiziğinden beklenmeyecek derecede atletik ve çabuk olan Shelton, ilk günden Bears defansına olumlu etki yapacaktır.

#8 – Atlanta Falcons – Vic Beasley, OLB, Clemson

Andırdığı Oyuncu: Bruce Irvin

Vic Beasley, kendisi hakkındaki tüm eleştirilere (size) combine performansıyla olabilecek en iyi yanıtı verdi. Kendisinin ne kadar önemli bir prospect olduğu konusunda herkes hem fikir, tek sıkıntı bir pass rusher için undersized olmasıydı ancak ölçümler gösterdi ki Beasley bu sınıfın premier pass rusher’ları Dante Fowler ve Shane Ray ile çok benzer yapıda. Draft hissesinin yükselmesini ve ilk on içine yerleşmesini bekliyorum. Yıllardır birinci sınıf hücumuna denk bir defans kuramayan Falcons, Beasley gibi atletik pass rusher’ı kaçırmayacaktır.

#9 – New York Giants – Shane Ray, DE, Missouri

Andırdığı Oyuncu: Von Miller

Beasley’nin mükemmel combine performansı ve Ray’in sakatlığı nedeniyle performans göstermemesi kendisinin sırasının bir nebze düşmesine neden olabilir. Ancak Justin Tuck’tan sonra JPP’nin paraleline istedikleri gibi bir pass rusher bulamayan Giants, Shane Ray’i buradan alarak güzel br pass rush tandemi oluşturabilir.

#10 – St.Louis Rams – Kevin White, WR, West Virginia

Andırdığı Oyuncu: Randy Moss

St.Louis Rams, zorlu grubuna rağmen ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösterdi ve bunu tamamen savunmasıyla yaptı. Şimdi sıra hücumu işletecek silahlar bulmaya geldi ve Oakland’ın yapacağı seçime bağlı olarak buraya kadar düşebilecek Kevin White gibi no.1 WR potansiyelini bu sıradan kapmak büyük şans.

#11 – Minnesota Vikings – Brandon Scherff, OT, Iowa

Andırdığı Oyuncu: Zack Martin

Vikings için burada hala tahtada olan DeVante Parker’ı pas geçmek çok zor bir seçim olacak ancak geçen sezon ki Dallas Cowboys çoğu takıma unutulmuş bir gerçeği tekrardan hatırlattı; oyunu scrimmage line kazanır. Bu doğrultuda aslen tackle olan ancak hücum line’ının her bölgesinde oynayabilecek tekniğe ve fiziğe sahip olan Scherff, kuzeyin yolunu tutuyor.

#12 – Cleveland Browns – DeVante Parker, WR, Louisville

Andırdığı Oyuncu: A.J. Green

Cleveland Browns bir kez daha aynı hataya düşer mi? Sanmıyorum. Yukarıdaki senaryonun gerçek olması bu durumda en çok Browns’ın işine gelir. Tarihin en iyi WR sınıfı olarak lanse edilen 2014 draft’ında ilk turda iki seçim hakkı olmasına rağmen birisini bile seçmeyen Browns, bu kez yanıp bittiği fiziksel reciever tanımına da uyan Parker’ı es geçmez.

#13 – New Orleans Saints – Alvin “Bud” Dupree, DE, Kentucky

Andırdığı Oyuncu: Jaime Collins

Pass rusher bolluğu olan bu draft sınıfının en ilgi uyandıran oyuncularından birisi Dupree. Günün sonunda kendisinden önce seçilen tüm oyunculardan daha iyi bir oyuncuya dönüşebilme potansiyeli var. Tüm sezon boyunca rakip oyun kurucuya ulaşmakta zorluk yaşayan Rob Ryan’ın defansı için iyi bir seçim.

#14 – Miami Dolphins – Marcus Peters, CB, Washington

Andırdığı Oyuncu: Aqib Talib

Washington’da koçuyla yaşadığı sorunlar nedeniyle sezon ortasında takımdan ihraç edilse de Peters karşı konulamaz bir yeteneğe sahip. İşlenmemiş ham potansiyellerden kurulu bu draft sınıfının en hazır ve en iyi cornerback’i. Miami Dolphins’in ise Tom Brady ile yarışmak için fazladan bir corner yardımına hayır diyeceğini sanmıyorum.

#15 – San Francisco 49ers – Trae Waynes, CB, Michigan

Andırdığı Oyuncu: Joe Haden

Üst üste iki cornerback seçimi, ne de olsa quarterback’lerin hükmettiği bir ligden bahsediyoruz. Waynes, bu grupta Marcus Peters ile yarışabilecek tek isim denilebilir. Ancak fiziğiyle orantısız bir şekilde güçsüz. 49ers, Erik Reid etrafında yeni bir secondary kuruyor ve Waynes, biraz ağırlık idmanıyla oraya değerli bir parça olabilir.

#16 – Houston Texans – Jaelen Strong, WR, Arizona State

Andırdığı Oyuncu: Dwayne Bowe

Houston Texans, Andre Johnson ile yollarını ayırarak yeni bir sayfa açma kararı aldı ve karar onları wide reciever pozisyonunda büyük bir boşlukla baş başa bıraktı. Gidenin yerinin doldurulması gerekir ve Jaelen Strong, adı gibi güçlü yapısı ve redzone tehtidiyle DeAndre Hopkins’in tam bir tamamlayıcısı.

#17 – San Diego Chargers – La’el Collins, OT, LSU

Andırdığı Oyuncu: Michael Oher

Offensive Line sorunları yıllardır San Diego’nun kanayan yarası. İki yıl önce draft ettikleri DJ Fluker tackle’dan çok bir guard gibi ve önümüzdeki sezon planları Fluker’ı guard’a kaydırmak. Bunun sonucu ortaya tackle ihtiyacı çıkıyor. La’el Collins, bir kesime göre guard olarak görülse de tackle oynayabilecek yeteneğe fazlasıyla sahip.

#18 – Kansas City Chiefs – Landon Collins, SS, Alabama

Andırdığı Oyuncu: Donte Whitner

Kalite olarak can çekişen safety sınıfının tek ışık veren oyuncusu Landon Collins ancak onun da ne kadar game changer bir oyuncu olduğu konusunda soru işaretleri mevcut. Yine de günümüz futbolunda linebacker gibi oynayabilen strong safety’lerin değeri artmış durumda ve Collins bu faturaya fazlasıyla uyuyor.

#19 – Cleveland Browns – Malcolm Brown, DT, Texas

Andırdığı Oyuncu: Kevin Williams

Leonard Williams ve Danny Shelton’ın tüm ışığı üzerine çekmesi sizi aldatmasın, Malcolm Brown tüm drafttaki en güvenli seçimlerden birisi. Saha içi ve saha dışı ahlakı üst seviyede olan Brown, iri fiziğine rağmen çok iyi bir mobilite ve penetre yeteneğine sahip. Geçen sezon ligin en kötü koşu savunmalarından biri olan Browns’ın duaları kabul oluyor.

#20 – Philadelphia Eagles – Devin Smith, WR, Ohio State

Andırdığı Oyuncu: DeSean Jackson

Eagles geçtiğimiz sezon DeSean Jackson’ı takımdan kesmek zorunda kalmıştı ve hepimiz D-Jax’in Chip Kelly’nin hücumunda gösterdiği performansı çok iyi hatırlıyoruz. Neyse ki hala DeSean Jackson’ın yasını tutmalarına gerek yok. Devin Smith, DeSean Jackson ile çok benzer özelliklere sahip bir deep threat reciever ve Chip Kelly’nin ellerinde uçma potansiyeli var.

#21 – Cincinnati Bengals – T.J. Clemmings, OT, Pittsburgh

Andırdığı Oyuncu: Duane Brown

Bengals offensive line’ı her zaman ligin en iri offensive line’larından birisi olmuştur, T.J. Clemmings seçimi bu geleneği devam ettirecektir. Ayrıca Andrew Whitworth’un artık yaşlanmaya başlaması bu seçimi kuvvetlendiren bir etken.

#22 – Pittsburgh Steelers – Jalen Collins, CB, LSU

Andırdığı Oyuncu: Antonio Cromartie

Steelers birkaç sezondur cornerback seçeneklerini pas geçiyor ama artık zamanın sonuna geldiler. Elde oldukça yaşlı ve verimsiz bir secondary var, bir yerden yenilemeye başlamaları gerek. Jalen Collins bu bağlamda atılacak mantıklı bir adım.

#23 – Detroit Lions – Eddie Goldman, DT, Florida State

Andırdığı Oyuncu: Darnell Docket

Detroit Lions’ın kadrosundaki dört defensive tackle da free agent oldu ve çoğunun da geri dönmesi beklenmiyor. Geçtiğimiz sezon ligin en iyi defanslarından biri olan Lions’ın defansın ortasında oluşan bu boşluğu kapatması gerekiyor. Eddie Goldman, büyük başarılara imza atan FSU kadrosunun göz ardı edilen oyuncularından ve bu boşluğu doldurmaya en büyük aday.

#24 – Arizona Cardinals – Todd Gurley, RB, Georgia

Andırdığı Oyuncu: Marshawn Lynch

Evet, Todd Gurley’nin buraya kadar düşmesi tamamen sakatlığıyla alakalı bir durum. Normal şartlarda ilk on sırada seçilmesi garanti olan bir oyuncu Gurley ve son yıllarda gelen en iyi koşuculardan birisi. Cardinals, Andre Ellington gibi bir koşucuya sahip olabilir ama Gurley daha komple bir running back ve es geçmek için fazlasıyla değerli. Ayrıca Cardinals’ın Gurley’nin rehabilitasyon sürecini bekleme lüksü de var.

#25 – Carolina Panthers – Andrus Peat, OT, Stanford

Andırdığı Oyuncu: King Dunlap

Carolina Panthers, geçtiğimiz yıl draft’ına birden çok ihtiyaçla girdi ve o zaman Kelvin Benjamin ile wide reciver ihtiyacını gidermeyi seçtiler. Şimdi sıra Jordan Gross’un emekliliği sonrası öksüz kalan tackle pozisyonunda ve Stanford’lı dev adam Andrus Peat tahta da kalan birkaç iyi tackle’dan birisi.

#26 – Baltimore Ravens – Dorial Green-Beckham, WR, Missouri

Andırdığı Oyuncu: Plaxico Burress

2012 yılının top college recruitment’ı Green-Beckham, bu draft’ın belki de en yetenekli oyuncusu. Tekniği zayıf olsa da ham yetenek olarak Calvin Johnson klonundan bir wide reciever. Çok kötü geçen kolej kariyeri ve saha dışı sorunlarının onu ilk turun dışına itmesi bekleniyor ama ben bu kadar potansiyeli barındıran bir oyuncu için en azından bir takımın riski göze alacağını düşünüyorum ve o takım da Baltimore Ravens.

#27 – Dallas Cowboys – Owamagbe Odighizuwa, DE, UCLA

Andırdığı Oyuncu: Courtney Upshaw

Dallas Cowboys eğer ki iyi bir pass rush’a sahip olsa belki de şuanda yeni sezona kazandıkları şampiyonluğu korumanın hesaplarını yaparak hazırlanıyorlardı. Üst seviye pass rusher’ların bir bir seçilmesiyle çok iyi bir patlayıcı kuvvete sahip ve underrated Odighizuwa, Cowboys’un ihtiyacı olan bir oyuncu.

#28 – Denver Broncos – Jordan Philips, NT, Oklahoma

Andırdığı Oyuncu: Terrance Knighton

Denver Broncos defansının ön tarafı yeni sezonda büyük değişikliklere uğrayacak ve Knighton’ın yerinin doldurulması gerekiyor. Koşuya karşı aşılmaz bir duvar olan Jordan Philips ideal seçim.

#29 – Indianapolis Colts – D.J. Humphries, OT, Florida

Andırdığı Oyuncu: D’Brickashaw Ferguson

Son zamanlarda ismi yükselişe geçen bir oyuncu da D.J. Humphries. Yüksek atletizmi ve sert oyunu Colts’un yıllardır aradığı bir şey. Bu sayede Andrew Luck pocket içinde artık daha da ölümcül olabilir.

#30 – Green Bay Packers – Benardrick McKinney, ILB, Mississippi State

Andırdığı Oyuncu: Brian Cushing

Green Bay’in inside linebacker ihtiyacı tüm dünyanın bildiği bir gerçek. Bu draftın en iyi inside linebacker’ı olarak gösterilen McKinney’nin kucaklarına düşmüş olmasını affetmezler. Bu sayede Clay Matthew artık sadece dış linebacker’da oynamaya odaklanabilir.

#31 – New Orleans Saints – Arik Armstead, DT, Oregon

Andırdığı Oyuncu: Calais Campbell

Saints yönetimi Jimmy Graham takasıyla birlikte yeni yapılanmayı savunma üzerine kurmak istediklerini belirtmişti. Bu doğrultuda ilk haklarıyla defans oyuncusu seçtikten sonra Seahawks’tan gelen bu hakkı da topun yine aynı tarafına harcamalarını bekliyorum. Armstead potansiyeli oldukça yüksek ve yıldız seviyesinde oynayabilecek bir isim.

#32 – New England Patriots – Melvin Gordon, Wisconsin

Andırdığı Oyuncu: Jamal Charles

Melvin Gordon’ın aslında ilk turun dışında kalmasını bekliyorum ama yine buna gönlüm razı olmadı ve Gordon’ın buraya kadar düşmesi sonucu Belichick’in bu fırsatı değerlendirmemesi pek olası gelmedi. Melvin Gordon önemli bir potansiyel ancak tackle arasında koşmayı çok seven bir tarzı yok ki Patriots’ta Blount varken buna gerek de yok. Gordon-Blount ikilisi rakip savunmaları korkutacak tarzda bir ikili olacaktır.