Amerikan futbolu severler olarak oldukça şenlikli bir draft dönemini daha geride bıraktık. Yine şaşırdık, güldük, üzüldük, sinirlerimiz bozuldu, yer yer kontrolümüzü kaybettik fakat günün sonunda yine 8.30 dersi öncesinde pek de keyif alamadığımız, uyanık kalma protokolünün bir parçası olan makine kahvemizi yudumluyorduk. Bir draft’ı tam olarak değerlendirebilmek için iki-üç sezon beklemek gerekir denen genel geçer kanıları sevsek de, curcuna sonrası takımların neler kazandıklarının projeksiyonunu yapmak, her sezon olduğu gibi yine bir sosyal sorumluluk projesi niteliğinde.

Tampa Bay Buccaneers

Kimleri çektiler? #1 Jameis Winston – QB, #34 Donovan Smith – OT, #61 Ali Marpet – C, #124 Kwon Alexander – OLB

Draft Notu: B

Winston hâlihazırda hepimizin beklediği bir birinci sıra seçimiydi. Bucs bu sayede 2012 sınıfının ardından en kalibreli QB’leri bulunduran sınıfın en hazır parçasını kazanarak QB açığını doldurdu. Smith ve Marpet da ham potansiyel açısından önemli sayılabilecek isimler, şayet Marpet sene başında birinci tur yeteneği olarak telaffuz edilebilen bir center’dı. Smith ile geniş hücum hattı politikasını devam ettiren Bucs, yeni oyuncağı için ekstra koruma sağlama işini de böylece kotarmış oldu. Fakat tahtada kesinlikle Smith’ten çok daha geniş ve çok daha potansiyelli isimler mevcuttu bu bakımdan nasıl bir analiz yaptıklarını kestirmek güç. Toparlayacak olursak, Bucs bu draft’tan vasatın üzerinde bir performansla ayrılsa da, arkasında soru işareti bırakmadığını söylemek güç.

Tennessee Titans

Kimleri çektiler? #2 Marcus Mariota – QB, #40 Dorial Green-Beckham – WR, #66 Jeremiah Poutasi – OG, #100 Angelo Blackson – DT

Draft Notu: B+

Mettenberger spekülasyonlarını belli bir seviyeye kadar anlamlandırabiliyorum, fakat Mariota klasında bir QB’yi seçme şansınız varsa, seçersiniz. Seçim saniyesine kadar trade down kovaladılar fakat istedikleri teklifi getiren bir takım yoktu. Bu noktada Leonard Williams eklemesi de tartışmasız bir seçim olabilirdi, fakat Mariota seçiminin de o kadar sorgulanabilir olduğunu düşünmüyorum. Green-Beckham oralardan seçilebilecek-alınabilecek belki de en tatlı risk olarak göze çarpsa da, Titans’ın çok önemli bir iş yaptığı aşikâr. Blackson ve Poutasi de vasat potansiyeller olarak öne çıkıyorlar.

Jacksonville Jaguars

Kimleri çektiler? #3 Dante Fowler Jr. – OLB, #36 TJ Yeldon – RB, #67 AJ Cann – OG, #104 James Sample – SS

Draft Notu: A

Sınıfının en komple pass rusher’ı olan Fowler’ı yakalayan Jaguars, ikinci turda da yine kalifiye RB’lerden Yeldon’ı koparmayı başardı. Cann gibi alt vücut kuvveti ve ilk temas absorbe etme yeteneği konusunda usta bir hücum hattı oyuncusuyla da Bortles’a ekstra koruma sağlayan Jags, yıldızlı pekiyi ile panayırı atlattı.

Oakland Raiders

Kimleri Çektiler? #4 Amari Cooper – WR, #35 Mario Edwards – DT, #68 Clive Walford – TE

Draft Notu: B

Derek Carr’a topu tutabilecek adamlar kazandırma misyonunu yüklenen Raiders, Cooper gibi 24 ayar bir receiver potansiyelini yakalayarak en büyük hedefini gerçekleştirdi. Ancak ikinci ve üçüncü tur seçimleri için bu kadar net konuşamayacağım. Pass rusher ihtiyacı hala ortadayken Edwards “ihtiyatına” kaçmak çok da akıl karı değil. Watford ise pass offense’i takviye etmek adına yapılmış bir diğer vasat ekleme.

Washington Redskins

Kimleri Çektiler? #5 Brandon Scherff – OL, #38 Preston Smith – DE, #95 Matt Jones – RB, #105 – Jamison Crowder – WR

Draft Notu: B-

Bu kısımda sakin olamayacağımı herkes biliyor. Tamam, çok geniş ve tork kuvveti üretebilen hücum hattı oyuncularına ihtiyacımız olduğu doğru. Scherff’de bu bakımdan draft’taki en hazır isim olarak öne çıkıyor. Fakat trade down yapıp Humphries, Tomlinson veya Peat ile de bu açığı takviye edebilirsiniz. Üstüne üstlük, trade down yapmadınız diyelim. Hatcher gibi pass rush sisteminizi üstüne kurduğunuz bir üstada sahipsiniz, fakat bu şahıs da her insan evladı gibi yaşlanıyor ve bu yaz 33 yaşına girecek. Aa, bir de baktınız tahtada kim var? Aynı özelliklere sahip, potansiyeliyle kara sevdalara yol açan Leonard Williams adında cevval bir oğlan. Hem de draft’ın en iyi oyuncusu diyorlar bu çocuğa. “Siz Redskins’siniz, aptallık etmeyin. Savunma olmadan da playoff kovalarsınız siz…” Derken bizim CV’si kabarık GM’imiz ardı ardına mükemmel hamleler yapmaya başladı. Preston Smith, 5T oynayabilen, inanılmaz kuvvetli bir rusher. Crowder tüm draft’ın en iyi route koşucularından ve ilk çıkış hızı dudak uçuklatıcı. Bilin bakalım hangi QB böyle oyunculara bayılır? Redskins, sonraki turlarda bulduğu altınlarla bu draft’ı kotarmış olabilir, fakat sanırım sezon sonuna kadar Williams içimde bir ukte olarak kalacak.

New York Jets

Kimleri Çektiler? #6 Leonard Williams – DE, #37 Devin Smith – WR, #103 Bryce Petty – QB

Draft Notu: B+

Leonard Williams ile pass rush ekibine inanılmaz bir potansiyel yükleyen Jets, ikinci turda projeksiyonu fena olmayan Smith eklemesiyle de receiver ekibinin arkasını doldurma yoluna gitti. Bu sene onlar açısından en çok konuşulacak isim ise Petty. Potansiyel olarak önemli bir seviyede dursa da, pro-style hücuma uygun olduğunu söylemek şu etapta mümkün değil. Yine de Jets’in ileriyi düşünen hamleler yaptığını görmek hüzünlendirdi.

Chicago Bears

Kimleri Çektiler? #7 Kevin White – WR, #39 Eddie Goldman – DT, #71 Hroniss Grasu – C

Draft Notu: C+

Savunma konusunda bu kadar sıkıntılıyken o hakkı White ile çarçur etmeyi, ikinci turda kucağına düşen Goldman’ı seçmeyi başarı olarak görmeyi algılayamıyorum. İlk turda kapabilecekleri o kadar Goldman’ın yanına koyabilecekleri her türlü defansif yetenek önlerindeyken Marshall’ın yerini doldurma telaşı çok da rasyonel gelmiyor. Bu takımın hücum sorununu halletmesi için önce Cutler düğümünü çözmesi gerek.

Atlanta Falcons

Kimleri Çektiler? #8 Vic Beasley – OLB, #42 Jalen Collins – CB, #73 Tevin Coleman – RB, #107 Justin Hardy – WR

Draft Notu: A

Beasley yıllardır izleyenlere elem veren Falcons savunmasını silkindirebilecek kalibrede bir oyuncu, Collins ise bu draft’taki en iyi beş shutdown corner’dan biri. Coleman ise bir, iki sezon içerisinde Jackson tadı verebilecek bir yetenek, özellikle inside handoff’lara bayılıyor, pis işlerden kaçmıyor oluşu Falcons’u keyiflendirecektir.

New York Giants

Kimleri Çektiler? #9 Ereck Flowers – OG, #33 Landon Collins – SS, #74 Owamagbe Odighizuwa – DE

Draft Notu: B

Eli Manning’in gönlüne esenlik verecek bir isim olmakla beraber Flowers’tan daha iyisi masadayken bu seçim de mantıklı durmuyor. Ancak Landon Collins hamlesi enfesti.

St. Louis Rams

Kimleri Çektiler? #10 Todd Gurley – RB, #57 Rob Havenstein – OT, #72 Jamon Brown – OT, #89 Sean Mannion – QB

Draft Notu: B

Gurley eğer sakatlığı tekrar önüne çıkmazsa mükemmel bir kariyere sahip olacak ve tökezleyen Rams hücumu Tre Mason ile idare edemeyeceğini anlamışa benziyor. Tamam, Cunningham ve Mason ikilisi çok etkili bir sezon geçirdiler, fakat vites atabilecek kalibrede oyuncular değiller. Mannion hakkında yorum yapmak istemiyorum, henüz…

Minnesota Vikings

Kimleri Çektiler? #11 Trae Waynes – CB, #45 Eric Kendricks – ILB, #88 Danielle Hunter – DE

Draft Notu: B+

Waynes, son iki yılın ve sınıfının en iyi CB potansiyeli. Kendricks hala ikinci tura nasıl kaldığını anlamadığım derecede iyi bir iç LB iken Vikings’in başarısız bir draft çıkarttığını söylemek doğru olmaz.

Cleveland Browns

Kimleri Çektiler? #12 Danny Shelton – NT, #19 Cameron Erving – C, #51 Nate Orchard – DE

Draft notu: B-

Bu kadar puan almalarının tek sebebi Orchard ve Shelton’dır. Keza Erving seçimini hala anlamlandıramıyorum. Pür bir C bile değilken, “Mack’in kontratı iki seneye bitiyor, bir daha bir C’a o kadar para ödemeyelim, ehe.” kafasıyla Erving’i 19.sıradan seçmek nedir ya? Bu takım sadece kucağına düşünce mi iyi seçim yapabilecek? Chicago, eğer Shelton’ı seçmiş olsa war room’daki sürekli panik halini düşünmek bile istemiyorum.

New Orleans Saints

Kimleri Çektiler? #13 Andrus Peat – OT, #44 Hau’oli Kikaha – OLB, #75 Garrett Grayson – QB

Draft Notu: C+

Saints açısından en çok odaklandığım seçim Grayson oldu. Brees’in tarzına benzer bir şekilde pro-style’a alışması sonucu sistem aksamadan devamlılığını sağlayabilir, sol yanında Andrus adında çok ama çok iri bir alt vücudu olan bir adamla beraber.

Miami Dolphins

Kimleri Çektiler? #14 DeVante Parker – WR, #52 Jordan Phillips – NT, #114 Jamil Douglas – OG

Draft Notu: B+

Dolphins’in bu kadar iyi iş çıkarması elbette hayra alamet olamaz ama Parker ve Phillips ilk günden takıma katkı verebilecek yüksek kalibreli oyuncular. Douglas ise OG rotasyonu için değerli parça olarak nitelenebilir.

San Diego Chargers

Kimleri Çektiler? #15 Melvin Gordon – RB, #48 Denzel Perryman – ILB, #83 Craig Mager – CB

Draft Notu: B-

Gordon gibi bir RB’i kaçırmak istemeyeceklerini tahmin edebilirdiniz. Perryman gibi kaliteli biri iç LB’ı da almalarının kolay bir karar olduğunu da tahmin edebilirdiniz. Fakat üçüncü ve dördüncü turlarda asıl maden savaşları başladığında Mager gibi nispeten vasat bir ismi seçmek ileride çok büyük pişmanlıklara sebep olabilir.

Houston Texans

Kimleri Çektiler? #16 Kevin Johnson – CB, #43 Benardrcik McKinney – ILB, #70 Jaelen Strong – WR

Draft Notu: B

Kevin Johnson? Umarım beni yanıltırlar fakat ikinci ve üçüncü urlarda çok önemli oyuncular seçip ilk turda saçmalamak artık sanırım moda haline geldi. Her şeyden biraz biraz yaptığı doğru fakat çok ince ve alan savunması konusunda pek de yetkin değil. Jalen Collins, Marcus Peters, hatta Byron Jones bile kabulümüzken Johnson…