Uzun bir aradan sonra tekrar bir draft yazısı ile sizlerle birlikteyim. Genel olarak bakıldığın da ilk iki sıradan seçilen superstar iki değerli oyun kurucu draft’ın gündemini kaplamış durumda. Bu yazımda size ilk yıllarından beri takip ettiğim birkaç yıl içerisinde NFL’de efsane olabilecek birkaç oyuncuyu tanıtarak başlayacağım.

Melvin Gordon

Wisconsin Badgers’ın son yıllarda yetiştirdiği en büyük yıldız olan Melvin Gordon 185 cm boyunda, 95 kg ağırlığındaki pozisyonuna göre fark yaratan bir fiziğe sahip olup bir o kadar da oyun bilgisine sahip son yılların en iyi koşucusu diyebilirim. Aslında ben onu bul yıl ilk sırada seçilebileceğini düşünüyordum ama siz de biliyorsunuz ki running back’ler açısından NFL Draft’larına akıl sır erdirebilen pek kimse de yok.
Chargers tarafından ilk turda seçilen Melvin Gordon özellikle bu yıl NCAA’e tam anlamı ile damga vurarak tarihe geçen istatistikler elde etti. NCAA tarihin bir sezonda en çok yard koşan ikinci oyuncu olan Melvin Gordon,  Barry Sanders’ın 2,628 yardlık rekorundan sonra 2,587 yard koşarak tarihe geçti.
Aynı şekilde bu sezon bir rekora daha imzasını atan Melvin Gordon bir maç içinde inanılmaz ama gerçek tam 408 yard koşarak bu alanda da ikinci sıraya oturmuştur. Ne şanslıyım ki bu maçı izleme şansı bularak yalan bir rekor olmadığını yani kolay bir takıma karşı yapılan bir istatistik olmadığını size gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.
Melvin Gordon, NCAA kariyerinden öncede oldukça başarılı bir spor kariyeri geçirmişti, hem uzun atlama hem de çeşitli mesafe koşularda dereceleri bulunuyordu. Melvin Gordon şuan itibariyle bana sorarsanız fiziksel yeterliliği en üst düzeyde. Koşucu özelliklerine baktığımız zaman oldukça iri bir koşucu olduğu halde line’ın arasından bulduğu boşlukları ölümcül koşulara dönüştürebiliyor kısa mesafelerde yaptığı seri yön değiştirmeler devamlı hareket halinde olan bacakları ile de gelen darbelere karşı koyup yoluna devam ediyor. Melvin Gordon’ın benim için en önemli özelliği saha görüşü oyun bilgisi ve soğukkanlılığı olarak sıralayabilirim.
Bakalım yıllardır ısınamadığım San Diego Chargers’da bundan sonraki senelerde neler yapacak? Benim düşünceme göre yıllardır oynadığı power formasyonlardan sonra biraz bocalama yaşayacak ancak sonrasında izlemeye doyamayacağımız bir kariyer geçirecek…
T. J. Yeldon
Yazıma bir başka running back ile devam ediyorum, NCAA kariyerini son yılların en baskın takımı olan ve her yıl profesyonel lige birçok bölgeye oyuncu yetiştiren Alabama Üniversitesi’nde tamamlayan Yeldon, Jaguars tarafından ikinci tur 36.sıradan seçilerek lige ayakbastı.
Aslında kariyerine bakıldığı zaman oynadığı üç sezon içinde sadece ilk iki sezon 1,000 yard üzerine çıkmayı başarmış bir oyuncu. Tabi ki şöyle bir gerçek var ki Alabama gibi bir üniversitede oynamak ve bu istatistiği yakalamak bile mucize çünkü son beş yıldır Heisman’a aday gösterilen bu ödülü kazanan ve lige ilk turdan giren birçok RB çıkartmış bir takım. Bu yıl da çok başarılı ve farklı bir RB olan Derrick Henry ile pozisyonunu paylaşan Yeldon toplamda 976 yard, 11 TD yaparak sezonu tamamlamıştır.
Yeldon’ın genel özelliklerine baktığımız zaman onun için 185 cm boyu ve 103 kiloluk çok iri bir koşucu diyebiliriz. Yeldon koşucu tiplerine baktığımız zaman tek katta işi bitiren, patlayıcı gücü çok yüksek, bir kere önü açıldı mı sayıya kolaylık gidebilecek saha görüşü çok yeterli olan bir oyuncu.
Takımındaki pozisyonuna geldiğimiz zaman, benim çok sevdiğim bir oyun kurucu olan zorla RB yapılan Denard Robinson sezonun son döneminde patlama yapması ve kendini göstermesinin ardından sakatlanmıştı. Bunun ardından Jaguars’ın sağlam bir runinng back’e daha ihtiyaç duyması sonucu iyi bir ikinci tur tercihi oldu diyebilirim. Bana göre her ne kadar Jaguars’ın sorunu oyuncu yetenekleri olmasa da sistemlerindeki birkaç değişiklik, bu iki oyuncuyu izlemesi çok zevkli hale getirebilir. Daha önce Demarco Murray lige üçüncü turdan lige girerken çok başarılı olacağını söylemiş ve yazmıştım aynı tip bir oyuncu olan Yeldon doğru sistemde aynı sonucu verecektir.
Devin Funchess
Bu yazımın son kahramanı olarak, hakkında pek fazla bir şey bulamayacağınız ancak izleme şansı bulduysanız nasıl bir yaratık olduğunu anlayabileceğiniz son yıllarda moda olan dev bir top tutucu ile yazıma devam ediyorum. Eski yazılarımı okuyanlar koyu Michigan hayranlığımı bilirler, benim de NCAA kariyerinin de neredeyse her maçını izlediğim başarılı oyuncu, ilk yılında her ne kadar TE olarak görev yapmış olsa da parlayan bir WR’ı olamayan Michigan için bir umut kaynağı olmuştu.
Çoğu tight end’e göre çok iyi bir hıza sahip olan yön değiştirme yeteneği sayesinde de çoğundan çok daha iyi bir rota koşucusu diyebilirim. Koordinasyonun, çevikliğin, dengenin, gücün, devamlılığın bir arada olduğu 193 cm, 105 kilo bir bedende buluştuğunu düşünün işte sonuç erken seçim ve ikinci tur.
Birçok NFL takipçisi onunla ilgili Caroline Panthers’ın böyle bir değerli hakkı boşuna harcadığını düşünebilir. Yazımın en başında da dediğim gibi onu diğerlerinde ayıran özellikleri görebilmeniz için iyi bir Youtube görüntüsünden daha fazlasına ihtiyacınız olacaktır.
NCAA kariyerine baktığımız zaman iki değerli koşan oyunu kurucu ile oynadığı düşünülürse son iki sezonunda 750şer yard alıp toplam 10 TD yapmıştır. Çok kritik anlarda havaya atılan bildiğiniz kafa toplarını karambolde inanılmaz tamamlanan paslara çevirmiştir. Bence kendisi Michigan’ın etkisiz pas oyunlarından kurtulduğu için şuan çok mutludur.
Panthers için değerlendirdiğimiz zaman günümüz football’un en modern formasyonlarına sahip olan birçok yeteneğe sahip bir oyun kurucu ile lige devam ettikleri düşünülürse gerekirse Funchess ile bile option oynarlar diyebilirim. NFL’de wide receiver olarak oynayacak olan Funchess ile birlikte üçüz kuleleri yaratan takım bu sezon saha görüşü konusunda sıkıntı yaşamayacak gibi gözüküyor.
Buradan veya Facebook’dan NCAA oyuncuları ve takımları ile bilgi almak isterseniz her zaman bana ulaşabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…