Merhaba sevgili okurlar, yazımın ikinci bölümünde bu yıl NFL’e gelen birkaç savunma oyuncusunu size tanıtacağım. Aslında bu yazıyı yazmak benim için baya zor oldu çünkü özellikle ilk turda birbirinden yetenekli D-Line oyuncuları ve linebacker’lar arasında seçim yapmak çok zor oldu. Her zamanki gibi seçim şeklimi birçok maçını izlediğim oyunculardan yana yapacağım…

Vic Beasley

Bu yılki draft’lara baktığımız zaman özellikle ilk üç turda hızlı, her iki mevkide de oynayabilen birçok DE ve OLB lige girdiğini söyleyebilirim. Beasley bunlardan sadece biri. Atlanta Falcons tarafından birinci tur sekizinci sıradan seçilen yetenekli oyuncu 191 cm boyunda ve 112 kilo ağırlığında. Clemson’dan lige dahil olan genç yıldız NCAA kariyerinde genel olarak DE oynamasına rağmen NFL’de bu pozisyon için biraz ufak kalacağından dolayı draft’lara OLB olarak katıldı.

Lise yaşantısında basketbol ve atletizmle de uğraşan Beasley boyutlarına göre değerlendirdiğimiz zaman süper bir atlet diyebiliriz benimde onu yazmandaki en büyük sebep bu oldu. 100 metrede koşusunda 11.14 lük derecesi fiziğine göre düşünüldüğünde baya başarılı olmasının yanında, Combine’larda yaptığı 4.53 saniyelik 40 yard koşusu ve bench press’te 35 tekrar yapması mevkisine göre ne kadar hızlı ve güçlü olduğunun bir göstergesi diyebiliriz.

İki kez First-Team All-ACC (2013, 2014) olan süper yıldız özellikle riskli maçlarda bitmek bilmeyen enerjisi isteği ve hızı ile herkesi izlettiren performanslar sergileyerek birçok NCAA yıldızını geride bırakmayı başardı.

Genel pozisyon yeteneklerine baktığımız zaman O-Line’ın dışından yaptığı hızlı baskılarla, QB’leri çemberin içine iterek rahat pas atmalarını engelleyip onları içerde sıkıştırabilen bir isim, Beasley. Zaten dışarı kaçmak isteyen oyun kurucuların ulaştığı tek sonuç ise açık alanda ondan alacağı sert darbeler. Lise yıllarında running back pozisyonunda da oynayan oyuncu oldukça çabuk hızlanması ve yön değiştirebilmesi ile tam bir korkulu rüya. O sahada olduğunda, RB’lerin kapanan gap’lerden sonra dışarı yönelmesi onlar için çok daha kötü sonuçlanmakta çünkü genelde savunmanın sağında oynayan Beasley, onları hep hazır beklemekte.

Genel olarak oyuncu ile uğraşmayan sadece gördüğü şey top olan, her koçun sahip olmak isteyebileceği disiplinli her maç üzerine bir şeyler daha katabilen son yıllarda moda olan çok sağlam pass rusher’lardan diyebilirim.

Atlanta açısından değerlendirdiğimiz zaman uzun yıllar takımı sırtlayan John Abraham’dan sonra takımın savunma hattına renk getireceğini ve şans bulduğu takdirde benim o gördüğüm devamlılığı herkese göstereceğini söyleyebilirim.

Landon Collins

Bu yıl için genel olarak turlara baktığım zaman pek fazla safety’nin lige dahil olmadığını gördüm ve fırsat bulmuşken bu yıl lige renk katacak bir ismi size tanıtmak istedim…

Collins, NCAA’in en çok oyuncu çıkartan takımlarından olan Alabama Üniversitesi’nden ikinci turda 33.sıradan New York Giants tarafından seçilerek lige dahil oldu. NCAA kariyerinde oynadığı yıllarda pozisyonunun dominant ismi olarak takımın en çok tackle yapan oyuncularından biriydi.

Lise döneminde Amerika’nın en iyi safety’si olarak gösterilen başarılı oyuncu üniversitenin son yılında da All-American olarak ne kadar değerli bir oyuncu olduğunu kanıtladı. NCAA kariyerinin son iki yılında 2013’de 70 tackle, iki INT, 2014’de ise 103 tackle, iki INT yaparak Alabama gibi savunmasında birçok başaralı savunma oyuncusu bulanan bir takımda en iyiler arasında yerini aldı.

Fiziksel özelliklerini baktığımız zaman 183 cm boyunda ve 103 kilo olan oyuncu pozisyonu için en ideal ölçülere sahip diyebilirim. Hızı çevikliği gücü gayet ortalama olan bir oyuncu olmasına karşın doğru açılarda koşularıyla pas oyunlarına gidebilme ve reaksiyon verme özellikleri ile ortalama değerlerini en iyi haline getirebilmekte…

Lise yıllarında o da çoğu NFL yıldızı gibi mesafe koşularında dereceler almış. Özellikle 100 metre koşusu baya iyi olan Collins, en iyi derecesi 10.28 olarak başarmış ki bu değer bence çok üst düzey bir başarı. Sebebi ise Amerika’da, özellikle lise yıllarında bu tarz sporcuları birçok branşta kullanıp erken yaşta onların yıpranmalarına sebep olurlar. Bu yoğun tempoda yaptığı bu derece gerçekten kayda değer.

Collins’ i yeni takımı Giants açısından değerlendirdiğimiz zaman uzun yıllardır sahip olamadıkları süper star bir safety’e sonunda sahip oldular söyleyebilirim. Onun oyun zekası hızlı oyun okuma doğru açılarda savunma alanlarını kapatma yeteneği sayesinde, takımca o güven hissini yaşayarak daha rahat maçlar çıkartabileceklerini düşünüyorum. Umarım şuan bahsettiğim bu değerleri takımına ve NFL’e katar ve beni hayal kırıklığına uğratmaz.

Denzel Perryman

Yazımın son kısmında birçok linebacker arasından seçtiğim Denzel Perryman’a yer vereceğim. Size onu tanıtmamdaki başlıca sebep oyun stilinin NFL’ e çok uygun olduğunu düşünmemdir.

2015 NFL Draftı’nda San Diego Chargers tarafından ikinci turda 48.sıradan seçilen oyuncu Miami Üniversitesi’nde üç yıl boyunca pozisyonunu kimseye kaptırmadan defansın önde gelen ismi oldu. Özellikle NCAA kariyerinin son senesinde kendini daha fazla kanıtlama şansı bulan oyuncu toplamda 110 Tackle, bir INT ve üç forced fumble yaparak birçok istatistikte lig içinde üst sıralarda yerini aldı.

Genel olarak, fiziksel özelliklerine baktığımız zaman Perryman, 180 cm boyunda 110 kilo ağırlığında olup oldukça seri bacaklara sahip. Vücut kitle endeksini tamamen sapıtmış olan oyuncu, NFL standartlarında bütün TE ve RB’lerle kapışacak bir hıza sahip diyebilirim. Perryman’ın güç konusunda da pek fazla sıkıntı çekeceğini düşünmesem de uzun kollu O-Line’lara karşı NFL’de baya zorlanacağını düşünüyorum.

Takımı için oyun özelliklerini düşündüğüm zaman genel olarak 3-4 sisteminde oynayan Chargers, geçen senelerde büyük umutlarla aldığı sansasyonel oyuncu Manti Te’o ile uyum içinde oynayabilecek bir oyuncuyu kadrosuna dahil etmiş oldu.  Umarım benim NCAA kariyeri boyunca gördüğüm oyun değerlerini çok iyi bilen bu oyuncu, NFL kariyerinde de beni şaşırtmadan, istediği düzeye çıkabilir.

Bir sonraki yazımda NFL’e alt sıralardan giren yakından takip ettiğim, oyunlarından şüphe etmediğim birkaç oyuncuyu size tanıtacağım. Görüşmek üzere…