Sezonun yarısını geçeli bir kaç hafta oluyor, biraz geç kalmış olsak da çaylaklar için değerlendirme yapmanın artık tam vakti. Bir çaylağın NFL’deki yerinin ne olacağı konusunda sağlıklı bir yargılama yapmak için en az iki sezon beklemek gerekir ancak biz burada çaylak sezonlarını tartışacağımız için kendimizi bu kanının dışında tutabiliriz. Burada her pozisyonun en çok öne çıkan çaylağını değerlendireceğim, bu açıdan mini bir All-Rookie Team olarak da düşünebiliriz ama iki running back iki wide reciever şeklinde olmayacak. Her pozisyondan bir oyuncuya eğileceğim ve bazı pozisyonları da grup olarak tartışacağız (misal offensive line). Hadi tamam, sizi kırmayacağım. Yazının sonunda da kendi nazarımda sezon ortası All-Rookie Team sizleri bekliyor olacak. O zaman başlayabiliriz.

Quarterback: Jameis Winston, Tampa Bay Buccaneers

İlk on haftanın bize gösterdiklerine dayanarak bu oldukça zor bir seçim. Hem Winston hem de Mariota, çaylak bir quarterback’ten beklenenden daha olgun oyunlar sergiliyor. Jameis Winston, toplamda 4 top kaybı yaptığı felaket açılış maçından sonra oldukça efektif biçimde toparlanmayı başardı. Burada Mariota karşısında ilk raundu kaybetmiş gibi gözüksede bu iki oyuncuyu şuan birbirinden ayırmak gerçekten zor. Mariota’nın 13 touchdown pasına karşılık Winston’ın 10 touchdown pası var ama Winston, pas yardında rakibini neredeyse ikiye katlamış durumda. Mariota’nın iki maç kaçırmış olması da kararımı Winston’dan yana kullanmamda bir etken. Kısacası Winston’ın göstermiş olduğu liderlik ve duruş beni şuanda daha fazla etkilemiş durumda ve kazandığı maç sayısı da Mariota’nın iki katı.

Yakın takip: Marcus Mariota.

Running Back: Todd Gurley, St.Louis Rams

Quarterback’lerin aksine buradaki yarış yakın bile değil keza Gurley, NFL dünyasını ateşe vermiş durumda ve Adrian Peterson gibilerle taç için dans etmeye başlamış durumda. Gurley’nin iyi olmasını bekliyorduk ama bu kadar iyi olmasını bekliyor muyduk? Asıl sorulması gereken soru bu. Sezonun ilk iki maçını kaçırmış olmasına rağmen 709 koşu yardına ulaşmış durumda ve bu onu mevzubahis kategoride lig dördüncüsü yapıyor. Top taşıma başına elde ettiği yard ise 5.5 ki bu da starter RB’ler arasında ligin en iyi derecesi. Running back’lerin değeri düşüyor mu acaba diye endişelendiğimiz bir kaç senenin ardından Gurley, devrimin fitilini yakmış vaziyette ve sıkı durun bir kaç sene sonra Leonard Fournette adında bir çocuk ateşi harlamaya gelecek.

Yakın takip: Karlos Williams, T.J. Yeldon.

Wide Reciever: Amari Cooper, Oakland Raiders

Gurley’nin kendi pozisyonundaki dominasyonunun bir benzerini Cooper’da da görüyoruz. Son yıllarda lige en hazır gelen wide reciever damgasının hakkını sonuna kadar vermiş durumda şimdiye kadar. Fred Biletnikoff’tan Tim Brown’a kadar elit reciever’lar görmüş Raiders taraftarlarını yeniden heyecanlandıran bir adamdan bahsediyoruz. İlk altı maçında elde ettiği 519 yard pas yakalama NFL tarihinde sadece dört çaylak tarafından başarılan bir şey, ayrıca ilk altı maçının üçünde 100 yardı geçmesi de Mike Ditka’dan beri görülen ilk hadise. Cooper şuan 732 yard pas tutmuş durumda ve büyük ihtimalle Randy Moss sonrası 1,000 yard barajını geçen ilk Raiders recieverı olacak. Ayrıca yılın çaylağı ödülünün de büyük favorilerinden.

Yakın takip: Steffon Diggs.

Tight End: Maxx Williams, Baltimore Ravens

Henüz büyük bir etki yaratan tight end’ten bahsetmek mümkün değil. Draft’ın en yüksek profilli iki tight end’i Maxx Williams ve Clive Walford burada başı çeken isimler ancak çok az bir farkla seçimim Maxx Williams. İstatistiklere baktığımız zaman iki oyuncu da birbirine çok yakın ancak Watford hala Rivera ile forma yarışı verirken Williams takımdaki yerini kazanmış durumda. Küçük farkı yaratan da bu.

Yakın takip: Clive Walford.

Offensive Line: Mitch Morse, Kansas City Chiefs

Kansas City taraftarı değilseniz kendisini belki tanımıyorusunuz bile. Offensive line oyuncuları futbolun üvey evlatları olsalarda sahadaki etkileri tartışılmaz. Mitch Morse, tanımayanlar için Chiefs’in çaylak center’ı. Tüm çaylak offensive lineman’lar arasında en çok snap oynayan kendisi ve buna karşılık sadece tek bir penalty yapmış. PFF verilerine göre ise ligin en iyi on center’ı arasında.

Yakın takip: Rob Havenstein

Defensive Line: Leonard Williams, New York Jets

Leonard Williams, draft sınıfının en iy idefans oyuncusuyla kalmayıp tüm draft’ın en iyi oyuncusu sıfatı ile lige giriş yapan bir oyuncu. İlk dört hafta Sheldon Richardson’ın cezalı olduğu süreçte bol bol oyun süresi buldu, şimdilerde ise Richardson ile rotasyon içinde ancak bu onun ne kadar iyi bir oyuncu olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Yıldızlarla dolu Jets defansında henüz ağızları açık bırakacak istatistiklere ulaşmış değil ancak takımda en çok yard kaybettiren tackle yapan oyuncu kendisi. Yine de bu da oldukça yakın bir yarış keza Vic Beasley de en az Williams kadar etkileyici oynuyor.

Yakın Takip: Vic Beasley, Eddie Goldman, Malcolm Brown.

Linebacker: Erick Kendricks, Minnesota Vikins / Hau’oli Kikaha, New Orleans Saints

Bunu aslında iç ve dış linebackler’lar olarak ayırmak gerekirdi ama yerimiz kısıtlı olduğu için grup olarak değerlendiriyorum. Bu iki oyuncudan hangisini seçeceğimi bilemedim açıkçası, birini seçmek diğerine haksızlık olurdu. Hem Kendricks, hem de Kikaha henüz çaylak olmalarına rağmen takımlarının savunmalarında çok önemli oyunculara dönüştüler. Eric Kendricks aklınıza gelebilecek en çok yönlü linebacker’lardan birine dönüşüyor. Inside linebacker olmasına rağmen 4 sack ile çaylaklar arasında en çok sack yapan iki isimden biri. Diğerini merak ediyorsanız o da Kikaha. İsminin garipliğine bakmayın, Saints’in outside linebacker’ı savunmada tam bir play maker. 4 sack ve 3 force fumble hiç fena değil değil mi?

Yakın takip: Jordan Hicks, Kwon Alexander.

Cornerback: Marcus Peters, Kansas City Chiefs

Cornerback pozisyonu kolejden NFL’e geçişte oyuncuların en zor adapte olacağı pozisyonların başında geliyor. Çünkü karşılaştıkları recieverlar artık daha hızlı, daha büyük ve daha güçlü. Ancak Chiefs’in ilk tur seçimi Peters için bu geçiş sürecenin pek zor olduğu söylenemez. Daha birinci günden beri veteran bir corner gibi oynayan Peters, gelecekte önemli bir lockdown corner olma potansiyeli taşıyor. İmza attığı 4 interception ise bırakın çaylakları tüm ligde efsane Charles Woodson’ın ardından en fazla ikinci rakam.

Yakın takip: Ronald Darby.

Safety: Landon Collins, New York Giants

Aslına bakarsanız tüm sınıfta Collins’e rakip olacak bir safety yok, Collins çok üst seviye oynamıyor olsa bile. Bu draft’ın en zayıf pozisyonunda en dikkat çeken isim Alabama çıkışlı Landon Collins. Kolejdeki sert ve fiziksel oyununu Giants formasıyla da sürdürdüğünü söyleyebiliriz. 51 tackle ile Giants’ın en çok tackle yapan oyuncusu fakat coverage konusunda büyük sıkıntılar yaşıyor.

Yakın takip: Adrian Amos.

Sezon Ortası All-Rookie Takımı

QB – Jameis Winston, Buccs

RB – Todd Gurley, Rams

RB – T.J. Yeldon, Jaguars

WR – Amari Cooper, Raiders

WR – Steffon Diggs, Vikings

TE – Maxx Williams, Ravens

LT – Rob Havenstein, Rams

LG – Tre Jackson, Patriots

RG – La’el Collins, Cowboys

RT – T.J. Clemmings, Vikings

C – Mitch Morse, Chiefs

DE – Leonard Williams, Jets

DT – Eddie Goldman, Bears

DE – Vic Beasles, Falcons

OLB – Hau’oli Kikaha, Saints

MLB – Eric Kendricks, Vikings

MLB – Kwon Alexander, Buccs

OLB – Jordan Hicks, Eagles

CB – Marcus Peters, Chiefs

CB – Ronald Darby, Bills

S – Landon Collins

S – Adrian Amos