Çaylak olarak girdiği 2012 sezonunda, deneyimli quarterback Alex Smith’i ilk 11 dışına iten ve muazzam performanslar sergileyerek San Francisco 49ers’ı Super Bowl’a kadar taşıyan Colin Kaepernick, o sezondan itibaren beklentilerin oldukça altında kaldı ve en nihayetinde 49ers, Kaepernick’i yedeğe çekme kararı aldı.
Şimdi ise Kaepernick’in ilk 11’deki yerini, kariyeri boyunca kendisinden bekleneni bir türlü veremeyen bir diğer quarterback Blaine Gabbert dolduracak.
Her ne kadar 49ers head koçu Jim Tomsula iki hafta önce genç oyuncu ile ilgili spekülasyonlara “Kaepernick, şüphesiz ilk 11’de olmaya devam edecek.” gibi oldukça net bir cevap verse de Pazartesi akşamı Kaepernick’in yedeğe çekilmesi ile ilgili yapılan resmi duyurunun ardından head koç, bu kararı diğer koçlarla birlikte verdiklerini açıkladı.
2012 sezonunda Kaepernick’in adı, Green Bay Packers gibi güçlü savunmalara karşı gösterdiği atletik yeteneklerinin sonucunda “read option” hücumları ile özdeşleşmişti ve oyuncunun, birçokları tarafından potansiyel bir elite quarterback olarak gösterilmesinin en önemli sebebi de bu olmuştu.
Ancak, ilerleyen sezonlarda savunmaların bu tarz “trick” hücumlara karşı önlem almasının ardından Kaepernick, takımını büyük oranda cebin içerisinden yönetmek zorunda kaldı ve genç oyuncunun gerçek oyun kuruculuk yeteneklerini görmemizi sağlayan da cebin içinden yönettiği bu hücumlar oldu.
49ers’ın yeni starter’ı Blaine Gabbert’ın ise takıma ne katacağı büyük bir merak konusu. Nitekim Gabbert, en son starter olarak çıktığı 2013 sezonunda, sakatlanıp sezonu kapatmadan önce Jacksonville Jaguars adına dört karşılaşmada forma giymişti.
İşin ilginci Blaine Gabbert, bu dört karşılaşmada bir touchdown pası ve yedi interception atarak ulaşılması oldukça güç ve son derece kötü bir performans sergilemişti. Gabbert, sezonun bitiminde Jaguars tarafından serbest bırakılmıştı.
Yazan: And Kaan Yılmaz