Değerli NFLTR.com takipçileri, bu sefer bir Boğaziçi Sultans yazısıyla karşınızdayım. Eminim şu an, “Ya bu And Kaan da ne ayak anlayamadık. Bir Jaguars yazar bir Rams yazar sonra ne alakaysa bir de Ryan Fitzpatrick yazar, şimdi de kalkmış Sultans ile ilgili yazmaktan bahsediyor.” diyorsunuzdur ama demeyin çünkü Sultans hakkında yazmayı uzun süredir planlıyordum ancak yeni başladığım okulun futbol takımını tanımak için biraz süreye ihtiyacım vardı. Nitekim, o süre geçti ve üstüne Üniversiteler Ligi’nde ikinci hafta maçları da oynandıktan sonra artık bu yazıyı yazmak benim için adeta farz oldu. Umarım bu yazı, başta “Siz NFL’ciler bu ülkedeki ligden ne anlarsınız?” diyen futbolseverler olmak üzere herkes için eğlenceli bir yazı olur.

Sezona Genel Bakış

Öncelikle şundan bahsetmek gerekiyor ki Sultans, bu sezona hücum anlamında ciddi bir dönüşüm kararı alarak başladı ve playbook’unu bu karar etrafında şekillendirdi. Yıllardır “Spread ofansı Türkiye’de en iyi oynayan kulüplerden birisi” olarak bilinen ve sahaya üç hatta dört receiver’la çıkmasına alışkın olduğumuz takım, bu sezonun başında “az pas bol koşu” mantalitesini benimsedi ve playbook bir anda koşu ve koşu hücumunun varyasyonlarından olan motion ve shift gibi trick oyunlarla doldu.

Tabi eğer kadronuzda, Yasin Can Parlak ve Kubilay Ceylan gibi iki Kulüpler Ligi düzeyinde wide receiver’ınız olunca bu alışılmadık oyunları oynamak hiç de zor olmuyor. Nitekim, receiver’ların snap öncesinde line of scrimmage’a doğru koştukları ve snap’in ardından adeta bir running back gibi topu alıp koşu oyunu yaptıkları shift hücumlarında, hem Yasin hem de Kubilay’dan zaman zaman oldukça istikrarlı performanslar görmekte ve 20-30 yardlara varan koşu oyunları izlemekteyiz. Shift (veya motion) hücumunu bir trick hücumuna çeviren şey ise quarterback’in topu her pozisyonda line of scrimmage’a doğru koşan receiver’a vermemesi. Hal böyle olunca receiver’dan beklediğiniz koşu oyununu, running back hatta fullback’in bile gerçekleştirme ihtimali var.

Her ne kadar Üniversiteler Ligi’nin ilk haftasında Başkent Knights’a karşı 10-0’lık bir mağlubiyet alınsa da Sultans’ın yeni hücum taktiği bence karşılaşma boyunca o kadar da kötü işlemedi ki bu, shift-motion oyunlarının denendiği ilk resmi karşılaşmaydı. Zaten bu hafta oynanan ve Sultans’ın 21-12’lik galibiyeti ile sonuçlanan Gazi Warriors karşılaşmasında, yeni hücum dinamiği oldukça iyi çalıştı ve galibiyetin mimarı oldu.

İşin savunma kısmında ise Sultans, eski düzenine devam ediyor ve halihazırda, Kulüpler Ligi tecrübesine sahip defansif back Bartu Berat Sarıgül, defansif back Egemen Asar, linebacker Mertkan Balcı ve defansif back Berker Gülşen gibi isimlere sahip savunma takımı istikrarlı performanslar göstermeye devam ediyor.

Boğaziçi Sultans @ Gazi Warriors: 21-12 (Üniversiteler Ligi 2. Hafta)

İlk önce işin tatlı kısmı olan galibiyetle başlayalım. 19 Aralık Cumartesi günü Sultans kafilesi, Warriors karşılaşması için yola çıktığı sırada bütün takım, bu maçın öneminin farkındaydı. Nitekim, olası bir mağlubiyet Sultans’ın playoff şansını mucizelere bırakacak ve geçtiğimiz sezonun yarı final yapmış takımı bir anda post-season potasının dışında kalacaktı. Böyle bir atmosferde, herkesin kafasında yalnızca tek bir parola vardı: Galibiyet. Zaten bu motivasyon da, kendini daha karşılaşmanın ilk drive’ında gösterdi ve özellikle 89 numara Yasin Can Parlak’ın shift hücumlarında üst üste aldığı uzun mesafe rushing yardları sonucu takım bir anda kendini Warriors end-zone’unun dibinde buldu ve ardından 25 numaralı running back Gürbüz Demiroğlu’nun koşusunda Sultans, henüz ilk drive’da skor bulmayı bildi.

Ancak Türk Amerikan futbolunun bir diğer köklü ekibi Gazi Üniversitesi de karşılaşmanın ne kadar önemli olduğunun fazlasıyla farkındaydı ve onlar da hücumu ele geçirdiklerinde oldukça istekli bir başlangıç yaptılar. 28 numaralı running back’in hem pas hem de koşu hücumlarındaki etkili oyunu sayesinde, onlar da touchdown’u bulmayı başardı, böylelikle ilk iki drive’da verimli koşu oyunları ve iki touchdown seyrettiğimiz karşılaşma bir anda adeta tadından yenmeyecek bir hale geldi. Ancak bu daha her şeyin başlangıcıydı.

Bu noktada Sultans hücumunun kaptanı Yasin’e ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Bu karşılaşma bize şunu gösterdi ki nasıl Hırvat sağ bek Darijo Srna, PES’te veya FIFA’da kaleye bile koysanız orada bile rahatlıkla iş yapabilecek komplike bir futbolcuysa, Yasin de tıpatıp bu tarzda bir oyuncu. Nitekim Warriors’a karşı hem hücumunu sırtladı hem de oyuncu eksiği olan savunmada safety gibi kolay olmayan bir pozisyonu oynadı ve özellikle Warriors’ın ilk touchdown’ı öncesindeki pozisyonda end zone’a bir yard kala yaptığı big hit ve bir sonraki pozisyonda adeta uzaydan gelip rakip quarterback’i yakalaması ve touchdown’a birkaç yard kala indirmesi görülmeye değer bir pozisyondu. Tabi bir de Sultans’ın bir diğer Kulüpler Ligi tecrübesine sahip olan receiver’ı 10 numara Kubilay Ceylan’ın holding’i olmasa kendisinden 65 yardlık bir touchdown da görecektik ama aralarında 65 yardlık touchdown’ın lafı olmaz herhalde.

Kubilay demişken o da karşılaşmada Sultans adına öne çıkan isimlerdendi ve ikinci çeyrekte, 17 numaralı quarterback Muzaffer Gökçe’nin pasında 25 yardlık bir reception yapıp bunu bir de touchdown ile süsleyince skor 14-6’ya geldi ve Sultans, Warriors karşısında biraz olsun rahatladı.

Maçın ikinci yarısı, ilk yarıya göre nispeten sönük geçse de, ki bunda savunmaların oldukça büyük bir etkisi vardı, bu yarı boyunca da biri Sultans (24 numaralı Meriç Mezgit, kick return sırasında recover ettiği fumble’ı, touchdown ile noktaladı) diğeri Wariors’tan olmak üzere iki güzel touchdown izleme şansı bulduk.

21-12 Sultans’ın üstünlüğüyle biten karşılaşma boyunca göze çarpan bir diğer şey ise Sultans’ın, vurduğu üç PAT (point after touchdown)’yi de sayıya çevirmesi oldu. Üst üste üç PAT, özellikle ülkemizdeki liglerde çok sık rastladığımız bir durum değil ve bu da 80 numaralı kicker Aydın Güçlü’nün maç boyunca oldukça iyi bir iş çıkardığını gösteriyor.

Sonuç olarak bu Pazar günü, Ankara’nın dondurucu soğuğunda içimizi futbolun heyecanıyla ısıtan (ne kadar da klişe oldu) bir karşılaşma izledik, iki takıma da bu güzel maç için teşekkür ediyor ve onları kutluyoruz.

Başkent Knights @ Boğaziçi Sultans: 10-0 (Üniversiteler Ligi 1. Hafta)

Sezona büyük umutlarla ve daha önce de bahsettiğim büyük playbook değişiklikleriyle giren Sultans, sezonun ilk resmi sınavını Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Stadyumu’nda Başkent Knights’a karşı verdi. Bu karşılaşma koşu oyunu ağırlıklı yeni hücum dinamiğinin takıma ne kadar oturduğunu test etmek için müthiş bir fırsattı ancak Knights karşısında shift hücumları beklenildiği kadar etkili olamadı ki bunda hücuma başlamadan yaşanan aksaklıklar sebebiyle çalınan false start cezaları ve ofansif line’ın zaman zaman Knights defansif line’ına direnememesinin oldukça büyük bir etkisi oldu.

Karşılaşma boyunca yıldızı en çok parlayan isimler ise Knights’ın yedi numaralı quarterback’i Efecan Akdoğan ve 80 numaralı wide receiver’ı Toygun İnce’ydi. Nitekim bu ikili, maç boyunca özellikle kısa pas oyunlarında oldukça etkili olmayı başardı ve Knights adına galibiyetin mimarı oldu.

Karşılaşmada kayda değer bir başka şey ise şüphesiz Sultans defansif back kadrosunun müsait pozisyonlarda intercept edemedikleri paslar oldu ve savunma takımı, Knights’ın zaman zaman yaptığı deep pas denemelerinde cezayı kesmeyi başaramadı.

Ancak “İlk maçın günahı olmaz” derler. Hücum anlamında biraz kısır geçse de oldukça güzel bir karşılaşma izledik, bu sebeple hem Sultans’ı hem de geçtiğimiz hafta Yeditepe Eagles’ı yenerek playoff’u garantileyen Knights’ı gönülden tebrik ediyoruz.

Son Eklemeler…

28 Şubat günü yine Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Tesisleri’nde oynanacak Boğaziçi Sultans-Yeditepe Eagles karşılaşması, sezonun belki de en nefes kesen karşılaşmalarından biri olacak, çünkü Üniversiteler Ligi D Grubu’nun kaderini belirleyecek bu maçı kazanan takım playoff’a gidecek. Bütün futbolseverleri bu müthiş futbol şölenine bekliyor ve NFLTR ailesi olarak şimdiden iki takıma da başarılar diliyoruz. İyi olan kazansın…