1985’de Mike Ditka’nın Chicago Bears ile Super Bowl’a uzanmasından bu yana, eski bir oyuncunun head koç olarak Super Bowl yüzüğünü almasına sadece üç kez daha tanık olmuştuk.  Super Bowl 50 galibiyeti ile Denver Broncos head koçu Gary Kubiak da bu itibara erişmiş oldu.

Ditka, Super Bowl VI şampiyonu Dallas Cowboys takımının bir oyuncusuydu. Daha sonra da asistan koç olarak Cowboys ile 1977’de Super Bowl XII ve head koç olarak da  Chicago Bears ile Super Bowl XX şampiyonluklarını kazandı. 1985 yılındaki Bears takımının sezonu 18 galibiyet ve yalnızca bir mağlubiyet ile rekor kırarak kazandığını da not düşelim.

Bill Cowher ise 1979 yılını Philadelphia Eagles, sonraki üç sezonu ise  Cleveland Browns takımlarında geçirmiş, akabinde geri döndüğü Eagles’da bir sezon daha oynayıp, 1984’de formasını asmıştı. Cowher koçluk kariyerine Cleveland Browns special team koçu olarak başlamış, aynı takımda defensive back koçluğuna yükselmiş, Kansas City Chiefs’te defans koordinatörlüğü yaptıktan sonra da 1992 yılında Pittsburgh Steelers’a head koç olarak gelmiş ve 2005 sezonu sonunda Super Bowl XL yüzüğünü takmıştı.

Tony Dungy ise 1977 draftlarında seçilememiş, oyunculuk kariyerine serbest oyuncu mukavelesi ile Pittsburgh Steelers takımında safety olarak başlamıştı. 1978 sezonu sonunda Pittsburgh ile Super Bowl XIII şampiyonluğu yaşayan Dungy, sonraki sezon San Francisco 49ers takımına takas edilmiş, 1980’de ise bir müddet de New York Giants kadrosunda yer aldıktan sonra oyunculuğu bırakmıştı. Koçluğa 1981 yılında Pittsburgh Steelers takımında asistan koç olarak başlayan Dungy, 2002 yılında Indianapolis Colts head koçluğuna atanmış ve 2006 sezonu sonunda da Super Bowl XLI şampiyonluğuna erişmişti.

New Orleans Saints’in efsane head koçu Sean Payton ise oyunculuğa salon futbolu ligi olan Arena League ile adım atmış, 1987 oyuncu grevi neticesinde kendine Chicago Bears kadrosunda yer bulmuş, ancak sadece üç maç oynayabilmişti. Koçluğa San Diego Eyalet Üniversitesi’nde başlayan Payton, bir dönem kolej takımları çalıştırmış, daha sonra birkaç NFL ekibinde hücum takımlarında görev aldıktan sonra 2006 yılında Saints tarafından head koçluğuna getirilmişti. Takımı Saints, 2009 sezonunda Colts’u geçerek Super Bowl XLIV’ün kazananı olmuştu.

Ve nihayet Gary Kubiak… Kubiak da geçtiğimiz pazar adını tarihe işlerken, eski oyuncusu olduğu takım ile Super Bowl kazanan ilk head koç oldu.

Kubiak 1983-1991 arası Denver Broncos takımında efsanevi oyun kurucu John Elway’in yedeği olarak görev yapmıştı. 1991 sezonu AFC  konferans şampiyonluğu maçında sakat olan Elway yerini alan Kubiak, Denver’a galibiyet getirememiş, maç Buffalo Bills’in 10-7 galibiyetiyle neticelenmişti. Yakın tarihe kadar Houston Texans’ın başında (bir sezon da Baltimore Ravens’da) izlediğimiz Kubiak, henüz ilk sezonunda Denver Broncos ile futbolun zirvesine çıktı.