Carolina Panthers, Josh Norman’ın üzerine koyduğu franchise tag’i hiç kimsenin beklemediği bir şekilde kaldırdı ve böylece geçtiğimiz sezon NFL’de yıldızı oldukça parlayan cornerback, kendisini bir anda serbest oyuncu piyasasının ortasında buldu.

Bu şok karar ile ilgili açıklamalarda bulunan Panthers genel menajeri Dave Gettleman “Norman ile yaptığımız sayısız görüşmenin ardından onunla uzun vadeli bir kontrat konusunda anlaşamayacağımızı anladık.” derken “Hal böyle olunca da Norman’ın franchise tag’ini fesh ettik. Bugüne kadar Panthers ailesine yaptığı katkılardan dolayı kendisine müteşekkiriz.” ifadelerini kullandı.

Her ne kadar Panthers akıl almaz bir hamle yapmış gibi görünüyorsa da verdikleri bu kararın altında aslında Norman’ın açgözlülüğü yatıyor. Nitekim kendisine önümüzdeki sezon için 13.952 milyon dolar vaat eden franchise tag’ini beğenmeyen yıldız cornerback, takımla yaptığı görüşmeler boyunca “NFL’in en çok kazanan cornerback’i” olmak istediğini söylüyordu.

Şu an için bu unvan New York Jets cornerback’i Darrelle Revis’in elinde bulunuyor. Revis, geçen yıl Jets’ten beş yıllık 39 milyon doları garanti olmak üzere 70.1 milyon dolar kazanacağı bir kontrat koparmıştı. Revis’in ardından gelen Patrick Peterson’ın halihazırdaki kontratı 48 milyon doları garanti olmak üzere 70 milyon dolarlık. NFL’in halen en iyi cornerback’i olarak gösterilen Richard Sherman ise 2014 yılında kontratını 56 milyon dolara uzatmıştı.

Geçtiğimiz sezon dört interception ve 19 pas savunması ile All-Pro yolcusu olan Norman, eğer serbest oyuncu piyasasına Mart ayında girmiş olsaydı, piyasanın açık ara en değerli oyuncusu olurdu. Ancak yıldız cornerback, şimdi bile oldukça büyük bir etki yarattı ve başta San Francisco 49ers ve Jacksonville Jaguars olmak sayısız takım Norman’ın peşine düştü.

Norman, böylelikle NFL tarihinde All-Pro seçildiği sezonu takiben takım değiştiren altıncı cornerback olacak. Ondan önceki beş yıldız cornerback ise şöyleydi:

Darrelle Revis: Patriots’tan Jets’e (2015)

Nnamdi Asomugha: Raiders’tan Eagles’a (2011)

Asante Samuel: Patriots’tan Eagles’a (2008)

Eric Davis: 49ers’tan Panthers’a (1996)

Deion Sanders: 49ers’tan Cowboys’a (1995)

Deion Sanders: Falcons’tan 49ers’a (1994)

Ancak ne kadar gariptir ki bu beş yıldız cornerback’ten yalnızca Deion Saders, yeni takımı 49ers ile bir kez daha All-Pro seçilme unvanına erişebilmişti. Bakalım Norman, 20 yıllık bu döngüyü kırıp bu sezon yeni takımıyla bir kez daha All-Pro takımına seçilebilecek mi?