Hafta sonu Koç Rams ile Boğaziçi Sultans takımları arasında oynanan maç aslında TAFL 2015 – 2016 sezonu için erken final niteliği taşıyordu. Öncelikle, maçın Paşabahçe Stadı’nda oynanıyor olması ve kickoff’un akşam 19:00 olması sebebiyle maça ilgi beklenenin altında kaldı. Bir gün önce İTÜ Hornets ev sahipliğinde düzenlenen kadınlar flag football turnuvasındaki katılımı ve organizasyonu gördükten sonra, TAFL Süper Lig’de yılın en önemli karşılaşması için bu kadar özensiz davranılmasına anlam veremedim. Neyse ki maçın kalitesi tüm bu düşünceleri unutturacak türdendi.

Boğaziçi Sultans için zaten çok bir söz söylemeye gerek yok. Her devirde mücadele eden tüm takımların hedefi, her zaman için Boğaziçi Sultans’ı yenip şampiyon olmaktır. Bu düşünce zamanla Sultans antipatisine neden olmaktadır. Rams ise özellikle geçtiğimiz sezonlarda koç John Harper’ın katılımı ile vites yükseltti ve önce Süper Lige çıkmaya hak kazandı, ertesi sene de namağlup tamamladığı sezonun finalinde Sultans’a mağlup oldu. Bir sonraki sezon Rams yine finalde Boğaziçi Sultans’a kaybetti. Bu sene de, Cavaliers ve Warriors ile finaller oynamış ve şampiyonluklar kazanmış oyuncuları bünyesinde toplayan Rams, kadrosunu yine Avrupalı ve Amerikalı import oyuncular ve Amerikalı head koç ile güçlendirerek gerek Türkiye’de, gerekse Avrupa’da son derece başarılı bir sezon geçirmekte.

İşte bu iki takımın mücadelesini izlemeye gelmeyenler, Amerikan futbolu sevdiğinden bahsedemez. Hele ki sadece İstanbul’da 12 takım olduğu gerçeğini göz önünde bulundurursak.

Son derece elverişli bir havada ve ortamda sahaya çıkan iki takımın mücadelesinden galip ayrılan taraf 32-18’lik bir skorla Koç Rams takımı oldu.

Skor çok daha fazla açılabilecekken, atılan bayraklar ve iptal edilen TD’lar neticesinde gerilen atmosferde özellikle Rams cephesinde diskalifiye edilen sporcuların sayısında da artış olunca, maçın son çeyreğinde Rams farkı açamadı ve Sultans’ın bulduğu TD ile maç tamamlandı.

Karşılaşmadan göze çarpan detaylar ise şunlar:

  • Maçın ilk first down’unu kazanan ve hemen ardından ilk TD’u kaydeden Sultans’ın koşu oyunları sorgulanabilecek türden seçimlerdi.
  • İki takım arasındaki en bariz fark Special Teams’de göze çarptı. Gerek field posession, gerek return average, gerek PAT conversion, gerekse Special Teams big play bakımından çok büyük bir fark göze çarpıyordu. Burada Koç Rams’ten Malina, Orhun Akbudak’ın, Amerikalı returner’ları ve Kerim Uzun öne çıkan isimler oldular.
  • Sultans’ın 3-3 defans şemalarındaki açıklıkları Rams hücumu lehine, özellikle box’un içinde büyük bir mismatch yarattı. Rams’in hemen tüm big play’leri bu mismatch neticesinde gerçekleşti.
  • Maçın başında Rams takımındaki gerginliğe pek anlam verememiştim. Zira bu sene açık ara önde götürdükleri bir TAFL ve son derece başarılı oldukları bir Champions League sezonu geçiriyorlar. Ancak konuştuğum hemen tüm Rams oyuncularının “Abi bu benim son senem, önümüzdeki yıl oynamayacağım” demeleri bu gerginlikleri hakkında fikir sahibi olmamı sağladı. Belli ki oyuncuların tamamı, son sezonlarını şampiyonlukla süslemek istiyorlar.

Gelelim maç sonu analizlerine… Final için playoff dörtlüsüne kalan takımlar Koç Rams, Boğaziçi Sultans, Gazi Warriors ve Sakarya Tatankaları oldu. İlginç bir eşleşme sonucu Sakarya Tatankaları, Mersin Mustangs’ı alt lige göndererek final four şansı yakaladı. İlginç olan kısım ise şuydu, eğer bu maçı Mersin Mustangs kazansaydı Sakarya Tatankaları alt lige düşecekti.

Bu tabloda final ve şampiyonluk tecrübesi en yüksek olan takım Boğaziçi Sultans olurken, bu takımı Ankara temsilcisi Gazi Warriors izliyor. Rams ise iki defa finale çıkıp hiç şampiyonluk yaşamamış olmasına rağmen, be sezon şampiyonluğa en yakın isim olarak öne çıkıyor.

Final için herkes Koç Rams – Boğaziçi Sultans eşleşmesi beklerken, ben Koç Rams – Gazi Warriors eşleşmesinin sürpriz olmayacağını düşünmekteyim.

Daha sıcak ve güzel günlerde tribünlerin dolması ve yarı final ile final maçlarının keyfini sürmeniz dileğiyle, football dolu günler dilerim…

Şampiyonanın fotoğraflarına ulaşmak için http://sport.cards/ adresini ziyaret edebilirsiniz.