Geçtiğimiz günlerde NFL, bir dizi kural değişikliği açıkladı ve bu değişikliklerden en çok göze çarpan ikisi, oyuncuların omuz pad’lerinden dışarı çıkan kapüşonluların giyilmesinin yasaklanması ve bundan böyle asistan koçların sahaya giremeyecek olması.

İlk değişikliğin kimden kaynaklandığını hepimiz biliyoruz. Green Bay Packers’ın tecrübeli wide receiver’ı James Jones, geçtiğimiz sezon daha önce görülmemiş bir tarz ile, formasının içine yeşil bir kapüşonlu giyiyor ve bu kapüşonlu, formasının arkasında yazan soyadı “Jones”un tamamını kaplıyordu.

Bu ilginç yasak formalarla ilgili olduğundan NFL, değişikliği takım sahiplerinin oyuna sunmak zorunda kalmadı ve böylece, hızlı bir şekilde yasağı mevzuata koydu. Eh, sen de artık biraz daha usturuplu giyiniver Jones.

Duyurulan ikinci kural değişikliğine göre ise artık sahaya, head koçların dışında teknik kadrolardan herhangi bir ismin girmesi yasaklandı. Head koçlar ise yalnızca ciddi sakatlık durumlarında, oyuncularının durumunu kontrol edebilmek için saha kenarını terk edebilecekler.

Bu yeni kuralın ortaya çıkma sebebi ise bu sezon Pittsburgh Steelers ve Cincinnati Bengals’ı karşı karşıya getiren wild card karşılaşmasında Steelers’ın outside linebacker koçu Joey Porter’ın sahaya girmiş olması. Beyin sarsıntısı geçiren yıldız wide receiver Antonoio Brown’un durumunu kontrol etmeye giden Porter, saha içerisinde bulunduğu süre boyunca Begals’ın birçok oyuncusuyla laf dalaşına girmiş ve sinirlerin halihazırda oldukça gergin olduğu bir ortamı daha da kızıştırmıştı.

Bengals cornerback’i Adam “Pacman” Jones, yaşanan bu sözlü kavganın ardından takımının ceza almasına sebep olmuş ve böylece Steelers’ı field goal alanına sokarak takımını olası bir playoff galibiyetinden etmişti.

NFL’in açıkladığı bir başka kural değişikliğine göre ise, bundan böyle eğer maç veya uzatma öncesinde pozisyon seçimi için havaya atılan bozuk para dönmezse, hakemler atışı bir kez daha tekrarlamak zorunda.

Hatırlayacağınız üzere, geçtiğimiz sezon divisional round’da uzatmaya giden Green Bay Packers-Arizona Cardinals karşılaşmasının uzatma dakikaları öncesinde hakem Clete Blakeman’ın havaya attığı para dönmemiş ve Packers quarterback’i Aaron Rodgers’ın itirazı üzerine Blakeman, parayı yeniden havaya atmıştı. NFL, yaşanan o durumun Blakeman’in insiyatifi dahilinde gerçekleştiğini düşünüyor ve bu sebeple parayı yeniden havaya atmayı hakemler için artık bir zorunluluk haline getirdi.